banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 21:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 14:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Jedi je napisao:
Sto se tice tog determinizma oko dovodjenja Nea i ekipe kod Kljucara i dalje Nea kod Arhitekte; mislim da su programi tipa Kljucara i Oracla, normalno, isprogramirani, kao sto Vader kaze, od strane Arhitekte. Arhitetka preko Oracla ili nekog drugog programa dobro poznaje psihu ljudi i skoro da zna kako ce reagovati na pojedine podrazaje neka osoba.
Konkretno, Morpheus je nafilovan od pocetka da vjeruje u prorocanstva i to je jedna od prvih karika. Logicno je zatim da ce i ljudi koje je on oslobodio i koji su pri tom tabula raza, sto se tice Matrixa, da vjeruju njemu(i mi gledaoci u prvom filmu smatramo da on zna gotovo sve). Ali Neo od pocetka sumnja, i to je jedan od pokazatelja anomalije. Dakle, Neo povlaci 90% poteza jer mu je tako receno od strane Morpheusa, a slusa i Oracle zbog istog. Naravno, pocinje shvatati situaciju kada saznaje da je Oracle program. Time ja hocu da kazem da jeste doveden jer je tako nastimao Arhitekta(programiranjem Matriksa), ali mi nista ne pokazuje da je to nastimano u Neovoj glavi tj. da je on programiran.

Da, zanimljiva je teza da su oni svi nafilovani, bas kao sto smo i mi (mislim konkretno na nas ljude) nafilovani raznim tripovima "sta je dobro i sta je zlo", kompjuteri su se samo vodili logikom da mi ljudi trebamo i moramo biti nafilovani mnogim kontovima da bi normalno funkcionisali..
Film i aludira na one koji su "oslobodjeni" znaci na one koji su prevazisli te usadjene (od malih nogu) tripove koje vucemo sa sobom, na one koji razmisljaju svojom glavom i koji ne vjeruju slijepo u ono sto im jedna strana govori itd itd... :)

Tako i Neo kao individua koja je skontala neke stvari za isti taj Matrix predstavlja problem a opet posto u svakom uredjenom sistemu mora postojati mala doza haosa - tako je i matrixu neophodan Neo i Zion da bi se sva ta silna gomila matematickih formula u vidu programa odrzala...
A mozda ima i jos jedan faktor (sto je moj prijatelj uocio) a to je da Masinama (koje "hodaju" zemljom i koje zive od ljudskih "baterija") treba neko stanje napetosti - tj. neki Zion protiv kojeg ce se boriti, jer bi mozda mogli jedna protiv druge da se pobune kad ne bi bilo ljudi...

Elem niko nije prokomentarisao sta biva sa Zionom kad se matrix reload-uje... Arhitekta kaze Neu da ima opciju ako izabere desna vrata - cini mi se 23 ili 25 osoba ... I sta onda biva sa Zionom ??
Ako je ono sto mi ovdje pretezno zastupamo (a to je matrix u matrixu) onda to znaci da se i cijeli Zion reload-uje...
A ako misli da bukvalno fizicki izabere te osobe iz Ziona sta je onda sa ostalim ljudima iz Ziona ?? Masine udju, pokolju sve i ostave te izabrane osobe, oni se ponovo razmnoze i etoga novi Zion.. A kako onda Morpheus kaze da je bilo mnogo teskih napada koje su prezivjeli, sta je sa proteklih 5 reloada (kad su drugi "The One"-ovi birali desna vrata) ???
Ili Arhitekta misli da izabere 23-25 ljudi iz matrixa, koje ce masine osloboditi (bas kao sto su Nea oslobodili) i onda ih prebaciti u (sad vec) unisteni Zion, da bi se opet razmnozili itd itd..

U oba slucaja ostaje otvoreno pitanje "Kako se onda ne sjecaju da je Zion bio unisten, ili da su oni bili jedini kad su dosli u grad pod zemljom??"..

I sto su se dvomili prethodni "The One"-ovi oko unistenja ljudske rase, kad ce svejedno hiljade i hiljade ljudi izgubiti zivot ako izabere desna vrata, a samo ce 23-25 osoba prezivjeti... Bukvalno isto s*anje samo drugo pakovanje ... Tih 23-25 tesko da mogu nesto novo uciniti kad se ponovo razmnoze (i kad regrutuju nove "oslobodjene" duse) jer su masine mocnije u svakom slucaju - to je bukvalno patnja za cijelu ljudsku rasu, pa je bolje da i tih 23-25 osoba ne prezive i da se ljudi opet sutaju i ugnjetavaju ..

Heh jos nesto (sad mi polako dolaze ideje nazad) :)
Svi smo vidjeli naseg vrlog Superman-a zvanog Neo .. ali ako je on tata-mata za matrix, znaci da moze mijenjati njegov kod... zasto on kog klinca mora izigravati poznatog nam heroja i zasto bi uopste letio ;) .. Zasto se jednostavno ne TELEPORTUJE, odnosno STVORI na mjestima koja pozeli.. jer ako je "The One" moze raditi sta pozeli - mala je razlika izmedju teleporta i leta kroz vazduh .. (i jedno i drugo je za sad nemoguce i neshvatljivo za ljude a kad moze nesto nemoguce onda moze i nesto drugo nemoguce) :)
Zasto bi onda letio kao smlata da spasi Trinity kad bi se jednostavno mogao stvoriti i uhvatiti je prije nego sto primi metak... Ili zasto nije zaustavio vrijeme (kao sto bozava raditi kad pucaju na njega) i onda povukao Trinity itd itd ... kontate sta zelim reci ...

