banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Sep 2007, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Prvo cu da ja malo pametujem, a onda cu vam dat cijeli tekst.... znam da i vi znate engleski, al mozda neko imaa...

Primjetili ste u Bih pojavio se crveni Modricin antivriz.... zasto crven....
E pa....
crveni permant (ako je to taj novi Modricin) ili antifriz spada u grupu OAT antifrizova (Organic Acid Technologie) i moze biti na baci Etilen Glikola (EG) ili Propilen Glikola (PG), s tim da je uglavnom EG (ovaj nas plavi).... a PG u Americi (sjevernoj) prvi put je predstavljen 1994., iako se u Evropi koristi jos od ranije....

PG za razliku od EG je manje toxican i spada u grupu "ne toxicnih" antifrizova, ali to nas ne treba da brine jer je to jedino bitno kod masina u industriji hrane i medicinskoj industriji. Za automobile nebi trebao imati neke nus efekte, iako je mnogo moderniji od EG koji je prvi put upotrebljen 1937. i izuzetno je toksican..... i u slucaju gutanja formira kristale u bubrezima koji izazivaju prekid rada bubrega, a veoma cesto i smrt! Opet, u nasim metalnim ljubimcima nebi trebalo da prave probleme, jer nisu ni djeca i psi, niti bilo koje druge zivotinje.

Ali kad covijek razmisli. PG mu dodje ekoloskiji i logicniji izbor iako je skuplji za 1 marku.

A sad da nastavim.....

Ne preporucuje se miksanje sa antifrizom druge tehnologije npr. IAT (Inorganic Acid Technology), a njegov (OAT) vijek trajanja je 250 000 km ili 5 godina.
Ipak, rashladna tekucina ili ti antifriz moze biti obojen u razne boje, zutu, zelenu, narandzastu, plavu, crvenu..... najvaznije je obratiti paznju sta je na deklaraciji.... Neke nove generacije OAT su navodno kompatibilne sa drugim npr. IAT antifrizovima..... ne mozete se uzdati samo u boju.

Na kraju, ako i pomjesate razlicite tekucine, nista se nece desiti vasem automobilu, ali cete negirati na primjer dugotrajnost OAT za razliku od IAT tekucine koja ima vijek trajanja od 2 godine ili 50 000 km.

Eto tako da znate da i oko ovoga ima jebade..... ako vas interesuje vise od ovoga recite, pa cemo u detalje... ali mislim da je ovo dovoljno za nas u Bosni.
Ewo ga crveni...http://www.modricaoil.com/permantll.htm

Poslednji put menjao Molotov dana 21 Sep 2007, 14:29, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 13:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Dobro si ovo napisao,nisam znao da nije pozeljno mesati dva razlicita antifriza.Naime kod mene je u sistemu antifriz tokom cele godine,sto zbog svima poznatog svojstva i koristi preko zime,tako i preko leta (gornja tacka kljucanja mu je veca).

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
zex-tuning je napisao:
Dobro si ovo napisao,nisam znao da nije pozeljno mesati dva razlicita antifriza.Naime kod mene je u sistemu antifriz tokom cele godine,sto zbog svima poznatog svojstva i koristi preko zime,tako i preko leta (gornja tacka kljucanja mu je veca).

Takođe.

BTW AntiDope da ti nemaš kakav deal sa Optimom kad ih reklamiraš :D :D :D :D

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ej, napravio sam gore male prepravke i tekstu, nesto sam bio pogresio, boldiracu....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Uvezao se AntiDope sa Rusima :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 16:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Jel zna neko koliko cesto treba menjati antifriz? Dali na svakih tri-cetri godine? Naime, kod mene je menjan verovatno negdje prije 5 godina a u medju vremenu je vise puta dosipan. Aparaturom sam testirao sadasnji sadrza antifriza u hladnjaku i trebalo bi da drzi do -18. E sad, interesuje me jel gubi on vremenom neka svoja svojstva pa ga je potrebno menjati svake 3-4 godine ili da se oslonim na ono sto mi pokazuje instrument..?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cak svake dvije-tri godine, naravno da gubi svojstva...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
I dobro koji antifriz se preporucuje, gledano u omeru cene i kvaliteta i ostalih karakteristika, kako auta tako i antifriza :-? :-? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

arhitekt je napisao:
Jel zna neko koliko cesto treba menjati antifriz? Dali na svakih tri-cetri godine? Naime, kod mene je menjan verovatno negdje prije 5 godina a u medju vremenu je vise puta dosipan. Aparaturom sam testirao sadasnji sadrza antifriza u hladnjaku i trebalo bi da drzi do -18. E sad, interesuje me jel gubi on vremenom neka svoja svojstva pa ga je potrebno menjati svake 3-4 godine ili da se oslonim na ono sto mi pokazuje instrument..?

Za svaki antifriz garantuje njegov proizvodjac iako je sve to otprilike izjednaceno.... formula je u 99.9% slucajeva ista, osim boje.

Dakle pricam o Optiminom.

Plavi Antifriz 2 godine ili 50 000 km (IAT)
Crveni Antifriz 250 000 km ili 5 godina (OAT)

Elem... svi fluidi imaju vijek trajanja od trenutka otvaranja originalnog pakovanja.... kako ulje za motor i kocnice i servo tako i antifriz i sta bi jos moglo da bude..... potrosna roba. Npr.. ulje za kocnice u veini slucajeva (opet mislim na domace Optima) ima vijek trajanja 2 godine i poslije toga gubi svojstvo.. ne mora da znaci, ali je garancija 2 godine.
Svaki bolji majstor ima uredjaje za mjerenje kvaliteta svih fluida.

Vec je gore napisano..... ako ne znate sta je IAT i OAT....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]