banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2010, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2005, 09:40
E, ovdje me interesuje da navedete filmove koji su vam se svidili, ali nisu bili medijski eksponirani kao neki losiji od nih. Tu mislim na filmove sa kojima vecina nije upoznata. Pri tome nemojte da navodite one koji su na top 250 imdb listi, ili se nalaze stalno u listama najboljih filmova zanra, ili filmove koji su tek kasnije stekli odredjeni kultni status (dakle, nisu bili medijski eksponirani u vrijeme kada su napravljeni, ali je kasnije njihova vrijednost uveliko spoznata).
Dakle, to ne mora nuzno da bude neki lose ocjenjeni film, nego samo onaj o kojem se veoma malo (po vasem misljenju) govorilo. Recimo, poznato je da ima mnogo filmova koji po ukupnoj ocjeni imaju pravo da budu na imdb top 250 listi, ali zbog nedovoljnog broja glasaca oni tu i nisu. I, bez obzira sto su dobro ocjenjeni, takve filmove je tesko pronaci (kako na imdb-u, tako na top 100, top 50 i ostalim listama drugih sajtova ili kriticara).
E, da li ste naisli na takve filmove, koji su manje-vise nepoznati siroj javnosti, a koji su vas ostavili bez daha, pa da i mi ostali pogledamo te skrivene bisere? Jer, dosta mi je vise price o Kopoli, Kjubriku, Skorseziju, Hickoku, Tarantinu i ostalima (nije da mi se oni i njihovi filmovi ne svidjaju, "dapace":)), to je svima poznato i nema neke velike potrebe da se raspravlja o tim autorima...

Ja cu krenuti od filma "Long Day's Journey Into Night" (1962), na koji sam veoma retko mogao da naletim na internetu i koji sam slucajno pogledao na bht-u (ne sjecam se da je ikada vise bio prikazivan na nasim tv programima).
Odlicna ekranizacija drame Eugene O'Neill-a od strane jednog uveliko potcjenjenog rezisera Sidney Lumet-a. Inace izuzetna psiholoska, porodicna drama u kojoj cemo svi u pojedinim elementima moci prepoznati nase sopstvene porodice i probleme koje donosi takav zivot... Preporucio bih ovaj film svima koji vole lagano razvijanje radnje, duge filosofske rasprave i cesto mucne razgovore likova (za njih same, za nas veoma interesantne)...

Drugi koji bih naveo je "Umberto D." (1952), Vittoria De Sica-e. Ovaj film je cesto ostajao u sjenci poznatijeg njegovog djela "Ladri di biciclette", iako je , po mom misljenju, za nijansu bolji i potpuniji u svom prikazivanju egzistencijskih problema... Dakle, i ovaj film bih preporucio...

Treci je "The Woman in Black" (1989), Herberta Wise-a, koji meni sigurno spada medju prvih 10 horora, ali je cesto ostavljan po strani. Iako se ne moze reci da se o ovome filmu ne prica, te da je on nepoznat, ipak zbog njegove velike potcjenjenosti, kada je rijec o horor zanru, stavio sam ga na ovu listu...
Ima ih jos, ali je post vec predug...:)

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
malteras je napisao:
"Umberto D." (1952), Vittoria De Sica-e. Ovaj film je cesto ostajao u sjenci poznatijeg njegovog djela "Ladri di biciclette", iako je , po mom misljenju, za nijansu bolji i potpuniji u svom prikazivanju egzistencijskih problema... Dakle, i ovaj film bih preporucio...

i meni je....mozda ne bolji nego drazi!!!

'manje poznati' je relativan pojam ali ovako na prvu, film koji je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih,a relativno nepoznat 'siroj publici' je Night of the Hunter. ne znam, mozda zato sto sam die hard fanatik film noir-a,a i Robert Mitchum-a ali prije svega zato sto se ovdje radio o jebenom remek djelu

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2010, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kako se tačno definiše taj "film noir"? Šta ga karakteriše?

