Evo da se i ja sa zakasnjenjem osvrnem na "Dvije kule"...
Film je vise nego ok, ono ubio se za opustanje i mastanje. Prelijepi pejsazi, likovi, razna bica, interesantne legende, zivo drvece, zestoke bitke, sve je lijepo uklopljeno i nemam vecu zamjerku. Mozda sam u prednosti u odnosu na dosta vas koji ste vec procitali trilogiju i sad onako refleksno uporedjujete sta se slaze, a sta ne sa originalnom knjigom. Ja je nisam procitao, tako da sam s te strane rasterecen.
Mozda treba uputiti zamjerku distributerima filma koji nam nisu omogucili podsjecanje na prethodni dio filma. Proslo je vise od godinu dana i stvari su se pozaboravljale... Npr. sad dok sam gledao "Dvije kule" nisam se mogao sjetiti ko je bio Boromir, a samim tim ni funkciju njegovog (mislim) brata, zatim djevojka koju glumi Liv Tyler, te sta je tu Golum, i sl. Ok, kasnije su mi oni malo upuceniji u sve ovo objasnili, ali covjek se malo pogubi ako to ne zna za vrijeme filma. Mogao se valjda u par termina pustiti i "Druzina prstena".
Jos jedna zamjerka ide na racun bahatih pojedinaca u gledalistu... Mislim da je krajnje vrijeme da se ljudi pocnu legitimisati na ulazu i da se onemoguci gledanje istog filma dva puta
Malo se salim, ali za sta se drugo hvatati kad dodjete po ko zna koji put u istu situaciju, da neko u vasoj blizini prepricava radnju filma i sta ce se desiti u narednoj sceni... A pogotovo kad se u toku filma komentarisu razlike izmedju knjige i filma... I jos kad ih upozorite, onda nabace onaj glupi izraz na lice, u stilu "Koji je tvoj problem, sta te briga sta ja radim?". Uzas jedan...