banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 10:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Današnja epizoda je bila baš dobra, a nije ni mogla biti loša kad smo na samom kraju serije i treba dosta toga da se desi, rasplete, promijeni.

Ono što je meni danas možda bilo najupečatljivije je ono što su Kardasijanci primjetili u vezi sa "saveznicima" iz Dominija, da ih je Dominij zapravo pokorio bez ispaljenog metka (lasera :)), samo su došli i uvalili im se, sa finim pričama i obećanjima kako su oni spasioci posrnule Kardasije, kako će im biti super sa Dominijem, kako se Dominij brine o njima (pa je u prošloj epizodi prepustio smrti pola miliona Kardasijanaca na nekom frontu). Pričate o vezi Federacije i USA, ima toga, ali ovakva slika Dominija je najjača paralela sa USA i njenom politikom u svijetu. Baš tako se USA uvaljuje svima, predstavlja se divna i krasna, kao nešto pomaže kreditima i sličnim, a zapravo stalno i javno ucjenjuje jer se i na vijestima kaže da je USA odlučila pomoći u tome i tome ako određena zemlja (posebno naša) uradi to i to, promijeni zakon, uvede ovo ili ono, uhvati nekog jadnika za Hag i slično. A kad ucjenjuju javno ne možemo ni zamisliti šta rade tajno. Takođe uvale svog čovjeka (Pedi Ešdaun i drugi) koji kao Weyoun sve se prikazuje divno i krasno i sve kao za dobro naroda a zapravo radi za Osnivače evropske unije i ostalih raznoraznih javnih i tajnih zapadnjačkih saveza (uočite da riječ savez sadrži u sebi veza, vezivanje, zarobljavanje).

I lijepo je vidjeti kako je Damar to sve shvatio jer je na početku saveza sa Dominijem, kao i onaj njegov oficir iz ove zadnje epizode, očekivao da će Kardasiji biti super u savezu sa "divnim" i "krasnim" Dominijem a zapravo je ispalo razočaravajuće, postali su sluge u svojoj zemlji a da toga nisu ni bili svjesni.

Hm...imam još nešto reći u vezi sa ovim ali možda ne bi bilo zgodno napisati, moglo bi biti pogrešno shvaćeno.

Ali reći ću ovo, kad smo već kod ovoga. Nakon 2. svjetskog rata Evropa je bila uveliko razrušena a USA nimalo, jer se kod njih nije ratovalo. Tada je USA dala ogromne kredite evropskim zemljama i time ih vezala (jer krediti su vrlo opasna stvar, mač koji ti stalno visi nad glavom). Ti krediti su aktuelni i danas, njima USA i danas drži u šaci mnoge Evropske zemlje.

To je to "dominijansko" pokoravanje bez ispaljenog metka a sve sa slikom "savezništva i pomoći". A u pozadini su prijetnje, kao što je prikazano u DS9 kada je Weyoun juče primorao Damara da potpiše onaj ugovor u vezi Brina, narod Kardasije to ne zna, ali nama je prikazano šta se desilo na najvišem vrhu. A toga ima mnogo u realnom svijetu, danas.

Dominij je danas aktuelan na planeti Zemlji, kao što im ime govori teže dominaciji nad svim. Osnivači su vidjeli da ne ide onako kako su Nijemci radilu u dva svjetska rata pa sad idu lagano, polako, prerušeno, prepredeno, "saveznički", weyounovski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Kakvog uticaja na bilo šta ima eventualna pobuna na Bajor-u? Ako se Bajor pobuni zbog kai Win, ko ga šiša?

Polako, ko zna šta će ispasti. Možda ta pobuna ne izađe važna, a možda bude vrlo važna.

blue je napisao:
Imaju par kanti od brodova i ništa više

I par pagh-utvara koje su zaista veoma moćne. Najveće opasnosti često vrebaju iz neočekivanih uglova, od neočekivanih pojava i osoba. Često su u istoriji mali frontovi rješavali ratove.

blue je napisao:
Zapovjednik federacijskih snaga na DS9 je čak religiozna ličnost

Sisko nije religiozna ličnost. Da je Sisko religiozan on bi imao ikonu svete Petke u kabinetu, imao bi kandilo, išao bi na liturgije nedeljom i slavio bi Jovana ili Đorđa.

Ali ako Sisko povremeno ima vizije (za koje se slažem da jesu konfuzne, ali vizije su obično takve) i ako mu se u nekim ključnim trenucima za globalna dešavanja kaže šta da uradi, i još ako (ovo pogotovo) Sisko posluša to što mu kažu iako je sam želio uraditi nešto sasvim drugo, to Siska ne čini religioznim već (bar malo, a na trenutke mnogo) duhovnim.

