banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 07:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2008, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Nove tablice će početi da se mjenjaju do kraja godine.
Pa ćemo ih opet mjenjati za jedno par godina
Citiraj:
Издавање нових регистарских таблица за возила у БиХ требало би почети до краја године. Портпарол дирекције за за спровођење CIPS-a пројекта у БиХ Aмила Опардија је рекла да је 8. јула затворен оглас за набавку материјала и технологије за израду таблица. - Сада све зависи од процедуралних рокова за испоруку опреме и инсталације система. Тек када се све то заврши биће донесена посебна одлука о почетку издавања нових регистарских таблица и примјене новог концепта регистрације возила - рекла је Опардија. Да би се избјегле гужве, Опардија истиче да неће бити масовне замјене таблица новим, него ће се оне моћи мијењати постепено. Умјесто досадашње саобраћајне и возачке дозволе, уводи се потврда о регистрацији. - Концепт је такав да грађани не морају одмах ићи да мијењају возачке дозволе. Упоредо са почетком издавања нових аутомобилских таблица, важиће и старе до истека регистрације - објаснила је Опардија. Према њеним ријечима, нове таблице неће се битно разликовати од старих, али ће бити уведена међународна ознака БиХ. Слова ће бити латинична, јер се ради о европским стандардима. - Међународна ознака биће смјештена у лијевом углу таблице у на пољу које ће бити плаве боје. Регистарска ознака ће се састојати од три броја, једног слова, па поново три броја, између којих ће бити цртица - истакла је Опардија. Она је додала да ће нове таблице у односу на постојеће имати заштитне елементе. - Сигурносне наљепнице, односно стикери, налазиће се на унутрашњој страни прозорског стакла или на регистарској таблици, а садржаваће податке који ће омогућити вјеродостојност регистрације аутомобила и визуелну контролу рока важења техничког прегледа - рекла је Опардија. Она је додала да је предвиђено и увођење потврде о власништву аутомобила, којом се повећава безбједност процеса регистрације возила и умањује могућност злоупотреба и отуђивања аутомобила. Опардија је нагласила да промјена власништва над аутомобилом неће бити могућа без посједовања потврде о власништву. Опардија је истакла да је завршен централни регистар возила и повезане су 143 локације у БиХ које достављају податке.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 13:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma 'ajde sta pricas, nije moguce da ce ih mjenjati za par godina... :evil:

Smao ne znam ko je sposobniji, ovi sto rade sa tablicama jer jos uvijek nemaju pojma gdje ce sa stikerom, da li na staklo ili tablicu. Ili neupuceni novinar koji spominje vozacke dozvole.

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija koriste cirilicu i niko im ne brani da se po Evropi voze sa takvim tablicama. Kao ni nijemcima da se voze sa onim tablicma od prije min. 20 godina.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
dimenzije ostaju iste?
vozim alfu pa me to najvise i zanima :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
A o predznaku grada ni govora. I to ce se moci uvesti jednom. Za otprilike 10-ak godina.
Kakva s..bana drzava :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 16:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
DELLBOY je napisao:
Nove tablice će početi da se mjenjaju do kraja godine.
Pa ćemo ih opet mjenjati za jedno par godina
Citiraj:
Издавање нових регистарских таблица за возила у БиХ требало би почети до краја године. Портпарол дирекције за за спровођење CIPS-a пројекта у БиХ Aмила Опардија је рекла да је 8. јула затворен оглас за набавку материјала и технологије за израду таблица. - Сада све зависи од процедуралних рокова за испоруку опреме и инсталације система. Тек када се све то заврши биће донесена посебна одлука о почетку издавања нових регистарских таблица и примјене новог концепта регистрације возила - рекла је Опардија. Да би се избјегле гужве, Опардија истиче да неће бити масовне замјене таблица новим, него ће се оне моћи мијењати постепено. Умјесто досадашње саобраћајне и возачке дозволе, уводи се потврда о регистрацији. - Концепт је такав да грађани не морају одмах ићи да мијењају возачке дозволе. Упоредо са почетком издавања нових аутомобилских таблица, важиће и старе до истека регистрације - објаснила је Опардија. Према њеним ријечима, нове таблице неће се битно разликовати од старих, али ће бити уведена међународна ознака БиХ. Слова ће бити латинична, јер се ради о европским стандардима. - Међународна ознака биће смјештена у лијевом углу таблице у на пољу које ће бити плаве боје. Регистарска ознака ће се састојати од три броја, једног слова, па поново три броја, између којих ће бити цртица - истакла је Опардија. Она је додала да ће нове таблице у односу на постојеће имати заштитне елементе. - Сигурносне наљепнице, односно стикери, налазиће се на унутрашњој страни прозорског стакла или на регистарској таблици, а садржаваће податке који ће омогућити вјеродостојност регистрације аутомобила и визуелну контролу рока важења техничког прегледа - рекла је Опардија. Она је додала да је предвиђено и увођење потврде о власништву аутомобила, којом се повећава безбједност процеса регистрације возила и умањује могућност злоупотреба и отуђивања аутомобила. Опардија је нагласила да промјена власништва над аутомобилом неће бити могућа без посједовања потврде о власништву. Опардија је истакла да је завршен централни регистар возила и повезане су 143 локације у БиХ које достављају податке.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2008, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa moraće opet da ih mjenjaju, jer prema zakonu EU na tablicama je obavezno da stoje inicijali grada a ne nekoh 6 slova

