banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Apr 2008, 10:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Apr 2008, 09:55
Šta mislite da li je vrijeme da se u domaćoj kinematografiji desi nešto konretno? Kada kažem domaćoj, mislim na Banja Luku i RS. Sarajevo ima Akademiju, kao i Banja Luka, s tim da Banja Luka ima još i dramski odsjek ( režija, kamera montaža ) Sarajevo svake godine snimi nekoliko filmova, a Banja Luka nije snimila ni jedan! Gdje je problem?
Da li je po vama u redu da u RS dolaze ljudi sa strane i uzimaju naš novac? ( Sveti Georgije, Turneja, Mima Karadžić...= 4.500.000km )
Jesmo li nesposobni da sami uradimo film ili ??? Također me zanima vaše mišljenje o BL festivalima, prvenstveno za BLIFF?
Za početak toliko!
Pišite!

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2008, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Jos jedan buntovnik na ovom forumu. :D

Manje se ljudi bunite a vise radite, zato i nemamo filmova i ostalo.... :wink:
Da, ja smatram da smo nesposobni... :-?
Da, smatram da smo veoma glupi i zbog toga nam i pare uzimaju. :-?

Nemam pojam sta da kazem za BLIFF kad ne postoji tj. nije se desio taj prvenac! :-?

Nadam se da ce se situacija popraviti tj. da se vec lagano popravlja.
Banja Luka sada ima tri filmska festivala sto nije mala stvar. :wink:

E sada se treba potruditi da ne ispadne da prikazujemo samo tudje filmove jer mi nemamo sta da ponudimo, tj. da se brukamo kao do sada:lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2008, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Koja 3?

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2008, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

-Festival kratkog filma "Kratkofil"
-Festival animiranog filma
-BLIFF

Mozda i previse za ovako malu sredinu ali ne treba biti skroman :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Kratkofil i Festival animiranog filma su mi bili dobri prošle godine.

Ne radi se o nesposobnosti, sigurna sam da, kao što je slučaj i drugim oblastima umjetnosti kod nas, imamo velike talente. Problem je u tome što ih niko ne gura i ne prezentuje dovoljno; samo pretpostavljam. Studente ne podstiču da istražuju i proizvode, možda i kad to pokušaju, nailaze na hiljade prepreka.
Pozitivno je što je na Kratkofilu bilo naših autora. Jedan mi se samo domaći film svidio, a jedan mi je bio očajno loš; nisam sigurna da sam ih sve i pogledala, možda je bilo još dobrih filmova.
Što se tiče BLIFF-a, treba sačekati pa vidjeti. Po nekim stvarima koje sam čula, o tome kako se radi i ko radi, sve mi to ne zvuči dobro organizovano, ali o tom potom..
Studenti i ostali bi možda trebalo da se organizuju, da osnuju neko udruženje kao što su to učinili pojedini studenti Likovne akademije, i da se zajednički pokušaju izboriti za svoje mjesto na sceni..

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 15:37 
Voajer
Voajer

Nisam uopšte nikakav buntovnik, nego me interesuje mišljenje mladih ljudi o ovoj temi. I trebaju se svi studenti Akademije buniti, jer ako misliš da se sa kamerom koja košta 4.000 - 7.000 km koja snima na kasete od 4 - 6 km, mogu snimati filmovi, e onda se očigledno ne razumješ u ovu problematiku, a ni u film. U filmu, nije samo bitna ideja ili tema, bitan je i estetski izgled! Pojedini filmovi sa Akademije ( ja sam ih gledao sve ) se mogu nositi sa evropskim filmovima, što se tiče ideje,ali tehnički nisu ni do koljena!

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 15:40 
Voajer
Voajer

OK Banja Luka sada ima tri festivala, ali koliko će biti na tim festivalima filmova iz BL? Šta je uopšte svrha tih festivala? Dovešće nam neke ljude da nam pričaju kako se prave filmovi, pa će nam zatim prikazati te filmove!? Jel to vrijedi 1.500.000. KM!?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

buntovnik je napisao:
Nisam uopšte nikakav buntovnik, nego me interesuje mišljenje mladih ljudi o ovoj temi. I trebaju se svi studenti Akademije buniti, jer ako misliš da se sa kamerom koja košta 4.000 - 7.000 km koja snima na kasete od 4 - 6 km, mogu snimati filmovi, e onda se očigledno ne razumješ u ovu problematiku, a ni u film. U filmu, nije samo bitna ideja ili tema, bitan je i estetski izgled! Pojedini filmovi sa Akademije ( ja sam ih gledao sve ) se mogu nositi sa evropskim filmovima, što se tiče ideje,ali tehnički nisu ni do koljena!

