Odličan film. Sjajan. Najupečatljiviji u zadnje vrijeme. Dosta bolji nego što sam očekivao.
Priča (nemilosrdna osveta, osveta i samo osveta) nije originalna (što i nije neka mana) ali je prikazana na fantastičan način. Odlična muzika tokom cijelog filma odlično uklopljena u scene. Soundrack obavezno nabaviti. Priča ne ide linearno nego skače po "blokovima", malo sadašnje vrijeme, malo prošlost, a to mi se sviđa, i još je to odlično urađeno. Onaj dio koji je prikazan u obliku crtanog filma je takođe dobro urađen, simpatičan i neuobičajen skok sa igranog na crtani film.
Ko je gledao vjerovatno je primjetio kod one najveće borbe sa mnogo protivnika kako je nestalo boje, film je bio crno-bijeli, i nije bilo boje dok nije ostalo samo nekoliko protivnika, onda je Uma Turman blinknula okom i boja se vratila ali odmah je neko ugasio svjetlo pa je uz blaže pozadinsko svjetlo sve opet više manje bilo crno-bijelo, bez boje. Lično dajem 97% da je to samo zbog krvi. Ta scena borbe je najkrvavija u filmu i vjerovatno bi bilo nezgodno (a možda i zabranjeno) da su to prikazali u boji, sa pljuštanjem litara i litara krvi na sve strane. A možda im je do tog trenutka i ponestalo crvene boje. Ovako u crno-bijeloj slici ta "tečnost" djeluje kao neodređena tečnost, maltene kao voda (bar je mene tako asociralo vjerovatno jer sam na vodu kao tečnost najviše navikao). Baš me zanima koliko su sa pljuštanjem krvi na mjestima odsječenih ruku i glava pretjerali ili bi to tako nekako i bilo, najvjerovatnije je da su pretjerali.
Filmu ne manjka ni humor što je za pohvalu. Zanimljiva je scena kad pomoćnik u baru ne želi praviti čaj i sake mušteriji jer gleda sapunice (Japanci lijenčine

) i što se svađa sa šefom a u drugoj sceni se vidi da je "šef" zapravo majstor borilačkih vještina i pravljenja mačeva a pomoćnik ponizni i pokorni sluga. Navodi na zaključak da je njihovo prepiranje u baru samo maska za masu. Fantastično prikazano.
Ne manjka ni ogavnih perverzija (kakvih ne sumnjam da ima) kao što je "iznajmljivanje" osobe u komi za seks za 75 $. Primjetiti da je "iznajmljivač" nosio krst oko vrata. To je dobro prikazano.
Ona je izlupala "iznajmljivača" vratima po glavi ali se ne sjećam da je prikazano da ga je ubila. Šteta bi bilo da nije.
Zanimljivo je prikazano
mentalno pokretanje mišića, pomjeranje palca na nozi.
Što se tiče "sjeckanja" katanama ono je potpuno realno, katane su ekstremno oštre (sjeku maramicu pod uticajem težine same maramice) i svaki mali dodir izaziva posjekotine i odsijecanja. A što se inače tiče realnosti filma ne vidim mnogo toga što je nerealno, meni je možda najnerealnije što ona preživi istovremenu borbu protiv onoliko protivnika sa maskama. I naravno, nerealno je što je preživjela ona kojoj je prije te borbe odsjekla ruku, ona je (pogotovo kako su prikazali šikljanje krvi) trebala iskrvariti dosta prije kraja borbe. I nerealno je onoliko šikljanje krvi. Ostalo je više-manje OK.
Ono što nisam znao i što vidim da niko ni ne pominje na ovoj temi je da je ovo tek pola filma, kad je film sniman vidjeli su da bi bio predugačak pa su ga presjekli na pola, isto kao Matrix 2 i Matrix 3.
Jedva čekam nastavak. Ostala su još dva protivnika i Bill.