banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 06:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Grbavica
PostPoslato: 19 Feb 2006, 06:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
FILM "GRBAVICA" DOBIO "ZLATNOG MEDVJEDA"

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Film "Grbavica", bh. rediteljke Jasmile Žbanić dobio je večeras glavnu nagradu "Zlatni medvjed" na filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te nagradu za mir koju će rediteljica dobiti sutra.

Jasmila je za ovaj film napisala i scenarij. “Grbavica” je film o Esmi (Mirjana Karanović), samohranoj majci, koja mora svojoj kćeri Sari (Luni Mijović) otkriti pravu istinu o njenom ocu, mora joj priznati da je ona plod ratnog silovanja.

“Grbavica” je Jasmilin prvi dugometražni igrani film zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na ovogodišnjem 56. Berlinaleu.

“Ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi. Nisu uhapšeni za organiziranje silovanja 22.000 žena u BiH i niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se to promijeniti i da se “Zlatni medvjed” neće razočarati kad vidi Bosnu", kazala je nakon dodjele nagrade rediteljica Žbanić.

BH. rediteljka Jasmila Žbanić rođena je 1974. u Sarajevu. Diplomirala je na ASU Sarajevo, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivačica je, direktorica i producentica udruženja umjetnika "Deblokada"; osnivačica, spisateljica i producentica “Teatra dobre prehrane”.

Za filmove “Autobiografija” i “Poslije, poslije” dobila je nagrade Soroš centra za savremenu umjetnost. Dokumentarni film “Noć je, mi svijetlimo” osvojio je specijalnu nagradu na SFF-u 1998., te nagradu žirija New York Expo Film Festivala 1999.

Za dokumentarac “Crvene gumene čizme” dobila je Special Mention na Alpe Adria Film Festivalu, a film je prikazan na ZDF-u te distribuiran u Velikoj Britaniji kao dio kino turneje Stranger Then Fiction.

(Fena)mb

http://www.coop99.at/grbavica_website/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 06:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
jadnica. morala je da pomene radovana i ratka. kompleksi su čudo.
film o silovanim muslimankama u bh gradjanskom ratu.
oooo čudnog li čuda da su srbi opet ispali krivi za sve. ko bi to rekao.

nešto kontam, kako se poštovanoj rediteljici nije omaklo da snimi nešto o svim onim jadnim silovanim srpkinjama ili hrvaticama. možda da snimi nešto o zločinima armije bih. ili to ipak nije politički korektno. ajmo mi po srbima pljuvati, nekako bolje zvuči.

još jedna smiješna politička odluka o jednom malom filmu koji će brzo pasti u zaborav, poput ničije zemlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Za filmove “Autobiografija” i “Poslije, poslije” dobila je nagrade Soroš centra za savremenu umjetnost.

Da joj cika Dzordz nije platio i ovu nagradu? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
i ko sad treba da se raduje, nakon što je bosanski film odnio nagradu? a govori o silovanju muslimanki koje, valjda, provode srbi. a i ratko i radovan su tu negdje, iza ćoška. ima li većeg apsurda?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
:roll:

Da li je Schindler's list npr., manje vrijedan film zbog svoje tematike sugar ? Bilo bi tako dobro da je tema filma Grbavica neko ko je astronaut i sl.

Ali iz ove koze se ne moze. O ostalom ( poruci filma ) mozemo diskutovati nakon sto ga pogledamo. Sve ostalo je puko nagadjanje.

Jasmili sve cestitke.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 15:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
hoće li biti ikad šta od banjalučke filmske produkcije?

inače sve čestitke Grbavici i Jasmili!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Da li je Schindler's list npr., manje vrijedan film zbog svoje tematike sugar ?

pliz, ne izjednačavaj holokaust i srpske zločine. nema smisla. o ostalim zločinima u bosni, pomena nema. samo se trubi o srbima kao prljavim, bradatim i zlim. zašto?