Koliko košta dobra oprema? Koliki je uopšte budžet akademije? Koja je to šteta.... Ljudi stvarno žele nešto da naprave, a u glupoj Bl ne možeš ni da izađeš iz sjene... Ovo ne govorim samo za glumu već i za ostale smijerove na akademiji...

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

buntovnik je napisao:

Nisam sigurna kome se obraćaš.. Uglavnom, da, pretpostavljam da bavljenje filmom traži veliki novac.
Eh, šta je svrha tih festivala.. Ne može nikako biti negativno što imamo tri filmska festivala. Time se obrazuju i studenti i publika. Šta vrijedi ako neko studira na filmskoj akademiji, a nema npr. mogućnosti da vidi šta se sve i kako stvara napolju? Doduše, sada je tu internet, ali bez obzira.. I šta ti vrijedi tvoj rad ako nećeš imati publiku koja to poštuje?
Festivali pokazuju da ipak postoji jedan veliki ddio pažnje usmjeren na ovu umjetnost, a to bi se trebalo pokazati kao veoma pozitivna stvar za naše filmaše u budućnosti.
(Nećemo sad o tome da li će se novac iz budžeta transparentno potrošiti.)

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

buntovnik je napisao:

Samo nemoj da kukas sada oko te strane kako se nema para, slabi uslovi...
Da budemo jasni nikada se lakse film nije mogao uraditi.
Ja cu ti narezati Adobe CS3 paket i treninge za iste programe pa kreni lagano.
A akademija ima kakvu takvu opremu i studio ako se ne varam (a pogledaj malo stanje ostalih odsjeka).
Sta rade ljudi koji su vec zavrsili filmsku reziju, montazu, kameru....gdje su?
U ovom gradu nema nikakve filmske scene sto implicira sta god da se uradi bice neki pomak, bice primjeceno.
Ovo je odlicna prilika da se nesto uradi jer ima mnogo prostora i nema STA da konkurise.

Neke stvari su mi bile mnogo jasnije kada sam bio na reviji animiranog filma i kada se pustali BiH animacije od 50-tih na dalje!
Kada sam sve to pogledao ostao sam u laganom soku i dosao do veoma logicnog zakljucka:
BiH nema animiranu filsmku scenu, niti je ikada imala....
Tu je tolika supljina i odlicna prilika da sada neko bljesne i da ispliva.
A ta kamera od 4000-7000KM cuda cini za ovakve stvari :wink:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 00:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
@ Frieda

- BLIFF - Imam svoje slutnje, daj Bože da griješim... Mislim, ljudi osnivaju FILMSKI INSTITUT a PRODUKCIJE nigdje! Paradox! A osim tog, mjesec dana do festivala, niko ne zna kojih 100 filmova učestvuje... ok, ok, ja znam tri sa ovogodišnje klase režije... xexexe....

- Dramski odsijek je osnovao svoju studentsku organizaciju. Rezultati tek predstoje. Zasad nam makar neće povećavati školarinu... mislim, kao malo je...

@ Block out

- Na akademiji je do sad završilo četvoro režisera. Svi se bave nekim lijevim stvarima kako sam čuo... Dobro jedna djevojka je valjda u Japanu, šta radi - pojma. Problem predstavlja sam diplomski rad koji opet mora biti koliko - toliko ozbiljan a to zahtijeva novac. Npr.: Saša Hajduković planira nešto oko 400.000km budžeta za svoj dipl. Misliš da je to lako pronaći?

- Ja imam CS3 pa opet snimak kamerom kojoj white balans divlja izgleda usrano. Tu je naravno i After Effects i sl. ali fxi nisu sve što čini jedno filsko dijelo.

- Kamera od 500km ili 500.000km nema velike veze sa animacijom.

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upravo sam i ja mislio na taj paradoks!
Kamufliramo se i pakujemo u neku finu ambalazu a unutra smo budjavi. :-?

Al' dobro, treba da se koristimo tim trikovima dok se ne stasa...jbg, marketing propaganda je ponekad i bitnija :D

400.000 KM za diplomski??? :oops:
Aj nemoj me zasmijavati, toliko ukupno nije ulozeno za RS kinematografiju!
(bez ove zadnje 2 god.)

Treba biti ambiciozan ali... :wink:
Licno poznajem Sasu pa cu to bas da provjerim.

Sto se tice kamere mislio sam na kombinaciju...
Vecina animacija koje sam ovdje vidjeo koristili su kameru.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Laughing Man je napisao:
@ Frieda

- BLIFF - Imam svoje slutnje, daj Bože da griješim... Mislim, ljudi osnivaju FILMSKI INSTITUT a PRODUKCIJE nigdje! Paradox! A osim tog, mjesec dana do festivala, niko ne zna kojih 100 filmova učestvuje... ok, ok, ja znam tri sa ovogodišnje klase režije... xexexe....

