Oliver Stone, po meni jedan od najprecjenjenih režisera IKAD, svoj zadnji dobar film je snimio 1991 JFK, gdje se svojski potrudio oko scenaria, a pretpostavljam da je za predložak imao dobro napisanu knjigu. Upropastio je NATURAL BORN KILLERS, film sa potencijalnom takvog klasika. Scenario je napisao Tarantino, ali je Stone, in all his wizdom, nakon preuzimanja filma, odlučio a napravi par prepravki. Naj primjer koliko je pao je užas zvani ALEXANDER, lošije režiran i npisan film ne znam da sam gledao. A U Niksonu je 3 sata mlatio praznu slamu, sad snima film o Bušu, pa ajde vidjećemo. A WTC, pa gledao sam i bolje TV filmove. Clint Eastwood, kao glumac sjajan, ali kao režiser, rame uz rame sa Oliverom Stounom, PRECJENJENO. Hvale ga zbog filma UNFORGIVEN, po meni jedan od najprecjenjenih filmova ikada. Svjetal primjer je film Mistična Rijeka, Mostovi okruga Medison, pogađate precjenjen ali Klintu je ovo možda i vrhunac karijere. Kvalitet njegovih filmova više je zasluga pisaca knjiga po kojima su ekranizovani ti filmovi nego njega samog kao režisera. Svoju najivnost i nedostatak talenta najviše je pokazao u filmu DJEVOJKA OD MILION DOLARA, film koga mnogi kritičari drže za remek-djelo. Samo neke od glposti koje je snimio: Gušter (Rookie), APSOLUTNA MOĆ, PONOĆ U VRTU DOBRA I ZLA, SVEMIRSKI KAUBOJI, zabavan ali prazan, PRAVI ZLOČIN, gdje i njegovi zaljubljenici nisu mogli a da ne zjecvaju, FIREFOX, sramota, Heartbreak Ridge takođe, Bronco Billy, i šta j znam koji još. Michael Mann, nakon sjajnih: LOVAC NA LJUDE, LOPOV, POSLEDNJI MOHIKANAC, VRELINA, PROBUĐENA SAVJEST, znatno pada u novom milenijumu i snima ALI, bilo je boljih TV filmova koji su obradili ovu temu, i snima loš film MIAMI VICE, a ta serija je po meni jedna od najboljih ikad prikazanih na TV-u, ali to je opet moje mišljenje. Svjetla tačka je njegov film Collateral. Spike Lee, koji se niotkud stvorio na karti Holivuda filmom URADI PRAVU STVAR, njegov definitivno naj film, snima sve lošije filmove, sa par prihvatljivih. A hvalospjev o svom dragom Malkolmu u filmu Malcolm X je razvukao u predugih 3h i 15 min. Steven Soderbergh, nakon TRAFFIC-a isto naglo pada, snima prihvatljih remake OUŠUNOVIH 11, i 2 nepotrebna, skrnavi remek-djelo jednog majstora sedme umjetnosti Andreja Tarkovskog SOLARIS, i snima Full Frontal, TV film meni. Sidney Lumet, ne postoji ni jedan kvalitetniji režiser koji je imao više smeča u svojoj krajeri. Ne mogu vjerovati da neko ko je snimio: PSEĆE POPODNE; TV MREŽU, BRDO, PRESUDU, SERpika može snimiti: Gloriju (remake filma talentovanog scenarisete Johna Cassavetesa), NOĆ PADA NA MENHETN, CRITICAL CARE, STRANAC MEĐU NAMA, JUTRO POSLIJE PORODIČNI POSAO I JOŠ primjera ne zna im se broj. John Boorman, njega niko i ne zna pretpostavljam, čovjek kojie je režirao takva remek-djela kakva su: OSLOBAĐANJE, POINT BLANK, EXCALIBUR, HOPE AND GLORY, osim 90-ih i filma GENERAL nije snimio ništa vredno pažnje. William Friedkin, režiser EXORCISTA (definitivno u TOP 10 naj horora svih vremena), veoma uticajne FRANCUSE VEZE (kad se sjetim Gene Hackman, koji igra Jimmy "popaja" Dojla, ulazi u kafić i kaže: "Popaye's Here"), nema ga ni u ljeljama još od davnih 80-ih i njegovog potcjenjenog filma ŽIVJETI I UMRIJETI U LA.
to be continued..............
_________________ Things fall down. People look up. And when it rains, it pours.
|