banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Troy
PostPoslato: 21 Feb 2004, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Troy

Directed by
Wolfgang Petersen

Writing credits
David Benioff (screenplay)
Homer (poems)

Genre: Action / Drama / War / Adventure

Cast

Brad Pitt... Achilles
Eric Bana... Hector
Orlando Bloom... Paris
Diane Kruger... Helen
Sean Bean... Odysseus
Brian Cox... Agamemnon
Peter O'Toole... Priam
Brendan Gleeson... Menelaus
Saffron Burrows... Andromache
Rose Byrne... Briseis
Julie Christie... Thetis
Adoni Hedlund... Patroclus
Tyler Mane... Ajax

Release Date 14. 05. 2004.

Offical Web Site http://troymovie.warnerbros.com/

Oko ovog filma već ima sve više priče, mnogi ga nestrpljivo očekuju, vidim da takvih ima i na ovom forumu. Jeste da od danas do izlaska ovog filma ima tačno tri mjeseca ali o ovom filmu bi se prije njegovog izlaska moglo mnogo pričati. To sam vidio i juče na IMDB-ovom forumu gdje već postoji tona tema o filmu Troy i gdje sam proveo nekoliko sati čitajući razne komentare.
Neki su na neki (ali legalan) način već gledali film, neka pred-projekcija. Prije projekcije su im rekli da to još nije konačna verzija, da je moguće da će se nešto mijenjati, dodati, izbaciti. Kažu da su u sali pozadi valjda bili ljudi koji su došli samo da prate reakcije publike. Kao status filma već odavno stoji "post-production" a i trailer postoji već neko vrijeme pa nije čudno da je i montaža u priličnoj mjeri gotova.

Ko nije gledao trailer predlažem da ga skine sa interneta, isplati se. Mnogi su za trailer rekli da je dosta dobar, mada po meni suviše kratak, oko minutu i 20 sekundi. Neko za ovaj film i njegov trailer reče "filmove ne treba suditi po traileru...usput, dobar trailer" :)

Za one koji slučajno ne znaju o čemu se radi film predstavlja ekranizaciju (ili neki njen pokušaj) Homerovog epa "Ilijada" o Trojanskom ratu za koji istorija kaže da se odigrao oko 1200. godine prije nove ere.

Ilijadu sam prvi put čitao nedavno i iznenadio sam se koliko je čitka, koliko ju je lako čitati, mila majka recimo u odnosu na Njegoša. A sam stil pisanja, sam jezik, opisi, poređenja su fascinantni. S toga ne čude komentari koji se u savremenoj književnosti mogu pronaći, npr:

"Prošlo je dvadeset i pet vijekova otkako se zna da postoje Homerove pjesme, ali za sve to vrijeme nije se pojavilo ni jedno pjesničko djelo koje bi po svojoj vrijednosti moglo s njima da se uporedi."

Film po nekima pretenduje da bude najbolji film 2004. godine, neko reče da će film ili biti najbolji ili najgori u 2004. godini, zavisno od toga da li će zeznuti stvar ili će zaista napraviti dobru ekranizaciju. Pronašao sam podatak da je budžet filma 185 miliona dolara, što ga čini trećim najskupljim filmom ikada, iza Spajdermena 2 i Titanika. Kažu da su efekti odlični kao i da su scene borbe prilično nasilne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2004, 18:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 18:20
U martu izlazi total film i jedna od tema je Try,pogledajte,kada i sama slika djeluje mocno.
http://www.totalfilm.hr/najava.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2004, 23:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ja jedva cekam da Troy stigne u kina. Inace sam veliki fan tih nazovi "epskih" filmova, Ilijadu sam citao pre 3-4 godine, nazalost sa ne bas previse interesovanja ... moracu je procitati josh jednom prije nego sto pogledam film. Inace sto se samog filma tice, glumacka postava je po meni odlicna, trailer obecavajuci .. daj Boze da sve jednako dobro kako se sad cini ...

