banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 03:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2002, 01:00
ja sam film gledala pre oko 2 meseca i mogu vam reci da nije za svacije oci. previse je nasilja i ne moze svako to da podnese.
mislim da to nije najbolji izbor za pogledati

Hi! :-) They just wanted to remind you that you've got my love devotion always forever and remembering all those happy times we enjoyed together. Take my hand take my whole life too for I can't help falling in love with u

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Film je onakav kako u Bibliji pise.. Sve. Pa nece valjda pravit kako ga cvijecem udaraju..I Zidovi kenjaju svojim napadima na film. Istina ih boli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 11:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2001, 01:00
vader, ako se onaj uzas jevrejima desio s razlogom, zbog cega se desavaju ostala zlodjela? znam da je nastradalo brdo rusa, ima li to neki razlog?
nije napad, samo pitam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
LadyBug je napisao:
ako se onaj uzas jevrejima desio s razlogom, zbog cega se desavaju ostala zlodjela?

Pa opet sa nekim razlogom. Jevreji imaju u svojim svetim spisima napisano da se stvari dešavaju sa razlogom, i da se sve loše dešava sa razlogom i tačno im je napisano koja i kakva djela povlače koje i kakve posljedice. Može se pronaći (neki su pronašli) da su Jevrejima najavljeni baš Njemci koji će ih dosta proganjati i ubijati, i to im je još Mojsije najavio koji je živio oko 1500 godina prije nove ere. Jevreji nisu stradali samo u 2. svjestskom ratu. Stradavali su oni dosta puta. Sada mnogo stradavaju, na njihovom području se odavno vodi rat, nikad ne znaju kad će neka bomba da pukne kad su u gradu, u banci, na trgu, nikad ne znaju kad će neko u njihovoj blizini da se raznese, žive u strahu, služe vojsku godinama, i žene im služe vojsku, arapske zemlje oko njih ih blago rečeno ne vole ali sa arapima je stvar takva da se teško ujedinjuju, oni da se ujedine možda bi nastao haos, a ujedinjuju se oni koji se osjećaju slabi a arapi se počinju osjećati slabi zbog Amerike koji im se sve više petlja po Bliskom istoku pa bi moglo biti svega u narednom periodu.

A što se tiče Rusa sigurno da postoje neki razlozi. Mada kad su u putanju stradanja ima tu još nešto o čemu se ne može sa svakim pričati jer to ljudi ne razumiju a radi se o tome da ljudi koji ne rade na svojoj duhovnosti misle da je smrt krajnje, konačno, najveće zlo. A to nije tako. Smrt je faza koju smo svi mnogo puta prošli. Za Sile Nebeske (i vjerovatno za duhovnije ljude) naša smrt je skoro kao što je nama spavanje tokom noći nakon koga se budimo i nastavljamo dalje. Neki ljudi su svjesni kako su nekada živjeli i kako su stradali i zna im biti drago što su mladi stradali jer, kako sami kažu, to je bilo zato da ne bi još više zabrljali u tom životu u kom su već uveliko išli pogrešnim putem. A smrt im je došla samo kao neki reset. Vjerujem da je ovo mnogima neshvatljivo i neprihvatljivo i zato sam rekao da je teško o ovim stvarima pričati van krugova koji su u to upućeniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 09:20 
Početnik
Početnik

ako smrt vec nije krajnje i najvece i zlo, zbog cega su onda jevreji kaznjavani na taj nacin? ako je to rasterecenje, zbog cega su im onda prije toliko hiljada godina bas prorekli smrt kao kaznu?
i pise li svaki ralozg negdje? ako negdje pise da ce jevreji biti kaznjavani, zar ne bi negdje trebalo pisati to i za ruse? za sve ostale rase sto su stradavale?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

LadyBug je napisao:
ako smrt vec nije krajnje i najvece i zlo, zbog cega su onda jevreji kaznjavani na taj nacin?

Smrt nije krajnje ni najveće zlo ali je ipak zlo, nužno zlo. Tako da je i smrt neki vid kazne. Tim prije što se ljudi boje smrti.

LadyBug je napisao:
ako je to rasterecenje, zbog cega su im onda prije toliko hiljada godina bas prorekli smrt kao kaznu?