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2008, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dellboy nisam siguran da postoji takav izricit zakon.
U UK, u Francuskoj, u Danskoj, Svedskoj, Poljska, Ceska, Madjarska... Sve mi te tablice ne izgledaju tako kao da imaju oznake gradova. Mozda se varam ali tako je na prvi pogled.

I nije problem u mjenjanju, vec je problem sto to hoce na silu. Da svi moramo po produzetku registracije mjenjati tablice. Pa na registracijama su ionako nesnosive guzve. Sta ce tek onda biti?

Mogu se tablice mjenjati kao i do sada. Odnosno, da pri prvoj registraciji vozilo dobije nove tablice, ili pri promjeni vlasnistva, adrese... Kao i u slucaju ako se tablica izgubi. Ili prodje vise od 30 dana od isteka registracije. E tako se radi u bajnoj Evropi na koju se nepismena gospoda i gospodje pozivaju.

Ali takavog rjesenja se jednostavno nije imao ko sjetiti ili nije imao sa cim... :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 14:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Mame im ga...pa dokle vise? :angry4:

The_new_Statesman je napisao:
U UK, u Francuskoj, u Danskoj, Svedskoj, Poljska, Ceska, Madjarska... Sve mi te tablice ne izgledaju tako kao da imaju oznake gradova. Mozda se varam ali tako je na prvi pogled.

Prvo slovo oznacava tzv. "vojvodstvo" (16 regiona u PL) a drugo i (ponekad) trece slovo je znak grada. Poslije toga slijedi 4 ili 5 znakova u zavisnosti od broja slova (ukupno 7 znakova na tablici) i to mogu da budu brojevi i slova.

BTW Od nedavno su poceli da uvode tabllice sa 8 znakova ali stare tablice sa 7 znakova kao i veoma stare crne su i dalje u opticaju...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Bolje bi im bilo da ove ceste pokrpaju nego sto se dosadjuju na ovaj nacin :angry4:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2008, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01

Smao ne znam ko je sposobniji, ovi sto rade sa tablicama jer jos uvijek nemaju pojma gdje ce sa stikerom, da li na staklo ili tablicu. Ili neupuceni novinar koji spominje vozacke dozvole.

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija koriste cirilicu i niko im ne brani da se po Evropi voze sa takvim tablicama. Kao ni nijemcima da se voze sa onim tablicma od prije min. 20 godina.

ZAto što je kod njih službeno pismo ćirilica, i zato što oni nisu bosna.

Sem toga, ne možeš upoređivati bih i nemačku, nemci voze s tim tablicama jer se čitava evropa prilagodila njihovom sistemu registracija.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2008, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije li i u BiH cirilica sluzbno pismo ili sam ja nesto prespavao. Mada je to najnebitnija stavka ali eto :)

Ko se to prilagdjavao njemackim standardima :)? U cemu? Primjer. Btw. Mirdza je potvrdio ono sto sam rekao, znaci slova nisu iskljucivo oznake gradova, ono jest da ih ima ali ne odnose se samo na grad.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2008, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16

U Rusiji se koristi isti sistem kao sada u BiH, znaci iskljucivo slova koja su identicna i na latinici i cirilici.
Ruska cirilicna slova mozes samo da vidis na nekim starim vozilima koja skoro da i nisu u voznom stanju.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2008, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije li i u BiH cirilica sluzbno pismo ili sam ja nesto prespavao. Mada je to najnebitnija stavka ali eto :)

Ko se to prilagdjavao njemackim standardima :)? U cemu? Primjer. Btw. Mirdza je potvrdio ono sto sam rekao, znaci slova nisu iskljucivo oznake gradova, ono jest da ih ima ali ne odnose se samo na grad.

Ne, u BiH je latinica, jer je "evropskije", a i ostali konstitutivni narodi tvrde da ne znaju čitati ćirilicu...

