banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 18:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2006, 09:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
trailer ( 2 min 30sec ):
http://www.imdb.com/title/tt0472043/tra ... 29183-10-2

rewievs:
http://www.rottentomatoes.com/m/apocalypto/
9/10

ofic. strana filma:
http://apocalypto.movies.go.com/

PRVE procjene govore da je "Apocalypto", kontroverzni povijesni film Mela Gibsona, s 14,2 milijuna dolara zarade ovog vikenda bio prvi na sjevernoameričkim kino-blagajnama.

Uspjeh "Apocalypta" je utoliko veći što je taj film dobio uglavnom pozitivne kritike, iako mu dio kritičara zamjera preveliku količinu nasilja. Neki čak smatraju da bi taj film imao i "oskarovske" šanse da njegov autor nije napravio zloglasni antisemitski ispad prije nekoliko mjeseci, postavši tako personom non gratom među utjecajnom židovskom zajednicom Hollywooda.

Međutim, povjesničari su po pitanju tog filma podijeljeni. Tako "Washington Post" piše kako je profesor Stephen Houston, jedan od stručnjaka za Maje film opisao kao "šokantan", požalivši se na ogromnu količinu nasilja i prikaz drevne srednjoameričke civilizacije kao horde sadističkih krvoloka. Iako priznaje da su neki detalji autentični, Houston tvrdi da takav film o Majama stvara istu sliku koju bi stvorio film koji zapadnu civilizaciju opisuje kroz "MTV i masovni genocid, a ne spominje Pascala i Mozarta".

S druge strane, ugledni profesor Richard Hansen, koji je sudjelovao kao Gibsonov savjetnik prilikom snimanja, priznaje da je bilo nekih "kreativnih preinačenja povijesti u umjetničke svrhe", ali je isto tako oduševljen količinom i preciznom rekonstrukcijom kostima, oruđa i mnogih drugih detalja vezamih uz život Maja.

pski spektakl »Apocalypto«, prvi film redatelja Mela Gibsona nakon megauspješne »Pasije« iz 2004. godine, počet će se danas prikazivati u američkim kinima, a iz Blitz film i video distribucije priopćuju da će ga hrvatska publika moći premijerno pogledati 21. prosinca.
Film, kojemu su prvi gledatelji već prilijepili epitet kontroverznog, bavi se propašću civilizacije Maja i snimljen je na majanskom jukatečkom jeziku. Radnja se odvija u vrijeme burnog kraja nekoć moćne civilizacije toga indijanskog naroda, prije dolaska španjolskih konkvistadora, te prati doživljaje mladog lovca Jaguar Pawa, koji sa svojom obitelji mirno živi u jednom selu. Njegov idiličan život poremeti brutalna invazija majanskih ratnika, koji masakriraju seljane, a preživjele odvode u veliki grad kako bi ih žrtvovali božanstvima. Žele time zahvaliti bogovima što su okončali razdoblje gladi koja je pogodila kraljevstvo. Jaguar Paw uspijeva pobjeći, no za njim u nemilosrdnu potjeru kreću i okrutni ratnici koji su ga zarobili.
Višemjesečno snimanje filma odvijalo se na autentičnim lokacijama u Meksiku (poluotok Yucatan), s više od 700 glumaca koji su uglavnom nepoznati široj publici, a svi su pripadnici indijanske zajednice. Osim nepovoljnih klimatskih uvjeta, snimanje je prilično otežavala i činjenica da jukatečki danas govori mali broj, uglavnom starijih ljudi. Iako su dosad »Apocalypto« imale prilike vidjeti samo male skupine tzv. opinion makera (većinom američkih Indijanaca) i filmskih kritičara, svi se slažu kako je riječ o brutalno realnom prikazu pada jedne civilizacije koji ima mnogo poveznica s aktualnim problemima današnjeg svijeta – pogotovo s američkim vojnom intervencijom u Iraku i globalnim zagađivanjem planeta.
Bit će zanimljivo pogledati »Apocalypto« i u kontekstu nedavnog skandala u kojem se Mel Gibson našao – uhićen je jer je u pijanom stanju remetio javni red i mir izvikivanjem uvredljivih antisemitskih izjava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
'cu da odem...da vidim na kakvim drogama je sad

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
Kad dolazi u nasa kina? 20.? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 16:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

WeeBoo je napisao:
Kad dolazi u nasa kina? 20.? :-?

21.12. u CRO ;)

vjerovatno i kod nas tako nekako :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 07:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...sljedeci cetvrtak...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2006, 11:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

http://index.hr/xmag/clanak.aspx?id=335044

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Ja sam gledala film, sta da vam kazem, jeste izazov za snimanje produkciju,dosta ljudi, statista, neobicno okruzenje za snimanje, ali da je brutalan , istina, mozda cak i pretjerano.
JA nisam gadljiva, ali mislim da ja prikaz previshe krvolocan i sadistican.