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2010, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Vader je napisao:

Uf, tesko pitanje.
Mislim da ni ne postoji prava definicija Noir-a.
Ja cu pokusati na svoj nacin reci, odnosno kako ga ja dozivljavam.
Termin se poceo koristiti uglavnom za filmove prije nekih 50ak godina, tada se uglavnom radilo o krimi dramama ili trilerima. Najbolji primjer je The Big Sleep.
E sad postoji i neo-noir zanr. On mi je mnogo drazi jer se cesto koristi nadrealizam, mracnija fotografija, mracniji ambijent (ove 3 karakteristike koristi David Lynch, jedan od ponajboljih rezisera danas bar po meni); glavni likovi su cesto neka vrsta antiheroja. Ono sto mi se posebno svidja je da se ne tezi nekom happy endingu. Mnogi noir filmovi su i psiholoski filmovi, pa i misteriozni trileri.
I meni je ovo najbolja kombinacija zanrova u filmu.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Vader je napisao:

Ukratko - misterija, crnjak, mračna fotografija i atmosfera, neizvjesna priča, klasični krimi motivi (perspektiva iz vizure policajca / detektiva, dama u nevolji...) itd.

Primjeri - Malteški sokol (i ostalo s Bogartom, Bergman, Robinsonom), Hitchcookovi klasici (stari Hollywood 1940te-1950te); danas Mulholland Drive, Memento, Sin City...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

'velika depresija' je izrodila warnerove gangsterske filmove krajem 20ih i pocetkom 30ih,a drugi svjetski rat FILM NOIR.

neko je jos davno rekao da je jako tesko definisati,a jako lako prepoznati ga.
noir nije zanr nego atmosfera stvorena dolaskom velikog broja filmskih radnika u ameriku zbog rata koji su stvorili stil kombinirajuci njemacki ekspresionizam, gangsterske filmove sa pesimistickim scenarijima poslijeratne amerike. prvi NOIR u moru tehnicolorovih mjuzikla je 'Stranger on the Third Floor' (prvi noir u americi, Fritz Lang je 9 godina prije snimio 'M' u njemackoj).
u tom periodu pocinju da izlaze tzv pulp fiction/hardboiled romani koji su bili savrseni za ekranizaciju (sjebani detektiv i femme fatale) pogotovo oni koje potpisuje Dashiell Hammett i James M. Cain

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nastrani glavni likovi, cudno ponasanje, cesto usiljeno, izvjestaceno (ne u negativnom smislu) i tako to... Crni, tamni i cudni likovi i filmovi:) Cudne scene u kojima se stavlja naglasak na unutrasnju borbu likova kroz njihovo ponasanje (pa nam ponekad izgleda smijesno sto zaista sire ruke ili se ukoce u pojedinim trenucima). Ali uglavnom, naglasak je na umjetnickom osjecanju i predstavljanju likova i situacija.
Meni licno se vecina takvih filmnova ne svidja, pogotovo spomenuti "The night of the hunter":)
Ali, vratite se na temu, posto ja mislim da ni oni sto su ih pravili, ne znaju objasniti film noir:))

Gnusni, imas li jos koji?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

problem je sto ljudi nece da gledaju odredjene filmove iz masu cudnih razloga....svi smo mi odrastli na dvije kinematografije, jugoslovenskoj i americkoj i kada kazemo FILM misli se na ta dva 'senzibiliteta' i samim tim sve sto nije u tom kontu ljudima (u pocetku bar) bude dosadno bilo da su to crno bijeli, strani (kao sto sam rekao, americki film je ovdje domaci), filmovi sa duzim kadrovima i sl.
izuzetci budu filmovi koji postanu kulturni fenomen i za koje znaju svi pa cak i oni koji su pogledali 10 filmova u zivotu (ala Sedam Samuraja).

sa citavim ovim uvodom hocu da kazem da su na prvu mnoga remek djela podcijenjena upravo zato sto ih ljudi odbijaju gledati iz razloga zato sto su im zamorni ili sto od filma ocekuju opustanje,a ne pretjerano razmisljanje.

onda imas i sjeb kao recimo sa Kurosawom....citav svijet zna za njega, njegove filmove i jedna je od prvih asocijacija na Japan uopste,a sa druge strane vjerovatno i bolji reziseri i filmovi su ostali u njegovoj sjeni (Ozu, Mizoguchi), onda imas slucaj Bergmana koji je na svim NAJ listama u vrhu,a nasnimao se prestrasnih govana prije tog kultnog statusa, drugim rijecima da je radio u modernoj filmskoj produkciji nakon prvog neuspjeha vise nikada ne bi stao iza kamere i mi ne bi imali neke od fantasticnih filmova (Persona), onda imas ljude koji su se zadesili na pogresno mjestu u pogresno vrijeme. ne treba ici dalje od srbije za primjer. o tome sam vec negdje pisao ovdje, Milos Radivojevic je zapao izmedju najvecih srpskih rezisera (Makavejev, Petrovic, Pavlovic, Zilnik...) i praske skole (Kusturica, Paskaljevic), snimao fenomenalne filmove ('Bube u Glavi' nagradjen u Veneciji, 'Kvar' International Film Guid uvrstio u top 10 najboljih filmova godina, zajedno sa 'Deer Hunter'),a sa druge strane bio je olicenje filmskog drzavnog neprijatelja tako da filmovi nisu pretjerano eksponirani izuzev 'Decko koji obecava'.