Smrt može biti rasterećenje ali za nekoga, za nekoga drugog je izvor patnje.
Recimo neko ko je živio bogato, imao sve što je htio, a drugima radio loše, nije iskoristio ono što je imao za ono što je najvažnije - za duhovnu izgradnju, ako se nije ustezao od toga da druge gazi na putu nezasitog uspjeha, možda se nije ustezao ni da ubije, on će biti rođen u mnogo težim uslovima u sledećem životu i njemu smrt neće biti olakšanje. Recimo rodiće se na dalekom istoku u nekoj siromašnoj zemlji koju često pogađaju uragani, zemljotresi, poplave, bolesti.
S druge strane neko ko je živio skromnije, nije imao mnogo materijanog bogatstva pa je često jedva sastavljao kraj sa krajem ali je imao čisto srce, drugima želio i radio dobro, radio duhovnu izgradnju, takav će kasnije biti rođen u boljim uslovima za dalju duhovnu izgradnju (jer sve se vrti oko toga, zato smo dobrovoljno i došli na Zemlju).
Samo problem je u tome što tu ima nekih zamki pa mnogi koji su bili dobri kasnije padnu, to je žalosno. Isus Hrist je zato rekao "ima prvih koji će biti posljednji i posljednjih koji će biti prvi". Zato je najbitnije kakav si sada.

LadyBug je napisao:
i pise li svaki ralozlog negdje?

Da. Razloga za sve loše što se ljudima dešava ustvari i nema toliko mnogo.

LadyBug je napisao:
ako negdje pise da ce jevreji biti kaznjavani, zar ne bi negdje trebalo pisati to i za ruse? za sve ostale rase sto su stradavale?

Naravno. I piše za sve. Jevreji su bili samo primjer, model za sve druge.

Njima su date alternative, tačno im je rečeno da će im ako budu dobri (a rečeno im je šta spada pod to) biti dobro i da će dobiti blagoslov (što im se u pojedninim dijelovima njihove istorije i dešavalo) a rečeno im je da će im ako budu loši (a rečeno im je šta spada pod to) biti loše, da će na njih tada pasti prokletstvo koje je davno uspostavljeno (što im se u mnogim dijelovima njihove istorije i dešavalo a i sada se dešava).

Neki su proučavajući te veze sa Jevrejima i onim što im je dato u proročanstvima i obećanjima i znajući da su Jevreji model za druge (a posebno za nas) pronalazili mnogo toga u drevnim proročanstvima što se savršeno može primjeniti na nas na ovom prostorima, i to sa tolikom preciznošću i detaljima da su određeni ljudi za vrijeme građanskog rata u bivšoj SFRJ tačno znali unaprijed mnogo toga oko rata, mnogo mnogo toga, i kad će rat završiti i dužinu sankcija koje je Srbija imala za vrijeme rata i tokove u ratu i mnogo toga. I to su tada javno govorili, čak i po kasarnama i na ratištu i tih ratnih i posljeratnih godina su se mnogi uvjerili u istinitost toga da su neki kasnije prilazili tim ljudima i rekli "bilo je baš kao što ste rekli". No ovo je jako duga i ozbiljna priča koja uključuje i to da su političari, vlast i pravoslavna crkva takođe tada saznali za to pa povukli pogrešne poteze što je glavni i osnovni uzrok loše i sve lošije situacije na ovim prostorima, iako su svi očekivali da poslije rata sve krene na bolje. A osobe koje su znale za ova prooročanstva su i tada (za vrijeme rata) rekle da sve dok se ne povuku pravi potezi na ovim prostorima će biti sve lošije. I iz dana u dan vidimo da se to ostavaruje.

Ovim sam samo htio pokazati da ono što je rečeno Izraelcima se može primjeniti i na druge. Čak posebno na nas ali to je već druga priča. A baš to što se ono što je rečeno Izraelcima i ono što im se dešavalo odnosi u velikoj mjeri na nas bi trebalo pomoći ovom narodu da bolje shvati zašto mu se dešava sve ovo što se dešava i da shvati šta treba raditi da mu bude bolje. Ali to nije uočljivo za one koji ne proučavaju Jevrejsku istoriju zapisanu u Svetom Pismu, dok su sa druge strane oni koji je proučavaju znali unaprijed sve one stvari oko rata i posljedica rata i nisu iznenađeni ni nekim skorijim dešavanjima koji su mnoge šokirali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A glavni uzrok prokletstva koje je na Jevrejima je vidljivo i u ovom filmu "The Passion of the Christ". Neka proročanstva koja je sam Isus dao su se ostvarila nedugo nakon njegove smrti:

A kad vidite da Jerusalim opkoli vojska onda znajte da se približilo vrijeme da opusti. Tada koji budu u Judeji neka bježe u gore, i koji budu u gradu neka izlaze napolje; i koji su napolju neka ne ulaze u njega: jer su ovo dani osvete, da se izvrši sve što je napisano. Ali teško trudnima i dojilicama u te dane! Jer će biti velika nevolja na zemlji, gnjev na ovom narodu. (Luka 21, 20-23)

Kad je Isus ulazio u Jerusalim:

I kad se približi, ugleda grad i zaplaka za njim. Govoreći: kad bi i ti znao u ovaj tvoj dan što je za mir tvoj! ali je sad sakriveno od očiju tvojih. Jer će doći dani na tebe, i okružiće te neprijatelji tvoji opkopima, i opkoliće te, i obuzeće te sa sviju strana; i razbiće tebe i djecu tvoju u tebi, i neće ostaviti u tebi kamena na kamenu, zato što nisi poznao vremena u kojem si pohođen. (Luka 19, 41-44)

Za hram koji je nedugo nakon toga uništen Isus je rekao:

I izišavši Isus iđaše od crkve, i pristupiše k njemu učenici njegovi da mu pokažu građevinu crkvenu. A Isus reče im: ne vidite li sve ovo? Zaista vam kažem: neće ostati ovdje ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti. (Matej 24, 1-2)

A kad je nosio krst i išao prema Golgoti na kojoj je razapet:

A za njim iđaše mnoštvo naroda i žena, koje plakahu i naricahu za njim. A Isus obazrevši se na njih reče: kćeri Jerusalimske! ne plačite za mnom, nego plačite za sobom i za djecom svojom. Jer gle, idu dani u koje će se reći: blago nerotkinjama, i utrobama koje ne rodiše, i sisama koje ne dojiše. (Luka 23, 27-29)

Kako i istorija uči Jerusalim je nakon toga stradao u nekoliko navrata. Tit, sin Rimskog cara Vespasijana, je uništio Jerusalimski hram 70. godine nove ere. Nakon toga za vrijeme rimskog cara Hadrijana 135. godine nove ere Jerusalim je skoro totalno uništen, smatra je da je tada poginulo pola miliona Jevreja a hiljade žena i djece su prodani u ropstvo. Ti i neki drugi događaji su primorali Jevreje da odu iz Judeje i da se nasele u Aziji, Evropi i Africi što predstavlja progon Jevreja iz Izraela koji nisu imali svoju vlast i vladu sve do uspostavljanja države Izraela 1948. godine. Ovo su istorijski podaci koji se mogu pronaći u enciklopediji. A znamo da Izraelci i sada stalno vode ratove i da su mnogi Jevreji rasuti po cijelom svijetu, kako su im i najavila mnoga proročanstva i iz njihovog Starog Zavjeta.
A sad ponovo pročitajte iznad ove stihove iz Novog Zavjeta i Isusuva proročanstva.

Gore u onim stihovima im je rečeno da će im se sve to desiti jer "nisu poznali vremena u kom su pohođeni", nisu prepoznali Isusa Hrista Spasitelja kad im je došao već su mu se izrugivali, planirali da ga ubiju, lagali protiv njega da ga oklevetaju i na kraju im je pošlo za rukom da ga osude i ubiju. Ništa gore od toga nisu mogli uraditi i zato im je prorečeno stradanje i zato im se ono i desilo.

Nešto od toga se vidi i u ovom filmu.

P.S.
a istorija se ponavlja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 12:02 
Početnik
Početnik

tnx.
kad i ako budes imao vremena i snage napisi sta se na nasim prostorima trebalo napraviti na vrijeme i do kada ce po prorocanstvima biti ovako.
zbog cega tolike kazne tolikim narodima i tolikim generacijama? zar ne treba prastati? i kazes da je ta duhovna gradja svakog od nas konacni cilj, zbog cega onda ne postoje kazne koje na to navode? kazne(zlodjela) navode vecinu samo na jos losije stvari.ili je i to jos jedno iskusenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 19:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

LadyBug je napisao:
kad i ako budes imao vremena i snage napisi sta se na nasim prostorima trebalo napraviti na vrijeme

Mislim da je o tome nešto malo i tek usput pisano na nekoliko tema na oblasti "Duhovnost i religija", ali malo. Možda bi bilo pisano više kad bi bilo više interesovanja...i kad bi bilo ozbiljnijih učesnika koji bi bar malo razmislili o svemu tome umjesto što se odmah izruguju nečemu samo zato što to njima nije poznato i što se sve to zasniva na principima koje ne razumiju.

