Elvis Presley je napisao:
Pa dobro, Inarritu osim Babela nije imao vise "promasaja", 21 gram je jako pristojan s obzirom na holivudsku produkciju, ali mislim da se Inarritu treba odmaketi od tog "vise prica koje se ispreplicu" koncepta, jer Amores Perros nece prevazici.
u tome je i fazon, Inarritu je zasrao stvar nakon drugog filma, Tavernier ima 30 filmova prije Electric Mist-a!
'Amores Perros' je izasao prije 10 godina i znam da sam se jebeno odusevio kada sam ga gledao, jos pogotovo kada se uzme da tada realno nisi ni mogao skidati filmove ni imati sve ove informacije dostupne...gledalo se ono sto je bilo dostupno,a ne ono sto si htio i onda se pojavi takav film!
'21 grams' je bio pristojan ali se onda zakucao sa 'Babel'!
da se ogradim ni 'Babel' ni 'In the Electric Mist' nisu losi filmovi, jednostavno previse je tu talenta da se usere nesto i da se moze nazvati losim ali kada znas za kakve kontove su sposobni i jedan i drugi bude ti zao! jednostavno pricas pricu koja je previse puta do tada ispricana i da stvar bude gora, ispricana na jako bolje nacine!
sada, da li po difoltu kriviti hollywood sa svim svojim 'kreativnim ogranicenjima' , nedostatak daljne kreativnosti ili jednostavno shvatanje rezije kao posla kao svakog drugog za koji si placen i koji si odradio rutinski onako kako su trazili....
sto se prvog slucaja tice, ima ih previse za nabrajati, za ponestajanje kreativnosti mozda najbolji trenutni primjer je Tarantino, koji ce samo postajati sve gori, a za treci mozes da uzmes zadnjeg ALIEN-a za kojega su od pocetka trazili rezisera iz evrope (de la Iglesia je bio najozbiljniji kandidat ali je odbio na kraju kada je skontao sta sve traze od njega) i nasli Jean-Pierre Jeuneta koji shvatio o cemu se radi, dosao i odradio posao upravo onako kako se od njega trazilo bez nekih ego tripova.
jedna stvar koja bi mogla da obecava je to sto su se obojica vratili na domaci teren, samo sto Inarritu ima jos jako mnogo veze sa amerikom,a Tavernier se potpuno vratio u francusku i to radi 'svoj' zanr tj kostimiranu dramu!
ne znam, Inarritu mi djeluje da prolazi upravo na jos na krilima prvog filma sto nema smisla....kao npr sa Chan-wook Park-om... covjek je snimio 2 odlicna filma (Mr. Vengeance, Oldboy) i do dana danas ga zovu po festivalima!
prije nego neko napadne da napomenem postoji razlika izmedju loseg filma i filma koji je odlican (npr. Lady Vengeance je ok film ali nije ni blizu Mr. Vengeancu)