previse je odlicnih filmova,a previse je i potrosenog vremena gledajuci neke filmove koji to nisu!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gnusni_snjesko je napisao:
sa citavim ovim uvodom hocu da kazem da su na prvu mnoga remek djela podcijenjena upravo zato sto ih ljudi odbijaju gledati iz razloga zato sto su im zamorni ili sto od filma ocekuju opustanje,a ne pretjerano razmisljanje.

A posebno se to odnosi na crno-bijele filmove (da ih dalje ne dijelim)... Koliko sam puta samo cuo kad bih preporucio nekome neki film "Ajoj, pa gdje cu to gledati, to crno-bijeli." :) E, upravo zato sto nova generacija nema pojma o tim filmovima (i ne samo o njima nego i o filmovima odredjenih zemalja, koje takodje posmatraju s predrasudom), mnogo ih ostane nezapazeno ili odu u zaborav. Ja licno i ne znam mnogo o filmovima, svo svoje znanje sam manje-vise pokupio preko interneta (uglavnom imdb:)), pa je zbog toga logicno da takvih ima beskonacno mnogo, o kojima ne znam nista, a koji su dobri. Pa bih molio one koji znaju vise od ostalih (ili koji su slucajno naletili na nesto sto pripada ovome opisu), da podijele sa nama...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa dobro, daj spisak omiljenih filmova, zanrova, tematika ili cega god pa cemo skontati nesto....da ti ne kazem recimo Du Levande,a ti se recimo primas na tadzikistanski realizam :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa dobro, daj spisak omiljenih filmova, zanrova, tematika ili cega god pa cemo skontati nesto....da ti ne kazem recimo Du Levande,a ti se recimo primas na tadzikistanski realizam :D

Tadzikistanski realizam mi je blizak, moram priznati, ali ti samo pisi sta se tebi svidilo, a spada u tematsku grupu, ja cu ih pogledati i procjeniti onda... :) Mozes ici i po osnovnim zanrovima, navodeci nekoliko iz svakog, ako ce ti biti lakse...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo ti stvari koje imam uramljene na zidu :)

W.R. - Misterije organizma
jedan od najboljih domacih filmova

El Topo
prvi MIDNIGHT MOVIE, koji je pokrenuo sve

Ordet
Dreyer je najveci!

Bob le flambeur
NOIR iz zemlje noira

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

imam i Amarcord ali to je Fellini tj mejnstrim 'pametni' film sto znaci da nije malo poznat :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo ti stvari koje imam uramljene na zidu :)

W.R. - Misterije organizma
jedan od najboljih domacih filmova

El Topo
prvi MIDNIGHT MOVIE, koji je pokrenuo sve

Ordet
Dreyer je najveci!

Bob le flambeur
NOIR iz zemlje noira

E, upravo ovo trazim. Od ovih naslova upoznat sam samo sa "El topo", a za ove ostale da budem iskren nisam cuo... Ali trudicu se da ih sve pogledam...

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 10:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

idi na temu KINEMATOGRAFIJA AZIJE i kreni redom :)

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ja cu preporuciti jedan, mada dosta poznat.
Samo je stvar u tome sto je previse previse podcijenjen i ignorisan od strane medija i kriticara, sto je mozda i dobro u neku ruku.
To je Kiss, Kiss, Bang Bang.
Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A talking monkey?
Talking monkey, yeah, yeah. Came here from the future, ugly sucker, only says "ficus".

ahahahah

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u duhu ove 3D manije, skini Svankmajerovu 'Alice'

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 23:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Elvis Presley je napisao:
Ja cu preporuciti jedan, mada dosta poznat.
Samo je stvar u tome sto je previse previse podcijenjen i ignorisan od strane medija i kriticara, sto je mozda i dobro u neku ruku.
To je Kiss, Kiss, Bang Bang.
Slika

Kako dobar film!!! Tacno cu ga morati pogledati opet :)

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2010, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

u duhu ove 3D manije, skini Svankmajerovu 'Alice'

Slika

Ovo neka mracna "Alice in the Wonderland"?:)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]