Sad već ne mogu reći da se radi o trilogiji jer postoje četiri dijela
Šta reći?
Radi se o, meni lično, jednom od najboljih filmskih ostvarenja u zadnjih par vijekova. Ono što ste vjerovatno svi gledali su tri epizode koje su napravljene još davno:
Episode IV: Nova nada (1977),
Episode V: Imperija uzvraća udarac (1980)
Episode VI: Povratak Džedaja (1983)
Ovo su filmovi koji su nevjerovatno dobro tehnički napravljeni kad se uzmu u obzir godine kad su rađeni, da ne znam i da mi ih neko pusti i kaže da su to filmovi od prošle godine ja bih mu povjerovao. Ova tri filma sam gledao nebrojeno puta i nikad mi nije dosadno, ni najmanje.
Sve je na najvišem nivou, efekti (i zvučni i vizuelni) od laserske pucnjave preko light saber-a (svjetlosnih mačeva tj. svjetloreza) do odličnih bitaka u svemiru, odlična muzika, odlične scene planeta, letjelica, bitaka u svemiru, bitaka svjetlosnim mačevima, interesantni i, čak i za nas, poučni dijalozi itd...
A likovi su posebna priča.
Likovi, na čelu sa
Lord Darth Vaderom, su vrlo interesantni, svako ima svoje bitno mjesto i ulogu u intergalaktičkoj borbi između dobra i zla. Meni su najinteresantniji duhovni učitelji a to su
Joda legenda i
Obi Wan Kenobi. Njihove pouke, koje su prvenstveno bile upućivane Luke Skywalker-u, su zapravo upućene i svima nama. Dozu humora i šmeka ovim filmovima daje
Han Solo (Harison Ford) koji je sa svojim Milenium Hawk-om odigrao bitne uloge u borbi protiv Imperije, interesantan je i način na koji se on i njegov vijerni pratilac Čubaka razumiju iako Čubaka samo mumla

. Čubi je legenda, nemoj da mi ga ko dira

. Još jedan lik koji uz Soloa ovim filmovima daje dozu humora je
C-3PO, žuti android-kukavica, poznavalac ne-znam-ni-ja-koliko jezika koji stalno nešto prigovara, stalno mu nešto nije po volji. Njegov prijatelj po gradivnom materijalu,
R2-D2, je priča za sebe. Nebrojeno puta im je svima spašavao glave hakujući razne terminale za otvaranje vrata, popravljajući hyper drive na Solo-ovom Hawku, asistencijom sa Luke-om u spektakularnom dodavanju svjetloreza i ostalo. To je veoma miran coolerski lik za koji mislim da ne postoji alatka koju on nema "u sebi" i kog jedino razumije C-3PO...i Luke kad ga ušteka na X-Wing pa na komjuteru dobija poruke na razumljivom jeziku. Naravno tu je i
Luke Skywalker koji je odigrao, ne mogu reći najveću ali vrlo veliku ulogu u borbi protiv Imperije. U tome mu je pomogla na prvom mjestu Sila ali i njegovi duhovni džedaj učitelji koji su mu pomogli da u sebi izrazi velike džedaj potencijale koje je imao, a pomogli su mu i mnogi drugi pa i sam Datrh Vader iako su si prije toga sjekli šake jedan drugom al' to je ionako bilo iz zeze.
Sa druge strane imamo imperatora kome je pravo ime Darth Sidious a tu je naravno i njegovo veličanstvo Lord Datrh Vader, meni lično najdraži lik Star Wars-a i najdraži lik iz filmova uopšte. Darth Vader je po meni centralna, ključna figura Star Wars-a, a negdje sam pročitao i da je on glavni lik SW serijala što itekako ima svoje osnove a o tome ću kasnije.
Uh raspisah se ja, valja ovaj review liči na nešto.
Nadam se da ovde na forumu ima Star Wars fanova i da ćemo imati lijepu diskusiju o ovom kultnom filmu.
Šta vi mislite o djelu Star Wars? Šta vam se sviđa, koji likovi su vam najdraži i zašto? Jeste li gledali Episode I i kako vam se čini, kakva je u odnosu na ostale? Šta očekujete od Episode II koja treba da izađe sredinom ove godine?
<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Vader dana 10.02.2002. 10:09 ]</font>