- Dramski odsijek je osnovao svoju studentsku organizaciju. Rezultati tek predstoje. Zasad nam makar neće povećavati školarinu... mislim, kao malo je...

Pa super ako ste se organizovali, to je prvi korak ka ostvarenju ciljeva.

I ja se nadam da griješim u vezi sa BLIFF-om. Upravo ta vaša organizacija trebalo bi pozorno da prati šta će se tu dešavati, tako da reagujete u slučaju nepravilnosti i spriječite da se to ponovi iduće godine..

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko vam je školarina?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
gnusni_snesko i ja, ako svi pozivimo do juna cemo imati budjav film snimljen sa budjavom kamerom na budjavoj kaseti hi8. Doduse malo sam slagao super hi8. Okrsaj - kratkofil.

Ko ne dodje i ne popljuje nas nije nista uradio. sprem'te se muahaha

ja hocu budjavi flimski festival sa budjavim filmovima i svezom idejom. za pocetak sveza ideja je sasvim dovoljna

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 14:08 
Voajer
Voajer

EiLeen je napisao:
buntovnik je napisao:

Koliko košta dobra oprema? Koliki je uopšte budžet akademije? Koja je to šteta.... Ljudi stvarno žele nešto da naprave, a u glupoj Bl ne možeš ni da izađeš iz sjene... Ovo ne govorim samo za glumu već i za ostale smijerove na akademiji...

pitanje je šta je dobra oprema? Akademija nema filmsku kameru, a neće je nikada ni imati. Za dok. film sony sx xd cam košta oko 12.000km. Za igrani film RED camera koja se približila filmskoj, što se tiče rezolucije košta oko 80.000 km ( sa tri objektiva )
Akademija nema budžet za film. Sve se svodi na vlastiti džep.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 14:17 
Voajer
Voajer

Frieda je napisao:
buntovnik je napisao:

Nisam sigurna kome se obraćaš.. Uglavnom, da, pretpostavljam da bavljenje filmom traži veliki novac.
Eh, šta je svrha tih festivala.. Ne može nikako biti negativno što imamo tri filmska festivala. Time se obrazuju i studenti i publika. Šta vrijedi ako neko studira na filmskoj akademiji, a nema npr. mogućnosti da vidi šta se sve i kako stvara napolju? Doduše, sada je tu internet, ali bez obzira.. I šta ti vrijedi tvoj rad ako nećeš imati publiku koja to poštuje?
Festivali pokazuju da ipak postoji jedan veliki ddio pažnje usmjeren na ovu umjetnost, a to bi se trebalo pokazati kao veoma pozitivna stvar za naše filmaše u budućnosti.
(Nećemo sad o tome da li će se novac iz budžeta transparentno potrošiti.)

Svrha festivala, pored ostalog je da prvenstveno promoviše domaću produkciju koju mi nažalost nemamo. Da dovučemo ljude da ulažu u naš film koji također nemamo.
Mislim da neko ko studira Akademiju ima priliku da vidi kako se sve to stvara napolju, samo ako je zainteresovan. Uostalom postoje super festivali širom regiona. Za publiku, potpisujem! Mislim da je BL publika, što se tiče filma još zelena. Ali to je problem naše produkcije, koju nemamo..
pozz!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 14:39 
Voajer
Voajer

Block out je napisao:
buntovnik je napisao:

A akademija ima kakvu takvu opremu i studio ako se ne varam (a pogledaj malo stanje ostalih odsjeka).
U ovom gradu nema nikakve filmske scene sto implicira sta god da se uradi bice neki pomak, bice primjeceno.
Ovo je odlicna prilika da se nesto uradi jer ima mnogo prostora i nema STA da konkurise.

Neke stvari su mi bile mnogo jasnije kada sam bio na reviji animiranog filma i kada se pustali BiH animacije od 50-tih na dalje!
Kada sam sve to pogledao ostao sam u laganom soku i dosao do veoma logicnog zakljucka:

