banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 09:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 11:35 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Hmmm .. ne znam u cemu je problem ..
ako je na nasem jeziku mozda i kodnom rasporedu ...
Ja imam knjigu .. i kompletna knjiga je mocna .. govori i o trecem dobu (lotr) ali ne previse, cisto neke detalje koji su bitni, a kojih, koliko sam ja skontao, nema ili su sakriveni u samom lotr-u ...

A nesto sam kontao .. kako je Tolkin imao "seriju" imena .. npr. T : Torondor, Turgon, Tingol, Tangorodrim, G: Gondolin, Golum, aj shit sad sam zaboravio ime grada koji se spominje i u filmu - bijeli grad .. ma znas na sta mislim ..
bukvalno covjeka uhvatila inspiracija po fazonu "sta ima na t" :)

Prvi dio govori o nastanku, i to je u principu najbitnije, da se sve shvati, tako govori uopste os vijetu (koji je samo jedan mali dio globalne misli, muzike, simfonije).. odlican je ..
Ali sami silmari su meni mocni.. i ono jadno drvo sto su ga presadjivali kad god da uniste :)))))))) Pad Numenora je bio mocan, no tad Tolkin kaze da je Sauron izgubio tijelo (a bio je lijepo tijelo kad je htio) i postao samo duh... kad se srusio u dubine zajedno sa Numenorom .. a ovdje kad mu je Isildur otkinuo prst sa prstenom i tako izgubio tijelo ... Iako sam Tolkin kaze da se radnje preplicu nasluti se tu i tamo razlika ...

No u svakom slucaju Tulkas je meni najmocniji ;))) a skontaj molim te saljivdzija :))) iako on ne spada u ove tri rase nego u one sto dodjose u svijet koji su napravili, i kad je uhvatio Melkora i bacio ga u prazninu van svijeta berz mogucnosti pomilovanja :))))

Sto se vojske tice najbolja mi je strasna vojska patuljaka .. sa svojim velikim maskama od zlata kad su se u ogromnoj kolicini (nargotrond i belegrosta) spustili u niziju zajedno sa ujedinjenim snagama vilenjaka i ljudi da se obracunaju sa silama zla ... A ovaj patuljak iz filma nije bio ni slican ovim iz knjige - no to je vec druga "vrsta" patuljaka :)
itd.. itd.. otisao ja u off-topic vode :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nisi otišao u off topic jer sam ja i htio da se pored filma (što je glavno) ovde prozbori i o knjigama. Bolje da je sve na jednom mjestu a i film je strogo vezan za knjige pa nam izađe gotovo na isto :smile:

Silmarilion sam čitao ali ne tako skoro i to samo jednom pa ga ne poznajem tako dobro kao ti. Silmarilion je donekle naporan jer ima tonu likova, imena koji su vrlo slični pa je teško pohvatati ko je ko i ko je šta uradio :smile:. Prvo poglavlje o stvaranju mi se mnogo sviđa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 16:26 
Majstor
Majstor

Mogu ti knjgu prebaciti (posto je iz knjige lakse citati u svakom slucaju) kad mi je vrati prijatelj koji je trenutno cita ..

Knjiga je odlicna .. prva liga ...
O izgnanstvu , o pobuni, o ljudskoj cudi i kvarnosti .. nema sta .. svaka cast Dz. R. Tolkin ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije problem za knjigu, ima je moj brat pa je mogu uzeti kad hoću. Planiram čitati sve ponovo, Hobita pa Gospodara Prstenova pa onda Silmarilion ali to kad nađem vremena a sad ionako čitam nešto drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 18:52 
Majstor
Majstor

ok :)

...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Evo i ja dodjoh sinoc iz kina :wink:
Oni tehnicki detalji, film od pokazivanja WB do kraja projekcije traje ravno 2h:50m
Slazem sa onim sto je vec napisano na ovu temu, znaci detalji, scene, bas je puno paznje obraceno na to. Sile prirode, savrsenstvo i komliksnost nekih scena.
Likovi i njihovi detalji, bas preciznost. Muzika naravno i paznja posvecena njoj.
E sad jedna (mozda dvije) scena mi bile malo nelogicna. Frodo bjezi prema skeli i za njim ide jedan od Nazgula i on preskoci "nogama", a njegov pratioc se vrati jer "ne moze" preskociti toliku udaljenost s konjem??
Druga scena, Gandalf pada i niko mu nece pritrcati u pomoc, iako je taj dio mosta citav i nije pokazano da se srusio, onaj demon je pao dole..nema opasnosti ..
zasto ?;)

Na kraju bih mogao izvesti izraz koji bi po meni oznacavao smisao film "najbolje ekranizovana bajka".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 17:19 
Majstor
Majstor

Misko:
i ja sam to kontao, ali sam onda povezao:
frodo je skocio, "utvara" je malo kasnije dosla, a i ako skoci upade u vodu (ako ne uspije, a ako uspije skace na splav, a onda svi zajedno padaju u vodu, a njima se ne zuri kad znaju gdje ovi idu...)

