banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Apr 2004, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
2000. godina, dobitnik dve zlatne palme
Jako dobar film, svima preporucujem, a ko je gledao zanima me sta misli??? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 13:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
the vertical ray of the sun ili at the height of the summer je treci film trana anh hunga i od ta tri najlosiji. prvi je bio the scent of the green papaya, a drugi cyclo za koji je dobio zaltnog lava u veneciji 1995. (za the vertical ray of the sun sasvim sigurno nije dobio zlatne palme. ne znam na sta si mislio?) puno je blizi njegovom debiju i ima dobre strane koji i inace krase trana. boje prije svega i strpljivost pri gradjenju atmosfere koje je negdje izmedju zapadnjackog i istocnjackog. ali the vertical... je grozno ispripovjedan film, na trenutke je nevjorovatan u svojoj pripovjedackoj naivnosti. najvise losa je scena u kojoj se najmladja od tri sestre oprasta od svog momka. izgleda kao losa scena sna, ali nije, nego cista realnost. film je to o tri sestre u razlicitim zivotnim dobima, film o zenskoj seksualnosi i seksualnosti uopste. film vrijedi pogledati zbog atmosfere i ritma. ipak, the vertical... je malo vise od prosjecnog filma i nikako ne predstavlja najbolje sto azija moze da ponudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2004, 07:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To oko palmi sam se izgleda dobro prevario, ali nema veze. oooops :oops: hehe :D :lol:
Pa sta ja znam, nije da je bas wooooow, ali mi se nesto neobicno dopao. Mozda sam bio in the special mood, ne znam?? Ali moras priznati da je bolji od mnogo sadasnjih filmova koji dolaze iz Hollywood-a. Poz :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2004, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

od kojih filmova koji dolaze iz hollywooda? misticna rijeka klinta istvuda ili dole ljubav pejtona rid ili looney tunes: ponovo u akciji dzo dantea ili studengora entoni mingele - sve su to filmovi prikazani u banjaluci 2004, svi dolaze iz hollywooda i svi su bolji od the vertical ray of the sun. hollywood je cesto napadan kao mjesto gdje se prave grozni filmovi ili kako to neko zna reci 'komercjalni'. a zapravo hollywood je jedino mjesto cijim filmovima u banjaluci imamo potpun pristup - i onim dobrim i onim losim. vec kada je u pitanju americki nezavisni film situcaija je mnogo gora, a da ne spominjem egzoticne kinematografije - tajvan, prije svih, kome pripadaju i cai ming liang i hou hsiao hsien i edvard jang, dakle neki od najboljih rezisera. zato hollywood, imajuci na umu sve one lose filmove, a takvih je uvijek i najvise ne samo u hollywoodu nego bilo drugdje, zato hollywood gubi u poredjenju sa drugim zemljama. jer, prosto, iz drugih zemalja nam dolaze najbolji filmovi ili uglavnom najbolji, nismo prinudjeni da hodamo kroz pakao mediokriteta. a kada je hollywood u pitanju kroz taj pakao prolazimo ili bar oni koji cesto gledaju filmove. a onda, a od ovog sam i poceo, hollywood postaje to mjesto gdje se prave grozni filmovi, 'komercijalni' filmovi. grozni filmovi se prave svugdje, samo sto su jedini grozni filmovi koje mozete u banjaluci naci oni hollywoodski. distributerska dominacija hollywooda mu se vraca kao bumerang - samo hollywood pokazuje svoje lose strane. a postoji jos nesto. hollywood, to je amerika, to je americka tradicija, americki nacin pripovjedanja. naravno, ta tradicija je siroka, ali ipak objedinjena, jedinstvena. i sa tim nacinom pripovjedanje se najcesce susrecemo, zato sto se najcesce susrecemo s americkim filmovima. kada naidjemo na film poput the vertical ray of the sun, taj film nam se cini svjez, priginalan. a istina je da taj film takodje pripada nekoj pripovjedackoj tradiciji, onaj istocno azijskoj, meditativnoj, smirenoj. u