Sinoć je bila nekadašnja quake ekipa u paradiso sali na projekciji Dve Kule: mIRCon, ADIDAS i moja malenkost, slučajno se potrefilo
Pa ovako...
Čitam sam juče prije gledanja filma ovaj Simpsonov komentar a kako se on poklopio sa nekim komentarima koje sam ranije čitao na drugom forumu malo sam se prepao, ali...
Meni je film fenomenalan
Stvarno je odličan. Bar meni nije bilo nimalo monotonosti u filmu. E sad, vidim da mnogi porede film sa radnjom u knjigama i gledaju šta je izbačeno ili izmijenjeno što je i u redu, ali u nekoj mjeri. Ne mogu oni napraviti film strogo po knjigama i to treba biti jasno iako bismo mi svi voljeli da to bude po knjigama. Svako od onih koji su čitali knjige ima najdraže scene i događaje i kad bismo sakupili sve najdraže ili dosta drage scene od svih koji su čitali knjige izašlo bi na kraju čitavo djelo Gospodara Prstenova, bez ičega izbačenog, i da režiser ide po toj logici da onda snimi baš sve i ne izbaci neku scenu koja se nekome sviđa morao bi snimati čitav film, strogo po knjigama, od a do ž. A to nažalost ne može, dugo bi trajalo. Moglo bi ali da se snime po dva filma na svaku knjigu, ne bih ja imao ništa protiv toga

ali oni koji prave film tako ne bi radili.
Nitro reče da će film pogotovo biti odličan onima koji nisu čitali knjigu i to je tačno, baš iz razloga što oni neće tražiti u filmu ono što je izmijenjeno i izbačeno i gledaće film kao svijet za sebe, opušteno i bez nerviranja tipa "joj što su ovako ovo napravili kad nije tako...". Tu je možda i jedan od razloga što je meni film fenomenalan, ja sam čitao knjige ali dosta davno pa se više ne sjećam. Gledao sam film skroz opušteno.
To predlažem i ostalima koji su čitali knjige, pokušajte film gledati kao svijet za sebe, bez traganja za onim što je izmijenjeno i izbačeno jer će izazvati razočarenje i pad utiska o filmu koji je u najmanju ruku dosta dobar, meni odličan. Nije lako ali probajte.
E sad
Golum
Meni je simpatičan, napravili su ga da ga se na trenutke prepadnemo a da ga na trenutke iskreno sažalijevamo. Bar ja jesam. Meni su one njegove unutrašnje borbe bile interesantne. On već neko vrijeme nije imao Prsten pa je počeo ispoljavati pozitivnost, npr. kroz iskrenu odanost Frodi koga naziva gospodarem a i ponašao se kao da mu je Frodo gospodar. Sa druge strane Prsten koji je već neko vrijeme kod Frode je vidno negativno uticao na njega.
Jeste li skontali Golumove crne gaće, ako da su naljepljene
Enti su dobro napravljeni. Ona dvojica, Veseli i Pipin uživaju onako nošeni dok ostali ginu

. Domišljata je ona finta koju je Pipin izveo da potakne Ente da se ipak bore. To što se Enti nisu htjeli boriti pa kasnije promijenili mišljenje kad su vidjeli isječeno drveće je za mene razumljivo, čista psihologija.
Bitka u Helmovom klancu je fenomenalna. Prema njoj su bitke iz američkih filmova smiješne. Stvarno da se ostane bez teksta...ogroman broj orka koji napadaju...vidljiva strategija i organizacija i napada i odbrane...vilenjaci koji su došli u pomoć djeluju stvarno moćno, vojna disciplina im je maksimalna, sve pod špagu...ogromna hrabrost ratnika...jasno vidljiva panika (ako se uspijete uživiti) žena i djece u pećini koje strahuju za muževe i sinove a i za sebe...Gimli legenda, hrabrost i samopouzdanje mu je na nivou fanatizma

...dinamika bitke...spremnost junaka a među njima Aragorna i kralja Teodena da ulete među znatno brojnije neprijatelje i tako poginu...one ljestve koje su orci postavljali na zidine, fenomenalno...bomba koju je Saruman smućkao je baš moćna, kamenje iz zidana poklopilo i orke... nešto kao štafeta pri aktiviranju bombe...Teodonove riječi upućene samom sebi u velikom žaljenju: "kako je došlo do svega ovoga?...kako se boriti protiv tolike mržnje?"...itd...
Prelaz sa bitke u Helmovom klancu na Ente i njihovo zasjedanje je meni bilo smiješno, koja razlika u dinamici
Nazguli u letećoj varijanti djeluju moćno ali meni je tu nešto smiješno, oni su odlični za psihološko ratovanje i za to jedino i služe, inače su ovakvi u letećoj varijanti potpuno bezopasni. Njihovo je da samo lete a raju na zemlji hvata panika, paranoišu

. Ali to je njihov doprinos, i to značajan.
Olifanti (divovski mamuti) su dobro napravljeni, mada ja ne bih volio biti u onim konstrukcijama na njima, puno se ljulja
Oko orka su se baš potrudili, koje face, zubi pod svim uglovima
Uništavanje Izengarda od strane Enta je dobro urađeno, baš mi bilo žao onog Enta što ga zapališe ali je on iskulirao i ugasio se na vodi. Saruman isfrustriran, ne može da vjeruje šta mu napraviše.
Ono istjerivanje Sarumanove volje iz kralja Teodena, čisti egzorcizam
Interesantno je šta je Saruman magijski napravio kralju Teodenu, totalno ga uništio.
Film ima lijepu dozu humora kako i treba da bude.
E sad muzika...uopšte je nisam toliko uočio kao u prvom dijelu, nije mi upečatljiva kao u Družini Prstena. Možda zato što sam prvenstveno bio skoncentrisan na vizeulni doživljaj, kad budem ponovo gledao obratiću više pažnje na muziku. Ali sjećam se da je kod Družine Prstena već pri prvom gledanju muzika ostavila veliki utisak na mene.
U narednom periodu ću ga pogledati bar još jednom ali ovako gledano...mislim da mi je Dve Kule interesantniji od Družine Prstena i to su rekli još neki sa kojima sam sinoć gledao.
I dalje smatram da se sve ono prikazano u filmu dešava i danas u svijetu, samo (malo) drugačije...