banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2010, 02:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Znate li da postoji neko ko se bavi mjerenjem količine “hemije” između glumaca na filmskom platnu? Upravo britansko Kraljevsko društvo za hemiju napravilo je listu vrhunskih filmskih parova, među kojima se desilo “ono nešto” i to važi za sva vremena. Tako su se na prvom mjestu njihove ljestvice našli Katherine Hepburn i Spencer Tracy.

Za ljubav se kaže da nastaje kao posljedica “hemije”, a pitanje je može li se ta “hemija” među ljudima mjeriti hemičarskim metodama. Čini se da može, a to su nam i dokazali upravo stručnjaci iz Kraljevskog društva.

“Kako to obično biva u hemiji, stvar je u tome da se sastojci pravilno izmiješaju i da se dobije odgovarajući rezultat”, rekao je jedan od portparola Društva.

Oni su miješali, računali, smiješali i došli do rezultata da je vatrena ličnost Katharine Hepburn bila najbolji par sa pomalo flegmatičnim Spencerom Tracyem.

Romansa i na setu i u životu

Saradnja sa Tracyjem dala je novu dimenziju Katherineinim ulogama. Spencer je, kao glumac, imao prirodan i neiskvaren stil, i ona njemu pripisuje uspjeh koji je postigla u pojednostavljenju svoje glume.
Van filmskog ekrana, Hepburn i Tracy, koji je bio katolik i oženjen, imali su romantičnu vezu koja je sve vrijeme ostala privatna. Nisu se pojavljivali zajedno u javnosti, pa iako su skoro svi u Holivudu znali za njih, niko o tome nije govorio, čak ni urednici žute štampe. Katherine je govorila da brak nikada nije razmatran.

Odmah iza Hepburn i Tracyja njih na listi najboljih filmskih parova svih vrmena ugnijezdili su se Elizabeth Taylor i Richard Burton, koji su i u privatnom životu bili poznati kao ljubavnici i supružnici.

“Richard je bio veličanstven u svakom smislu te reči. Od naših prvih zajedničkih trenutaka u Rimu, na snimanju filma “Kleopatra”, uvijek smo bili ludo i strasno zaljubljeni”, ispričala je poznata glumica.

Elizabeth i Richard vjenčali su se i razveli dva puta, ali nikada nisu mogli u potpunosti da se rastanu.

"Sigurno znaš koliko te volim. Znaš i kako se loše ophodim prema tebi. Ali, osnovna i najpokvarenija, ubitačna činjenica jeste to što se nas dvoje suštinski ne razumijemo. Funkcionišemo na različitim talasnim dužinama", napisao je Burton u jednom od pisama.

Treće mjesto zauzeli su Humphrey Bogart i Lauren Bacall. Seksualno nezasit i sklon nevjerstvu, Bogart je imao tri braka prije nego što je sreo “ljubav svog života” Lauren Bacall, sa kojojm se i oženio 1945. godine. Sreli su se na snimanju filma “Imati i nemati”. Zajedno su ostali do kraja života, mada je i nju prevario sa frizerkom Veritom Thomson.

“Mlaki” savremeni parovi

Na pobjedničkom postolju ovako su se našle samo glumačko-ljubavne kombinacije iz klasičnih filmova. Zanimljivo, na ljestvici od deset najboljih filmskih parova našla su se čak četiri muška para, ali nema nijedne ženske kombinacije. Tako se tek do četvrtog mjesta uspio se dogurati jedan par iz jednog “novijeg” filma - Mel Gibson i Danny Glover iz “Smrtonosnog oružja”. Njih dvojicu odmah slijede Robert Redford i Paul Newman u “Butch Cassidyu i Sundance Kidu”, te u “The Stingu”.

U Društvu za hemiju prokomentarisali su da se među muško-ženskim parovima miješaju ljubav, privlačnost, feromoni i hormone, što publika primjećuje. Što se istopolnih parova tiče, njihova hemija na ekranu najčešće proizlazi iz prijateljstva u stvarnom životu, kao što je to bio slučaj s Jackom Lemmonom i Walterom Matthauom.

Ipak, istraživanje je pokazalo da postoje i neki filmski parovi koji su kod publike izazivali negativne reakcije. Takav par bili su, primjera radi, Marilyn Monroe i Laurence Olivier u “The Prince” i u “Showgirl”. Moderna filmska produkcija takođe nije pošteđena “mlakih” parova. Samo neki od takvih su Hugh Grant i Andie McDowell u “Četiri vjenčanja i sahrana”, te Sean Connery i Catherine Zeta Jones u “Klopci”.

Važno je znati da hemija koja nastaje na filmskom ekranu nije samo posljedica dobrog odabira glumaca, koji će kvalitetno odraditi svoj posao. Ona i te kako proizlazi iz odnosa koji to dvoje glumaca uspostave između sebe - njihovog prijateljstva, privlačnosti, lubavi, odbojnosti ili potpune nezainteresovanosti jednog za drugo.

Žana Gauk/TV7

Izgleda da se režiseri više i ne trude da prave dobre kombinacije.
http://www.banjalukalive.com/film-i-tv/najbolji-filmski-parovi-svih-vremena.html

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 12:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Odmah iza Hepburn i Tracyja njih na listi najboljih filmskih parova svih vrmena ugnijezdili su se Elizabeth Taylor i Richard Burton, koji su i u privatnom životu bili poznati kao ljubavnici i supružnici.

Al' što se njih dvoje "vole" u filmu Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), to je bruka :)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vader je napisao:
Citiraj:

Al' što se njih dvoje "vole" u filmu Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), to je bruka :)

Liz je bitch. Ali je tu odlično odlgumila, savršeno.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Na našim prostorima neprevaziđeni :D

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Unbeliever je napisao:
Liz je bitch. Ali je tu odlično odlgumila, savršeno.

Svi su u tom filmu odglumili odlično, baš sinoć sam ga gledao, od njih četvoro koji se pojaljuju u filmu njih dvije su dobile oskara a njih dvojica nominacije za oskara. Za plavu curu sam mislio da su je stvarno napili kako se ponašala, ali pošto je dobila oskara možda i nije bila pijana. Inače teške uloge za odglumiti, sve četiri.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 19:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Dzeri Luis i Din Martin .

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
veljko je napisao:
Dzeri Luis i Din Martin .

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nikola Simić i Bata Živojinović, bilo sinoć na BN-u

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 20:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Slavko Stimac i Ljubisa Smoki Samardzic ( ovo je tek smijesno..hehehhohoo)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
veljko je napisao:
Slavko Stimac i Ljubisa Smoki Samardzic ( ovo je tek smijesno..hehehhohoo)

Da, pravi BROMANTIZAM :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Tom Hanks i Meg Ryan :
Sleepless in Seattle
You've got mail
Joe Versus the Volcano

Vrh