Xsara picasso 2002, 2.0hdi 66kw,
super me sluzi(o) malo trosi jeftin za odrzavanje bla bla....medjutim
Povremeno me zimi zezao u smislu da se nekad znao zagusiti, nije dobro primao gas, znala se upaliti jedna krajnja lampica narandzasta sa slicicom motora i onda nije palio turbinu i slicno, medjutim nakon malo voznje i turiranja to je samo prolazilo, pa mi je jedan majstor jednom dva puta godisnje vadio i cistio regulator pritiska goriva i auto bi nakon toga islo super neko vrijeme. Rekao mi je da je taj dio dotrajao i da se prlja sam od sebe jer je istrosen (Redovno mjenjam fitere i ovo auto nema EGR i fap filter)
Zadnjih par dana mi se slicno desavalo s tim da se auto znalo i ugasiti u voznji. Ciscenje pomenutog dijela nije pomoglo. Meni prekipi i ja kupim taj regulator nov boshov i promjenim ga.
Auto par dana islo ekstra i danas mi se ugasi dva puta s tim da mi se ovaj put (kako sam promjenio regulator) nije palila ta lampica krajnja. Nakon gasenja nije htjeo upaliti iz prve vec sam morao 4-5 puta navlaciti gorivo, pustiti pumpu da odradi, izvuci kljuc pa opet probati. Ono sto sam primjetio je da je pumpa (rezervoara) prilikom tih "navlacenja" bila malo bucna, brundala vise nego inace,(kada je konacno upalio, pri sledecim paljenjima nije bila bucna) a prije nego sto se ugasio kao da mi je nekako "izbio" papucicu gasa, kao da je trznula pod nogom.
Ima li iko slicnih iskustava i savjeta ?
Pisem vam jer u mom gradu nema pravih servisa, sve "kucni" majstori, kad sam god otisao u pravi servis kao za inat auto radi ekstra nista mu ne nadju, kazu dodji kad bude zezao ovako nista ne mozemo naci...(isao sam bar 4-5 puta u zadnje 2 godine)
Moze li biti do pumpe za gorivo u rezervaru?( jel moguce da malo radi malo ne radi)
Inace izmedju ovih epizoda kad zeza ide ekstra, niti sta trza niti nista, ljepo i tiho...
Jedna napomena akumulator mi je star bar 6-7 godina (inace se nalazi ispod sica u autu i garaziram ga redovno pa valjda zato toliko traje) svake zime ocekujem da crkne, zao mi ga mjenjati ono kao "napet" cekam da rikne a on nece, ok pali i sve to... pisem vam ovo jer sam cuo kao navodno da ova auta sa elektronikom znaju zajebavati ako je akumulator slab tj pred mjenjanje...meni to kao nema smisla, kontam ili radi ili ne radi, tj ne bi 20 dana radio ekstra pa onda 2 zezao itd....
hvala na paznji ko pomogne ima pivu