I zanimljiva je jos jedna stvar: Matrix je jedan ogromni program, velika baza podataka, skup algoritama za simulaciju ljudske psihe i ponasanja itd itd .. Dakle jedna cijela aplikacija, operativni sistem recimo i u njemu je pun klinac raznih "odbjeglih" programa, kao sto je Keymaker, Oracle, i ostala ekipa ... Ako masine kontrolisu matrix, znaci da bi trebale imati i neki visi program koji pokrece Matrix, ili bar "masine" (compove) koji vrte Matrix simulaciju, pa se onda lako moze "administrirati" matrix, i onda jednim potezom obrisati keymaker-a, Oracle i sve koji smetaju... Bas kao sto antivirus program ubije viruse, trojance i ostale ghostove, bas kao sto Adaware kill-uje spyware i adware programe, reg. kljuceve, info fajlove itd ...
I sad meni neko da kaze kako pisljive masine koje su sve smislili i koje odrzavaju fantasticno tu varku za ljude a da ne mogu skrsiti objegle programe ... :)

Itd itd ... sad sam pricao nesto drugo sa ljudima ovdje, pa sam zaboravio sta sam sve htio napisati .. kad se sjetim napisacu ponovo ;)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 14:16 
Majstor
Majstor

slava je napisao:
zar operator nije na pocetku filma rekao da se smith ne ocitava uopste kao agent nego kao osoba u koju je usao.inace od svih likova mislim da bas smith najbolje je iyveo svoju tacku u filma.celo vreme je hladnokrvan i ponasa se bas kao dio nekog programa sa samo nekim detalčjima koji ga cine da lici na covjeka sto on nije. 0X 0X 0X

Da, vidis.. to sam previdio malo :)) Ali opet bi se trebale ocitati promjene na drugom covjeku koji je ispusio od Smitha ili bar neka aktivnost - znaci suocavanje Smith-a i tog drugog (zaboravio sam mu ime vise) ...

Mislim da je operator rekao kako Smith vise nije agent (u smislu da je dio matrix-ovog sigurnosnog sistema) nego da je nesto cudno s njim, kao da je obicna osoba, a ima moci slicne Neovim (dobro, mnogostruko umanjene, ali opet znatno vece od obicnih ljudi) dakle sigurno se drugacije i ocitava u matrix kodu .. :) Na to sam ciljao ..

Ipak ima mnogo vise potencijalnih rupa nego sto mislismo :) (ponavljam potencijalnih rupa, lako moguce da ce Revolucija objasniti sve nedoumice :))..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
mIRCon je napisao:
Elem niko nije prokomentarisao sta biva sa Zionom kad se matrix reload-uje...

Po riječima Arhitekte Zion biva uništen. E sad, ako je i Zion program onda se samo reloada a ako je stvarni svijet onda ga mašine unište. Sve u svemu nema više Ziona, sve ide iz početka.

U pitanju su 23 osobe koje Neo treba izabrati, 16 žena i 7 muškaraca.

Citiraj:
kako onda Morpheus kaze da je bilo mnogo teskih napada koje su prezivjeli

Tu on misli na napade u okviru šestog ciklusa, ne na napade od ranije.

Citiraj:
Ili Arhitekta misli da izabere 23-25 ljudi iz matrixa, koje ce masine osloboditi (bas kao sto su Nea oslobodili) i onda ih prebaciti u (sad vec) unisteni Zion, da bi se opet razmnozili

Moguće je.

Citiraj:
U oba slucaja ostaje otvoreno pitanje "Kako se onda ne sjecaju da je Zion bio unisten, ili da su oni bili jedini kad su dosli u grad pod zemljom??"

Onih 23 koje je Neo trebao izabrati bi se valjda sjećali samo da ih je Neo probudio. To je ono što je Morpheus u prvom filmu rekao da je u početku postojao neko ko je mogao mijenjati Matrix i da je on probudio prve ljude. Najvjerovatnije misli na prethodog Nea jer taj Neov prethodnik im je rekao da treba doći novi "The One" a to je znao jer je bio kod Arhitekte. Samo ne znam zašto im taj prethodni "The One" nije rekao da se Matrix reloada. Možda da ne paničare :D

Citiraj:
ali ako je on tata-mata za matrix, znaci da moze mijenjati njegov kod... zasto on kog klinca mora izigravati poznatog nam heroja i zasto bi uopste letio ;) .. Zasto se jednostavno ne TELEPORTUJE

Dečko još uči. U početku nije mogao ni zgradu preskočiti a sad leti :). Tek je otkrio da može zaustaviti lignje i u onome što je on smatrao pravim svijetom. Ko zna šta će raditi u trećem dijelu. Možda i teleportaciju.

Citiraj:
Ako masine kontrolisu matrix, znaci da bi trebale imati i neki visi program koji pokrece Matrix, ili bar "masine" (compove) koji vrte Matrix simulaciju

I šta misliš mIRCon na čemu se vrte ti kompovi, na Intelu ili na AMD? :D :D

Citiraj:
I sad meni neko da kaze kako pisljive masine koje su sve smislili i koje odrzavaju fantasticno tu varku za ljude a da ne mogu skrsiti objegle programe

Ne treba zaboraviti da su upravo ti odbjegli programi učinili da Neo dođe kod Arhitekte. A Arhitekta je i htio da mu Neo dođe.

Ali opet...komplikovano je to.

