Evo nekih komentara sa drugog foruma na relaciji DVD-Divx, posebno sa osvrtom na filmove "Gospodar Prstenova"
Citiraj:
Slazem se da je za potpun dozivljaj u home verziji potreban DVD (sa PC-a na TV ili sa DVD standalone plejera, svejedno) koji je vezan bar na muzicku liniju (zbog stereo efekta) ako nemate mogucnost za 5.1 zvucnike. Moze se (jeftino) nabaviti FOTR i TTT na 2 rezana DVD-a, od 4,7 GB (format DVD5) jer kada se sa originalnog od 8,5 GB (DVD9) izbace "viskovi" jezika i titlova, tj. kada se ostavi samo engleski jezik i srpski titl, stane na DVD5 bez kompresije. A dok izadje 3. deo, pojavice se i DVD9 prazni diskovi, rezaci vec postoje i za njih, pa ce se (iz svega gore navedenog sledi zakljucak) moci spakovati "suva" (bez jezika i titlova) ExtendedEdition verzija na 1 disk. Znaci, mozemo ocekivati (u piratskom izdanju normalno) da ce se ubrzo posle pojave EE verzije ROTK-a, pojaviti komplet od 3 DVD diska, na kome ce biti sve tri EE verzije filmova po jako pristupacnim cenama, bez ikakvog gubitka kvaliteta. E sad, ko voli i ima, kupice original (ja kupovao i FOTR i TTT ali verzije od 2000 din, znaci 4 diska ali bez kutije i figurice, samo ono lepo pakovanje diskova i booklet (koji je, sramota, za FOTR stampan na srpskom, a za TTT na engleskom)) i cekam treci, a ko voli, a nema, kupice za 1500 din (PRETPOSTAVLJAM CENU) tri diska sa tri produzene verzije tri filma koji zaokruzuju jednu celinu. A za 2006 god Jecki je najavio "prosireniju" verziju od ove tri zbirne, u zavisnosti od napretka tehnologije, tj. da ne bude moralo npr da bude na 10 diskova. Ah, da sta jos zauzima OGROMAN prostor na diskovima? ZVUK. Na FOTREE imamo 5.1 ATS, na TTTEE imamo 5.1ATS i 5.1DTS koji zauzima preko 700 MB, a to je 1 CD. A za treci sam procitao da ce imati 5.1 ATS i 6.1 DTS (da, slovima: sest + jedan), dodat je zadnji centralni zvucnik. E sad razumete zasto moze da stane na DVD5 a da se ne kompresuje, jer i kada izbacite i te suvisne zvukove, dobijete ogroman prostor. A verujte, STRASNO mali procenat ljudi ima DVD plejere sa DTS dekoderom, tj. ima ih ali, ... da ne duzim vise, jedan od mojih plejera ima DTS, ali mi treba i pojacalo iste marke, koje ce biti povezano sa posebnim kablom, pa zvucnici a sve to mnogo kosta, a sasvim solidno zavrsava posao i klasican kucni bioskop od 100 do 200 evra sa 5.1 ATS obicnim analognim surroundom. Nadam se da vas nisam mnogo udavio?
Citiraj:
Inace, siguran sam da rezani DVD polako ali sigurno potiskuju DivX, i uopste ne razumem cemu tolika frka i jagma "sveznalica" koji insistiraju na DVD plejeru koji cita DivX, i plate ga 110-120 evra, kada vec sada na DVD-u (rezanom) mozes naci hit-filmove za 250 do 350 din (zavisno od "pakovanja i opreme" (tj. CD kutij abez stampe ili velika DVD kutija sa fullkolor stampom)) a DivX ovi 100 d0 150 dinara, ako je duzi film mora 2 CD-a, ili ako je na 1 CD izgleda, blago receno UZASNO, pa ti 2. CD naplate jos 60 do 90 dina (brate, samo za materijal, nemam tu zaradu) a i sam dozivljaj gledanja (dobrog) filma vredi tih 100 do 200 din vise.
Citiraj:
Ja sam pricao o onima koji vole, a nemaju, tj. ne mogu sebi da priuste originale. I ja bih voleo da imam kucni bioskop sa LCD TV-om dijagonale 1.5 metara sa zvucnicima i vuferom koji tresu soliter, ali ne mogu to sebi priustiti jer kosta i do 5000 evra, zato imam obican TV sa 28 inca dijagonalom i kucnim bioskopom 5.1 vrednim 200 evra, pa.... kapiras? Do sada sam odgledao preko 400 filmova sa originalnih DVD-a (rentiranih u klubu) i ako mi zelis verovati, dodatne materijale i komentare sam pogledao mozda na 5 filmova. Sve zavisi od ukusa, potreba i mogucnosti. A kad sam rekao "sveznalice", prevashodno sam mislio na ljude koji ne znaju razliku kao prvo izmedju CD-a i DVD-a kao medijuma, kojima treba nacrtati da 6.5 CD moze stati na 1 DVD, kao npr. VHS kasete od 60 min, 180 min. i 240 min, pa ako to ukapiraju, onda mu objasnjavas razliku izmedju DVD i DivX filma, stereo i surround zvuka itd. A insistiraju na plejerima koji citaju DivX, jer im je rekao komsija automehanicar cija zena frizerka cula u samoposluzi da je DivX "bolji" od DVD-a, a kada pitas zasto i po cemu bolji, slezu ramenima... da li se sada bolje razumemo? Nadam se da nikoga nisam uvredio. (70 posto ljudi koji su kupili te plejere ima problema sa njima, bar prema mojim saznanjima, a znam ih veliki broj) A znate li da sam sa prijateljem otisao kod coveka, kome je trebao nesto raditi na PC-u, otisao da mu pravim drustvo. Kad tamo: tip ima SAMSUNG WIDESCREEN TV sa surround zvucnicima, al ne videsmo DVD plejer. PC mu je povezan na TV preko SCART-a. Na PCu nema DVD-ROM-a. Samo CD? Kako gledas DVD filmove? -A sta va, je to DVD? -Gledas filmove? -Da. Nabavlja mi komsija na CD-u, gledam preko TV-a. Onda tu nastaje pricanje i objasnjavanje. Pa koliko kosta DVD? -Za PC 30-ak evra, a za plejer 80 pa navise. Ujeeeee. Narucio. A uvek se pitao zasto mu ne rade zadnji zvucnici a tolike pare dao... Verujete li u ovo, i znate li za slicne slucajeve? Da nisam video rodjenim ocima, ne bih ni ja verovao.