Gandalf pada, i ja sam to kontao, bilo je glupo, ali orci su bili sa svih strana s opasnim lukovima :)))) prsti okolo ... a sve se to odigralo u sekundi (no oni su zbog filma to malo produzili) ..
Tako da i ima neke logike ... dok bi oni njemu pomogli, i izvukli ga, to je bar 10 sekundi, do tad bi ih orci izbusili kao s. sir. :)))
Ma film je strava :)

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja sam danas poslije podne film gledao po treći put :smile:

Ma neki prijatelji nisu gledali pa išli organizovano i zvali i mene a ja imao "težak" izbor, ili ostati kod kuće i učiti ili gledati odličan film pa nije bilo teško odlučiti :smile:

Ma film ima strava dobru muziku ali to se ne primjeti tako dobro kad se film gleda prvi put jer se čovjek uvijek usmjeri više na ono što vidi nego na ono što čuje što je šteta i što je ujedno razlog zbog kog ne volim muzičke spotove. Pohvatao sam neke detalje koji su odlično urađeni a koje nisam vidio prije kad sam gledao.

mIRCon je objasnio scenu sa splavom a ja ću pokušati objasniti scenu sa padom Gandalfa. Stvarno izgleda čudno kako mu niko nije pritrčao pomoći ali...Balrog je samo povukao Gandalfa bičem i onda ga pustio i Gandalf je po filmu pao zbog nedostatka snage da se digne ali mislim da ga u knjigama Balrog nije povukao pa pustio već da ga je skroz povukao u ambis i nije ni bilo šanse da mu neko pomogne. Ovde je to pretočeno malo u spektakl, da bi Gandalf koji je visio mogao reći ostalima "Bježite budale!".

Ali ima još nešto mnogo čudno a to je kako je na kraju filma Aragorn tako olako pustio Froda samog (jer nije ni bio plan da i Sem ide sa njim). Na jednu stranu idu Aragorn, Legolas i Gilmli, svi ratnici, junaci, a na drugu stranu Frodo, jadni mali Hobit koji nosi Jedinstveni Prsten (ovo mu je pravo ime), milion stvari može da mu se desi. Aragorn u prilog objašnjenja ove zaista čudne situacije kaže samo "Frodova sudbina više nije u našim rukama". Ovo ne izlažem kao kritiku filma već samo kao konstataciju. Čitajući knjige se ne stiče toliko jak utisak o čudnosti ove situacije, vjerovatno je to Tolkin tamo jasnije i detaljnije objasnio. Ali sve je to tako trebalo da bude, sve je to po Scenariju Onoga ko je pisao Scenario. Galadrijela je prorekla da će se družina raspasti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 18:50 
Majstor
Majstor

Ma muzika i zvuk je nesto sto je mene impresioniralo cim je film poceo ...
tom utisku doprinosi pojacani surround koji su uradili ovih iz multipleksa ... red je i bio da se tako nesto odradi ..
Legolas je meni ispao faca ... u principu od "ostale druzine prstena" je imao najjace poteze, brze rakcije i odigrao veoma vazne stvari ... tokom cijelog filma ... za razliku od Boromira koji je na kraju ispao regularan tip ...

Vader: da i meni je malo cudno bilo to sto su ga tako lako napustili ali sam zadatak je povjeren frodo-u, tako da je to bilo i za ocekivati.. no previse su "hladno" odradili tu scenu ...

Baj d vej .. 'ste primjetili kako cudno izgovaraju slovo r
Boromir npr. ili Mordor ... naglase ga cudno .. posto tako i treba, a oni englezi pa nisu navikli, tako da cudno zvuci :))))
I jos nesto iako sam samo jednom gledao film, ne cini li se vama da je patuljak malo razrook ?? da mu jedno oko zanosi ..?
ili se to meni ucinilo ;)