Koji je vrag Smith u svemu tome? Da on nije zadržao Nea i Morpheusa u onom portalu oni bi izginuli i Arhitekta ne bi dobio Nea a po riječima Arhitekte Neo nosi kod neophodan za reloadanje Matrixa. Dakle Arhitekta ne bi profitirao iz smrti Nea.

Architect : "The function of the One is now to return to the source allowing a temporary dissemination of the code you carry, reinserting the prime program.

Ovde se vidi da je "the One" samo neka funkcija koja se vraća izvoru i da Neo nosi neki kod a znamo da je ono što u sebi sadrži kod - program.

Možda Neo nije program, možda je njegov image u Matrixu program ali ako neko kontroliše image onda kontroliše i Nea.

I da nastavim...koja je uloga Smitha jer je on (i nesvjesno) sačuvao život Neu što je u interesu Arhitekte? Za koga onda Smith radi? Ili za sebe ili za Ahitekta. Prva varijanta mi se više sviđa. Možda je Smith htio ubiti Nea jer nekako zna da Neo treba ići kod Arhitekte da reloada Matrix a Smith je to htio spriječiti i sabotirati reloadanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 21:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Čitao sam malo ove citate dole...

Citiraj:
Hamen: There is so much in this world that I do not understand. [nods toward a machine composed of different terraces of water flowing] See that machine? That has something to do with recycling our water supply. I have absolutely no idea how it works. But I do understand the reason for it to work. I have absolutely no idea how you are able to do some of the things you do. But I believe there's a reason for that as well. I only hope we understand that reason before it's too late.

Mnogo pominjanja razloga, Haman se pita koja je Neova svrha. S pravom.

Citiraj:
Oracle: We're all here to do what we're all here to do. I'm interested in one thing Neo: the future. And believe me, I know. The only way to get there is together.

Stvari se ovde već polako počinju okretati naopačke. Orakl želi da stigne u budućnost, treba joj Neo za to. Budućnost programa je budućnost Matrixa, ili bar one verzije u kojoj se ona nalazi. Postojanje i normalan tok života Matrixa je garant te budućnosti. Ovo djeluje prilično laganim zaključkom, ali sad već imam donekle formiranu ideju baziranu na tome, doći ću do toga.

Citiraj:
Mr. Smith: Our connection. I don't fully understand how it happened, perhaps some part of you imprinted on to me, something overwritten or copied?. It is at this point irrelevant. What matters is, that whatever happened, it happened for a reason.

Ovo mi je rupa u teoriji, nikako mi se ne uklapa. Čini se da je jedina Smitova misija uništenje Nea, na bilo koji način. Sledeći citat, opet Smitov, se savršeno uklapa u moju ideju.

Citiraj:
Mr. Smith: [the original] We are here because of you Mr. Anderson, we're here to take from you what you tried to take from us?.. purpose!

Još jedan citat, trećeg lika koji djeluje bitan, Merovingijana, a na koji ću da se pozovem.

Citiraj:
But fear not, since I have seen how good you are at following orders, I will tell you what to do next. Run back and give the fortune teller this message - Her time is almost up. Now, I have some real business to do, so I will say adieu and goodbye.

Prosto je, pravi borci protiv Matrixa, oni koji su svjesni situacije i koji žele da se oslobode (sjetite se gađenja koje je izrazio Smit prema Matrixu u prvom dijelu) su programi poput Merovingijana i Smita.
Smit želi da oduzme svrhu Neu tako što će ga ubiti. Koja mu je svrha? Da okrene Matrix još jedan krug, čini se.
Merovingijan poručuje Orakl da je njeno vrijeme skoro pa prošlo, (Orakl bi da Matrix nastavi po starom) snishodljivo saopštava Neu da je manje-više tuđa sluga.
Prosto mi se nameće zaključak koji sam iznio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Keanu Reeves doniraće 50 miliona funti
Keanu Reeves koji igra glavnu ulogu u sva tri dela Matrixa doniraće 50 miliona funti koje će dobiti od profita od nova dva nastavka filma. Prema ugovoru Reeves će dobiti 15% zarade od "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions", a pretpostavlja se da će ovi filmovi širom sveta zaraditi 450 miliona funti. Njegovih će biti skoro 70 miliona, a 50 miliona od ovog iznosa glumac će donirati ljudima koji su radili na specijalnim efektima i dizajnerima kostima. "Novac je poslednja stvar o kojoj razmišljam. Od para koje sam zaradio mogao bih da živim još nekoliko vekova", rekao je Reeves koji čak i ne poseduje svoju kuću već živi po hotelima i poznat je po svojoj darežljivosti. Dok su snimali Matrix u Australiji iznenadio je 12 kaskadera poklonivši im Harley-Davidson motore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Smit želi da oduzme svrhu Neu tako što će ga ubiti. Koja mu je svrha? Da okrene Matrix još jedan krug, čini se

Tako izgleda. Ubistvom Nea Smith bi sabotirao reload Matrixa.
Smith mu kaže da hoće da mu oduzme svrhu a Arhitekta Neu kaže da mu je svrha da reloada Matrix.