A uz svo dužno poštovanje razlika između religiozne i duhovne osobe je ogromna. Ona je nikakva samo za osobe koje same nisu dublje ušle u tu tematiku, pa zato čine velike greške povezujući i miješajući to dvoje.

Recimo kai Winn je religiozna, ona opslužuje rituale, ide u hramove, ugledna je u društvu kao religiozni vođa, ali nema duhovnost u srcu (što je veoma otvoreno priznala u ovih par epizoda u razgovoru sa prerušenim Dukatom). Recimo njoj se Proroci nisu javili što je vrlo zanimljivo, možda zato što ona ima (kako je sad i priznala) želju za ugledom i moći (što je i Dukat skontao) a ne kao Sisko koji ipak ima želju za opštim dobrom.

Tu je onda bilo primjetno, i za mene zanimljivo, kako kai Winn do sada nije voljela Siska baš zbog toga, on je došao iz vana, u početku uopšte ni ne vjeruje u Proroke a njemu se ipak Proroci javljaju i dobar je sa njima, a njoj se nikad nisu javili (a već je zašla i u godine). To je u njoj izazvalo ljubomoru i zavist što je u seriji prikazano. Nekima je možda taj aspekt serije ostao nezanimljiv ali meni je to zanimljivo.

To samo dokazuje da za veće i prave uspjehe u duhovnosti treba prije svega imati čisto srce, čiste namjere i veliku dozu hrabrosti. Za onoga ko to nema je lako moguće da će (p)ostati samo religiozan, iako pri tome drugima može djelovati kao jako duhovan, kao kai Winn. Zato kai Winn ima posebno odijelo, ugled u društvu i zvanično je duhovna osoba broj 1, ali nema vizije koje ovde simbolizuju ličan, jasan i neposredan odnos sa Prorocima (Bogovima). Dok neko od koga se to ne bi očekivalo ima taj kontakt.

Kao u onoj paraleli Dominij - USA i ovde se mogu izvući određene paralele i vidjeti razlika između istinski duhovne osobe sa jedne strane i samo religiozne osobe sa druge strane. Deep Space 9 je odlična serija jer pored svega ostalog ima i tu komponentu i taj aspekt, koji je plodno tlo za razmišljanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hari_Haler je napisao:
Sjecam se jedne Ouark-ove izjave nekom tipu koji se zalio da su pica koje piju ljudi odvratna. Ovako nekako mu je Quark odgovorio : ? Njihova pica djeluju veselo, pjenusavo, primamljivo i bezopasno. Ali, kad ih probas skontas koliko su bljutava. Federacija je ista takva vesela i pjenusava i...?. To mi se jako svidjelo

Da...sad se i ja sjećam...to je bilo sjajno rečeno. Trebalo je to zapisati.

Hari_Haler je napisao:
i meni je Quark ranije bio zanimljiviji. (Volio bih procitati ona pravila sticanja koje je citirao)

Može se to pronaći na intenetu, pokušaću pronaći. U igri Star Trek: Elite Force 2 u jednoj animaciji jedan Forengi citira jedno od pravila koje je baš tih dana kad sam igrao citirao i Quark, i u igri i u seriji a mislim i u listi tih pravila sa inteneta to pravilo je bilo pod istim brojem. To znači da su ta pravila i njihovi redni brojevi "standardizovani", i da se uvijek pojavljuju pod istim brojem.

Dobra su mi ona dva pravila koja se nalaze jedno do drugog:

"peace is good for business"
"war is good for business"

I oba su tačna, svako sa svoje strane. Dominij (USA) to dobro zna. Zakuhaju a onda prodaju oružje. A onda im se Bin Laden i Sadam koje su nekada pomagali protiv Rusa i Irana odmetnu, kao što se Damar odmetnuo Dominiju i okrenuo protiv njih.

Hari_Haler je napisao:
Zanimljiv je zato shto u njemu postoji sukob dvije licnosti ? hladnog poslovnog Ferengija, koji bi prodao i burazera za malo latinuma, i covjeka koji je iskreni prijatelj svim vaznijim likovima, a Odu narocito

Da, baš tako. Dobro si opisao Quarka.

Hari_Haler je napisao:
Strashno mi se svidjela ona epizoda kada on Rem i Nog putuju kroz vrijeme i dolaze na Zemlju u XX vijek...

A ono kad ih ne razumiju jer Zemljani tada nemaju univerzalni prevodilac :D, sjajno :D

Hari_Haler je napisao:
a kako vam se svidja ideja o Jem Hadarima, vojnicima-narkomanima ?

Pa Osnivači i Vorte ih drže na lancu zbog toga. To je veoma nezgodno. Mislim na Jem Hadare. Osnivačima je to super. Zanimljiva je bila epozoda sa onim vodom Jem Hadara koji žele napraviti nešto da prestanu biti ovisni, pa natjeraju Bashira da im pravi. Bilo bi dobro napraviti tako nešto i dati im to.