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2004, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo još nekih linkova

neke slike http://www.joblo.com/index.php?id=3610

Jedan zanimljiv mali upitnik nakon kog vam kažu kom grčkom Bogu odgovarate tj. koji biste Bog bili

http://quizilla.com/users/truly-dippy/q ... u%20%3F%3F

I najzanimljivije, Troy review (za koji kažu da je prvi), opis prikazanog filma u kome još nisu završeni specijalni efekti ni muzika već je preuzeta iz drugih filmova, prikaz je trajao tri sata, Eric Bana (Hector) u životnoj ulozi (mnogo bih volio bih da je tako, da je lik Hectora dobro razrađen i odglumljen), Ahil nije zastupljen više od drugih likova (volio bih da je baš tako), Paris (Orlando Bloom) slabije zastupljen, mnogi kažu da je Peter O'Toole odlično odglumio Prijama, kralja Troje. Ovaj review ne sadrži spoilere za one koji poznaju Ilijadu, više govori o zastupljenosti likova, glumi.

Ovaj review možete pogledati na sledećem forumu na kome se daje link ali i nešto niže je postavljen cijeli review

http://forum.cavola.co.uk/index.php?showtopic=274&st=45

Što se tiče ovog filmskog časopisa "Total film" da li on stiže kod nas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Feb 2004, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Ima,i hrvatsko i srbijansko izdanje(koje sam vidio samo u mediamarketu na Hanistu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 00:20 
Pripravnik
Pripravnik

Vader,vidim da te sve o filmu Troy interesuje,pa bih ti preporucio,ako si u prilici da kupis novi,broj 101 casopisa Hollywood.Kao premijeru su lijepo obradili sve o filmu Troy.Casopis je mnogo sadrzajni nego Totalfilm koji jedino prednjaci u ilustraciji i kvalitetu papira,ali je sadrzajno siromasniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

qq je napisao:
Vader,vidim da te sve o filmu Troy interesuje

Dobro vidiš :)

Citiraj:
pa bih ti preporucio,ako si u prilici da kupis novi,broj 101 casopisa Hollywood

Ima li to kod nas kupiti i gdje? Inače ne kupujem pa nisam upućen...mada ne bi bilo loše kupovati te filmske časopise ako ih ima kod nas i ako su dobri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 02:16 
Pripravnik
Pripravnik

Naravno,Hollywood imas na svim kioscima i kod svih ulicnih prodavaoca u centru,a imas i u multiplexu Kozara,tu je nesto jeftiniji,cini mi se,na blagajni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hvala na obavještenju, kupio sam Hollywood u gradu, ne prodaju ga više u Kozari.

Troy je i tu nahvaljen kao film koji ima veliku šansu da bude ostvarenje godine, čak ga stavljaju ispred druga dva velika spektakla "King Arthur" i "Alexander".

Autori filma najavljuju scene bitaka bolje od onih u Gospodaru Prstenova. Za glumačku postavu (casting) sam i ranije čitao da je više nego odlična. Dobro je što se režiser Wolfgang Petersen zalagao da bude što manje CGI efekata a što više prave akcije i zbog toga su u snimanju učestvovale hiljade statista.

Sviđa mi se da je zahtijevano da Helenu (zbog koje je i vođen taj desetogodišnji rat) glumi nepoznata glumica. Zaista ima nešto u tome da kultne likove ne trebaju glumiti suviše poznati glumci. Ne znam kako bih to objasnio ali po meni bi poznati glumac ma koliko bio dobar pokvario lik neke kultne ličnosti...možda na čisto psihološkom planu gledaoca koji bi onda taj kultni lik vezivao za tu filmsku zvijezdu i njene prethodne uloge što bi uništilo jedinstvenu karizmu kultnog lika kog glumi. Mislim da je baš to u pitanju a tako nekako su i opisali u časopisu Hollywood.

Mene ne brinu efekti i scene borbe, ne brinu me glumci, vjerujem da je i muzika na nivou kao i kostimi, oružja, brodovi pravljeni u pravoj veličini za potrebe filma.
Ali me brine - scenario.