Citiraj:
Orakl želi da stigne u budućnost, treba joj Neo za to

Kad Oracle kaže: "I'm interested in one thing Neo: the future. And believe me, I know. The only way to get there is together" u transkriptu stoji objašnjenje da ovde misli na zajedništvo ljudi i mašina...mada sam ja gledajući film imao utisak da misli na sebe i Nea.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 20:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Danas sam drugi put odgledala MATRIX RELOADED,sto je bilo zaista nuzno za bilo kakvo produbljivanje i preciznije shvatanje.
Medjutim,i ovog puta ,ja se ogradjujem od bilo kakvih svojih,komentara teorija i sl. a sve u pogledu nastavka originalne"Matrice"(eh!)
Ono,hocu samo ovo da kazem ,tj .da vas BRACO I SESTREs foruma pohvalim za ovakva dubiozna zapazanja i teorije koje imate o MATRIX REL.i sto ste me naveli da na neke stvari obratim paznju i da provjerim prilikom gledanja filma drugog puta...pa i sam smisao
foruma je put do saznanja,razmjena misljenja i ostalo...
I braca Wachowski bi bila zadovoljna svim ovim dikusijama,100 po sto :) sto po 100,100 po 100 :wink:
A sto se tice Keanu Reeves-a..eh,on je oduvijek bio netipicni STAR ,ono ,odsakao je od Hoolywood-a i uopste nije nikad ni spadao u neki Jet set ,pogotovo u mladjim danima(a sad ima vec ,Boga mi, 39 godina...)A pratim njegov rad jos od vremana kad sam bila luda tinejdzerka i cudno je koliko taj covjek ispada iz holivudskog klisea zivljenja.I uopste me ne cudi da se odrekao tih honorara..i to za Harlije:)
Znam ja Mr.Reeves-a u glavu!
Salim se...naravno...ali znam po nesto...eh,pa 10 godina je proslo od SPEED-a...
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Delfinka ja sve čekam kad ćeš se ti javiti da prokomentarišeš :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2003, 14:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ja..a ja u principu ne znam gdje mi je glava u zadnje vrijeme,jos Matrix Reloaded napravi novu zbrku...pa jos trebam i o tome nanovo razmisljati..a ovaj nastavak je dotakao nova pitanja,nesumnjivo.Iako VECINA komentara su ,zapravo,negativna,u smislu,ono,s kim god sam pricala ,svi kukaju da su preduge scene borbe(ali nisu! :lol: )...i da se tu negdje i izgubio smisao i char originalnog "Matrix-a,"da manjaka filozofskih aspekata,da je "tanji" i sl.To jeste na prvi pogled..da je "tanji" u tom smislu,ne bi bilo OVOLIKIH diskusija ,ne samo na ovom forumu,vec inace.A mora bit vise akcionih segmenata,kad je Neo postao superiorniji na tom planu...samo ,scena na auto putu mozda i nije trebala onoliko da traje..drugi put dok sam gledala film, prilikom te scene,misli su mi odlutale nekud...sto opet ne znaci da ne bi odlutale i da nije te scene.Ali sad ,sta bi bilo kad bi bilo... 8)
E ,sad,pitanje je OCEKIVANJA...a i jedno je evidentno.Original je original.Posmatrajmo sad to s iskustveno-perceptivnog aspekta.Prvi Matrix nas je uveo,nas i nasa cula,u jedan totalno novi svijet,i to je bio "Vau" efekat...nesto NOVO vidjeno na platnu,novi svijet,novi pogled na dotadasnju filmsku produkciju.I MATRIX je dobio mnogo poklonika i postovalaca.M.RELOADED,nikad ni ne moze biti u stanju da pobudi takva razmisljanja kao original,i ne samo to, nije u stanju da pobudi cula na takav nacin kao original.Vec vidjeno.
OK.
Nista lose!
Cak sta vise,to je sasvim prirodna stvar.
Baz zato sto je bio PRVI I NOV< NEVIDJEN.A sad smo vec u Matrix-u ,Zionu...ne prozivljavamo zajedno s Neom samo upoznavanja Matrix-a,sta je to...Ali sad smo dobili ne jednu,vec nekoliko dimenzija i novih shvatanja,koja ,kako vidim i neka su jedna kontra drugih,dobijamo prezentaciju novih stvari.Ali koje nikako nisu povrsne,ma koliko Matrix Reloaded na prvi pogled izgledao...
Ogradicu se ,OPET od nekih svojih teorija,jer ih u sustini ni nemam,jer razmisljam...a nemam ni potrebe...hocu reci,ja kao anti-naucni tip 8) ,moram priznati da je ljubav kljuc...a Neo i Trinity u zagrljaju docaravaju savrsentvo jedinstva dvaju polova...kao da ih je sam dragi Bog spojio.
A ne znam sto neki kukaju na ljubavnu patetiku...pa u tome i jeste stos!
Ljudi su jedina bica koja umiju da vole.
Zvucim stereotipno,ali sta ostane?Emocija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2003, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

delfinka je napisao:
Prvi Matrix nas je uveo,nas i nasa cula,u jedan totalno novi svijet,i to je bio "Vau" efekat...nesto NOVO vidjeno na platnu,novi svijet,novi pogled na dotadasnju filmsku produkciju

Nadam se i novi pogled na život ili bar razmišljanje o životu kroz prizmu Matrixa ;)
Nešto o tome je mIRCon dobro napisao na vrhu ove stranice, u početku svog posta.

Baš nekidan sam gledao prvu polovinu originala. Ta prva polovina prvog filma je izuzetno moćna, zanimljiva, duboka. Više nego druga polovina. I meni je prvi dio nekako još jasniji sad nakon što sam gledao Matrix Reloaded.

Na drugom forumu je jedan lik rekao da je skinuo sa interneta i gledao Matrix Revolution. Da je veličine 500 MB i ne baš sjajne kvalitete. Nudio je i adresu za one koji su zainteresovani da skidaju. Koliko je ovo tačno ne znam ali znam da je film snimljen i da sada možda samo ubacuju efekte i znam da se mnoge stvari pojave na internetu prije nego što zvanično izađu. On reče da verzija koju je gledao valjda ima završene vizuelne efekte ali da zvučni nisu nešto. O filmu je rekao da je bolji od drugog dijela, sa fenomenalnim završetkom. Reče da Zion i stvarni svijet nisu Matrix.

