Daljac je napisao:
bigman je napisao:
Видим неко је написао, мора постојати изговор, велики разлог за неку сцену? Зашто? Ко каже да филм мора имати све то?
Ја сам то написао, јер не видим какву оправданост та сцена има ако у филму постоји сама за себе, ако је сама себи сврха, ако је њена једина суштина у томе да нам испреврће стомаке и да нам прочисти цријева. Онда је то, као што већ написах, само још једно филмско смеће и то је онда сасвим легитимно и у реду.
Ево, причамо сад ти и ја о томе. Нико није видио ту сцену, нити зна у ком је контексту. Рецимо да је баш оваква како си је назвао. Шта је ту лоше? Можда је баш створена због те реакције? Опет, да ли то умањује неку њену умјетничку вриједност??? И зашто?
Па знаш, нпр. Дали. Њему је читав живот, па и умјетност била да згрожава људе, да изазива све могуће реакције и емоције? Да ли је због тога говно од човјека био? Вјероватно јесте. А да ли је мање умјетник? Не вјерујем.
Није филм ту да би едуковао, прописиво моралне вриједности, постављао стандарде понашања мишљења. Он треба да је независан, сам себи и узрок и посљедица, па да га као таквог комплетног одгледаш и даш суд, лични, субјективни.
О томе ја говорим. Не само ова сцена, него многе такве. Не кажем да је свака таква сцена, умјетност и да се под тим изговором може провлачити свашта, али кажем да је потребно покушати разграничити то.
Нпр. Неко сматра да су најљепше "умјетничке слике", слике бола, муке, патње... Јел` за осуду онај ко то ствара? Мислим да није, поготово зато што сви можемо "не гледати у ту страну".
Као што ти кажеш, прогласићемо га за треш и крај. Ту завршава прича.