Kada se radi film po već napisanom književnom djelu onda se uvijek povede pitanje u kojoj mjeri film doslovno slijedi priču iz knjige a u kojoj mjeri je izmijenjen u odnosu na knjigu. Recimo zbog izmjena u Gospodaru Prstenova veliki fanovi Tolkina su bili jako ljuti. Sa druge strane onaj ko nikad nije čitao knjigu po kojoj je neki film rađen ili je čitao ali davno pa se ne sjeća detalja on film posmatra samo kao film i ne brine ga odstupanje od knjige. Mene bi brinulo svako veće odstupanje od opisa Trojanskog rata datog u Ilijadi i drugim antičkim zapisima. Razumljivo je da scenarista mora popuniti mnoge rupe i dodati dosta toga i to je sve u redu dok je to samo popunjavanje rupa i ne zadire u mjenjanje iole bitnijih stavki u priči.
Kad je u pitanju Trojanski rat i sve vezano za njega (uzrok, tok, posljedice) sama originalna priča je fascinantna i njeno vjerno i doslovno preslikavanje na platno bi bilo veličanstveno. Ali po onome što sam do sada pročitao napravljene su neke krupne (i po mnogima neoprostive) izmjene.

Jedna od glavnih izmjena je izbacivanje bogova iz cijele priče i o tome se raspravlja na mnogim temama na stranim forumima. Po nekima je to odličan potez a po nekima neoprostiv.

Interesuje me šta naši forumaši misle o tome i šta misle koji je razlog za izbacivanje bogova? Da li će tako prikazan Trojanki rat time dobiti (ili izgubiti?!) na realnosti i time biti prihvatljiviji za širu publiku? Da li je to (prilagođavanje publici pa time i zarada) glavni razlog za izbacivanje bogova iz filma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 23:49 
Pripravnik
Pripravnik

Mislim da je studio razmisljao,kao i o svakom velikom projektu ovako:dajemo ogroman novac za produkciju ,ali film prilagodite publici jer mi zelimo 3 puta vise novca,a to znaci bez bogova,ne komplikovati,prazninu popunite bitkama.
Citao sam da je uslov u filmu Gladijator bio onaj poljubac Russell-a Crowa i Conie Nilson,koji je sasvim bio nepotreban.

I ja kazem da je bolje da glavni zenski lik glumi nepoznata osoba.Da mi glumi recimo Andzelina Dzoli,koja bi bez sumnje dobro odradila svoj posao,ali bi djelovalo:rat je poceo zbog Lare Kroft.

CGI primjenili samo na nephodnim mjestima,kao u onoj floti iz najve,ako pise,i rekao bih pametan izbor jer scena je zapanjujuca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 13:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Angelina Jolie je katastrofalna glumica koja upropasti svaki film u kojem se pojavi

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Izašao je novi trailer za Troy, otišao sam malo na IMDB da vidim šta ima kad ono raja uzdiže u nebesa novi trailer za Troy.

Evo diretni linkovi za download (.mov format, za Quick Time)

Small (najmanja rezolucija) 8.8 MB

http://mp3content02.bcst.yahoo.com/proo ... 820414.mov

Medium (Srednja rezolucija) 16.8 MB

http://mp3content02.bcst.yahoo.com/proo ... 820415.mov

Trailer je odličan, traje dvije minute, ali je small rezolucija mala pa je i slika baš mala, ako neko ima strpljenja bolje je da skida bar srednju veličinu. Naravno na internetu se može pronaći i verzija u najvećoj rezuluciji pa ko je želi neka je potraži na internetu.

Film djeluje zaista moćno, sa ovim trailerom još moćnije nego sa onim starim .

Samo par riječi o sadržaju trailera. Za razliku od prvog trailera u ovom ima izjava pojedinih likova iz filma, što zaista daje snagu ovom kratkom prikazu filma.

U prvoj sceni Prijam (kralj Troje) svjestan neizbježnosti rata govori svom sinu Parisu (koji je Grcima oteo Helenu što je izazvalo rat):

"Vodio sam mnoge ratove u svom životu, neke zbog zemlje, neke zbog moći, neke zbog slave. Pretpostavljam da rat zbog ljubavi ima više smisla od svega ostalog."