P.S. delfinka navrati malo češće, nešto te nema

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 15:12 
Majstor
Majstor

Heh ... :)

Delfinka: i ja sam prije govorio kako je za mene Matrix (znaci prvi dio) gotova cjelina .. I stojim iza toga jos uvijek, ali ostavljam mogucnost da su reziseri zbog mnogih razloga bas napravili prvi dio da izgleda kao gotova prica .. Mozda zbog para, strah da nece dobro proci - pa da se ne ocekuje drugi nastavak ako prvi nije uspio, ili su mozda bas htjeli napraviti da kad se npr rijesi neki problem svi mislimo kako je gotovo - da bi se tek kasnije saznalo kako to nije ni mrvica problema - sto se inace desava i u stvarnom zivotu.. sto vise zaglavis i postajes svjesniji nakon svakog koraka koji predjes shvatas kako je cjelokupna prica sve veca i jaca te da si mala mrvica ... :) p.s. poznati citat "znam da nista ne znam" odn. "sto vise ucis, svjesniji si kako malo znas" ... postavlja se samo pitanje - zasto tolika pauza?
No cinjenica je da Reloaded ne znaci nista bez Revolution-a, pa je malo smarajuca cinjenica da moras cekati treci nastavak (sto nije bio slucaj s prvim dijelom) ...

Sto se ljubavi tice - rekla si da su ljudi jedina bica koja umiju da vole .. Samo cu reci da se ne slazem s tom cinjenicom, ako cemo iskreno ljubav je suvda oko nas, mislis da jedno drvo ne voli sunce, zemlju, vazduh ?? Ili da jedna lavica ne tuguje za mladuncem kojeg je pojeo lav.. Da li mrav mrzi svoj posao i zivot, da li mrzi maticu i mravinjak ?? itd.. itd..
Sva ziva bica osjecaju i pruzaju ljubav, dakle nisu samo ljudi ti koji imaju tu "mogucnost", pitanje je samo kako se ta ljubav manifestuje.. neke zivotinje se grizu, nama je to neshvatljivo, ali njima je to mozda tako jako pokazivanje ljubavi da prosto uzivaju tome vise nego ljudi u recimo seksu.. (njima je seks mozda samo razmnozavanje i nista vise, dok kod nas ima visetruke efekte) ... bla bla .. itd

Elem .. ima li kakvih novih teorija o Matrixu ?? Sta mislite na moguci razvoj price u Revolution-u ?? Mozda ce se masine medjusobno "podekati" zbog sukoba interesa (!?!?) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 17:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa ,mislim.nisam mislila bas u tako radikalnom smislu..ali mislim SVJESNO vole.Ljudima je omoguceno ad GRADE ljubav, bas zato sto su svjesni...da daju ,pruzaju,GRADE.GRADE,korak po korak...
SVJESNOST.
.
...
MATRIX.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
i ja sam prije govorio kako je za mene Matrix (znaci prvi dio) gotova cjelina

I meni. Iako postoje sad i ova dva nastavka ja ću uvijek moći prvi dio posmatrati kao cjelinu jer se to zaista može. I to je sjajno u ovoj trilogiji, da jedan dio možeš pomatrati kao cjelinu i to vrlo vrijednu, dobru, poučnu, interesantnu cjelinu. I da taj dio ne uopšte ne mogu upropastiti nastavci jer će sam taj dio uvijek biti odličan i jedinstven.

Mislim da je prvi dio i napravljen da može biti cjelina zato što iako su imali scenario za sva tri dijela nisu znali kakav će uspjeh imati prvi dio pa su odluku o snimanju nastavaka donosili na osnovu uspjeha prvog dijela. Da prvi dio nije doživio uspjeh možda i ne bi snimali nastavke.

Citiraj:
postavlja se samo pitanje - zasto tolika pauza?

Imali su dosta problema na snimanju nastavaka. Umrla je ona neka pjevačica koja je glumila, neka Alaja, umrla je glumica koja glumi Oracle ali tek nakon što su snimljene njene scene za Reloaded pa će braća morati po tom pitanju nešto smisliti za Revolution. Trinity lomila ruku, Morpheus povrijedio nogu, Agent Smith vrat. Trebalo je napraviti onaj nadvožnjak i dio autoputa za scenu jurnjave na autoputu jer je to pravljeno specijalno za film i ko zna koliko još ima razloga za veliki razmak između filmova. Ali na treći dio ćemo čekati samo pola godine a ne cijelu godinu kao kod LOTR-a pa ovo možemo posmatrati i sa pozitivne strane :)

Citiraj:
ima li kakvih novih teorija o Matrixu ?

Ja sam čuo za još jednu teoriju i to možda čak iz dva izvora, da će se možda pokazati da su ljudi dobrovoljno ušli u Matrix, da imaju neki dogovor sa mašinama jer je možda jedino to moglo da spasi i jedne i druge nakon rata.

Čuo sam i za teoriju (za koju je autor rekao da se ne uzima mnogo za ozbiljno) da je stvarni svijet zapravo Matrix a Matrix je stvarni svijet. Po ovoj teoriji u onome što mi znamo pod Matrixom je zapravo stvarni svijet u kome moći imaju samo oni koji su na malo višem nivou, oni koji su svjesni da se mogu imati moći, koji vjeruju u njih i koji su ih u sebi probudili i kroz vježbe razvili. Interesantno. A kada dođe do konačnog obračuna i uništenja Ziona svi ljudi će u slobodnom svijetu imati moći.
Ovo je štura teorija ali sa nekim zanimljivim pogledima.