Mada to da ratuju na strani Osnivača jer su ovisnici...zanimljivo je to...moglo bi se napraviti nekih paralela i sa tim.

Bila je slična epizoda prije koju godinu u seriji "Na granici mogućeg" o kojoj sam otvorio temu, vrlo zanimljiva i nadasve poučna epizoda koju ću opisati na toj temi.

V@nja je napisao:
Zao mi jedino Defiant-a

Da. Svima je žao. A stradao je tako lako...tako brzo i neočekivano.
To je nesvakidašnje za serije i filmove, obično neko (čovjek ili objekat) koji je jak, proslavljen, bitan za priču, ne stradava lako i brzo. Što zapravo nije realno. Realno je ovo kako je Defiant uništen, može on biti ne znam kako jak, poznat, privržen srcu mnogima, ali sve to nije nikakva garancija njegovog opstanka, on, kao i sve drugo i svi drugi može nestati u djeliću sekunde. Tako je to u životu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Mozda su tom snagom a zatim i samim "jednostavnim" unistenjem Defianta htjeli upravo da naglase cinjenicu da i od jaceg ima jaci .. u ovom slucaju Brinn (ili kako se vec zovu, zaboravio sam). Dosli su, niko o njima nista ne zna, pokazali su se kao prevelik zalogaj za federaciju ... sad nam ostaje samo da sjedimo i gledamo sta ce dalje biti.

Sto se tice povlacenja paralela Dominij - USA, evidentno je da slicnost postoji ali mislim da bi smo se trebali potruditi da sto manje ispolitizujemo ovu temu. Sto se kredita tice, potpuno si upravu, jedan od osnovnih razloga koji se navodi u istoriji kao razlog ulaska USA u WWI i WWII su upravo krediti koje su dali zemljama evrope ... Ma koliko to bilo tragicno, cinjenica je da je tako i oko toga se malo sta moze uciniti.

Pah-Utvare kao i Proroci su po meni veoma interesantan segment ove serije, govore o tome kako fanaticno vjerovanje (bez obzira u sta) moze nanijeti ogromnu stetu i donijeti mnogo zla. Kai Winn se previse trudila da fanaticno vjeruje u proroke (iako joj to nije islo ;) i na kraju je da se prosto izrazim "pukla", sad je takva "puknuta" presla na stranu Pah-Utvara koje joj otvaraju vise alternativa ka nanosenju ogromne stete Bajoru, pa mozda cak i sire.

Kardasijanci su mi se od pocetka serije svidjali, iako su bili negativci. Stvar koja me kod njih odusevljavala je privrzenost porodici i otadzbini ... ovom pobunom su to potvrdili jos jednom. Iako su napravili neke katastrofalne greske iz zelje za prevlasti u alfa kvadrantu, njihov ponos i cast su duboko u njima ipak ostali netaknuti.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo da se odmorimo malo od filozofskog svatanja ST svemira ;)

http://www.startrek.com/startrek/view/f ... /5378.html <--- Istorijat Defianta, jako interesantno :)

http://www.startrek.com/startrek/view/l ... 70368.html <--- Kraci info o Defiantu

http://www.startrek.com/startrek/view/l ... 70381.html <--- Enterprise D (nama dobropoznat iz serijala The Next Generation)

http://www.startrek.com/startrek/view/l ... 71711.html <--- Enterprise E (prvi put se pojavio u filmu First Contact, tj u napadu na onaj ogromni Borg Cube ;) Pripadnik Sovereign klase, tj najveci Federacijski brod (Ako je ko gledao Nemesis, interesuje me koji Enterprise se tu pojavljuje? Da li je i dalje E? Meni je djelovao znatno drugacije od "ostalih" Enterprise-a?)

http://www.startrek.com/startrek/view/l ... 70517.html <--- Voyager, pripadnik Interpid klase. Procitajte ovo i skontajte koliko je Enterprise stvarno jaci ;))

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

V@nja je napisao:
Sto se tice povlacenja paralela Dominij - USA, evidentno je da slicnost postoji ali mislim da bi smo se trebali potruditi da sto manje ispolitizujemo ovu temu

Slažem se da ne trebamo otići predaleko u tome ali mislim da je dobro da navedemo sve paralele jer je ova serija, i cjelokupni Star Trek, dosta dublji i višeslojniji nego što možda djeluje na prvi pogled. To su i mnogi drugi uočili.

Isto važi i za fantastičan serijal Star Wars.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 23:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo ih :D

The Ferengi Rules of Acquisition

http://www.dmwright.com/html/ferengi.htm

Rule 034 War is good for business.
Rule 035 Peace is good for business.

