Jednostavno pitanje ..
Da je sve ostalo isto, samo da je umjesto silovane majke/djevojcice srpkinja, te da su silovatelji bosnjacki vojnici .. da li bi reagovali sa istim odusevljenjem prema filmu kao sto sada reagujete ? Nista politicko, samo me zanima .. da li se divite filmu kao filmu ili tome sto prikazuje 'instinu' ? Nije ni prvi ni zadnji film koji je prikazao stradanje i zla nanesena u ratu, ali rijetko koji je velican do ovih granica. I to dijelom razumijem, tvorac je 'nase gore list' ali opet .. ?
Citiraj:
Ja sam pogledao film. Film je posvecen svim zenama koje su silovane u ovome ratu bez obzira na vjeru.Samo malo treba citati izmedu redova
Mozda i jeste tako. Ako je to stvarno istina to je i vise nego lijepa gesta, medjutim .. kao i sve na svijetu i ovaj film (pa i ako nosi tu porku) moze biti pogresno interpretiran. Moras priznati da 'na prvu' i ne djeluje bas tako ..
Nisam nacionalno opterecen, rad je bio i prosao, gomila stvari se nikada nece moci zaboraviti ni na jednoj ni na drugoj strani .. ali meni se cini da je ovaj fiml dolivanje soli na ranu. Jos uvijek je situacija kod nas nesredjena, svaka (pa cak i najmanja prilika) se koristi za otpocinjanje sukoba (pogledajmo samo ovaj forum .. u 85% poruka se provlaci politicka tematika)
Citiraj:
mislim da su rekli da ga nece prikazivati u bl
Tacno. Direktor BL-Bioskopa, Vladimir Ljevar je juce (ili prekjuce) izjavio da 'Grbavica' nece dozivjeti premijeru u Banjaluci. Koliko sam ja cuo, on je prije premijernog prikazivanja odlucio napraviti 'test' te je odredjenoj grupi ljudi prikazao film .. Reagovanje je bilo poprilicno negativno. (Da li je ovo tacno ili ne - nisam siguran. Vise je to rekla - kazala). Uostalom, njegova je stvar da li ce dopustiti prikazivanje jednog filma ili ne. Zbog kojih razloga ? Ne znam .. ali kao sto rekoh, njegov je bioskop .. on sam odlucuje.
Citiraj:
Ko želi da ga pogleda pogledaće ga, ko ne žele neće.
Lijepo receno. Prikazivao se film u BL ili ne, oni koji ga zele pogledati naci ce nacin za to. Bogu hvala, pa nam u vremenu u kojem zivimo piraterija nije strana stvar :)
Pozdrav