Ne znam da li je neko od vas čuo za Animatrix, to je set od 9 crtanih filmova koji objašnjavaju pozadinu filma, govore više o ratu između mašina i ljudi, tu se objašnjava ko je onaj lik u Reloadedu koji govori Neu da ga je Neo spasio i još dosta toga. Za tri crtana filma scenario su pisali Andy and Larry Wachowski dakle radi se o autentičnim djelima koji bolje objašnjavaju Matrix.
Animatrix se može skinuti sa interneta.
Recimo Morpheus u prvom filmu govori o tome da ne zna ko je prvi počeo rat, ljudi ili mašine. u Animatrixu se kaže (ako sam dobro shvatio one koji su pisali o tome) da su ljudi prvi počeli rat i da su prema mašinama bili mnogo gori nego mašine prema njima. Onda su se valjda mašine povukle u samo jedan grad...itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 16:03 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:
Mislim da je prvi dio i napravljen da može biti cjelina zato što iako su imali scenario za sva tri dijela nisu znali kakav će uspjeh imati prvi dio pa su odluku o snimanju nastavaka donosili na osnovu uspjeha prvog dijela. Da prvi dio nije doživio uspjeh možda i ne bi snimali nastavke.

Da to sam i ja govorio u razgovorima sa nekoliko ljudi.. jednostavno moraju misliti na ekonomiju i druge faktore - sta ako se film ne svidi ljudima a film reziran tako da se ocekuje nastavak koji govori vise i dublje .. Zato je prvi dio skoro pa zavrsen i malo izgleda suplje pocetak Reloaded-a, kao odjednom Neo nije bas toliki "bachaje" jer imaju i drugi jaci "bachaje" koji skidaju glave s ramena jednim pogledom, odjednom kao Smith je "ne znam kako, ali nekako" prezivio i fol "spojio se" sa nekim dijelovima Nea itd itd .. ali generalni Reloaded nije los u svakom slucaju :)

Citiraj:
Trinity lomila ruku, Morpheus povrijedio nogu, Agent Smith vrat. Trebalo je napraviti onaj nadvožnjak i dio autoputa za scenu jurnjave na autoputu jer je to pravljeno specijalno za film i ko zna koliko još ima razloga za veliki razmak između filmova. Ali na treći dio ćemo čekati samo pola godine a ne cijelu godinu kao kod LOTR-a pa ovo možemo posmatrati i sa pozitivne strane :)

Heh, obratno ;) Trinity je slomila nogu (koljeno) i znas u kojoj sceni .. :)))))) NA SAMOM POCETKU :) ona scena kad da motora skoci i doceka se u cucanj sa jednom ispruzenom nogom... E kad su snimali tu scenu, kako se docekala nezgodno slomila je malo koljeno i bila "hendikepirana", ako se ne varam, 7-8 sedmica.. :) Morpheus je lakat nategao/izvrnuo/slomio ne znam tacno u kojoj sceni .. a Hugo akka Smith se bas lijepo proveo sa vratom :)) mislim da je ona scena kad se "draufaju" Smithovi sa Neom (za koju su angazovali jos 10-ak ljudi koji malo lice na Huga, da bi lakse mogli "pomnoziti" i umnoziti fighter-e koji uzaludno pokusavaju Neu "ispustiti dusu")

Citiraj:
Ja sam čuo za još jednu teoriju i to možda čak iz dva izvora, da će se možda pokazati da su ljudi dobrovoljno ušli u Matrix, da imaju neki dogovor sa mašinama jer je možda jedino to moglo da spasi i jedne i druge nakon rata.

Vidis i ja sam razmisljao o tome ali malo drugacije .. Sta kazete na pricu da je to mozda neka igrica u kojoj ucestvuju ljudi, i u kojoj se govori o ratu ljudi i masina, da bi kasnije masine "natakele" ljude u novi Matrix, pa da su ovi mozda nekako zarobljeni, dok ne izadju iz oba Matrixa.. ili samo i dalje igraju igricu, a sve to sto se desava traje nekih 5 sati (skupila se raja u virtuelnoj igraonici i zaigrali igru :)))
Ili su ljudi u dalekoj buducnosti smislili nesto da im ne bude dosadno, pa su napravili virtuelne cake, te u bacili se unutra i razvijali se "od nule" (pecinsko doba itd itd) da bi dosli do trenutka kad ih masine preuzimaju i dalje pricu znamo... Mozda su vidjeli da bi ljudi u pravom (neko desetom) svijetu unistili Zemlju pa su odlucili da svi udju u neku vrstu hibernacije ali da se zanimaju sa Matrixom i tome sl. dok ne prodje neko vrijeme, pa su onda kakvi su nasilni poceli unistavati i tu virtuelnu zemlju, da bi ih masine preuzele i opet slicna prica ...

Teorija je bas mnogo..