Dosta je nerealnog u filmu, ali opet ponavljam, ko je gadljiv, ne bih preporucila da ga gleda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mel Gibsonov 'Apocalypto' stigao u Zagreb
Popraćen velikim publicitetom i velom skandala Mel Gibsonov epski spektakl Apocalypto je stigao u zagrebačka kina. Bez obzira na mnoge prognoze da će film u kinima doživjeti neuspjeh, Apocalypto već je u prvim tjednima zauzeo vrh box officea (možda baš zaslugom svih afera), a Mel Gibson je poslije uspješne 'Pasije' snimio njegovu inačicu inspiriranu majanskom civilizacijom... Kritičari film opisuju kao izuzetno krvav i brutalan, ali odličan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
znaci isplati se otici pogledati

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 12:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Baš tako :)

Mada ja iz trailera nisam stekao utisak da je film dobar, pa me iznenadilo što čitam da su kritike dosta dobre.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koliko je karta za ovaj film?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
4 Km, ja odoh sjutra. Heh, nadam se da ce biti sve suprotno od svega njegovog do sada. :lol:

UPDATE >>> Film je boza, ne preporucujem nikako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2005, 18:41
Prejako, gledao ga u cetvrtak u terminu 21h. Nemam rijeci. Samo da je jos malo vise brutalan bio bi bolji. Stop ljubavnom smecu!

Horoskopski znak, pravi veseljak,
srecna zvjezda vodi mene, volim pjesmu, vino, zene!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 11:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Film je dobar, mada ne znam šta je htio da kaže uvodnom rečenicom. Valjda da su sami krivi što su ih Španci s*ebali... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
citat je napisao:
kontroverzni povijesni film;
bavi se propašću civilizacije Maja;
ima mnogo poveznica s aktualnim problemima današnjeg svijeta – pogotovo s američkim vojnom intervencijom u Iraku i globalnim zagađivanjem planeta.

Ovo su same nebuloze.
Ona fabula je mogla biti stavljena u bilo koji drugi kontekst i uopste nije istorijski film, tako da ne vidim razlog stvaranja toliko autenticnosti, iako su same po sebi zanimljive. Ako i jeste istorijski, onda je neprihvatljivo povrsan.
A to poredenje s aktuelnim problemima je glupo, jer se radnja moze povezati sa bilo kojim vremenom....

simplicity je napisao:
jeste izazov za snimanje produkciju,dosta ljudi, statista, neobicno okruzenje za snimanje

Ajde, to stoji.
Film uopste nije los , vec je prenapuhan pa malo razocara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2006, 11:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
jedina zamerka: ne može lik trčati tri dana kroz džunglu sa rupom u stomaku. dobro možda jeste brži od ovih ostalih indijanaca, oni su iz grada, dobro uhranjeni i slično, ali da je brži od jaguara???? :-?
sve u svemu film je odličan, odavno me nije oduševilo neko holivudsko ostvarenje.
u stvari dve zamerke: pomračenje sunca za 60 sekundi?? i pun mesec iste večeri?? neće ići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2006, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
**Sisiban** je napisao:
Onaj Indios k'o neki Supermen iz džungle: trči, pentra se po drveću, gnjura se po blatu, skakuće 'vamo tamo... Ma daaaaj! I taman kada bi cijela stvar mogla postati zanimljiva sa dolaskom Španaca, filmu je kraj.

Meni je glavni glumac , isti Ronaldinjo :lol:

Hajd sto on trci, ne mogu ga stici, niti ubosti, probosti, prijeti mu zmija, medvjed,vodopadi, zivo blato, ... Previshe je nerealnog u filmu, tipa da krv sisti , odtamo gdje i moze i ne moze da sisti :roll:
Ima dosta nerealnog...

A dobra mi je scena s apocetka kada jadni pripadnik plemena, ne moze da realizuje stvar sa zenom, pa je punica nezadovoljna, sjedi pred satorom :D , a potom kad istrcava zena, sa usijanim ustima :D
Nakon ove scene, samo krv, smrt, sadizam... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2006, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
Nakon ove scene, samo krv, smrt, sadizam... :roll:
poenta je: sve velike civilizacije su izgrađene na tome :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2006, 10:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nisu li Maje propale prije nego sto su Spanci dosli do Amerike ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2006, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

**Sisiban** je napisao:
Mogao se Gibson malo osvrnuti i na pozitivnu stranu astečke (ili majanske?) civilizacije: njihovih vještina u graditeljstvu, matematici, astronomiji, umjetnosti... A on se samo uhvatio sprinta na 400 metara s preponama, te vađenja srca i fikarenja glava. K'o da je ondašnje hrišćanstvo bilo nešto bolje sa Inkvizicijom i sličnim stvarima...

mogao se. ali ko bi onda išao gledati takav film? to je holivud, to su pare, boli gibsona patka za majama i njihovom civilizacijom, boli i glupe amere koji pune bioskopske blagajne.

BSE je napisao:
nisu li Maje propale prije nego sto su Spanci dosli do Amerike ?

jesu oni propadali, ali su ih španci dokrajčili.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]