banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 23:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Okt 2006, 14:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Okt 2006, 14:46
Izuzetno nam je zadovoljstvo saopštiti vam da je film "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić osvojio glavnu nagradu "Discovery of the year" na upravo na završenom Reykjavik Film Festivalu 2006 koji se održao od 28.9. do 8.10.2006. godine u Reykjaviku, Island.

Predsjednica žirija, iranska glumica Niki Karimi uručila je glavnu nagradu.

Inače, ovo je treći po redu Reykjavik Film Festival (utemeljen je 2004. godine od strane grupe filmskih entuzijasta) i ima ambiciju da postane izvorište znanja za islandsku filmsku kulturu i izučavanje filma.

Na ovogodišnjem Festivalu prikazani su brojni filmovi u više kategorija među kojima su i "Road to Guantanamo", "East of Bucharest" i mnogi drugi.

Za vrijeme Festivala organizuju se seminari i radionice koje vode značajni domaći ali i strani filmski radnici i profesionalci. Festival je utemeljen da ojača i unaprijedi islandski film i kulturu.

Izvor: SarajevoCity.ba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
iranska glumica preedsjedavala zirijem koji je nagradio film o silovanoj muslimanci...
BLJUUUC...

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 18:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
mozda neki ne znaju, ali iranska kinematografija je jedna od najvaznijih u svijetu jos od pocetka devdesetih.

doticna glumica je igrala u filmu deset abasa kjarostamija koji je vjerovatno najuzbudljivije filmsko iskustvo na pocetku milenijuma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nije mi bila namjera da omalovazavam njen rad...zelim samo reci da nagrade nekada(citaj cesto) nisu mjerilo kvaliteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 20:22 
Voajer
Voajer

Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
nije mi bila namjera da omalovazavam njen rad...zelim samo reci da nagrade nekada(citaj cesto) nisu mjerilo kvaliteta.

Ne nego si upravo htio da ispadneš pametan pljuvanjem po žiriju, tačnije po samoj predsjednici.

Nagrade istina nisu uvijek mjerilo, a da je film loš to stvarno jedino budala može reči. Može da ti se sviđa ili ne sviđa ali je tema jaka i nije vezana samo za BiH nego za sve silovane žene i njihove probleme nakon toga u porodici i društvu. Zbog toga je kvalitet Grbavice prepoznat u svijetu i zato je dobio nagrade i pohvale. Koliko god nekima teško padala činjenica da se ovdje radi o ženi koju je silovao četnik po tome se ne može ocjenjivati film. Film je dobro prošao čak i u Srbiji a u RS se privatno sastajalo da se film pogleda jer su vlasti zabranile njegovo prikazavanje u kinima. Budimo pošteni bar u ovakvim situacijama.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 20:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2005, 18:30
Film zaista nije toliko kvalitetan koliko je precijenjen. Sto se tice dogadjaja u filmu, sami kraj je zaista los (mala dobija lovu za ekskurziju i odlazi na istu, ocekivali smo dramaticniji rasplet). Takodje je i neobjektivan, jer je takvih stvari bilo na sve tri zaracene strane, sto donosi sest mogucih kombinacija, a ovde je prikazana samo jedna. Film je prosjecan (ne i los) i nije zasluzio takav tretman, ali exploitation je odavno pustio korijene u filmskoj industriji (silovanje raznih tema i razvlacenje u beskraj - filmovi o kanibalskim plemenima, filmovi o Mafiji, filmovi o ovome i onome, a sada i o ratu u Bosni).

Poslednji put menjao HR dana 11 Okt 2006, 23:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 21:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upravu si HR... Ako cilj filma nije bio da se prikaze prica samo jedne strane zasto onda nije,kao sto Hr kaze,prikazana prica i patnje takvih zena na sve tri strane... A bilo ih je i ja nemam ni srca ni duse da to osporavam. Primjer kako nekada politika preovladava nad strukom je i Oskar koji je dobio film Denisa Tanovica. Pobjeda tog filma u konkurenciji jednog filma kao sto je Ameli je,slozili se vi ili ne,u najmanju ruku
cudna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2006, 20:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