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 09:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Moja greška, nisam htio da kažem kako je Sisko religiozan, već kako je on religiozna figura u životu ljudi sa Bajora. (ima religiozni značaj za njih, ne znam koja je prava fraza za takvu osobu...)
Mislim, šta ima povoljnije za komandanta strane vojske nego da je Izaslanik njihovih bogova? Inače bi bio samo neko ko zavlači nos u tuđe poslove.

Vidjećemo šta će biti sa tim utvarama, o njima nisam ni razmišljao mnogo do jučerašnje epizode. (slažem se, bila je dobra)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 09:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Mislim, šta ima povoljnije za komandanta strane vojske nego da je Izaslanik njihovih bogova?

Da, svakako da Fedaracija to može iskoristiti. Ali Federacija nije poslala Sisika na DS9 zato što je on Izaslanik za Bejor, to sve o Izaslaniku je postalo aktuelno tek kad je on stigao na DS9. Mada to može biti razlog zašto su ga ostavili tu, jer su vidjeli neku korist. Mada, bar zvanično, po onome što je prikazano Federaciji nije bilo milo da njihovog kapetana smatraju za Izaslanika. On je za njih samo njihov oficir i sva ta priča oko Izaslanika je njima fantazija.

Ali šta god mi rekli cijele Zvjezdane staze su pravljene da Fedaraciju prikažu kao dobru (uz povremene male izuzetke), pa priča oko gledanja interesa Federacije jer je Sisko Izaslanik više-manje pada u vodu.

Meni ne smeta što je Federacija prikazano takva, na višem nivou svijesti. To je posebno bilo vidljivo u par epizoda sa Pikardom, kad onaj bankar iz našeg 20. vijeka čuje da u 24. vijeku nema novca pa se čudi i pita: "pa gdje je onda izazov u 24. vijeku" a Pikard mu kaže: "izazov je u samooplemenjivanju duha". Ili kad u filmu "First Contact" (po meni najbolji Star Trek film) ona crnkinja na Enterpriseu pita Pikarda koliko je koštala izgradnja tog broda, a on kaže da nije koštala ništa, da nema novca, da svi rade za sve. To jest, po principu "od svih po mogućnostima, svima prema potrebama". A ta ideja je temelj komunizma. Tako da i kroz Zvjezdane staze možemo doći do toga da je komunizam (a ne staljinizam koji je bio aktuelan, da neko ne bi pogrešno shvatio) sistem budućnosti :), što smatra ne mali broj ljudi.
Ali to je 24. vijek i takvo stanje svijesti za 24. vijek možda uopšte nije utopija.

A takođe bilo je zanimljiv završetak zadnje epizode sa Pikardom, i ono što se desilo sa jednim od najintrigantnijih likova, Q-om i ono što je on rekao Pikardu na samom kraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 13:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ma vidio sam ja šta je Pikardu rečeno (je l' to bila zadnja epizoda tog serijala?) i kontam da su ljudi uznapredovali u 24-om vijeku.

Pisci serijala, ipak, su iz 20-og vijeka. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
V@nja je napisao:
Sto se tice povlacenja paralela Dominij - USA, evidentno je da slicnost postoji ali mislim da bi smo se trebali potruditi da sto manje ispolitizujemo ovu temu

Slažem se da ne trebamo otići predaleko u tome ali mislim da je dobro da navedemo sve paralele jer je ova serija, i cjelokupni Star Trek, dosta dublji i višeslojniji nego što možda djeluje na prvi pogled. To su i mnogi drugi uočili.

Isto važi i za fantastičan serijal Star Wars.

Apsolutno se slazem da obadva serijala nose sa sobom neki dublji smisao, samo sam htio napomenuti da ne odemo predaleko, drago mi je da se oko toga svi slazemo :)

Sto se pravila sticanja tice, fantasticna su, ne samo zato sto se nekim od njih jednostavno mozemo nasmijati nego zato sto kao i citav ST serijal nose sa sobom dozu simbolike. Mnoga od tih pravila primjenjena su u danasnjem zivotu ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Ma vidio sam ja šta je Pikardu rečeno (je l' to bila zadnja epizoda tog serijala?)

Mislim da jeste.

V@nja je napisao:
Mnoga od tih pravila primjenjena su u danasnjem zivotu

Da, baš tako. Forengijska pravila sticanja su duhovita ali ih ima i dosta zanimljivih, onih koji se primjenjuju danas, pa i onih koje je dobro primjenjivati.

Dosta je smiješno i kako Forengiji zamišljaju svoj zagrobni život, Divine Treasury (božanska riznica) :D :D, u koju idu dobri (poslovno uspješni) Forengiji kad umru :D

Forengiji su kao kapitalisti, a Federacija naginje komunizmu.

