"The wild bunch" iz 1969. godine.
Po mnogima jedan od najboljih filomva western zanra. Ne znam, meni se nije svidio. Jednostavno, koliko god se trudio da pokus da razumijem neke stvari u tom filmu, ne mogu. Nastrano smijanje, ljudi koji se svi odreda ponasaju kao da su iz pakla izasli...
Prica prati dvije grupe ljudi. Jedna je grupa ozloglasenih razbojnika, od kojih se neki od njih prikazuju kao ljudi visokih moralnih standarda. Za njima je raspisana potjernica, a onaj koji je primoran da ih uhvati, zive ili mrtve, je bivsi clan grupe, koji ce zbog dobrog poznavanja bivsih prijatelja, moci bolje od ostalih da procijeni njihov sljedeci korak. Nekoliko puta prelaze meksicko-americku granicu, zadovoljavajuci zahtjeve "samozvanog generala meksicke vojske, koji se na sjeveru Meksika bori protiv Panca Vilje, i redovno gubi"... Pri tome se jedan od clanova razbojnicke grupe suocava sa moralnom dilemom- da li da pomogne tom generalu, iako zna koliko je zlo upravo on nanio njeogovom selu i njegovoj porodici (navodno mu ubio oca, a sestra mu otisla da bude jedna od generalovih kurvi)...
Uglavnom, ne vidim nista posebno u ovom filmu, iako se najvjerovatnije mnogi nece sloziti sa mojim misljenjem...
Ocjena 6.5/10
"Once upon a time in the west"
S druge strane, ovaj film je skoro savrsen. O njemu najvjerovatnije vecina zna sve, tako da nema potrebe da se nesto vise kaze. Za one koji ga do sada nisu pogledali, obavezno to ucinite.
Ocjena 10/10
"Profondo rosso" (Dario Argento, 1975)
Film italijanskog majstora hororskog zanra. Veoma dobro ocjenjen i postovan od strane mnogih kriticara.
Radnja se vrti oko pijaniste koji je sticajem okolnosti svjedocio ubistvu zene, koja zivi u njegovoj zgradi. On dalje pokusava da rijesi misteriozno ubistvo, zajedno sa jednom (veoma radoznalom) novinarkom i psihijatrom. Medjutim, sta god bi cinio i kada god bi otkrio nesto novo u vezi sa ubistvom, cinilo se da je ubica uvijek korak ispred njega, unistavajuci dokaze na putu ka otkrivanju misterije.
Nije slican danasnjim hororima, koji ce vas pokusati prestrasiti na par mjesta, a ostatak filma ce biti skoro besmislen. Radnja se razvija smisljeno i zanimljivo, da bi na kraju kulminirala jednim od najinteresantnijih krajeva koje sam do sada gledao... Ako nista drugo, isplati se film pogledati upravo zbog toga kraja. (Zanimljivije ce ga biti gledati na kompjuteru ili na dvd-u, nego na televiziji, zbog mogucnosti ponavljanja nekih detalja u filmu...

)
Mozda sam subjektivan, ali ocjena 8.5/10