u okviru omnibusa izgubljeno nadjeno prikazan je i kratki film rodjendan jasmile zbanic koji najbolji komad bosanskohercegovackog filma nakon rata. stvarno nisam mogao vjerovati da ce to biti toliko dobro. film je bolno jednostavan i jednostavno bolan. nema dalje. ova reziserka sad snima dugometrazni debi. jedva cekam. kod amdidze idriza je sjajno primljen u bgd. sto se tice ostalih filmova, najbolji je tropska slabost apicatponga virasetakula. ovaj tajlandjanin je genije. njegov prosli film ste mogli pogledati na festivalima u sarejvu i beogradu, a ako niste bili tamo tada, bio je i na tv5 prosle godine, pa ko je pratio ovaj forum, upozorio sam na to na vrijeme. tropska bolest je jednako dobra. jos dobri filmovi su svijet dzia zang kea, pet abasa kjarostamija, 2046 vong kar vaija, cista olivijea asajasa i lose vaspitanje pedra almodovara. svijet, 2046 i lose vaspitanje su otkupljeni za prikazivanje, ali ne znam da li ce doci u banja luku. mislim da se na piratima mogu naci 2046 i lose vaspitanje. dnevnik motocikliste je dosta prazan film. ipak, posto je gotje snimatelj, film ima predivnu fotografiju.
_________________ and there is something decent in the universe
if i can feel all this, dicto millesimo
at the age of whatever
|