B.J. je napisao:
Kad gledam taj film dobijem zelju da i ja se borim sa njima sto znaci ima akcije
Slična stvar je i kod mene i kod mnogih drugih ali ne bih rekao da je razlog za to akcija u filmu. I drugi filmovi imaju akciju ali malo ko poželi da se nađe u takvom filmu. Gospodar Prstenova je nešto posebno, to djelo ima mnogo više od puste akcije, zrači privlačnošću i uživljavanjem u taj veličanstveni mit. To je zbog sveukupnog duha tog djela.
Takođe jedan od razloga za lako uživljavanje u to djelo može biti i to što nam ono predstavlja jednu stvarnost koja je dosta drugačija, zanimljivija, magičnija, privlačnija od ove u kojoj živimo. Ili bolje rečeno - u kojoj mislimo da živimo.
{Smatram da stvarnost u kojoj mi živimo ne odudara toliko od stvari prikazanih u Gospodaru Prstenova koliko to većina ljudi misli i siguran sam da će se to vremenom pokazati. O ovome bi se moglo mnogo pisati ali neću na ovoj temi}*
Sjećam se da mi je moja učiteljica Reikija jednom rekla da je ona greškom na ovom svijetu, da je zapravo trebala biti u svijetu iz Gospodara Prstenova
Vjerujem da ima još ljudi koji ovako misle.
To je možda najveći dokaz veličine i grandioznosti djela Gospodar Prstenova.
Većina ljudi živi prosječne dosadne živote i zlo im je od toga. Neki su toga svjesni i sami će to priznati a neki drugi to možda ne žele priznati ali i za njih važi isto. Juče sam gledao dokumentarni film koji je na zadnjoj dodjeli dobio oskara, odličan je, u jednom dijelu jedan momak koji je odrastao u nekom prosječnom američkom gradiću na pitanje da li je život u tom gradu običan i prosječan je odgovorio: "jeste prosječan, uobičajen...bolno, bolno, bolno prosječan i uobičajen".
To je to. Ljudima postaje zlo od šablonskih i često nametnutih načina življenja u kojima gotovo da nema ništa novo, ništa nepredvidljivo.
A djela kao što je Gospodar Prstenova nude nešto sasvim novo, sasvim neuobičajeno, nešto zanimljivo, nešto čarobno, nešto nepredvidljivo. I zato je mnogim ljudima privlačno. Užive se u to djelo, ta dešavanja, tu čaroliju, taj duh, i bar na trenutak "izlete" iz svoje dosadne i mučne svakodnevice.
A onda se vrate u dosadnu svakodnevicu
* A vjerujem da ne mora biti tako (pogledati u vitičastu zagradu)