Amerikanci su uspjeli da useru veliki broj serija rastezuci ih daleko vise nego sto su trebali. Jedna od mnogo pohvalnih odlika britanskih serija je to sto obicno znaju kada treba stati. Ovdje je britanski humor uvijek imao prodju i nerijetko su serije sticale kvltni statuse kao sto znamo. Krajem 90ih pojavljuje se bezobrazan broj, obicno kratkotrajnih serija u kojima su se preplitali cesto slicni ljudi, od danas najpoznatijeg Simon Pegga, preko Christopher Morrisa, Armanda Iannuccia, Peter Serafinowicza itd. Nekada bi cak kod nas i zalutalo na TV programe serija tipa
Black Books, preko neta su ljudi najcesce gledali neosporivo dobre
The IT Crowd,
Peep Show ili
How Not to Live Your Life ali obicno smo ostali uskraceni za strasne serije. Da ne navodim sada sve Gervais serije pod pretpostavkom da ih je pogledao ko ih je trebao pogledati, mogli bi poceti sa nekom listom serija koje su zaobisle (vjerovatno s razlogom) dosta ljudi ovdje, a ja imam potrebu to da dijelim sa vama dok cekam neke uzase da se skinu. Pa recimo
The Mighty BooshSvetinja sa kojom nema sredine, ili postane jedna od najomiljenijih serija ili se nakon jedne epizode vise nikada ne pogleda. Barratt i Fielding tumace Howard Moona tj. Vince Noira (plus jos nekoliko likova). U samo 21 epizodu MB su stekli kvltni status u svoj sili i slavi. Ne postoji serija slicna ovoj (ne racunajuci spinoffove ove ekipe) bar ne koju sam ja gledao tako da je nezahvalno pokusavati pribliziti je ako je do sada niste pogledali. Jednostavno pogledajte epizodu, bilo koju epizodu i skontajte da li je to za vas.
Brass EyeChristopher Morris ne uzima zarobljenike u parodiji dnevno - politickih emisija. Takav formt postoji od kada je BBCa i vijeka ali ne na ovom nivou. Morris je kasnije nastavio sa slicnom emisijom,
Jam ali Brass Eye je neprevazidjen. Mozda ste pogledali
Four Lions koji je Morris napisao ali dok ne vidite pedofila iz Sefilda koji je maskiran u skolu kao da nista niste pogledali.
The Peter Serafinowicz ShowOno sto je uvijek problem parodija pa makar samo o skec parodijama govorili je to sto nikada ne dobace ni do (ne)kvaliteta parodiranog materijala. Serafinowicz rastavlja sva govna kojima smo bombardovani dnevno i do nestvarnih detalja ih pakuje u najbolje parodije u zadnjih 20+ godina. I da, Serafinowicz je italijanski neugodni agent iz proslogodisnjeg Spy-a.
Look Around YouJedino ko moze da izadje na crtu Serafinowiczu je Serafinowicz. Look Around You je parodija skolskih obrazovnih programa. U prvoj sezoni epizode traju samo 8 minuta ali dovoljnih 8 minuta u kojima cete nauciti da nikada ne dajete cink ciganima, da bakterije poticu iz Njemacke i ostale bazicne informacije. Kao jedan od naucnika pojavljuje se Edgar Wright, covjek odgovoran za ''Shaun of the Dead'' i ''Hot Fuzz''.
Garth Marenghi's DarkplaceMatthew Holness je Dr. Rick Dagless najveca faca u Romford bolnici koja je izgradjena na vratima pakla. Treba jos? Zaplet trece epizode se oslanja na ogromno oko, da oko koje siluje jednog od pacijenata nakon cega nesretni gospodin zatrudni. Lasciate ogne speranza, voi ch' intrate.
The Armando Iannucci ShowsZanemari omot, Iannucci je jedan od kljucnih ljudi iza nekih od najboljih britanskih ''mejnstrim'' serija, od ''Aland Patridgea'' preko ''The Thick of It'' pa do Amerike i ''Veep''. Najpribliznije Peter Serafinowicz Show-u ali nikako kopija, da Nadrealisti danas postoje zelio bih bar blizu ovoga da izgledaju. Strasne su daljine ludila gdje ovo ode ali i dalje je to vodjeno veoma, veoma pametnim humorom za koji se mislilo da je izumro.
Ove i slicne serije stvarno nisu za svakoga i to ne mislim ni na momenat u pretencioznom kontekstu jer je ova vrsta humora jako specificna i ima konkretnu ciljanu grupu. Ja u ovome vidim genijalnost do imbecilnosti (ili obrnuto?) i nadam se da ce jos nekoga nesto od ovoga nasmijati bar dijelom onoliko koliko mene i danas nasmijava nakon bezbroj ponovljenih gledanja. Nadrealisti su imalu burek u svemiru, Briti imaju kosmicku brokolu. I kid you not.