banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 09:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 02:18 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
High7ander je napisao:
spavac je napisao:
Heat
Ronin
The Shawshank Redemtion
Devils Advocate
Hotel Rwanda
Crash
Inside Man
mrzi me da navodim bar jos 100 filmova, po mom ukusu, za remek djelo. samo cemo da zaratimo.

Ronin, pogledaj film Šakalov Dan (The Day Of The Jackal, http://www.imdb.com/title/tt0069947/) i vidjećeš šta je remek-djelo špijunskog trilera. Ovo je tek osrednji filmić "umornog" Frankenhaimera, dok njegov film Manchurian candidate iz 60-ih zaslužuje titulu remek-djela.

nesto sve pokusavam da te skontam. i sve mi lici na pricu "bice rata" :wink: prijatelju, poceo si sa Ronin, i uporedio ga sa Sakalovim danom. malo kasnije u svom zadnjem postu si napisao "Jel gledao ko uopšte The Day Of The Jackal? Ovo ko pogleda i ne kaže da sam upravu (naj špijusnki triler svih vremena, apsolutni R-D)" malo mi ovo bez veze. ne mogu se porediti, nije ista tematika. zbog toga za mene su oba remek-djelo. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 03:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2006, 21:07
Pa Ronin je Akcioni Krimić-Triler, triler kao i Jackal, gotovo da je ste ista tematika. Ma oba su trilera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 03:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Frankenhaimer, je za pripreme ovog filma, pogledao Šakalov Dan. :)

Oba su trilera kao što rekoh, samo eto ovdje ima više akcije.
A ja sam ih povezao zbog onog glumca jednog, mislim da je francuz.

Možda je kasting njega Frankenh. tribute Šakalu.

Još jedna važna stvar, snimljen je remake pod naziovm Šakal (Brus Vilis i Ričard Gir, užas od filma), pa da neko ne pobrka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 03:27 
staromodan
Korisnikov avatar

High7ander je napisao:

Još jedna važna stvar, snimljen je remake pod naziovm Šakal (Brus Vilis i Ričard Gir, užas od filma), pa da neko ne pobrka

oba trilera sa razlicitom tematikom, ne mogu se ni porediti ni po pitanju radnje,a da ne govorim po pitanju scenarija. to sto si ti negdje procitao da je pogledao sakala nista ne znaci.
za taj remek takodje zadrzi za sebe "uzas od filma", jer nisi Jeremy Clarkson, pa da imas pravo kritikovati. :wink: drugi put napisi, nije moj ukus, ne dopada mi se, bla bla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 03:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
High7ander je napisao:

oba trilera sa razlicitom tematikom, ne mogu se ni porediti ni po pitanju radnje,a da ne govorim po pitanju scenarija. to sto si ti negdje procitao da je pogledao sakala nista ne znaci.
za taj remek takodje zadrzi za sebe "uzas od filma", jer nisi Jeremy Clarkson, pa da imas pravo kritikovati. :wink: drugi put napisi, nije moj ukus, ne dopada mi se, bla bla.

Evo glumca na koga sam mislio. Ima važne uloge u oba filma.
http://www.cyranos.ch/sblonsda.jpg

Nisam nigdje pročitao, pretpostavio sam da je bio "pod uticajem" Šakal dok je snimao film, i vjeruj mi upravu sam.
Rimejk filma The Day Of The Jackal se zove Jackal, snimljen krajem 90-ih, i film je sramota za original. Jel' smijem to reći?

Čovjek snimi jedno remek-djelo (the day of the jackal), stvarno se potrudi oko svih aspekata filma, zatim holivud uzme 2 blockbuster glumca napravi remake i rezultat = meni veoma, veoma loš film.