Uz dužno poštovanje, nemoj se molim te naći uvrjeđen, ali ja mislim da ti nemaš pojma o filmu. Bar o tehničkim stvarima filma. Evo sjedim sa montažerom, koji je diplomirao na Akademiji i čovjeku je smješno ovo što si napisao za Adobe CS3. Kaže da to nije loše za montažu, ali čim snimiti film??Što se tiče kukanja, forum je zadnje mjesto gdje bi ja kukao. Ne znam odakle ti to da ja kukam. Iznosim ti samo činjenice. Što se tiče studia na Akademiji uđi i pogledaj taj studio! Pogledaj visinu koja je neophodna za studio. To nije studio, to je kutija. Što se tiče stanja ostalih odsjeka i tu ne barataš informacijama.. Studenti TV smjera plaćaju školarinu 1.500 km i do sada ( do prije par dana ) nisu mogli biti na budžetu; a ostali smjerovi plaćaju duplo manje i više od pola ih je na budžetu! Imaju 2 polovne i neispravne kamere koju djele njih 40! skoro je stigla treća koju samo studenti III god. mogu koristiti.A pitaj muzičare koliko klavira imaju! Samo ih u wc-u nema!
Ljudi koji su završili ili studiraju Akademiju uglavnom rade na TV-u. Motaju kablove i rade na reportažnim kolima, pomažu realizatorima. Neki su i realizatori, a neki montažeri. A dosta ih ne radi ništa!
pozz!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 15:33 
Voajer
Voajer

Laughing Man je napisao:
@ Frieda

@ Block out

- Na akademiji je do sad završilo četvoro režisera. Svi se bave nekim lijevim stvarima kako sam čuo... Dobro jedna djevojka je valjda u Japanu, šta radi - pojma. Problem predstavlja sam diplomski rad koji opet mora biti koliko - toliko ozbiljan a to zahtijeva novac. Npr.: Saša Hajduković planira nešto oko 400.000km budžeta za svoj dipl. Misliš da je to lako pronaći?

- Ja imam CS3 pa opet snimak kamerom kojoj white balans divlja izgleda usrano. Tu je naravno i After Effects i sl. ali fxi nisu sve što čini jedno filsko dijelo.

- Kamera od 500km ili 500.000km nema velike veze sa animacijom.

Interesuje me ko je u tom filmskom institutu? Osnovati nešto, a da niko, ko se sa tim poslom bavi, ne zna ništa! hm
Studentska organizacija " rez na pokret" - Svaka čast! Samo da svoju energiju usmjere na pravo mjesto, mislim da će biti dobrih rezultata! Ne treba ratovati ni sa kim! Treba se vezati sa ostalim studentskim organizacijama,saminari, razmjene studenata..
Saša Hajduković je jedan od rijetkih, a talentovanih studenata režije i ja se iskreno nadam da će on pronaći taj novac i snimiti svoj diplomski rad!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

buntovnik je napisao:
Block out je napisao:
buntovnik je napisao:

Uz dužno poštovanje, nemoj se molim te naći uvrjeđen, ali ja mislim da ti nemaš pojma o filmu. Bar o tehničkim stvarima filma. Evo sjedim sa montažerom, koji je diplomirao na Akademiji i čovjeku je smješno ovo što si napisao za Adobe CS3. Kaže da to nije loše za montažu, ali čim snimiti film??Što se tiče kukanja, forum je zadnje mjesto gdje bi ja kukao. Ne znam odakle ti to da ja kukam. Iznosim ti samo činjenice. Što se tiče studia na Akademiji uđi i pogledaj taj studio! Pogledaj visinu koja je neophodna za studio. To nije studio, to je kutija. Što se tiče stanja ostalih odsjeka i tu ne barataš informacijama.. Studenti TV smjera plaćaju školarinu 1.500 km i do sada ( do prije par dana ) nisu mogli biti na budžetu; a ostali smjerovi plaćaju duplo manje i više od pola ih je na budžetu! Imaju 2 polovne i neispravne kamere koju djele njih 40! skoro je stigla treća koju samo studenti III god. mogu koristiti.A pitaj muzičare koliko klavira imaju! Samo ih u wc-u nema!
Ljudi koji su završili ili studiraju Akademiju uglavnom rade na TV-u. Motaju kablove i rade na reportažnim kolima, pomažu realizatorima. Neki su i realizatori, a neki montažeri. A dosta ih ne radi ništa!
pozz!

Pa vidis da covjek kaze da nije lose za montazu. :wink:
A i druge softvere namjenjene za obradu videa i zvuka mozes da nadjes na netu.
Naravno banalizovao sam stvar i taj CS3 sam stavio u kontekst da nikada nije bilo lakse uraditi film.
Ista stvar i za animaciju,za sve profi softvere mozes da nadjes krekovane verzije.
Sve ti je na dohvat ruke, a i tehnice stvari nisu vise tako nedostupne kao sto su nekada bile. (i to treba da se uzme u obzir)
npr. sada svaka osoba sa 2000 KM moze da ima profi dig. aparat dok je prije to bila privilegija samo rijetkih.

Sto se tice stanja na akademiji ovo nije tema mada je dobro sto se to spominje.
Znam da ste bili bez budzeta i super je to da ste se izborili za to.
al' bio je i red da nesto sami uradite, da se organizujete i jedino tako su i rezultati vidljivi.
(to za klavire je tacno :lol: )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]