Prije su Quark i Odo bili najzanimljiviji tandem. Sad su to Bashir i O'Brajen, recimo danas je bilo simpatično kako Bashir ukazuje O'Brajenu da izađe kad je Ezri došla :)

Dok sa druge strane Quarka u zadnje vrijeme malo ima, i nije u svom elementu kao prije. A i Odo nije toliko zanimljiv, niti se njih dvojica preganjaju kao nekada, kao u dobra stara vremena.

Danas je takođe epizoda bila dosta dobra. Vrlo je zanimljivo ovo što je ispalo sa Odovom bolešću, a i ova Bashirova teorija o njegovoj zarazi. Mada ja ne vidim kao nešto mnogo loše što je neko smislio da ubaci bolest u Osnivače, to je takođe metoda ratovanja, možda jedina uspješna protiv Osnivača.

Osnivači su jaki i sve jači sa sve većim brojem uzgajanih Jem Hadara. Ali ako se Osnivači nekako eliminišu, Vorte se raspadaju, a onda se raspadaju i Jem Hadari.

Jedino je zanimljivo kako Odo koji se prvi zarazio najkasnije osjeća posljedice.

Takođe je dosta zanimljivo kako je kai Win rekla Dukatu "to je samo za moje oči" a Dukat je, kao i svim mi, pretpostavio da to samo znači da on u to ne treba da gleda i da će ona to proučavati, a ispalo je da je mislila skroz bukvalno :). Čovjek je pogledao i oslijepio. Vrlo zanimljivo. Treba biti oprezan.

I sada Dukat, Kardasijanski oficir sa značajnom ulogom u okupaciji Bejora, slijep, bez ičega i bez ikoga, prosi na ulicama Bejora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 20:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nazalost nisam gledao danasnju epizodu, obaveze su ipak bile prece :(
Valjda nisam previse propustio, procitao sam malo na internetu o ovoj epizodi da ostanem u toku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 12:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Uffff… pa vi ste napisali sve sto sam ja milsio… sad cu ja jos malo o "politici" hehe
no hard feelings

Mene inace lagano nerviraju paralele odredjenih rasa u ST sa odredjenim centrima moci u danasnjem svijetu. Gdje je tu onda naucna fantastika??? Gdje su famozna istrazivanja svemira, otkrivanje nepoznatog? Citao sam neke romane Star Treka koji su bolji od epizoda na TV-u.
Sve je dobro u malim dozama, ali ovdje se to stvarno istice. Nije mi jasno kako su Klingonci onako anarhicni uspjeli da se razviju kao warp civilizacija. Kod njih vjecito neki prevrati. Inace meni su klingonci po mnogo cemu legendarni, ali su ih napravili zaista u nekim momentima kao pecinske ljude.

Inace ta Vaderova paralela Dominium-SAD je interesantna, mada prije mislim da su sa DS9 htjeli pokazati kako je federacija nasljednik “slobodne” Amerike i zapada i kako je taj njihov put ispravan.

Citiraj:
Ovako nekako mu je Quark odgovorio : ? Njihova pica djeluju veselo, pjenusavo, primamljivo i bezopasno. Ali, kad ih probas skontas koliko su bljutava. Federacija je ista takva vesela i pjenusava i...?.

Ono sto je Quark rekao za pice je skroz tacno i upravo zbog takve slike Federacije(koja je iskvarena u odnosu na STNG) DS9 je pomalo isprazan… vec vidjen. Tu prvenstveno mislim na Prime Directive koji je u STNG bio cesto u prvom planu a ovdje nema nikakvih direktiva. Ovdje su spletkarenja u bilo kom segmentu drustva ista kao danas. Pa gdje je onda napredak. Dakle, kad govorimo o samoj Federaciji kao drzavnom uredjenju, kad govorimo o ljudskoj civilizaciji i uopste o sistemima vrijednosti bilo koje rase sve su to isti problemi danasnjeg drustva. Pa covjek bi ocekivao barem neki pomak u duhovnoj izgradnji za 400 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 12:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Meni ne smeta što je Federacija prikazano takva, na višem nivou svijesti. To je posebno bilo vidljivo u par epizoda sa Pikardom, kad onaj bankar iz našeg 20. vijeka čuje da u 24. vijeku nema novca pa se čudi i pita: "pa gdje je onda izazov u 24. vijeku" a Pikard mu kaže: "izazov je u samooplemenjivanju duha". Ili kad u filmu "First Contact" (po meni najbolji Star Trek film) ona crnkinja na Enterpriseu pita Pikarda koliko je koštala izgradnja tog broda, a on kaže da nije koštala ništa, da nema novca, da svi rade za sve.