Glupo je da nemam pravo reći da je film smeće, kad jeste (sorry) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 05:12 
staromodan
Korisnikov avatar

High7ander je napisao:
spavac je napisao:
High7ander je napisao:

Evo glumca na koga sam mislio. Ima važne uloge u oba filma.
http://www.cyranos.ch/sblonsda.jpg

Nisam nigdje pročitao, pretpostavio sam da je bio "pod uticajem" Šakal dok je snimao film, i vjeruj mi upravu sam.
Rimejk filma The Day Of The Jackal se zove Jackal, snimljen krajem 90-ih, i film je sramota za original. Jel' smijem to reći?

Čovjek snimi jedno remek-djelo (the day of the jackal), stvarno se potrudi oko svih aspekata filma, zatim holivud uzme 2 blockbuster glumca napravi remake i rezultat = meni veoma, veoma loš film.

Glupo je da nemam pravo reći da je film smeće, kad jeste (sorry) :)

tvoja pretpostavka nista ne dokazuje. to pod uticajem sakala, opet nema veze sa roninom. totalno su razliciti po svemu.samo ti to zelim reci.

meni licno i taj The Jackal se dopada. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 08:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
High7ander, pazi sad - ti si rekao da ti se ne gleda film od 3+ sata i ... nema sta vise da se doda.

Ja vidim da si ti entuzijasta, ali ti ne znas sta znaci fer kadar.

izvin'te

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 11:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
The Jackal je ok film, samo zbog glumaca. Kraj je mogao biti bolji....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 14:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
High7ander, pazi sad - ti si rekao da ti se ne gleda film od 3+ sata i ... nema sta vise da se doda.
izvin'te

Pa, pazi ja sam navikao na holivudske filmove, dinamične, brze, npr. Ridley Scott, on kadar u životu nije zadržao duže od 7-8 sekundi, najbolji primjer je njegov film Black Hawk Down, ili recimo Michael Bay (Armagedon, Perl Harbur, ...) Ja znam koliko je 7 S cjenjen film, a Kurosava, pa da ne pričam, ali 2xpo 1h i 45 min (sad sam ubacio DVD čisto da vidim koliko traje), iskreno nije mi se dalo gledati. A Rashomon me oduševio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 15:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
The Jackal je ok film, samo zbog glumaca. Kraj je mogao biti bolji....

Ima si tu (ne)sreću da nisi pogledao original.
Snimljen je još jedan, manje poznatiji film, na temu Šakala, zove se The Assignment (http://www.imdb.com/title/tt0118647/), pa ako ti se Šakal svidjeo i ovaj će najvjerovatnije (ja ga nisam gledao).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 15:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
izvin'te

Izuzetak Šindlerova Lista, Titanik i Gospodar 3 deo, ima sigurno još koji ali en mogu se sjetiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 17:56 
staromodan
Korisnikov avatar

Black Hawk Down mnogo dosadan, i naporan. prosao je zbog politicke situacije i glupog americkog patriotizma, tako da ga i ne smatram za neki film. sorry. ko sto su nekad za vrijeme bivse jugu pustali valter brani sarajevo, e to je isto Black za amere.

aajoj tebi Perl Harbur dobar. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
jedan od glavnih protagonista Black Hawk Down-a je pedofil, odnosno silovatelj dvanestogodisnje djevojcice i u filmu je prikazan kao heroj.... blah glupa Amerika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

High7ander je napisao:
Pa, pazi ja sam navikao na holivudske filmove, dinamične, brze, npr. Ridley Scott, on kadar u životu nije zadržao duže od 7-8 sekundi, najbolji primjer je njegov film Black Hawk Down, ili recimo Michael Bay (Armagedon, Perl Harbur, ...)

Izgleda da opet nisam bi jasan. Samo sam naveo primjer "dinamični" filmova, daleko od toga da držim da su R-D, bože sačuvaj, pogotovo za ova 2 od M. Bay-a, koja su po meni, moram opet reći, čisto smeće.

Samo sam htjeo reći da nisam navikao na filmove Kurosave, Tarkovskog, i ne znam ni sam koga već, i da su mi poprilično dosadni. Ne usuđujem se reći da su im filmovi loši, da me opet pogrešno ne shvatite, ali jednostavno nisam navikao na njih, ne znam kako drugačije da objasnim.