amelija je primjer svega sto je lose u savremenom filmu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 00:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Vidim po ovim zadnjim temama da bosanski reditelji dominiraju svjetskom scenom, mislim da to treba nekako znacajnije realizovati. Da pisemo Svarc-Silingu da trazi da jedan dio holivudskih studija i novca prepuste bosancima zbog njihovog dominantnog i nadprosjecnog talenta? Neka on to malo izlobira, kakva reforma policije, da mi pravimo filmove pa da svi profitiramo.
Mozete zamisliti kako je samo "In" u tom snobovskom svijetu art festivala dati nagradu bosancima? Jadna mala Bosna koju su zlostavljali tamo neke bradonje i pored svega prave dobre filmove. Kad dodju u Sarajevo na festival prosto im se srce raspada, mora da je tako i kada daju nagrade bosancima. Ako nekada zapadne u krizu filmska industrija u Bih, znamo rjesenje-napravicemo odmah neki instant rat, izgleda da je dobar za filmadzije i snobove sa raznih meridijana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 03:14 
Voajer
Voajer

Grbavica ne govori direktno o ratu a Nebo iznad krajolika nema baš nikakve veze sa ratom. Tema Grbavice je tema cijelog svijeta. To što je ovaj primjer nasilja nad ženama smješten u Bosni, malo je bitna stvar. Malo je bitan rat i malo su bitni direktno ovi silovatelji, ali je jako bitna poruka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 06:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moje Ime Je Ljubav je napisao:
Grbavica ne govori direktno o ratu a Nebo iznad krajolika nema baš nikakve veze sa ratom. Tema Grbavice je tema cijelog svijeta. To što je ovaj primjer nasilja nad ženama smješten u Bosni, malo je bitna stvar. Malo je bitan rat i malo su bitni direktno ovi silovatelji, ali je jako bitna poruka.

Zar ti stvarno vjerujes u to?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 08:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
jedan dio holivudskih studija i novca

vs.

Citiraj:
snobovskom svijetu art festivala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 18:03 
Veteran
Veteran

@Moje Ime Je Ljubav
Barem vam Hrvati zavide, oni bi dali Gotovinu, Glavasa cak i pokojnog Franju za samo jednu nagradu za njihov film na nekom iole poznatijem festivalu. Poslije svake bosanske nagrade oni organizuju okrugle stolove na televizijama, pisu kolumne u novinama trazeci tajnu bosanskog uspjeha, iskrivljeni od zavisti. Jednom iskompleksiranom i pokvarenom balkanskom narodu zavidi drugi, jos vise iskompleksiran i pokvaren. Idealna podloga za jos jedan sukob.
Hrvoje: Ebo vas Tanovic!
Mujo: Ma ebo vas Bresan!
Hrvoje: Kome ti ebo vas Bresan?
....

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 14 Okt 2006, 03:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Mislim ipak da je suludo porediti hrvatsku i bosansku kinematografiju. To je ko nebo i zemlja. Hrvati su i prije rata znali da naprave dobar film, a u novije vrijeme imaju dobre filmove kao npr. Što je muškarac bez brkova i Fine mrtve djevojke koji pokazuju da ljudi gledaju svoja posla i prave filmove o sebi. Tj. nisu iskompleksirani Srbima. S druge strane, Bošnjaci se apsolutno nikad neće riješiti svojih kompleksa, što pokazuju i izjave Jasline Žbanić i činjenica da 98% filmova govori o zlim srpskim ubicama (onih 2% čini valjda film Ljeto u zlatnoj dolini, koji je, gle čuda, režirao Srbin).
Doduše, možda neki ovde smatraju Valter brani Sarajevo remek-djelom. U tom slučaju nemam šta da kažem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 13:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
Kid_A je napisao:
amelija je primjer svega sto je lose u savremenom filmu.

auuuuuuuuuuuu.moram da reagujem!!!! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 20:11 
Veteran
Veteran

Nisam mislio da neko ima kompleks prema Srbima. I Srbi i Hrvati i Bosnjaci imaju komplekse prema tom "normalnom svijetu" i zato se tako ocajnicki trude da dobiju neku nagradu, priznanje da nisu oni najgori u svemu. To ce bolje objasniti na forumu Psihologija.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 26 Okt 2006, 22:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Okt 2006, 22:00
Harvester je napisao:
Mislim ipak da je suludo porediti hrvatsku i bosansku kinematografiju. To je ko nebo i zemlja.

