SPOILERI
Vanja je napisao:
Na kraju u VI dijelu on prije smrti govori Luku "bio si upravu"
Da, time želi reći: "bio si u pravu da u meni ima još dobra" jer je Luk u to stalno vjerovao. Zanimljivo je da je to isto izrekla Padme neposredno prije nego što će umrijeti, kao da je u tom trenutku tu svoju vjeru u "dobro u Vaderu" prenijela na tek rođenog Luka.
Vanja je napisao:
Drago mi je sto je film ispao takav kakav jeste, ispunjen emocijama za razliku od prethodna 2 dijela koja su ipak malo vise bila bazirana na tech skuobima u odnosu na moralne dileme glavnih likova
Baš tako, i to mi se dosta svidjelo u ovom dijelu, ta psihička komponenta.
A tih razdiranja i pogrešnih odluka donesenih iz ljubavi i pogrešno shvaćenih nekih stvari se odnose i na mnoge ljude.
I meni se Obi Wan mnogo svidio. Na IMDB-u pričaju o tome zašto nije ubio Vadera već ga samo ostavio onako. Neko je prenio neki lijep citat, možda iz knjige:
"....In the end, he was still Obi-Wan Kenobi, and he was still a jedi, and he would not murder a helpless man. He would leave it to the will of the Force. He turned and walked away....."Ovo što sam boldovao je bitno. Meni je dirljiva scena kad Obi Wan u poluplaču galami na Anakina/Vadera "...ti si (trebao biti) odabrani...ti si trebao uništiti Sith a ne priključiti im se..."
Ali Anakin/Vader jeste bio i ostao Odabrani, onaj koji će uništiti Sith i donijeti balans u Silu. Ono što je zanimljivo i što je zakuhalo sva dešavanja je to što je Sila imala drugačiji plan za uništavanje Sitha, ne preko Jedija već unutar samog Sitha, plan je bio da se Vader nesvjesno infiltrira u Sith ali uz zadržanu količinu dobra, i da uništi Sidiousa nakon čega i sam (tada preobraćen) umire. I to je kraj Sitha. Proročanstvo je ispunjeno. Jer možda on ne bi bio u stanju uništiti Sidiousa da je ostao Jedi, da je ostao Anakin.
Po meni je Vader simbolika svih nas, sveukupne duhovne evolucije čovjeka: u početku ogromni potencijali, onda dolazi do duhovnog pada, ali na kraju se iz svega toga rađe veće dobro, uz stečena ogromna iskustva i prekaljenosti u svemu i svačemu, u dobru i zlu.
Ako bi se cijeli serijal trebao opisati u jednoj rečenici to bi po meni bilo nešto ovako:
u Star Wars-u radi se o proročanstvu koje se ispunjava na potpuno neočekivan način, uz poruku: čudni su putevi Sile 
Zato je bilo mudro od Obi Wana da kako gore piše "prepusti Vadera Sili", jer Sila uvijek ima Planove za koje ostali ne znaju. Jer da ga je ubio ili da je Vader umro proročanstvo se ne bi ispunilo. Vrlo vrijedna pouka toga je da ljudi često ne znaju
šta je zaista dobro, već samo misle da znaju, i treba vidjeti da neko privremeno zlo može kao rezultat imati neko veće dobro. Treba se prepustiti Sili.
Meni je dirljiva i scena kad Sidious pronađe unakaženog Vadera, kad klekne pored njega.
Vanja je napisao:
Odredjena doza humora u filmu
Ali mi se čini da u ovoj epizodi ima najmanje humora od svih epizoda. Što je u skladu sa epizodom.
R2D2 je posebna priča, o njemu ću nekom drugom prilikom.