blaf77 je napisao:
Ima iza Mog marketa u Mejdanu neki slican ovom od Musko Bre, ne sjecam se ima li natpis da se prodaje, ali nema tablica. Ustvari, ima 4 vrata, cini mi se da je samo SE. Vidi se da nemam pojma o njima, zar ne?
Jbg, izmedju sedana i cupea, za mene razlika je ogromna
Obzirom da je bilo par "prozivki" kako necu nista da pisem oko uvoza oldtimera...
Da bi se auto uvezao kao oldtimer, u momentu carinjenja mora da bude star minimalno okruglo 30 godina, gleda se prva registracije. Pozeljno je da se poklapaju i mjeseci, ako je star npr. 29 godina i 10 mjeseci, znaju se pojaviti problemi, ponekad se mora poklopiti i dan
Kopija saobracajne,(pozeljno) prije nego sto auto udje u BiH, se zajedno sa kopijom racuna, uvjerenjem iz naseg AMS-a da se stvarno radi o oldtimeru, i jos nekim zahtjevom, salje u Ministarstvo Komunikacija i Transporta BiH, u Sarajevo, uplati se taksa od 5 i 15 km. Ono sto zna biti veliki problem, do gospode koja su zaduzena za to, je skoro pa nemoguce doci. Ja sam ih zvao 15 radnih dana, svaki dan po 10 puta, i jedva sam ih nasao, i to se definitivno nije desilo samo meni. Kada se sa njima stupi u kontakt, onda nema problema.
Od njih se nazad dobije potvrda da taj i taj auto moze da se uveze kao oldtimer. Kada auto udje u BiH, mora se odvesti kod Neskovica, gdje oni utvrde da je to taj i taj auto za koji je dobijena dozvola, i da se oslobadja procesa homologacije. To kosta nekih 160 km.
Dalje sve ide manje vise standardno, samo sto je carinska stopa 5% (za auta iz EU), i naravno porez od 17.
Ima jos par nekih stavki, ali o njima ne "smijem" javno

, koga bude zanimalo, nek se javi.