Ali iz ove koze se ne moze. O ostalom ( poruci filma ) mozemo diskutovati nakon sto ga pogledamo. Sve ostalo je puko nagadjanje.

iz svake kože se može. o poruci filma da diskutujem, ne pada mi napamet. niti ću da ga gledam, kada dotična autorka na dodjeli nagrade pominje radovana i ratka. mislim, nemam komentar. idi u partiju pa ih ganjaj, nemoj po filmskim festivalima. da se razumijemo, oni su OPTUŽENI za zločine, a dok im se ne dokažu pred sudom, ne mogu se zvati ratnim zločincima.

generalno bojkotujem sva bosanska filmska a i ostala kulturna dostignuća proteklih deceniju i po. zašto? zato što ne mogu da se otrgnu od pljuvačine po srbima. cijela jedna kulturica pljuvanja nastala je na tome. ponekad mislim, da nije bilo rata, ne bi bošnjaci imali šta da rade ... kao i srbi sa miloševićem.
a to da čitam, ili gledam, zaista ne želim.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 17:19 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Feb 2006, 17:15
Film "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbaniæ dobitnik je Zlatnog medvjeda na Berlinaleu.
Igrani prvijenac rediteljke Jasmile Žbaniæ "Grbavica" dobio je glavnu nagradu 56. meðunarodnog filmskog festivala "Berlinale." FIlm je dobio i nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za mir.

CESTITAM SVIMA....JUCE, DANAS, pa mislim u narednih nekoliko dana cu biti jako sretan...Evropa vidi da u BiH postoji kultura....Hvala Jasmila, pa nadam se da smo svi mi duboko u sebi sretni pa makar na trenutak sto smo rodjeni u BiH i sto smo BOSANCI I HERCEGOVCI ili mozda bolje HERCEGOVCI i BOSANCI....POZDRAV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Crko od srece :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 17:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Feb 2006, 17:15
Super tako i treba da svi se osjecamo...recenica bas na svom mjestu CRKO OD SRECE...pozdrav!!! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 18:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2006, 10:39
Bosna snima najbolje filmove u cijeloj Evropi u zadnjih par posljeratnih godina.... *ebo zemlju koja Bosne nema

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
_Smokvica_ je napisao:
Bosna snima najbolje filmove u cijeloj Evropi u zadnjih par posljeratnih godina.... *ebo zemlju koja Bosne nema

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bash.

Hajde sad neka mod zakljuca ovu temu ili je prebaci na politiku jer se ovdje uopste ne raspravlja o filmovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sugar kane je napisao:
pliz, ne izjednačavaj holokaust i srpske zločine. nema smisla.

:cry: Dala sam primjer izuzetnog filma koji je iznio veoma bolne istine.

Da li znas sta se desavalo u srpskim logorima ? Ako ne znas, pokusaj saznati.

Citiraj:
o ostalim zločinima u bosni, pomena nema.

Za ovo se obrati relevantnim filmskim reziserima.
Citiraj:
samo se trubi o srbima kao prljavim, bradatim i zlim. zašto?

Zbog prljavih, bradatih i zlih Srba, kojima su oni Srbi koji nisu prljavi, bradati i zli dopustili da urade ono sto su uradili.

Citiraj:
iz svake kože se može. o poruci filma da diskutujem, ne pada mi napamet. niti ću da ga gledam, kada dotična autorka na dodjeli nagrade pominje radovana i ratka. mislim, nemam komentar. idi u partiju pa ih ganjaj, nemoj po filmskim festivalima.

To je tvoj izbor. Slazem se da nije bilo potrebe da se spominju ovi i ovakvi.

Citiraj:
da se razumijemo, oni su OPTUŽENI za zločine, a dok im se ne dokažu pred sudom, ne mogu se zvati ratnim zločincima.

No comment.

Citiraj:
generalno bojkotujem sva bosanska filmska a i ostala kulturna dostignuća proteklih deceniju i po. zašto? zato što ne mogu da se otrgnu od pljuvačine po srbima. cijela jedna kulturica pljuvanja nastala je na tome. ponekad mislim, da nije bilo rata, ne bi bošnjaci imali šta da rade ... kao i srbi sa miloševićem.
a to da čitam, ili gledam, zaista ne želim.

Tvoj izbor.