U toj seriji se najvise vidi, kao i ufilmu, koliko Gene Rodenbery(tvorac Star Treka) kritikuje na pravi nacin sadasnje drustvo i kulturu i to sa punim pravom po mom misljenju. Zbog takvih stvari ja volim Zvjezdane staze. Postoji masa filmova sa super svemirskim brodovima, ali nigdje nije prikazan takav duhovni progres ljudske rase kao u Star Treku Next Generation. Ipak, najbolji su brodovi u Star Treku hehe. Steta sto nema malo vise brodova tipa Defiant koji mogu bolje da manevrisu i sto nema borbe malih lovaca.

Citiraj:
To jest, po principu "od svih po mogućnostima, svima prema potrebama". A ta ideja je temelj komunizma. Tako da i kroz Zvjezdane staze možemo doći do toga da je komunizam (a ne staljinizam koji je bio aktuelan, da neko ne bi pogrešno shvatio) sistem budućnosti , što smatra ne mali broj ljudi.
Ali to je 24. vijek i takvo stanje svijesti za 24. vijek možda uopšte nije utopija.

Pokusacu ovo reci sa sto manje politikanstva. Ako komunizam definisemo kao "od svih po mogućnostima, svima prema potrebama" onda se potpuno slazem. Kod nas je sve to krivo definisano i vecina ljudi ima krivu sliku o sistemima vlasti i uredjenja jer samo slusaju druge a ne znaju uzeti knjigu u ruke i lijepo procitati sta je komunizam, kapitalizam, demokratija itd.

Kada u nekoj epizodi Picard i ekipa nalete na novo zivo bice i tretiraju ga kao malo vode na dlanu, to je visi nivo svesti, kada prvi nikada ne pucaju, to je visi nivo svjesti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 12:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mnogo se u DS9 javlja Makijavelizam, tj. cilj opravdava sredstvo… vec sam pomenuo epizodu sa ubijanjem onog Romulanca od strane Garaka. Iako je epizoda fenomenalna u filmskom smislu, zasto nisu nasli nekog federacijskog spijuna da to odradi, nego bas Garak(mada tesko da bi to neko bolje sredio hehe).
Dakle, sve lose rade drugi i ne kaju se, a Federacija je kao cista. Vec je neko primjetio da Klningonci kolju, a Federacija samo ubija hehe.
Isto tako u DS9 su poceli pjuvati po Vulkancima, a u Enterpriseu su skoro neprijateljski raspolozeni. Ne znam zasto se toliko pljuje po toj njihovoj logici i iskljucivanju emocija. Oni su takvi i pusti ih neka takvi ostanu ako hoce. Ljudi zaista vole kritikovati sve sto nije u skladu sa nekim njihovim vidom dobrog i loseg. Meni su vulkanci sasvim OK.

Realno je da svaka jedinka bude za sebe, da i Vulkanac moze biti los, Klingonac los, ali ajmo onda malo pljuvati po super fenomenalnim oficirima Starfleeta(ljudima). Ona epizoda sa onom super puskom,… koliko su odbacivali da je neko od oficira umjesan, i onda kad je ispalo da je tako, taj oficir je Vulkanac.

Nekako su svelu tu naprednu filozofiju Federacije na ove danasnje ustave i zakone pune rupa.

Iako sam ja uglavnom kritikovao DS9, 90% serijala je izuzetno kvalitetno i korektno uradjeno.
I to najvise kritikujem odredjenu nedosljednost po pitanju Star Trek filosofije.

Citiraj:
A takođe bilo je zanimljiv završetak zadnje epizode sa Pikardom, i ono što se desilo sa jednim od najintrigantnijih likova, Q-om i ono što je on rekao Pikardu na samom kraju.

A sad jedno trik pitanje da nas izvucem iz ove politikologije... Sta mislite ko je jaci Q ili Proroci hehe
Ja licno navijam za Q-a, mada mi se cini da su moralniji proroci iako malo znamo o njima.

Mislim da fin sstih daje Vic Fountain sa svojom mjuzom i komentarima, isto tako i Rikerova jazz muzika u STNG.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 12:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Q definitivno, proroci su mi nekako penzija :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 16:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Hej, zatrpali ste temu postovima i nemam pojma odakle da se ukljucim... Kao vazno je.

W@nja, i meni je zhao Defiant-a ali mi je drago shto je scenarist imao muda da sahrani taj brod.

