Prvo cu da ja malo pametujem, a onda cu vam dat cijeli tekst.... znam da i vi znate engleski, al mozda neko imaa...
Primjetili ste u Bih pojavio se crveni Modricin antivriz.... zasto crven....
E pa....
crveni permant (ako je to taj novi Modricin) ili antifriz spada u grupu OAT antifrizova (Organic Acid Technologie) i moze biti na baci Etilen Glikola (EG) ili Propilen Glikola (PG),
s tim da je uglavnom EG (ovaj nas plavi)....
a PG u Americi (sjevernoj) prvi put je predstavljen 1994., iako se u Evropi koristi jos od ranije....
PG za razliku od EG je manje toxican i spada u grupu "ne toxicnih" antifrizova, ali to nas ne treba da brine jer je to jedino bitno kod masina u industriji hrane i medicinskoj industriji. Za automobile nebi trebao imati neke nus efekte, iako je mnogo moderniji od EG koji je prvi put upotrebljen 1937. i izuzetno je toksican..... i u slucaju gutanja formira kristale u bubrezima koji izazivaju prekid rada bubrega, a veoma cesto i smrt! Opet, u nasim metalnim ljubimcima nebi trebalo da prave probleme, jer nisu ni djeca i psi, niti bilo koje druge zivotinje.
Ali kad covijek razmisli. PG mu dodje ekoloskiji i logicniji izbor iako je skuplji za 1 marku.
A sad da nastavim.....
Ne preporucuje se miksanje sa antifrizom druge tehnologije npr. IAT (Inorganic Acid Technology), a njegov (OAT) vijek trajanja je 250 000 km ili 5 godina.
Ipak, rashladna tekucina ili ti antifriz moze biti obojen u razne boje, zutu, zelenu, narandzastu, plavu, crvenu..... najvaznije je obratiti paznju sta je na deklaraciji.... Neke nove generacije OAT su navodno kompatibilne sa drugim npr. IAT antifrizovima..... ne mozete se uzdati samo u boju.
Na kraju, ako i pomjesate razlicite tekucine, nista se nece desiti vasem automobilu, ali cete negirati na primjer dugotrajnost OAT za razliku od IAT tekucine koja ima vijek trajanja od 2 godine ili 50 000 km.
Eto tako da znate da i oko ovoga ima jebade..... ako vas interesuje vise od ovoga recite, pa cemo u detalje... ali mislim da je ovo dovoljno za nas u Bosni.
Ewo ga crveni...
http://www.modricaoil.com/permantll.htm