LadyBug je napisao:
do kada ce po prorocanstvima biti ovako

Ne mogu reći vremensku odrednicu ali bih možda mogao dati uslovljenost nekim događajima, npr. biće nam loše dok se ne uradi to i to. A da bih precizno rekao šta je "to i to" trebalo bi prije toga objasniti mnogo toga da bi se to pravilno shvatilo. A neprecizno: biće nam loše dok se narod ne počne duhovnu izgrađivati, ali iskreno i onako kako nas uče sveti spisi na koje se mnogi pozivaju a ni ne znaju šta u njima piše. Ovaj narod, narodi na ovim prostorima, su zbog ovih nekih stvari koje su davno odlučene da se dese ovih godina na ovim prostorima, trebali ovih godina više od svih drugih naroda iskreno zasukati rukave i zapeti sa duhovnom izgradnjom i time otvoriti vrata za velike događaje i promjene koje bi nastupile, prvo na ovim prostorima a onda i na cijelom svijetu. Ali ljudski faktor je zakazao iako su Sile Nebeske odradile svoj dio posla (npr. učinile da se mnoga proročanstva ispune ali i mnogo toga drugog). Neki proučavaoci proročanstava i koji su voljom Sila Nebeskih bili upućeni u sve što je trebalo biti i što je bilo su tada govorili šta prije svega vlast treba uraditi povodom tih događaja. Mnogi političari su znali za sve to, saznali su od tih duhovnih ljudi i za proročanstva i ostalo. Neki političari su bili blizu toga da urade ono što su trebali (Radovan Karadžić). Ali iz ovih i onih razloga to nisu uradili pa su oni koji su bili upućeni u sve to još tada rekli da nam se ne piše dobro u narednom periodu. Što se i ostvarilo i svaki dan se ostvaruje.

Isus Hrist je rekao: "kome je mnogo dano mnogo će se tražiti od njega"

A nama je dato veoma mnogo, nezamislivo mnogo. Mnogi u narodu za to ne znaju. Neki znaju. Mnogi koji ne znaju neće da znaju ni ono što mogu da (sa)znaju pa im to što ne znaju nije neko opravdanje.

LadyBug je napisao:
zbog cega tolike kazne tolikim narodima i tolikim generacijama? zar ne treba prastati? i kazes da je ta duhovna gradja svakog od nas konacni cilj, zbog cega onda ne postoje kazne koje na to navode?

Kažeš "zbog čega tolike kazne...zbog čega ne postoje kazne" :)

Sve kazne se svode na to da čovjeka prodrmaju da se zapita gdje je pogriješio, da analizira kako se ponašao, da razmisli kako bi se trebao ponašati da se kazne ne ponove. Sve kazne imaju za cilj da čovjeka vrate na put duhovne izgradnje jer smo po duhovnim učenjim svi ovde na Zemlju došli dobrovoljno i da smo se vjerovatno i složili da nas Sile Nebeske šibaju ako skrenemo sa puta jer smo tada imali mnogo veću svijest o sebi i svemu ostalom pa smo znali da je kazna mala cijena za greške koje ako se ponavlaju mogu dovesti do mnogo većih posljedica. Takođe nekima nije nepoznanica da smo se svi lomili da dođemo na Zemlju jer je velika navala za to a malo sretnika uspije. To je zato što se u Kosmosu zna po čemu je Zemlja specifična i koje mogućnosti nudi život na Zemlji, ali samo život u kome se radi na svojoj duhovnoj izgradnji i nadogradnji. U suprotnom život na Zemlji povlači ozbiljne posljedice. Tako da je život na Zemlji veliki Izazov. Zato Sile Nebeske puštaju kaznu i patnju jer kao što i psiholozi kažu patnja čovjeka može prodrmati više nego bilo šta drugo, čitao sam psihologa koji je rekao da se neki ljudi mogu probuditi i prodrmati samo ako kroz patnju dodirnu samo dno.

Takva nam je priroda da nam je šiba često najbolji prijatelj.

