Carved ili
Kuchisake-Onna (A Slith-Mouthed Woman)
Godina: 2007
Zemlja: Japan
Zanr: Horror
IMDB ocjena: 5.7/10
Plot:
Baziran na japanskoj urbanoj legendi o zeni razrezanih usta, koja terorise mali grad, tacnije njegove najmladje zitelje.
Recenzija:
Naviknut na bezbroj kopija japanskih, korejskih i uopste azijskih horror filmova, u kojim se sve vrti oko zene ili djevojke sa dugom kosom preko lica, koja cudno hoda (reverse motion) i koja je BTW duh koji se sveti glavnim junacima,
Kuchisake-Onna mi je dosao kao svojevrsno osvjezenje u zanru.
Dobro i ovdje je centralna figura zena, ali ovaj put ona umjesto cudnog hoda, pogleda, zive kose ima nesto mnogo ubojitije: velike makaze.
Sam film ponovo pociva na natprirodnim elementima, tj. glavni uzas u filmu je ponovo duh, ali je drugacije koncipiran i vise je po zanru slasher. Ali ne americki politicki korektan slasher u kome samo oni koji odskacu od zlatnih pravila horror filma bivaju pogubljeni.
Ovaj film ne stedi cak ni djecu.
Takodje ako ocekujete hektolitre krvi, onda bolje iznajmite neko Eli Rothovsko sranje. Ko je gledao japanske horrore, zna sta treba da ocekuje. Krvi doduse ima vise nego u prosjecnom 'duhovitom' ostvarenju (Ringu, Ju On, Kairo ili The Eye), ali ipak je atmosfera presudna.
Kao u vecini azijskih horror filmova, atmosfera je 'slow paced', pomalo i uspavana za horror film, bar za sve one koji su svikli na americki horror u kome svaki cas nesto iskace i prepada.
Ovdje je sve nabijeno turobnom atmosferom od pocetka u cemu znacajnu ulogu igra odlicna kamera i tugaljiva klavirska numera koja se provlaci kroz film.
Ovdje nisu samo dvoje ili troje glavnih glumaca ugrozeni. Cijeli grad je pod uticajem legende, koja od glasina prerasta u stvarni uzas.
Atmosfera u gradu je kao pred nuklearnu havariju ili pred jos jedan zemljotres (ko pogleda, bice mu jasno). Sve je pusto, sumorno. Svi bjeze prije onog sata kad ce se na ulici pojaviti ona.
Film takodje ima i nekoliko interesantnih obrata, koji su mozda repetitivni, ali prilicno zadovoljavajuci i daju filmu jos bolji ukus.
Uglavnom, topla preporuka za horror fanove i one koji to nisu.
Ja filmu dajem 8/10.
Ovdje vam je trailer. Pogledajte pa se odlucite.
http://www.youtube.com/watch?v=EZFTs8ujxrE