U sledećoj sceni Menelaj (mužotete Helene) govori bratu Agamemnonu:

"Hoću je nazad, hoćeš li ići sa mnom u rat brate?"

(Agamemnon je pošao i bio glavni Grčki vojskovođa u tom ratu)

U sledećoj sceni Helena u Troji gleda kroz prozor i govori Parisu:

"Dolaze po mene. Vjetar ih približava."

Grci su kao što se zna na 1000 lađa došli po Helenu. I desetogodišnji rat je počeo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2004, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Upravo sam odgledao film u kinu! Odmah da kazem da je film vrlo dobar, i misli da je sve savrseno odradjeno osim nekih sitnica iz scenarija.
Mislim da je reziser htio da junake prikaze kao sasvim `normalne` ljude i da se u tome malo pretjeralo.
Vidio sam par stereotipa sto opet ide na racun scenarija, a jedan mi je toliko privukao paznju, kada Ahil govori da mu se pred ocima prikazuju lica svih koje je ubio...
to me je malo iznenadilo, jer sam to cuo cak i u nasim filmovima (apsolutnih 100), i stekao sam utisak da se detaljima manje posvecivala paznja nego u gospodaru prstenova, kao da je film `pozurivan` a to bi moglo biti posljedica problema tokom snimanja, cuo sam da je neko iz ekipe imao infarkt, i da su se morali prebacivati iz Maroka na neko drugo mjesto...
Sve u svemu, glumacka ekipa je odlicna, Pit je odradio odlican posao...

I jos nesto - jezik kojim govore, recenice koje izgovaraju, rijeci koje koriste izgledaju malo previse moderno za doba na koje se film odnosi.

Ako post izgleda konfuzno to je zato sto je malo vremena proslo od gledanja filma - GLEDACU GA PONOVO! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2004, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Evo upravo sam dosao iz kina
Film je super
Posebno mi se svidja prica, to sto nema dobre i lose strane u ratu, nije sve crno ili bijelo, kao u vecini filmova sa ovakvom tematikom
Definitivno vrijedi pogledati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 09:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Film je dobar, ali ne i odličan. Očekivao sam mnogo bolji film s obzirom na djelo koje pokušava da prebaci na film.
Trojanski rat u filmu traje cca 15 dana, a trajao je (ako se ne varam) 10 godina, ako ne i više.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 14:01
BSE je napisao:
Angelina Jolie je katastrofalna glumica koja upropasti svaki film u kojem se pojavi

ala sta napisa pa osta ziv !!!
ni meni se nije svidjeo tomb raider al sta ces

U ljubavi je sve dozvoljeno, u ratu se mora poštovati Ženevska konvencija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 12:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

guess who je napisao:
Posebno mi se svidja prica, to sto nema dobre i lose strane u ratu, nije sve crno ili bijelo

To je zato što je i sam sukob (Trojanki rat) bio takav, pa je i film koji je baziran na tom događaju takav. I slažem se da je to dobro.

Nisam film još gledao ali i mene brine scenario.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Vader je napisao:
To je zato što je i sam sukob (Trojanki rat) bio takav, pa je i film koji je baziran na tom događaju takav. I slažem se da je to dobro.

Da, al znas i sam kako amerikanci uvijek prerade pricu na svoj hollywoodski nacin... happy end i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Jako jako dobar film, medjutim kao i svaki ima par felera ... uglavnom su oni vec napomenuti u prethodnim postovima tako da nema potrebe da ih ponovo navodim, samo da potvrdim da sam i ja primjetio iste "greske"

Film mi se svidja i iz razloga sto nema klasicne podjele na good and bad guys (mada je to vise zasluga same knjige ali eto ..) te i zbog toga sto sam jednostavno fan tih "epskih" ekranizacija ...

U svakom slucaju ... vrijedno gledanja ... ja idemo jos jednom :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Poslednji put menjao V@nja dana 14 Maj 2004, 13:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2004, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 14:01
ne vjerujem da cu ovo gledati dugacko bolan

U ljubavi je sve dozvoljeno, u ratu se mora poštovati Ženevska konvencija

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]