Ljudi ,pa ovo je ipak film holivudske "A" produkcije...
Srceparajuce scene,za koje neko rece da ga na momenat podsjete na "Titanik",sam cin oprastanja Nea i Trinity,opisuju kao krajnje nesnosljiv i nepotreban.Meni to tako ne izgleda(mada,kako je moguce da su se toliko "oprastali" i to u p'o grada masina,a da ni jedan "cuvar" ne dodje da izvidi sta se to desava>napad na teritoriju!Pa se tako oproste...)A to sto je Trinity pricala Neo-u u "oci",tj. preko poveza,rekla bi svaka zaljubljena zena.Ako postoji tolika ljubav ,oprastali bi se bas tako

I onda,ljudi odmah hoce da vide kako je to pateticno.Meksicka sapunica?Hm.Ili nesto sa mnom nije u redu,ili sam JA pateicna isto toliko?Ili sam samo zaljubljena.

?
Onda,slusala sam komentare nekih momaka kjoji su sjedili u kinu iza mene.Bas njihove reakcije na tu scenu>govorili su"pa umri vise...**rvo!"Sto im je toliko stalo da umre?Brb!Ljudi se BRANE od bilo kakvih scena ,koje mogu probuditi neke emocije,ma koliko one PATETICNE bile!(A sta znaci patetika,uopste???Jel' i to nase subjektivno pojmovanje,ili ..?)
Ovaj dio je najemocionalniji.Najhumaniji.Jel zato najpateticniji?Najbljuzgaviji?
Svi hrle u ljubav,u zagrljaj,i Morpheous.Zavrsava u zagrljaju i pogledu ka"gore.Sta vidite u tom pogledu Morpheous-a?
Neo i Trinity na putu "za zabranjeni grad."Opet zajedno,u dobru i zlu.
Bez vida,ali samo ocnog.I opet ,drzeci se za ruke.DODIR.Nije li dodir ljudska privilegija.Masine ne osjecaju ni dodir...
Dok se svi "tamo" vole,ljudi u kinu se zgrazavaju.Jel s nama nesto nije u redu,ili su braca Wachowski kreteni,neki bezveznjaci koji nisu ni imali predstavu cijele triologije,ali im pare pomutise razum?
U REVOLUCIJI ne pokazase da postoji Matrix u Matrixu...da se ne ostvari velik dio hipoteza koje su ljudi postavljali po forumima,u medjusobnom komuniciranju.Toliko su se ljudi uvukli u spekulacije nakon RELOADED-a,pa su se i morali razocarati bajkovitom REVOLUCIJOM.Da li se meni 3 dio svidjeo bas zbog toga sto nisam htjela da postavljam kojekakve hipoteze,koje cu cas odbacivati,cas dokazivati,pa sam tako otisla u kino,bez ikakvih predubjedjenja,ocekivanja?Ili sam pateticna?Glupa...Sto znam.Mozda sam subjektivna.Ali mozda i objektivna,pa ne kritikujem toliko koliko i dosta subjektivni "narod."
Slazem se da je pvi dio nedostizan.Ali opravdavam postojanje cjelokupne triologije.Zasto ne bismo vidjeli Zion,Arhitektu...Sati!Pa,pobogu,i Sati nesto znaci!?Zasto ne bi vjerovali Trinity da je TAKO LIJEPo vidjeti nebo?
Bljuzgavo ,zar ne?Hm...Nije ,nebo je bilo prelijepo,ne samo za nju...
SVJETLOST na kraju puta.
Neo>spasitelj>one way,or another way,Neo je zrtvovan zarad ideala,dobra...i to je ljudska privilegija.Sama scena kad ga "polazu" na masinu...kao raspece...to je dobra scena.
I sam kraj >sunce ,nebo.Ljudi vele da je i to pateticno...Ne znam ,sta je trebalo,nesto da pise na kraju ,neka formula koju cemo rjesavati kod kuce kao domaci zadatak?
Ovo je holivudski film,(iako je sniman u zemlji Kengura).Ali ni to nije iskljuciva cinjenica.Mislim da ima i Revolucija pricu(iako su dijalozi "potanki",i milsim da je ona scena borbe "za Zion" trebala trajati manje....pa zavrsna s Smith-om).
Postojanje + -
Postojanje Dobra i Zla.
Masine -ljudi.
Arhirtekta-Oracle.
Jedno bez drugog ne ide.
I jel ono Smith u jednom dijelu zavsne borbe na kisi,pljunuo krv???