Trebalo bi izmisliti novu riječ za opisivanje ovakvih filmova...sa riječima koje sada posjedujemo možda bi najpribližnije bilo
SPEKTAKULARNO
neopisivo
impresivno
Kao prvo meni film nije trajao 3 sata i 15 minuta

nego samo 3 sata i 2 minute
Ovi koji kažu da im je film trajao 3 sata i 15 minuta, da li su u to uračunali najave drugih filmova ili je u pitanju samo Povratak Kralja?
Na sajtu banjalučkih bioskopa stoji da film traje 201 minutu a meni je trajao 181 minutu
hoću još tih 20 minuta!!!!!!
Ovaj dio ima najimpresivnije borbe, pogotovo u prve tri četvrtine filma koje su dinamičnije od zadnje četvrtine.
Minas Tirit je...(teško je naći riječi)... spektakularan!!! neopisiv!!!
usječen u stijenu...sa onim najvišim nivoom koji gledan odozdo štrči iz stijene a gledan odozgo je lijepo uređen, sa lijepim travnjakom, drvetom, stazama
Sve lokacije, eksterijeri, su fenomenalni.
Jedna od meni najljepših scena je paljenje svjetionika i "prenošenje plamena" preko brda i planina. Ma sjajno.
Fenomenalna je interakcija između mamuta, trolova, nazgulovih zmajeva sa ljudima, ne samo kad prikaže mamute pa je to animacija nego kad mamuti zamahnu i razbacaju konjanike...ta interakcija je sjajna.
Koliko se sjećam u knjigama su Nazguli na svojim zmajevima samo unosili psihološku komponentu u rat, samo su letjeli preko ljudi i kričali čime su unosili panični strah, ali sami nisu napadali ljude. A ovde u filmu su se baš pogostili ljudima.
Da li ste primjetili da Gandalf vrlo malo i rijetko koristi svoje wizard sposobnosti (magija i slično) a više se bori kao običan ratnika, sa mačem i svojim wizard štapom?
Meni film nije bio dosadan ni razvučen ni u jednoj sekundi. I kraj filma je daleko od patetičnog.
Ovo je stvarno posebna vrsta filmova, ove fantasy sage, malo je ljudi koji se ne bi voljeli naći u nekoj takvoj avanturi. Ova trilogija baš ostavlja poseban osjećaj u gledaocu, neko nadahnuće.
Šta reći o hrabrosti ratnika i konjanika kada su jurišali na vidno nadmoćnijeg i brojnijeg protivnika znajući da vjerovatno jašu u smrt a sve radi odbrane carstva ljudi? I ne smije se zaboraviti da je baš takvih borbi u našoj istoriji bilo jako mnogo, borbi kada su slabiji narodi izlazili u borbu protiv nadmoćnijih radi odbrane ili bar privremenog usporavanja protivnika, očekujući da će poginuti.
Ili kad Faramir jaše u skoro sigurnu smrt samo da bi ispunio očevo naređenje i da bi ga otac cijenio kao Boromira. Samo ga je Nebo spasilo da preživi tu borbu, kao i da ga ludi otac živog ne spali.
U filmu nema nekih scena kojih je bilo u najavi. Nema ni scene kad orci uhvate Frodu i Sema nakon što su se ovi u Mordoru obukli kao orci pa ih ne prepoznaju već ih gurnu među orke. Mislim da se ta scena pojavljuje u prvom dijelu kad Frodo ima viziju kod Galadrijele u onoj vodi.
Pored zasluga svih likova iz filma ja bih naglasio Sema koji simbolizuje veliku odanost, vjernost, prijateljsku ljubav. Mislim da njegove zasluge za uništenje Prstena nisu manje od Frodinih. Frodo ništa ne bi napravio bez Sema. Kada Frodo nije mogao da hoda od umora i sve veće težine Prstena Sem, koji je i sam bio umoran, gladan, žedan, ga je nosio, zajedno sa Prstenom!
Golum je sjajan. U mnogim scenama sladak. Koliko on iskreno voli Prsten i koliku žudnju ima za njim i koliko svu svoju sreću veže za Prsten se vidi iz scene kad se na kraju smije i raduje što ima Prsten iako pada u lavu
Povratak Kralja se nalazi na 5. mjestu najgledanijih filmova u 2003. godini, pa skontajte, a film se u 2003. godini prikazivao pola mjeseca ili i manje.
U 2003. godini Dve Kule je najgledaniji film.
Lako moguće da će u 2004. najgledaniji biti Povratak Kralja.