Sve zavisi koji zanr hoces.
Mozes pogledati Panty and Stocking. Skoro se zavrsila serija. Ima 13 epizoda i vjerovatno ce biti druga sezona. Najavljeno u zadnjoj epizodi, ali nije nista zvanicno potvrdjeno. U sustini to je parodija na americke crap naslove i radjeno je u Nickelodeon stilu. Pa ako volis dobru komediju mozes to da pogledas. Dakle, ovo ostvarenje je alternativno, a ako ne volis alternativan crtez i pricu, preskoci.
Ako zelis nesto u mafijaskom fazonu, radnja smjestena u 1932. godini, pogledaj Baccano. To je seinen od 13 epizoda sa 3 specijala (koja su epic da napomenem) koja se inace gledaju zajedno sa serijom, jer se tu prica zakljucuje. Ne znam kako bih ti objasnila radnju, a da ne pogrijesim. Uglavnom, imas mnogo likova od kojih ni jedan nije glavni. Anime pocinje sa 2 lika koja pokusavaju da otkriju ko je glavni lik u seriji dogadjaja. Radnja se odvija paralelno u 1932. i 1930. godini sa istim likovima. Anime je ostvario veliku bazu fanova i vazi za jedan od najboljih animea ikada. Opet, to je seinen i ima dosta drame. Ne drame kao u spanskim serijama i romance naslovima vec kao u Death Note otpilike samo sto ovdje nisu pretjerali sa super smart detektivima XD
Dakle, ako si procitao opis animea vidjeces tag "immortals" sto znaci da je anime supernatural. =)
Ako se pak odlucujes na neku avanturu fantasy zanra, preporucujem ti Tales of the abyss. Anime je radjen po istoimenoj igri, inace, moj omiljeni JRPG.

Sta da ti kazem, ja sam igrala igru pa sam sve znala unaprijed i imala sam vise objasnjenja za neke stvari tako da se mozda moje misljenje i ne uvazava toliko. Ali, cujem od mnogih kako hvale ovo ostvarenje, a i ima visok rating na MAL-u i AniDB, tako da mora da valja.

Ako si za komediju, ali ne onako alternativnu kao Panty and Stocking, preporucujem ti Arakawa under the bridge. Izasle su 2 sezone do sad sa po 13 epizoda. Light komedja za opustanje.
Isto, od komedija ti preporucujem Sayonara Zetsubou Sensei. Sadrzi dosta parodija na razlicite animee i isto je od SHAFT-a kao i Arakawa.
Fate/Stay Night nije los, ali je overhyped IMO. Akcija, Shounen, Fantasy, Magic, Supernatural - ako volis to, FSN je prava stvar za tebe. Iako je overhyped, poprilicno je dobar i ne bi bezveze imao veliku bazu fanova.
Final Fantasy VII: Advent Children - ako volis naslove uradjene u 3D-u. FFVII prakticno i nije anime, ali je dobar film. Prica prati onu iz igre.
Ovo sam sve copy/paste sto sam pisala jednom liku koji je trazio nesto sto nema mnogo drame.
Inace, mozes jos pogledati:
Aoi Bungaku Series - veoma deep naslov koji je ustvari adaptacija poznatih knjiga japanskih knjizevnika. Sadrzi 12 epizoda u kojima je obuhvaceno 6 nezavisnih prica (sem zadnje i predzadnje price, jer se odigravaju u istom gradu, inace nemaju nikakve veze)
Death Note - svi su culi za ovaj naslov jos pogotovo kada su poceli da ga prikazuju na Ultri. Ja sam ga gledala kada nije bio toliko hypeovan zato sam i imala priliku da uzivam u njemu, a da mi neki n00b ne spojluje. Jeste prilično originalno, i interesantno, ali malo nebulozno u određenim trenutcima, sa ogromnom pretenzijom na intelektualnu superiornost dvojice mladih ljudi, koji su za*ebali istovremeno sve istorijske ličnosti. Inace, dobar anime ako volite psiholoski i detektivski zanr.
Ipak, ako volite detektivski zanr, a ne smeta vam sto je maratonski shounen od 400+ epizoda, pogledajte Detective Conan. Poceo je da se emituje 1996. godine i jos je ongoing.
Detroit Metal City - kazu "gledajte ako volite metal". Zapravo, ovo jeste muzicki anime, ali je muzika katastrofa. Uglavnom je ovo komedija sa mnogo smijesnih trenutaka. Mladi covjek koji obozava pop i mrzi metal, nekako da prezivi u Tokiju stvori svoje umjetnicko ime i pocne da nastupa zajedno sa svojim metal bendom. Ma koliko on mrzio metal on mu se nekako uvijek vraca. Necu da spojlujem pa da otkrivam neke funny momente. Sami pogledajte, nemate sta da izgubite posto ima 12 epizoda, a svaka traje po samo 13 minuta.
FLCL - OVA, ima 6 epizoda koje traju po 25min. Inace, mnogo lud i smijesan anime sa ludim likovima. Zanrovi: Action, Comedy, Dementia, Mecha, Parody, Sci-Fi
Isto od tih komedija mozes pogledati Full Metal Panic? Fumoffu. To je vise parodija na Full metal panic! gdje su sve roboti, akcija i nema komedije. Dok je ovde zastupljen action, comedy i school zanr.
