Mislim da bi ovakvi filmovi trebali imati temu, da se malo prodiskutuje...
Gledao sam jako davno film, pa mi je skorasnje ponovno gledanje tek dalo pravu sliku o istom... Sjajan film, kada se sve sabere, uprkos nekim sabloncicima i naivnostima, glavna poruka se ipak uspjeva probiti.
Stvarno ostavi bez daha onakvo razbijanje ucmalosti obrazovnog (elitnog) sistema, u tada jos visoko konzervativnoj i stegnutoj sredini, dolaskom jednog pravog pjesnika medju gomilu sterilnih akademika koji se samo drze oprobane i provjerene metodologije i monotono-bezdusnog nacina poducavanja mladih.
Predivno mi je bilo budjenje artistickih crta u mladicima, podstaknuto od profesora Keatinga, narocito scene kada onaj tihi povuceni novajlija pusti iz sebe rijeci da teku, upecatljivo. Dirnula me i poruka da treba juriti za svojim snovima, a ne za ambicijama koje nam drustvo namece, da treba probuditi svoje stvaralastvo, umjetnika koji lezi u mnogima od nas, i uzivati u umjetnosti onakvoj kakva je, sa strascu i srcem, a ne kroz kritike i arsine drugih.
_________________ The wounds of war run deep, cutting across generations. But there is always the hope of healing, so long as there are souls among us whose hearts are more full of love than hate.
|