Troy
Directed by
Wolfgang Petersen
Writing credits
David Benioff (screenplay)
Homer (poems)
Genre: Action / Drama / War / Adventure
Cast
Brad Pitt...
Achilles
Eric Bana...
Hector
Orlando Bloom...
Paris
Diane Kruger...
Helen
Sean Bean...
Odysseus
Brian Cox...
Agamemnon
Peter O'Toole...
Priam
Brendan Gleeson...
Menelaus
Saffron Burrows...
Andromache
Rose Byrne...
Briseis
Julie Christie...
Thetis
Adoni Hedlund...
Patroclus
Tyler Mane...
Ajax
Release Date 14. 05. 2004.
Offical Web Site http://troymovie.warnerbros.com/
Oko ovog filma već ima sve više priče, mnogi ga nestrpljivo očekuju, vidim da takvih ima i na ovom forumu. Jeste da od danas do izlaska ovog filma ima tačno tri mjeseca ali o ovom filmu bi se prije njegovog izlaska moglo mnogo pričati. To sam vidio i juče na IMDB-ovom forumu gdje već postoji tona tema o filmu Troy i gdje sam proveo nekoliko sati čitajući razne komentare.
Neki su na neki (ali legalan) način već gledali film, neka pred-projekcija. Prije projekcije su im rekli da to još nije konačna verzija, da je moguće da će se nešto mijenjati, dodati, izbaciti. Kažu da su u sali pozadi valjda bili ljudi koji su došli samo da prate reakcije publike. Kao status filma već odavno stoji "post-production" a i trailer postoji već neko vrijeme pa nije čudno da je i montaža u priličnoj mjeri gotova.
Ko nije gledao trailer predlažem da ga skine sa interneta, isplati se. Mnogi su za trailer rekli da je dosta dobar, mada po meni suviše kratak, oko minutu i 20 sekundi. Neko za ovaj film i njegov trailer reče "filmove ne treba suditi po traileru...usput, dobar trailer"
Za one koji slučajno ne znaju o čemu se radi film predstavlja ekranizaciju (ili neki njen pokušaj) Homerovog epa "Ilijada" o Trojanskom ratu za koji istorija kaže da se odigrao oko 1200. godine prije nove ere.
Ilijadu sam prvi put čitao nedavno i iznenadio sam se koliko je čitka, koliko ju je lako čitati, mila majka recimo u odnosu na Njegoša. A sam stil pisanja, sam jezik, opisi, poređenja su fascinantni. S toga ne čude komentari koji se u savremenoj književnosti mogu pronaći, npr:
"Prošlo je dvadeset i pet vijekova otkako se zna da postoje Homerove pjesme, ali za sve to vrijeme nije se pojavilo ni jedno pjesničko djelo koje bi po svojoj vrijednosti moglo s njima da se uporedi."
Film po nekima pretenduje da bude najbolji film 2004. godine, neko reče da će film ili biti najbolji ili najgori u 2004. godini, zavisno od toga da li će zeznuti stvar ili će zaista napraviti dobru ekranizaciju. Pronašao sam podatak da je budžet filma 185 miliona dolara, što ga čini trećim najskupljim filmom ikada, iza Spajdermena 2 i Titanika. Kažu da su efekti odlični kao i da su scene borbe prilično nasilne.