E jos nesto ... posto nisam citao lotr
pojavljuje li se Volsebnik (mislim da se tako zove) u preostala 2 dijela knjige ??
znam da je u hobitu gandalf u sredini knjige otisao da se bori sa ostalim carobnjacima protiv Volsebnika i vratio se na kraju kad je sve vec bilo zavrseno ;)))))
Sto se hobita (knjige) tice (kako nije vezano za film, ni za lotr direktno, ipak je to njihova preteca) meni nekako mocno zvuci ime patuljka Daina
na mapi pise - (koliko se sjecam, davno sam citao) Zeljezne planine - tamo je Dain
;) I kad je bi obracun izmedju ljudi i patuljaka, kad je dosao Dain sa strasnom vojskom ljudi su se vidno "utrtali"
I tad kad su udruzili snage i obracunali se sa orcima i vukovima zla (patuljci, ljudi pa cak i ogromni orlovi Torondorovi) slika koju covjek zamisli je neopisiva ... hobit je to gledao sa stijene .. a dole se krvilo, leseva na sve strane, ogromna vojska itd ..
To me bas onako "pogodilo" tj. impresioniralo ...
ta scena i scena iz Silmarilion-a (koju sam vec spominjao) kad su sve udruzene snage patuljaka, vilenjaka, ljudi, eldara, Gondolinijera i vojska kralja Tingola napali utvrdjennje Melkorovo (morgotovo) i unistili ga .... Tesko je to zamisliti, ali stvarno sam zamisljao ogromnu ravnicu kojoj se ne vidi zemlja ni trava od silnog broja vojnika ... celicni oklopi, maveci, koplja, strijele, sjekire ..
mocno mocno ... Tolkin je stvarno neka vrsta genijalca ... ako nista drugo bar je znao dobro opisati situacije ... u principu sve sto sam zamisljao iz knjiga na filmu je bilo isto tako .. sto ce reci da smo SVI isto zamisljali ... e to je uspjeh jednog pisca ..kad svi isto dozive :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 19:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
Ajd vi malo manje pisite. Pravo me uhvati muka kad vidim kolike su vam poruke :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2002, 22:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa kad razmislim...moguće je da patuljak Gimli ima malo čudniji pogled ali nije razrok :smile:

Koliko se sjećam nikakav Volsebnik se ne pojavljuje u knjigama Gospodar Prstenova. Malo likova iz Hobita se pojavljuju u GP-u, Gandalf, Bilbo, Golum, možda neki od onih orlova i možda još neko i to je sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2002, 00:55 
Majstor
Majstor

Hmm...
gledao sam lotr veceras u 2100.00drugi put ..
ukocio sam se ...
stvarno je neudobno .. plus sto je bilo hladno ....

sto se filma tice ... isto kaa i prvi put - odlican...
Ovaj put sam obratio paznju jos vise na detalje .. (odjeca, maske, kosa, ukrasi, ogrlice itd...)
Nema sta .. svaka im cast ...

i patuljke su stvarno dobro odradili...
tacno onakvi kakvi i jesu ...
gimli je kukao kad je vidio mrtve patuljke u rudnicima Morije, i jako zaplakao kad je vidio Balinov grob ...
(u Silmarilionu kad je ubijen vodja Nargotronda (ja mislim ...ili Belegosta) svi patuljci su pjevali zalopojku, prije nego sto su krenuli u osvetu ...)

i tako ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2002, 20:09 
Majstor
Majstor

Jops samo da dodam ..
posto sad imamo kao i neke J.R.R.T. fanove

pogledajte sta su "kolege" kroati odradili
http://www.posluh.hr/tolkien/

Site je simpatican .. graficki mozda ije "bog i batina" ali ima prica ...
ne pretjerano, ali dovolujno .. saznao sam poprilicno detalja ..
nije tesko snalaziti se .. ima i slika od raznih autoraz pa cak i neke koje je licno j.r.r.t. naslikao ..
likovi, oruzja, vrijedni predmeti, rase, bitke sve je opisano (ne vbas sve ali poprilican broj)

Vader: mozda znas za tu stranicu, ako ne znas ne bi bilo lose da je pogledas .. meni je poprilicno dobra ..

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2002, 15:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon hvala na linku, pogledao sam sajt i dosta je dobar, ima dosta interesantnih podataka ali ga nisam detaljno pregledao što ću sigurno uraditi kad budem imao više vremena.

Da vam kažem da se u gradu može nabaviti Lord Of The Rings soundtrack koji je za strogu preporuku onima kojima se muzika iz filma svidjela. Ja sam ga posudio i "spustio" u mp3 :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2002, 18:31 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
a gdje se može kupiti, u kojem cd shop-u?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2002, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Metro"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2002, 22:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
I stvarno je odlican !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2002, 23:10 
Majstor
Majstor

Cuj mirka sto hoce da kupi cd ... pa skini ga s neta :))))) ni full soundtrack u .wav formatu ti ne bi bio problem, a kamoli .mp3 :)))))))))))))))

morao sam ovo napisati ;))))) ocu i ja 8mbit-a ;)

Bas cu pogledati i ja da ga [cd :)] "dignem" pa da prekrstim u mp3

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 08:28 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
borim se protiv piraterije
kupujem samo zvanična izdanja :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
He-he, momci da samo sebe cujete sta pisete kao da je klingonski jezik i njihov svijet. Kako vam je samo poslo za rukom da popamtite ta silna "svakodnevna" imena? :eek:
Moracu i ja izgleda da investiram ta dva sata i 50 min., pa da obogatimo ovu diskusiju.
Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]