Ali problem je u tome što ljudi u kazni ne vide kaznu već vide nekakvu slučajnost, maler, lošu sreću. Zato se ne zapitaju o nekim višim stvarima, zato ne analiziraju vezu između onoga što su radili i onoga kako im se vratilo. A postoje i zamke. Ljudima se ne vraća uvijek odmah kad nešto zabrljaju. To je velika zamka u koju mnogi upadaju jer ne mogu povezati kaznu sa onim što su radili. To je još oko 1000-900 godina prije nove ere zapisao Solomon: "što nema odmah osude za zlo djelo zato srce sinova ljudskih kipi u njima da čine zlo". Pošto ljudi ne dobiju odmah kaznu za zlo djelo zato i dalje čine zlo jer misle da nema kazne a da je sve loše što ih snađe samo slučajnost i loša sreća.
To je velika zamka u koju mnogi upadaju. A o zamci bi znali da čitaju svete spise. Znali bi je i prepoznati i zaobići kad bi vidjeli da se ljudima (i narodima) za loša djela zaista sve vraća, možda malo kasnije ali se vrati.

LadyBug je napisao:
zar ne treba prastati?

Sile Nebeske ne popuštaju kaznu ne zato što ne praštaju ni zato što nisu milostive (jer kad nas trpe teško da mogu biti milostivije) već zato što je kao što sam gore objasnio kazna dobra za nas. Mi smo se vjerovatno unaprijed dogovorili i zamolili da nas kazne kad zabrljamo da ne bismo previše zabrljali. Znali smo da ćemo sada kukati na kaznu (patnju) ali smo rekli "ako budemo kukali Vi nam samo povećajte kaznu".

To ti je kao kad se Odisej nakon Trojanskog rata vraćao na svoju rodnu Itaku pa je usput trebao proći pored sirena koje omamljuju mornare svojom pjesmom nakon čega im unište brodove i ubiju ih, pa je Odisej znajući za to stavio vosak u uši svojim mornarima da ne bi čuli sirene ali pošto je sam želio čuti sirene sebi nije stavio vosak u uši već je naredio mornarima da ga zavežu za jarbol i naredio im da ga ne poslušaju ako im kad budu prolazili pored sirena bude naređivao da ga odvežu već da ga u tom slučaju i još jače vežu.

Tako i ljudi unaprijed znajući da će na Zemlji često kukati i da će u svojoj opijenosti i omađijanosti (matrixom - pjesmom sirena) željeti nešto što nije dobro za njih pa unaprijed pristanu da ih Sile Nebeske zavežu i da im ne ostave otvorene ruke da rade šta žele jer omađijan čovjek želi ono što nije dobro za njega ma koliko on bio silno ubijeđen da je to dobro za njega.

Citiraj:
kazne(zlodjela) navode vecinu samo na jos losije stvari

Uglavnom da, nažalost.
A to je kao što sam rekao samo zato što ljudi u kazni ne vide kaznu već vide nekakvu slučajnost, maler, lošu sreću. A to zato što ne čitaju i ne proučavaju svete spise.
Dok sa druge strane, zaista mogu reći iz ličnog iskustva, ljudi koji predano proučavaju svete spise i rade na svojoj duhovnoj izgradnji mogu povezati uzroke i posljedice i mogu po ponašanju naroda unaprijed vidjeti gdje to vodi a mogu dobijati i dobijaju spoznaje o tome šta će tačno biti pa nisu bili iznenađeni raspadom SFRJ, ratom, dužinom trajanja rata, posljedicama rata, udarcima koje je nedavno dobila pravoslavna crkva (koja zna o ovim proročanstvima ali se boji da ih iznese u javnost)...

pročitaj ovaj tekst

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=156649#156649

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2004, 16:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Neki koji su gledali ovaj film Pasija govore da jednostavno suze krenu na oči ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2004, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

LadyBug je napisao:
kad i ako budes imao vremena i snage napisi sta se na nasim prostorima trebalo napraviti na vrijeme i do kada ce po prorocanstvima biti ovako

Prije ti nisam mogao detaljnije o tome pisati jer ima toga dosta. Sad o tome možeš detaljno pročitati na sajtu koji smo napravili

http://www.duhovnaizgradnja.net
ili
http://www.duhovnaizgradnja.com

Pogledaj i temu

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=8739

Usput, da li će ovaj film "The passion of the Christ" uopšte stići kod nas? Ja sam ga doduše gledao početkom aprila.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 14 Maj 2004, 02:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Sad je i zvanično - The Passion se neće prikazivati u Banjaluci. Piše o tome u Nezavisnim novinama. Naravno, taj list nemojte da kupujete nego ukradite negdje ili posudite od prijatelja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]