Vader, prvo da ti zahvalim na linku za pravila sticanja. Drugo, paralela izmedju Dominija i danasnjeg USA je odlicna, kao i paralela izmedju Federacije i USA. To samo dokazuje cinjenicu da se hegemonisti uvijek koriste slicnim metodama. Samo kozmetika pravi razlike. Slucaj Kardasije pokazuje da je ponosnim narodima najlakse manipulisati, mada se to na prvi pogled ne bi reklo... Dalje, meni su Ferengiji iz Deep Space 9. slicniji danasnjim ljudima nego ljudi iz Star Trek – the next generation... To govori o srozavanju kvaliteta serije (iako je i dalje odlicna). Ti znas da sam ja anarho-komunist od glave do pete :), i vjerujem da ce nekad ljudi biti spremni za takav (najpravedniji) drustveni sistem. Ali, to je vec druga tema.

Jedi, dijelim tvoje misljenje. Sjecam se nekih epizoda iz ST- the next generation koje su cijele posvecene pokusajima preduzimanja akcija koje bi pomogle drugim rasama a istovremeno bile uskladjene sa 1. zapovjescu... S druge strane, u Voyager-u ona odvratna zena-kapetan hladno prekrsi 1. zapovijed i poslije od toga pravi zajebanciju, kao “Koja 1. zapovijed ? Sta ono, jebiga, to bjese ?”... Od spletkarenja mi se dize kosa na glavi. Kakav, ba, odjel 31. ? CIA mozda ?!... Slazem se i sa konstatacijom vezanom za Klingonce. Njihovo drustvo treba da je surovo ali pravedno. U ovoj seriji je haoticno...

Cilj opravdava sredstva.... Hm. Hajde, pisite o tome. Da li dozvoliti da dr Bashir otkrije lijek i pomogne Odu, i tako ugrozi tok rata sa Dominijem, ili se Odo treba zrtvovati za vise ciljeve ??? Picard bi to lako rijesio. Pozvao bi Bashira i Oda na razgovor i objasnio im listu prioriteta, ne bi se zajebavao sa podvaljivanjem nalaza i slicnim gadostima iz XX(I) vijeka... Mislim.

Meni je najzanimljivi govor u prosloj epizodi bio onaj koji je Kira odrzala Kardasijancima, u kojem je, izmedju ostalog, rekla da moraju napadati svoje iz tih i tih razloga..... Skoro je ucinila da opravdavam ono shto radi Iracki pokret otpora...

Kai Win uzasno podsjeca na Sarumana iz Gospodara prstenova, zar ne ?

Slazem se i sa ovim shto je Jedi napisao za Vulkance. Itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo je jedna od kvalitetnijih tema na forumu u zadnje vrijeme, ima i zabave i humora i filozofije i svašta nešto.

Jedi je napisao:
Nije mi jasno kako su Klingonci onako anarhicni uspjeli da se razviju kao warp civilizacija

Ni meni. Tim prije što kod njih uvijek prikazuju razularene ratnike a ne naučnike, pa se prosto pitam otkud im svemirski brodovi i slično.

Jedi je napisao:
mislim da su sa DS9 htjeli pokazati kako je federacija nasljednik ?slobodne? Amerike i zapada i kako je taj njihov put ispravan

Ne znam koliko danas u svijetu može proći slika Amerike kao divne, perspektivne, poštene, dobronamjerne zemlje. Mislim da je ta slika uveliko srušena u samo zadnjih nekoliko godina. Mislim da se oko početka rata u Iraku (kad je cijeli svijet demonstrirao protiv rata) a pogotovo nakon rata kad nije otkriveno to famozno Iračko oružje, dakle da se još tada pričalo o tome da je USA zvanično najomraženija zemlja na planeti. Ameri to znaju, neki prave i neke nezgodne dokumentarne filmove kao Majkl Mur. Tako da ja ne mogu vezati finu sliku Federacije sa USA. Mogu samo vezati lošu sliku Federacije sa USA.

Jedi je napisao:
Ono sto je Quark rekao za pice je skroz tacno i upravo zbog takve slike Federacije

Mada Quark je mogao misliti i na nešto sasvim drugo. On se (a posebno ranije u seriji) dosta ismijavao prema "komunizmu" u Federaciji jer on to smatra zaostalim, dok svoj "kapitalizam" veliča. Sjećam se da je jednom rekao nešto u smislu "kako im vjerovati kad oni nemaju (ne koriste) novac".

Jedi je napisao:
Pa covjek bi ocekivao barem neki pomak u duhovnoj izgradnji za 400 godina

Duhovni pomak? Pomak u duhovoj izgradnji? Zašto bi to bilo očekivano? Zar ljudi napreduju (ovde pod ljudi mislim na cjelokupnu civilizaciju)? Ne bih rekao. Sjećam se zanimljivog sagovornika od prije par godina sa drugog foruma koji je rekao da ljudi deevoluiraju - nazaduju. Napreduju samo pojedinci. Ne masa. To je istina, možda tužna i možda je neko neće usvojiti ali je tako. To nije samo moja konstatacija već i konstatacija starijih i zrelijih i (prije svega) duhovnijih ljudi od mene. Kao što isti kažu, ljudi su se vrlo malo promijenili u zadnje 2000 godina, vrlo, vrlo malo. Pa šta onda očekivati od 400 godina?