Jos jednom, Jasmila je ozbiljna, talentovana i suvise inteligentna da bi se spustila na nivo "pljuvanja". Vjerujem da je ovaj film mnogo vise od toga.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
da se radi o pukom pljuvanju ne bi sigurno dobila nagradu jer ovo je ipak EVROPSKI OSKAR i dokaz da smo velesila u evropi sto se filmskog stvaralastva tice
a niti jedan film koji pokupi oskara i ostale "oskare" ne pada u zaborav....
Jasmina hvala ti ucinila si nas bogatim....
laoce od tebe nisam ni ocekivao da nesto pametno kazes....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dala sam primjer izuzetnog filma koji je iznio veoma bolne istine. Da li znas sta se desavalo u srpskim logorima ? Ako ne znas, pokusaj saznati.

film koji je napravio jevrejin, sve u redu, nekoliko decenija poslije. ovde je od rata prošlo 10 godina. ne kažem da ne treba da se suočavamo sa bolnim istinama, ali kažem da i drugi treba to isto da rade. nema nevinih u ovom ratu.

znam ja vrlo dobro šta se dešavalo u srpskim ZATVORIMA, a ne logorima, jer logor je nešto sasvim drugo. pogledaj definiciju, ili ako baš hoćeš, drugi svjetski rat, pa se javi. sad bih ja opet mogao da pitam šta se dešavalo u sarajevu i drugim dijelovima BH federacije, ali to nema smisla, iz nekog razloga ...

Za ovo se obrati relevantnim filmskim reziserima.

poenta nije da režiseri progovaraju o tome. zar treba neki srbin da ode u sarajevo pa da pravi film o stradanjima srba tokom rata? kako da ne ...

Zbog prljavih, bradatih i zlih Srba, kojima su oni Srbi koji nisu prljavi, bradati i zli dopustili da urade ono sto su uradili.

sa ovim se nominalno slažem. mada nije sve crno bijelo, niti može biti.
svako je nevin dok mu se ne dokaže suprotno, odnosno krivica. presumpcija nevinosti, prvi postulat prava. sve ostalo je govor mržnje. mislim, kako je to rekla dotična autorka, njih dvojica (r & r) su organizatori silovanja dvadeset i kusur hiljada muslimanskih žena. ma nemoj. ne ulazim u talenat i ostalo, ali takve jeftine izjave stvarno nemaju smisla. pogotovo ne na kulturnoj manifestaciji kakva je berlinale.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Krs0 je napisao:
da se radi o pukom pljuvanju ne bi sigurno dobila nagradu jer ovo je ipak EVROPSKI OSKAR i dokaz da smo velesila u evropi sto se filmskog stvaralastva tice

evropski oskar, kao i američki, odavno se ne dodjeljuje po ključu filmskih zasluga. politika je to, kao i mnogo šta drugo ... kao ilustracija neka ti posluži film Road to Guantanamo Vinterbotoma, koji je, čini mi se, uzeo nagradu žirija. pa onda palestinski filmovi koji se bave temom bombaša samoubica i ini disidentski radovi iranaca itakodalje

Viva la Muerte!

Poslednji put menjao delegado cero dana 19 Feb 2006, 20:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 19:59 
Početnik
Početnik

Sada ispada da su Amerika i Evropa na strani Bosanaca hahah bas me nasmija :angel:

U filmu je glumila srpkinja znaci da film nije iskljucvo bosnjacki nego bosanski i svih naroda u BiH.

MIRJANA KARANOVIĆ: Nadam se da će "Grbavicu" gledati i muslimani i Srbi

Čuvena srpska glumica Mirjana Karanović tumači glavnu ulogu u bosanskom filmu "Grbavica", koji je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu u nedelju. U pitanju je turobna priča o sudbini hiljada žena koje su bile silovane tokom rata na Balkanu, prikazana kroz odnos majke koja sama podiže svoju dvanaestogodišnju kćerku (glumi je Luna Mijović) u Sarajevu. Ona govori svojoj devojčici da joj je otac heroj koji je ubijen i čije telo nikada nije na eno. Me utim, buntovna kćerka postaje sve više sumnjičava, odnos sa majkom je sve napetiji, i na kraju joj slomljena majka kaže istinu - da je zadržala dete koje nije želela, jer kada ju je privila na grudi izgledalo joj je kao da je to jedina preostala lepota na svetu.