Apsolutno!

Na ovim prostorima Srbija i Bosna znaju da naprave film, dok je kod Hrvata kriza velika. Pogotovo ako govorimo o opuštenijim temama jer znamo da su Hrvati i humor vječno zavađeni.

Što se tiče Bosne ima se šta spomenuti a da nema nikakve veze sa ratom i nacijicama s ovih prostora:
Kod amidže Idriza
Otac na službenom putu
Kuduz
Ovo malo duše
Ljeto u zlatnoj dolini
Nebo iznad krajolika

ima i drugih, manje poznatih
ima odličnih drama
i ne mogu da se sjetim dalje.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2006, 22:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
Ljeto u zlatnoj dolini

Ovo je nekom dobar film.....o boze moj...ma da nekom je i Nicija Zemlja zasluzila Oskara...!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 00:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Sep 2006, 15:01
Zavist je zajebana stvar...........Mislim da bi vecina ovdje promjenila misljenje da je npr. Nemanja Kusturica ili bilo koji drugi reziser iz Srbije napravio Niciju zemlju............neki ljudi ovdje imaju toliko kompleksa prema svemu sto je uspjesno u Bosni da traze bilo sta da omlozavaju taj isti uspijeh......Cinjenica ostaje da su npr Grbavica i Nicija zemlja pokupili toliko nagrada sirom planete i na kraju krajeva svi ti filmski radnici koji se bave svojom profesijom i koji su pohvalili gore pomenute filmove znaju vise nego ovdje, na ovome forumu, skupina izkompleksiranih "filsmkih kriticara", kojima jedina kriterije je "jel' bosansko onda je sranje"....kao sto rekoh na pocetku, zavist je jebena stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 09:58 
Veteran
Veteran

Resurs je napisao:
Zavist je zajebana stvar...........Mislim da bi vecina ovdje promjenila misljenje da je npr. Nemanja Kusturica ili bilo koji drugi reziser iz Srbije napravio Niciju zemlju............

Mnogo se varas. Ni Underground mi nije bio nesto posebno zanimljiv a pogotovo ono nakon toga.

Citiraj:
Cinjenica ostaje da su npr Grbavica i Nicija zemlja pokupili toliko nagrada sirom planete i na kraju krajeva svi ti filmski radnici koji se bave svojom profesijom i koji su pohvalili gore pomenute filmove znaju vise nego ovdje, na ovome forumu, skupina izkompleksiranih "filsmkih kriticara", kojima jedina kriterije je "jel' bosansko onda je sranje"....

Pise se iskompleksiranih.
A Bosancima se mora odati priznanje za jedno. Znaju da naprave ono sto ti snobovi sa festivala od njih ocekuju. Grbavica, Go west, Gori vatra su dobri primjeri. Izgleda da se prilagodjavaju i filmadzije iz Srbije (Pogledaj temu Guca). I dalje se provlaci taj stereotip o jadnim malim Bosnjacima koje su tamo neki zlikovci zlostavljali, i zadovoljni snobovi svrsavaju u ekstazi. A ta slika je naravno daleko od stvarnosti.
Meni nisu jasni likovi kao ti, ili ovaj sto je postavio ovu temu, koji pokusavaju da privole nekog da mu se dopada nesto sto je neko u Sarajevu snimio. Nije to ni neobicno, dosta toga u ovoj drzavi se tako radi i funkcionise. Ali to je pogresan princip i samo gubite vrijeme, ali ono vama sigurno nije problem dok se tim bavite.
Vi ste otprilike kao oni u filmu Go west. Kaze jedan od glavnih junaka u jednom momentu (otprilike parafraziram):"Sve je ovo pogresno. Sva ta mrznja. Svi ovdje mrze." A film je otvoreno srbo-mrzacki. E tako otprilike funkcionisete ti i tvoje kolege na ovim forumima. Pod krinkom nekog "objektivnog pogleda na stvari", pomirenja, raje i meraka, dolazite da provocirate, a jasno je sta vas motivise za to.

Mislim da ste vi tu kao i gomila drugih vasih sugradjana samo da provocirate. Toliko o kompleksima i zavisti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]