Evo i ja sam odgledao film, pa da bacim koji komentar.
Meni se inace ovaj zanr filmova ne svidja, ali sam eto zbog drustva pristao da ga gledam.
Sta mi se ne svidja?
Ne svidjaju mi se:
- los odabir glavnog glumca; nije on los, koliko nije prava osoba za tu ulogu. Izgleda mi previse njezan, krhak i sladunjav, a ni brada mu nije pomogla. Uloga iz LOTR mu je ipak nepriskovena...
- scena nakon one bitke kad se krstasi udalje od grada i ostanu bez vode, pa ih Arapi pobiju: nije mi jasno, odakle one pticurine onolike i to u PUSTINJI!?!?!? Koja nelogicnost - nevidjeno. Mislim, ajd da su prikazali nekoliko lesinara ili par desetaka, ali u sceni ih ima na stotine, da ne kazem na hiljade... Od cega li samo zive ti lesinari u pustinji - kao da svaki dan bivaju bitke u kojima ginu hiljade ljudi.
- uloga kralja Jerusalima je potpuno blijeda i neupecatljiva.
- takodje je uloga princeze veoma neupecatljiva.
- samo u filmu moze biti da onaj brodolom prezive Balijen i rastan pastuh u stojecem stavu - bez ozljede. Onaj komplet ostataka broda ne moze nikako da pluta - ajd da su u pitanju pojedinacne daske, pa i nekako, ali ovako...
Svidjaju mi se:
- prikazana strategija u scenama borbe; veoma zanimljivo i poucno.
- par recenica u dijalozima; ona recenica urezana u drvetu u kovacnici, koju Balijen ponavlja i kasnije tokom filma; izjava pred bitku u Jerusalimu - da je Jerusalim grad i Jevreja (Zidova), i Hriscana, i Muslimana - ko moze polagati pravo na njega i ko ima prioritet?;
- scena "viteskog krstenja" kad se pali samar:"Ovo je da ne zaboravis"
- Balijen nastavlja "normalan" zivot i nakon smrti djeteta i zene, sto nosi poruku da zivot tece dalje i da treba dignuti glavu, a ne predati se, pasti u depresiju i ocaj
- predaja grada da bi se postedjeli mnogi zivoti, takodje pokazuje da su u zivotu mnogo bolji kompromisi od "jednosmjernog" i suludog inata
- film pokazuje da je uprkos dobroj volji vecine ljudi, dovoljno par ekstremnih pojedinaca da sjebu citavu koncepciju jedne zivotne zajednice i da budu uzrok mnogim krvavim ratovima
Onako, film je gledljiv, ali je daleko od toga da bude uvrsten u reprezentativne primjerke savremene kinematografije...
Ocjena: 7/10