Nadam se da sam sad bio jasni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
navikavaj se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
in your face Milwaukee :lol:

nisi navikao i dosadni su ti prvenstveno zato sto u americkim filmovima (navedenim) imas manipulaciju mozga kadrovima tj montazom i samim tim ne moras posteno da razmisljas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ne slazem se sa sledecim:

Bekstvo Iz Šošenka - meni odlican film
Forest G. - takodje
Sedam - vise nego dobar
Full Metal Jacket - takodje odlican film, doduse rastegnut ali...
Leon, Profesionalac - odlican, mada kad sam procitao originalni scenario...mogao je biti i bolji da je uradjen po njemu.
Umri muski...mislim stvarno, film je dobar ali ne da udje na listu.

E sada kad pogledas sve postove uvidis da se niko neslaze u potpunosti. Zato svaki film ima svoju publiku i to je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Ima tu istine kada bolje razmislim......zato niko ni block out ne voli :D :lol: :D
Salim se ja nego:
Tarkovski, Kurosawa, Pasolini, Fellini sve je to stara skola, a vrijeme cini svoje.
Za njih stvarno treba strpljenja i pune paznje jer tu nema lazi i efekata kao u danasnjim holivudskim izdanjima. I danasnji filmovi imaju svoju vrijednost, ali nekako neku drugu vrijednost.
Medjutim vecina danasnjih filmova i njihova plitkost se kamuflira brzinom, blic scenama, efektima, animacijama i tako to.
Ok, sve je to primamljivo i stipa za oko ali u vecini slucajeva....iza svega toga je NISTA.

I ja sam se zapitao sta je Kurosawu tjeralo da mu skoro svaki film ima 2,5-3h? Da li kompleksi i zelja ka nekoj monumentalnosti? Kazu da je to skucenost duha!
Medjutim gledajuci njegove filmove nisam mogao naci te mane. Sigurno da su filmovi mogli biti kraci ali i ovako sve je na mjestu a najvece opravdanje za to je sto su nastali u jednom drugom vremenu nego sto je ovo danas.
Od tog covjeka se sve osnovno moze nauciti o filmu i filmskoj umjetnosti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 23:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
Umri muski...mislim stvarno, film je dobar ali ne da udje na listu.
E sada kad pogledas sve postove uvidis da se niko neslaze u potpunosti. Zato svaki film ima svoju publiku i to je to.

Umri muški - jedan od naj akcioni filmova ako ne i baš naj. Najozbiljniji problem akcionih filmova su loše obrađeni likovi, što ovdje nije slučaj.

Još jedan svjetal primjer akcionog filma (dobar rad na likovima) je Mannov HEAT (Vrelina). Sjajan kasting glumaca (Pacino, Kilmer, De Niro, mala iz Leona, Ešli Džad, ...) i dobro obrađeni likovi, prikazani sa svim svojim strahovima, unutrašnjim nemirima, išta ja znam čim još.

I u Umri muški je odlično raspoređena akcija, dok neke scene oduzimaju dah. Remek-djelo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
HEAT je jedan od najboljih ako ne i najbolji akcioni film svih vremena... mann nema loseg kadra, a o filmu da ne govorim (utopia eat your heart out)

block out - da sada ne ulazimo u filozofiju i sam pojam 'istinske' kvaliteta i da li je moguca ista u filmovima koji se dopadnu ogromnim masama ljudi... kakva remek djela kakav kurac, pa sam kurosawa je napravio vise stete za citavu aziju nego koristi! da, onih i je postavio na filmsku mapu ali mnogo veci reziseri su i dan danas u sjeni njegovih kenjkavih, jeftino sentimentalnih filmova.
fellini je prvi povukao pare sa pasolinijevog filma nakon odgledana 2 kadra...film o kome se ovdje govori je prvo i osnovno posao! pa jedan od najvecih rezisera koje ce (mainstream) amerika ikada da ima, John Ford je rekao 'kakva umjetnost, ja ovim placam racune'!

over and out

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]