A kad je u pitanju duhovni napredak problem je što mnogim ljudima te riječi zvuče lijepo..."duhovni napredak", "napredak na viši nivo svijesti" i slične. To zaista mnogima lijepo zvuči, to sam primjetio. Ali takođe sam primjetio da 98% tih ljudi kojima to lijepo zvuči ne bi ni prstom mrdnuli da to ostvare, da se potrude, da nešto sami urade po tom pitanju. Svi bi najradije kad bi neko drugi za njih to uradio. Ili misle da je taj napredak podrazumjevana posljedica prolaska vremena i da će to doći samo od sebe. E to je njihova velika zabluda. Možda su tako mislili i prije 2000 godina pa smo došli do toga da su ljudi po pitanju opšteg duhovnog nivoa i nivoa svijesti ostali na (skoro) istom nivou. Pojedinci jesu napredovali. Pojedinci su uvjek napredovali i uvijek će napredovati. Ali to su oni koji neće samo govoriti "duhovni napredak" već će i sami nešto raditi na tome.

Ako imaš baštu i hoćeš da ti rodi paradajz, krastavac, luk, kupus, paprike onda moraš zasukati rukave i raditi, sijati, zalijevati, čupati korov, brati. A ne možeš samo leći u hlad, ruku pod glavu i samo pričati i ponavljati "ja imam baštu, sve će da mi rodi, samo treba da čekam i vrijeme će učiniti svoje".

A baš tako se mnogi ponašaju kad je u pitanju njihov lični a onda i globalni napredak u svijesti i duhu. A kad je većina takva koliko je realno očekivati neki napredak za 400 godina?

Izgledno je da će doći do napretka tehnologije, to nije sporno. Ali napredak tehnologije koji nije praćen bar tolikim napretkom svijesti i duha je kontraproduktivan. Zato imamo super bombe, super rakete, sofisticirana naoružanja, bojne otrove a i mnogo ne-vojnih ali ipak štetnih "plodova tehnološkog napretka". A svi nešto pričaju o napretku svijesti :roll:

Možda ovo što sam napisao nekoga bocne ali šta mogu.
Neka svako iskreno zagleda u sebe i vidi gdje je u svemu tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2004, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jedi je napisao:
pak, najbolji su brodovi u Star Treku

Ali u Voyageru su najbolji patrolni brodovi :). Ona Delta je najljepši patrolni brod u Star Treku, jedino možda može da joj parira ona letjelica sa početka zadnjeg Star Trek filma.

Jedi je napisao:
Kada u nekoj epizodi Picard i ekipa nalete na novo zivo bice i tretiraju ga kao malo vode na dlanu, to je visi nivo svesti, kada prvi nikada ne pucaju, to je visi nivo svjesti

Jeste. Ali i Borgovi ne pucaju prvi, oni skroz kuliraju kad uljez hoda među njima :)

Jedi je napisao:
Ona epizoda sa onom super puskom

A jest dobra puška :D

Jedi je napisao:
Sta mislite ko je jaci Q ili Proroci hehe
Ja licno navijam za Q-a, mada mi se cini da su moralniji proroci iako malo znamo o njima

Q nam je draži jer su ga jasnije prikazali, Proroci su prikazani konfuzno. Q mi je bio baš zabavan, volio sam epizode sa njim. On je izrekao neke super stvari. Sad što se tiče toga da Q nije moralan...to je diskutabilno. Možda bi se viša bića baš tako ponašala. Dosta toga što je Q radio je bilo u edukativne svrhe, mada posada Enterprisea to nije uvijek tako vidjela. Volio bih pogledati izdvojene epizode sa njim i još malo analizirati šta je on to tačno radio.

Hari_Haler je napisao:
Ti znas da sam ja anarho-komunist od glave do pete , i vjerujem da ce nekad ljudi biti spremni za takav (najpravedniji) drustveni sistem

I ja vjerujem u to dragi druže, ali prije toga će morati doći do većih promjena u svijesti većine ljudi, da bi tek onda došlo do pomaka. Kad se ljudi naviknu ići jednim kolosjekom i kad znaju samo za to, i kad se baš zahuktaju da onda idu i sopstvenom inercijom, tada treba velika sila, neki veliki i globalni *BUM* da ih izbaci iz tog kolosjeka i prebaci u neki drugi.
Ali kao što i sam kažeš, to je neka druga tema.

Citiraj:
Kai Win uzasno podsjeca na Sarumana iz Gospodara prstenova, zar ne?

Sjajno poređenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]