banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 19:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2004, 12:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
ova dva filma mozete naci u video dvd divx klubu 3s u ante jakica. ovo jeste reklama, ali meni je pronaci vjetar ce nas ponjeti (the wind will carry us) abbbasa kiarostamija i zivjela ljubav (vive l'amour) tsaija ming-lianga bilo ogromno iznenadjenje i neizreciva radost. zato i pisem ovo. ova dva filma vam zaista mogu predstaviti poetike ovih rezisera, rezisera koji su vjerovatno dva najveca azijska rezisera uz houa hsiao-hsiena i wonga kar-waia. ukoliko ih budete gledali, imajte strpljenja, jer je ritam oba filma mnogo sporiji od ritma filmova koje mozete inace gledati u bioskopu ili na televiziji. i kiarostami i tsai su na neki nacin azijske varijante modernizma michelangeloa antonionija. ali to je samo jedne odrednica koja vam moze dati blizu ideju kakvi su to filmovi. u vjetar ce nas ponjeti je veoma izrazeno kiarostamijevo prikrivanje glavnih tacaka radnje. on kaze: ja pravim filmove za ljudska bica. kiarostami zahtjeva da primalac sam izmasta svoj film, ne da film dobije serviran i da ga pasivno primi. zato kod njega ono sto je najvaznije, nije izreceno. film na neki nacin podsjeca na cekajuci godoa semjuela beketa. tsai, s druge strane, pravi najljepse filmove o usamljenosti i otudjenosti. dvije posljednje scene vive l'amour su nesto najljepse sto je rezirao. (ukoliko budete gledali film, pazite da ga ne gledate full screenu. za tsaija su kompozicije nesto sustinsko) a oba filma se mogu posmatrati i kao komedije. komicno u njima dolazi iz krajnje svakodnevnih, krajnje zivotnih situacija. ipak, ako je kiarostami potpuno svjetlo, tsai je potpuna tama. kiarostami nas na kraju obasipa radoscu zivljenja, za tsaija zivot je pun suza i bola, suza za koje mislimo da nikad nece prestati. ne znam da li se ovi filmovi mogu naci i u nekom drugom klubu, ali ja sam ih nasao u 3s. ako neko zna gdje se jos mogu naci neki filmovi koji bi se mogli oznaciti kao egzoticniji, neka se osjeti slobodnim da to i napise. u svakom slucaju, bilo bi sjajno kada biste pogledali ova dva filma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 08:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
vjetar ce nas ponijeti ce biti prikazan na htv 1 u cetvrtak 9. septembra u ponoc.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]