Kontao sam da npr. (one nivoe sto sam spominjao) kad se Neo oslobodi i ovog drugog matrixa (navodno stvarni svijet, gdje je Zion) mozda dodje u situaciju da vidi vise matrixa (recimo dodatna 3 matrixa), pa da u njima budu neke totalno razlicite price, da pokusava i njih spasiti ili tome sl .. Mozda ta teorija o matrixu u matrixu, onosno teorija o visestrukim matrixima (bas kao i dimenzijama) i ne pije vode, ali u svakom slucaju ne zanimljiva i meni za sad skoro najlogicnija, no kao sto to obicno biva, kad u nesto, recimo, vjerujes uvijek ces naci razloge i argumente koji idu u prilog toj teoriji koju zastupas, pa tako meni skoro svaka nedoumica samo jos vise potvrdjuje da je zapravo sve to matrix u matrixu :))

Nego, razmisljao sam na kakvu energiju rade Squid-ovi (ili kako vec zovu one jegulje), na struju ?? Imaju baterije koje pune ili prenose energiju bezicnim putem .. ili mozda idu na gorivo, nuklearno ?? :)))))))

Gdje se nalazi glavni kompjuter AI-a .. zasto niko iz Ziona nije pokusao neki diverziju, ofanzivu na glavni comp AI-a.. bez njega nema ni Matrixa ni kontrole na drugim masinama (jeguljama/hobotnicama) kao i ostalim "bagerima" i radnom snagom ;))))))) I zasto nisu prikazali jos malo stanje zemlje ..
Zanimljiva je cinjenica da su masine mogle lako "ocistiti" nebo da su htjele, ako mogu jegulje da lete sigurno mogu napraviti i brodove koji ce se dici u nebo i srediti sranje koje su ljudi napravili, ili zasto nisu napravile masine solarne stanice u orbiti oko Zemlje, i preko njih koristile suncevu energiju i tako se napajale, a ljude jednostavno unistile, ili totalno suzbile u rupicu malu... :)
Zasto su se masine uopste mucile da naprave jedan Matrix, mogle su prikaciti ljude na masine i jednostavno stimulisati rad mozga elektromagnetnim talasima, cineci im tako neku satisfakciju ili jednostavno drzati ih u stanju sna elektro-stimulacijama tako da ne bi bilo nikakvih problema od strane ljudi, a masine bi mogle jednostavno i lako bez ulaganja velikog truda koristiti energiju koju im daje ljudsko tijelo .. :)

Simply !? :)

No mozda je nesto desete u pitanju :)
Kakvo je vase misljenje o gore pomenutim pitanjima ?

p.s razmisljao sam o jos mnogo stvari vezanih za matrix ali ne mogu se sjetiti svega trenutno :)) a mozda je i bolje, citali bi ovaj post u tom slucaju pola sata :))

(naravno, ako se cega sjetim u medjuvremeno dodacu... :> )

Poslednji put menjao mIRCon dana 01 Jul 2003, 00:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 21:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
Nego, razmisljao sam na kakvu energiju rade Squid-ovi (ili kako vec zovu one jegulje), na struju ?

Mislim da koriste neki oblik baterija.

Citiraj:
Zasto su se masine uopste mucile da naprave jedan Matrix, mogle su prikaciti ljude na masine i jednostavno stimulisati rad mozga elektromagnetnim talasima

To sam i ja pitao. To je zanimljivo. Vjerovatno ljudi rade kao baterije efektivnije kad imaju neki unutrašnji život pa tada možda proizvode više energije za mašine.
Ili: zašto mašine nisu koristile slonove za energiju umjesto ljudi?
Arhitekta je rekao da 99% ljudi prihvata program dok god imaju izbor. Dakle izgleda da je unutražnji život i izbor uslov da bi ljudi davali enegiju koja je potrebna mašinama.

Juče sam pomenuo Animatrix a sinoć sam ga i dobio, neplanirano :)
Dobio sam četiri crtana filma jer ih se valjda toliko može besplatno skinuti sa interneta. Kasnije će na DVD-u valjda biti svih 9 crtanih filmova.
Meni su ovi crtani filmovi dobri, interesatno i dobro urađeni.
Evo nešto o ovima koje sam gledao:

THE SECOND RENAISSANCE (PARTS I AND II): Written by Andy and Larry Wachowski. Directed by Mahiro Maeda (Blue Submarine 6). Animation and Production Design by Studio 4C, Tokyo.
The genesis of the Matrix: the last cities of mankind, the war with the machines, and humanity's ultimate downfall. An epic guided tour of the Zion archives and the history of the Matrix.

Prvi počinje ovako: "U početku je bio čovjek. I za određeno vrijeme to je bilo dobro. Ali ljudsko takozvano civilizovano društvo je postalo žrtva taštine i iskvarenosti..."
Gore piše u kratko o čemu se radi u ova dva crtana filma. Između ostalog prikazuje se kako su ljudi uništili nebo.
Imaju još dve rečenice koje su mi zanimljive u ovim crtanim.
Kada prikazuje uništenje neba kaže: "Milost na ljude i mašine zbog njihovih grijeha."
A kasnije u jednoj sceni kaže: "Blagoslovljeni svi oblici inteligencije." (i ljudi i AI)

A DETECTIVE STORY: Written and Directed by Shinichiro Watanabe (Cowboy Bebop, Macross Plus). Animation and Production Design by Studio 4C, Tokyo.
Hard-boiled private investigator ASH tracks cyber-criminal TRINITY through the looking glass...

Ovaj crtani je rađen u crno-bijeloj tehnici ali je dosta dobro napravljen.
Jedan privatni detektiv bez posla dobije telefonski poziv (od Agenta) koji ga unajmi da traži hakerku pod imenom Trinity. Ovaj tražeći je uvidi da su i drugi detektivi unajmljeni da je traže i da se nisu dobro proveli. Jedan se ubio, za jednog se ne zna gdje je a jedan je poludio. Ovaj ode kod ovog "ludog" koji mu kaže: "Trinity zapravo ne postoji..ona nije stvarna, ona je (ne znam šta ovde kaže) ...ali ko sam ja, ko sam dovraga ja". Kasnije ovaj detektiv i pronađe Trinity, pa njih pronađu Agenti koji su u njega ugradili onaj odašiljač kao i u Nea u filmu...