okviru te tradiciji the vertical ray of the sun se i ne istice bog zna koliko. ali za nase oci, oci naviknute na hollywood, the vertical ray of the sun je krajnje radikalan. hollywood sam sebi cini stetu, jer, ruku na srce, u hollywoodu se prave najbolji filmovi, jedino se tamo konstantno prave dobri filmovi. druga mjesta imaju svoje osjetnije uspone i padove, ali ne hollywood. hollywood sam sebi cini stetu, jer se previse eksponira. idealno bi bilo kada bi mogli gledati filmove sa svih meridijana, filmove svih formi - i obrazovne i dokumentarne i kratke i eksperimentalne i amaterske. to je ono sto bi bilo idealno. idealno je mozda u parizu i nju jorku, nigdje vise. na drugim mjestima, mjestima kao sto je banja luka, moramo uzimati najbolje od onog sto nam se nudi, a opet biti svjesni da ono sto dobijamo nije cjelovita slika. ono sto dobijamo ne daje nam pravo da osudjujemo hollywood.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2004, 08:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam Kid_A naposao od vecine filmova koji dolaze iz Hollywood-a, ane svi. I ja se ne slazem da iz Hollywood dolazi samo smece, a sad druga je stavr sto vecina ljudi smatra da ako je film propracen dobrom i velikom reklamnom kampanjom da taj film ne valja. Poz 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2004, 12:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ne od svih. napisao si:Ali moras priznati da je bolji od mnogo sadasnjih filmova koji dolaze iz Hollywood-a. cak iako si mislio na vecinu, opet si uzeo hollywood u odnosu na koga si pohvalio the vertical ray of the sun. cesto se desava da neko pohvali neki 'nezavisni' ili neamericki narativni film govoreci da je bolji od onog sto uglavnom dolazi iz hollywooda. tako nesto ne govori mnogo toga ni o hollywoodu ni o doticnom filmu. ili cak i kad se govori o dobrom hollywoodskom filmu, govori se o njemu u odnosu na lose hollywoodske filmove. cak je i taj dobar film izuzetak ili se takvim u govoru cini. onda se na kraju dodje do toga da hollywood postane sinonim za los film. sto nikako nije blizu istine i ne sad istine koju je tesko otkriti, nego jednostavne istine da najvise dobrih filmova dolaze iz hollywooda. ne svidja mi se kad neko pohvali neki film time sto ce reci da je bolji od onog sto inace dolazi iz hollywooda. ni jedno drugo mjesto, ni jedna druga zemlja (hollywood i amerika u sirem smislu) se ne unizava na takav nacin. dok iz amerike pamtimo samo lose filmove, iz drugih zemalja pamtimo samo dobre. nepravedno, na kraju krajeva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2004, 12:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ne od svih. napisao si:Ali moras priznati da je bolji od mnogo sadasnjih filmova koji dolaze iz Hollywood-a. cak iako si mislio na vecinu, opet si uzeo hollywood u odnosu na koga si pohvalio the vertical ray of the sun. cesto se desava da neko pohvali neki 'nezavisni' ili neamericki narativni film govoreci da je bolji od onog sto uglavnom dolazi iz hollywooda. tako nesto ne govori mnogo toga ni o hollywoodu ni o doticnom filmu. ili cak i kad se govori o dobrom hollywoodskom filmu, govori se o njemu u odnosu na lose hollywoodske filmove. cak je i taj dobar film izuzetak ili se takvim u govoru cini. onda se na kraju dodje do toga da hollywood postane sinonim za los film. sto nikako nije blizu istine i ne sad istine koju je tesko otkriti, nego jednostavne istine da najvise dobrih filmova dolaze iz hollywooda. ne svidja mi se kad neko pohvali neki film time sto ce reci da je bolji od onog sto inace dolazi iz hollywooda. ni jedno drugo mjesto, ni jedna druga zemlja (hollywood i amerika u sirem smislu) se ne unizava na takav nacin. dok iz amerike pamtimo samo lose filmove, iz drugih zemalja pamtimo samo dobre. nepravedno, na kraju krajeva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]