Ghost in the Shell - gledala sam samo film iz 1995, ali imaju i serije koje su jos zapetljanije i teze za razumjeti pa samim tim i kvalitetnije. Well, barem sam ja tako cula. Dakle, ovo je jedan cyberpunk anime i ako ocekujete neku brainless akciju... Pa, samo nemojte ocekivati. Ovo je sve samo ne akcija sa ludim eksplozijama. Uvjericete se u to kada vam izadju 3 reda texta na ekranu. Jos kako brzo pricaju, moracete pauzirati da mozete procitati sve. Inace, i prica i animacija i crtez su vrhunski. Ali ako vas ne interesuje nesto inteligentno, preskocite ovaj naslov, jer ce vas najvjerovatnije smoriti, uspavati i necete ga shvatiti.
Golden Boy - jos jedan old school anime. Komedija i ecchi suradjuju. Vazi za jedan od najsmjesnijih animea ikada uz full metal panic?fumoffu. Cini mi se bio je ovaj anime jednom na MTV-u. Ima 6 epizoda i snimljen je 1995-1996. Ovaj anime je definitivno jedan od mojih omiljenih. Jednostavno, svaka epizoda je smijesna. Inace, prica se vrti oko mladog genija Kintaro Oe-a koji je odustao od fakulteta taman pred maturu. On zatim krece na putovanje zivota na svom biciklu i tako ide po svijetu uceci sto vise o zivotu, svijetu i zenama. I tako on u svakoj epizodi ima drugi posao i pokusava da osvoji zensku koja je tu (uglavnom ili sefica ili kci od sefa itd.). Sem toga on je dosta napaljen decko sto ga dovodi u razne neprijatne situacije. Prvih 5 epizoda su sve nezavisne jedna od druge dok se u 6. epizodi to sve spoji i nadje se povezanost izmedju prvih 5 epizoda. Must watch za comedy i ecchi fanove.
Grave of the Fireflies - jedan od najtuznijih animea ikada ili tako barem kaze New York Times. Radnja se odvija oko dvoje sirocica, brata i njegove mladje sestre, koji pokusavaju da prezive sami za vrijeme rata sa SAD-om (znaci 2. svjetski rat). Odgledala sam ga jednom i prilicno sam sigurna da ga necu vise nikad pogledati. Ne zato sto je los, cak naprotiv, vec zato sto je toliko potresan da jednostavno kvari raspolozenje. Nemojte gledati ako ne zelite sebi da pokvarite raspolozenje.
Honey and Clover - takodje jedan od mojih omiljenih animea. U vecini animea ima mnogo pretjerivanja i nerealnosti, ali ovaj je dosta realan. Prikazuje tezak zivot studenata u Japanu i njihove medjusobne odnose. Honey and Clover je divan anime koji odise mladoscu i prikazuje kako je biti mlad, zbunjen i kako ne znamo gdje nas slijedece zivot moze odvesti. Svaka preporuka. Postoje dvije sezone. Prva ima 24 epizode, a druga 12. Preporucujem da se obe sezone gledaju posto prva sezona prakticno nema kraja. Pored toga tu su i dva specijala.
Lovely Complex - komedija, romance, shoujo. Mnogo smijesan anime, a nekima je u pojedinim dijelovima i tuzan. Pa ne znam sad, buduci da su zanrovi ovakvi kakvi jesu vise ce privlaciti cure da gledaju ovo nego momke, mada je anime jako smijesan. Radi se o tome sto se cura koja je visoka 1.72m (to je u Japanu previsoka osoba xD) zaljubljena u momka koji je 1.56m visok (a prosjecna visina za momka u Japanu je 1.71). Ona ima kompleks od visine, a on od toga sto je kepec. On nju kao ne moze dozivjeti kao curu jer mu je dobra drugarica ili zato sto je visoka. Ma vidjecete sve kada odgledate. Uglavnom ova cura pokusava da ga osvoji XD
SDF Macross - svi su gledali Robotech, ali malo ih je gledalo PRAVI Macross. Zapravo Robotech Macross saga je SDF Macross rip off koji su Ameri morali da upropaste. Sem toga sto su izmjenili imena likova, izmjenili su i pricu. Ali promjene u prici su bile neznatne sve do kraja. Kraj nije isti u SDF Macross i u Robotech-u. Robotech je napravljen u Americi od vise ne povezanih anime serija ukljucujuci Super Dimensional Fortress Macross, Super Dimensional Calvary Southern Cross, Megazone 23, i Genesis Climber Mospeada. Cak je postojao side story pod nazivom Robotech II: The Sentinels ali je droppovan. Zato bi bilo dobro da odgledate SDF Macross (ima cak i english dub).
Memories - u pitanju je anime film iz '95 godine koja je radjena po mangi od Ootomo Katsuhiro'a, ko je vecini anime fanova najvishe poznat po Akira ostvarenju. Na projektu je radio i Kon Satoshi kao art direktor.
Film sastoji iz 3 price koji su nepovezani, svaki filmic je poseban na svoj nacin.
Ima jos dosta animea, al mi se vise ne da pisati. Btw, Mobile Suit Gundam 0079 jos nisam odgledala, ali bi trebao biti win. Nisam pogledala, ali vam svakako preporucujem. Sem toga, anime je stekao veliku bazu fanova.