PROGRAM: Written and Directed by Yoshiaki
Kawajiri (Ninja Scroll, Wicked City). Animation and Production Design by Madhouse Studios, Tokyo.
In the simulated world of a Samurai training program, CIS, a soldier of Zion, is forced to choose between love and her comrades in the real world.

Ovaj crtani je baš fin i zanimljiv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2003, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Matrix Reloaded" zabranjen u Egiptu zbog religiozne tematike
Egipatski cenzori zabranili su film "Matrix Reloaded" pod obrazloženjem da je fim nasilan i da se bavi religioznim temama. Cenzori smatraju da bi priča o potrazi za bogom i kontrolom ljudske rase mogla da izazove krizu u egipatskom društvu, dok bi nasilne scene mogle da naškode "društvenom miru". Jedan egipatski kritičar je rekao da su novine pokrenule kampanju za zabranjivanje filma jer smatraju da "prenosi cionističke ideje i da promoviše židovska i cionistička verovanja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2003, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Evo i ja skinuo i odgledao ..

Sta da kazem ? hm .. mislim da mi se prvi dio vishe svidio
ovde kad nisam zaspao pred kraj (dobro, jesam umoran) aliiii
Efekti su daleko bolji, zvuk dobar. ali sama radnja ?
Ma dajj ..... otisli su predaleko ....
Kad sam vidio onu scenu gdje se Neo bori sa 100.000 mr Smita..... e to je
bilo previshe
zapitao sam se gdje je 'Zagor-Te-Nej' da mu pomogne ...
Sva moguca tuca, fajt, ovo ono ... nigdje krvi .
jedino je Trinity prokrvarila, ali .. zato sto je bila u krupnom planu (dobro, ajd i Neo je malo prije toga)...... ali mislim sta je uradio silnim agentima
oni jos popeglani odu :)
Onda pred kraj ona filozofija tj filozofija citavog filma. ma daj .
jebote lakse bi skontao sta je zadnje proslo princezi Dajani kroz glavu
(dobro, znamo kasetofon, brisaci, sajba i tako to :) )nego sta hoce onaj arhitekta da kaze
Mislim neke je film naveo na razmisljanje o zivotu i tako te vishe filozofije ...
Mislim da su previshe iskomplikovali radnju.

Poslednji put menjao misk0 dana 30 Jun 2003, 10:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2003, 01:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Juče u Cinema Magici su rekli da se Keanu Rivs odrekao dijela svog honorara u visini od 38 miliona dolara da se neke scene ne bi izbacile!
Šta reći?
Vjerovatno je čovjek osjetio da je to možda najveći film u kome će ikada glumiti i po kome će ga najviše pamtiti pa je kad je već tako odlučio da zbog toga da toliki svoj novac da film bude što bolji.

To znaci da je zaradio 400 Miliona pa je odvojio 10% cisto fore radi.
Ali iskreno receno ne vjerujem da se odrekao dolara, da je to obicna
patka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2003, 01:47 
Majstor
Majstor

misk0: Mislis princezi Dajani ??? :))

Elem, ne znam jesam li ovo vec napisao ..

Ali sta je sa zivotinjama ?? Sta je za zivuljkuama u stvarnom svijetu ? da li su i njih strpali u matrix (nesto nisam siguran u tu tvrdnju) ili su zivotinje samo programi (sto je potvrdjeno u vise navrata)...
E ako je tako kako su onda masine mogle unistiti zivotinje.. bukvalno ih obrisati sa lica zemlje (ocigledno da bi tesko prezivjele u uslovima 'stvarnog svijeta sadasnjice'), kad je Smith prilikom "ispitivanja" Morpheus-a skinuvsi slusalice rekao "mrzim vas smrad, bla bla bla, samo unistavate zemlju, vi se rak ove planete, bla bla bla" dakle imao je nesto protiv ljudi (sto je i logicno, razaramo sve sto vidimo) i rekao je kako jedino mi kvarimo ravnotezu na ovoj planeti .. ako je tako sto onda nisu smislili nesto za zivotinje jer bi u slucaju "brisanja sa lica zemlje" ravnoteza bila apsolutno unistena .. :))

p.s. mozda mozemo pretpostaviti da su zivotinje unistene u prvom ratu sa masinama pa onda masine i nisu imale sta "obrisati sa lica zemlje" :) pa bi to mozda i bio odgovor na ovu 'tezu-pitanje'..

I jos nesto .. slabo se pise ovdje nesto ..
Vader ima li kakvih novosti, eventualno novih ideja o mogucem nastavku kao i o sustini matrixa i njegovom razvoju ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2003, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
ili su zivotinje samo programi

Da. To je i Oracle otvoreno rekla u drugom dijelu što je samo potvrdilo ono što sam i sam znao.

Citiraj:
Vader ima li kakvih novosti

U zadnje vrijeme se nisam bavio Matrixom, nisam imao ni vremena, pa ne znam šta ima novo. Ali ipak ima nešto novo. Dobio sam jedan tekst od prijatelja pa sam ga mislio prenijeti ovde na temu ali prethodnih dana nisam imao vremena pa ću ga sada postaviti. Tekst je možda podugačak ali je zanimljiv...u suštini i nije baš velik a vrijedi ga pročitati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]