Rediteljka Jasmila Žbanić, čiji je film "Grbavica" debi u svetu celovečernjih igranih ostvarenja, nakon velikog broja realizovanih dokumentaraca, kaže da je tu scenu napisala pošto je čitala svedočenja brojnih žrtava silovanja. U izveštajima stoji da ima najmanje 20.000 žena, uglavnom muslimanki, koje su silovali srpski vojnici, a trenutno niko ne zna koliko je njih zadržalo neželjenu decu. "Držali su ih u logorima dok nisu bile u šestom mesecu trudnoće, kada je bilo kasno za abortus, nekada i svih devet meseci. Ima mnogo takve dece, ali se ne zna koliko. Većina ih je poslata u Nemačku, Veliku Britaniju ili SAD. Ta deca su u sirotištima, jer mnoge žene nisu želele da ih vide", rekla je rediteljka na konferenciji za novinare. Žbanovićeva je zamolila žene koje su bile žrtve silovanja da glume u pojedinim scenam filma, ali je za neke trauma bila isuviše velike. Mlada glumica, koja glumi kćerku, provela je neko vreme sa tinejdžerima koje su odbacile majke - žrtve silovanja. "Morala sam da vidim taj bol kako bih mogla da glumim jer sam bila u u Rusiji tokom rata. Bilo je teško videti tu decu koja nemaju želje za životom, pošto nemaju nikoga", rekla je mlada glumica.

Mirjana Karavnović izrazila je nadu da će "Grbavicu", imenovanu prema sarajevskom predgra u, gledati i bosanski muslimani i Srbi, kako bi shvatili šta su jedni drugima uradili i kako bi mogli da zacele rane. "Ako shvatimo te užasavajuće stvari, možda ćemo u budućnosti moći da budemo ljudska bića", rekla je Mirjana Karanović. "Grbavica" je jedan od 19 filmova koji se takmiče za Zlatnog medveda na Berlinalu. Sasvim drugačiji kandidat za nagradu je "A Prairie Home Companion" Roberta Altmana (80), koji je svoju svetsku premijeru imao u Berlinu. U pitanju je muzička komedija u kojoj je ol-star glumačka postava sa Meril Strip i Vudijem Harlisonom na čelu, i predstavlja vi enje onoga šta se dešava s druge strane stakla popularnog američkog radi-šou programa Garisona Keilora, koji je napisao scenario za taj film i glumi u njemu. Film je toplo pozdravljen na projekciji za novinare kojima je izgleda dobrodošla promena nakon teških tema koje su vi ene na Berlinalu u prva tri dana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_Smokvica_ je napisao:
Sada ispada da su Amerika i Evropa na strani Bosanaca hahah bas me nasmija

da si pratio/la politiku prema ovim prostorima vodećih svjetskih sila tokom protekle decenije i po, a vidim da nisi, bilo bi ti ponešto jasnije. ne bosanaca, već bošnjaka, tj. muslimana.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala sto si postavila intervju smokvice.

Citiraj:
na kraju joj slomljena majka kaže istinu - da je zadržala dete koje nije želela, jer kada ju je privila na grudi izgledalo joj je kao da je to jedina preostala lepota na svetu.

U ovome je poenta ovog pretuznog filma.

Citiraj:
Bilo je teško videti tu decu koja nemaju želje za životom, pošto nemaju nikog

Odnosno u ovome. :cry:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 20:42 
Početnik
Početnik

sugar kane je napisao:
_Smokvica_ je napisao:
Sada ispada da su Amerika i Evropa na strani Bosanaca hahah bas me nasmija

da si pratio/la politiku prema ovim prostorima vodećih svjetskih sila tokom protekle decenije i po, a vidim da nisi, bilo bi ti ponešto jasnije. ne bosanaca, već bošnjaka, tj. muslimana.

Vrlo dobro pratim politiku sa Balkana i volim da cujem istinu sa obadvije strane pa da sebi na taj nacin stvorim pravednu sliku o tome sta se desilo. I bas zato ti i kazem... Amerika i Evropa da su bili na strani Bosnjaka rat bi se skroz drugacije zavrsio... ili se mozda nebi ni zavrsio :roll:

Ali nisam dosla ovamo da pricam o tome, dosla sam da pohvalim film i necu skretati sa teme, film je Bosanski sa sva tri razlicita entiteta, film nije nacionalisticki... i svi trebao biti ponosni zbog ovog malog "mede" :lilangel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]