Gde se ne odnose sam na gradove?

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2008, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Tema su tablice, a ne koje je pismo u BiH.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 20:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
BANJALUKA - Uvođenje novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola u BiH trebalo bi da počne početkom iduće godine - tvrde u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Po njihovim rečima, zamena dokumenata i tablica obavljaće se postepeno, odnosno po isteku važenja sadašnjih i ne bi trebalo da budu skuplji u odnosu na postojeće.
„Prema sadašnjem Pravilniku, neće biti masovne zamene tablica. Ta obaveza prvo čeka vlasnike novih vozila ili onih koja menjaju vlasnika, a ostale po isteku važenja starih tablica. Vlasnička knjižica će se menjati u periodu od godinu dana od početka primene novog koncepta, što znači da će vlasnika vozila prilikom godišnje registracije čekati nova vlasnička knjižica. Potvrda o registraciji će se dobiti tek kada budu popunjene sve rubrike u postojećoj saobraćajnoj dozvoli“, objasnio je šef Odseka za drumski i železnički saobraćaj u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH Dario Bušić.
On je rekao da bi nove registarske tablice trebalo da imaju identičan oblik i dimenzije sadašnjih, ali da će se promeniti oblik i veličina slova, dok će u levom uglu u polju plave boje biti upisana međunarodna oznaka BiH.
Sve dok se ne objave rezultati tenderske procedure o izboru najpovoljnijih proizvođača novih tablica i dokumenata, u resornom ministarstvu nisu mogli da preciziraju koliko će građane BiH koštati ova zamena, ali procenjuju da bi cena novih dokumenata mogla biti 40 KM, a tablica 15 KM. Oni takođe smatraju da će se uvođenjem novog sistema registracije vozila, odnosno saobraćajnih dozvola i tablica sprečiti njihovo falsifikovanje i pojačati kontrola praćenja kretanja vozila.
„Planirano je da se sve stanice tehničkog pregleda uvežu u jedinstven informacioni sistem koji će posredstvom CIPS biti povezan sa nadležnim organima za registraciju. Kada krene taj sistem, više neće biti izdavanja potvrda već će podatak o ispravnosti vozila elektronski biti upućen u ministarstva unutrašnjih poslova. Primenom ovog sistema obezbediće se da svako vozilo prođe tehnički pregled i da proces registracije faktički bude završen za jedan dan“, rekao je Bušić.
Podsećamo, Savet ministara BiH poništio je koncept registracije vozila koji je usvojio prethodni saziv Saveta i zadužio Ministarstvo transporta i komunikacija i Direkciju za sprovođenje CIPS projekta da definišu novi koncept registracije vozila u BiH u skladu sa Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja.

Izvor: http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=51893

Ovi kao da su citali Forum, pa odlucili da rade postepenu zamjenu :D

P.S. Nadam se da nije tako, vec da i tamo ima poneka pametna glava koja sprecava izlive gluposti kakve smo vidjali ranije.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Po mom misljenju je glupo ako ne bude predznak grada na novim tablama.
A treba skontati kako da se parkira auto u Kalesiji i ode u trgovinu po vodu. Pa kad vehabije uprate tablice otkinuce ih 100%.

To kazem zato sto mi je pukla guma u Kalesiji na putu BL do ZV. Kad sam tad ostao ziv za zivot vise ne brinem.
Usao sam u vulkanizersku radnju ali jedva izadje.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ša bilo? Pričaj...

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 06:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
fantastikus1 je napisao:
Po mom misljenju je glupo ako ne bude predznak grada na novim tablama.
A treba skontati kako da se parkira auto u Kalesiji i ode u trgovinu po vodu. Pa kad vehabije uprate tablice otkinuce ih 100%.

To kazem zato sto mi je pukla guma u Kalesiji na putu BL do ZV. Kad sam tad ostao ziv za zivot vise ne brinem.
Usao sam u vulkanizersku radnju ali jedva izadje.

Sta si ti tamo radio Tito dragi........pa tamo ako ti motor kuha ubacis u petu i puknes po gasu stim da zatvoris dobro prozore i ugasis ventilaciju,tamo se niko nezaustavlja ccccc........

Tebi guma pukla a ja u Kaknju uso u kafanu sa jaranom(bili zedni)i onako snogu konobaru`de nam dve sljive i dve pive`kad me citava kafana pogleda...reko `dva soka ,sladja`.......

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hrna je napisao:
Tebi guma pukla a ja u Kaknju uso u kafanu sa jaranom(bili zedni)i onako snogu konobaru`de nam dve sljive i dve pive`kad me citava kafana pogleda...reko `dva soka ,sladja`.......

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]