Konačno sam i ja gledao film pa smijem pročitati šta ste pisali.
Ovaj nastavak ima odlične efekte ali osim ako sam propustio da shvatim nešto jako važno i interesantno u samoj priči onda meni ovaj nastavak nije ništa posebno. Ustvari ja sam se nekako od početka filma postavio da ne razmišljam mnogo o filmu, o radnji, o zavrzlamama, i tako sam i odgledao film do kraja, bez naprezanja, opušteno. Čak ni poslije filma nisam imao pitanja vezano za ono što se desilo iako mi dosta toga nije jasno. U nekom sam čudnom stanju nezainteresovanosti. A to je možda zbog ovoga što je mIRCon pisao, priča je tanka (ili je ja uopšte nisam shvatio), gotovo da nema ništa bitno da se shvata ili bar ne stvara neku veliku zainteresovanost, nema mnogo metafizike ni filozofije u čemu je prvi dio bio najbolji a i drugi dosta jači od trećeg.
Čak kao i da sam predosjećao, i prije nego što je stigao uopšte mi dolazak filma nije stvarao euforiju, nekako me više interesovao treći nastavak Gospodara Prstenova. Iako me poslije Reloadeda interesovalo šta će biti u Revolution
s (tek sam nekidan uočio da ima
s na kraju i da se radi o množini).
SPOILER
Matrica nije uništena već valjda reload-ana, to se vidi na kraju kad ona mačka prolazi i ona malena leži na zemlji kad se kod primijeni. Arhitekta je dozvolio da se svi iz matrice (koji su "priključeni") izađu u stvarni svijet na slobodu ako to žele (ovo doduše malo podjeća na jedan segment u Svetom Pismu).
Meroving i Persefona imaju jako malu ulogu u ovom nastavku što uopšte nisam očekivao.
Teorije da je onaj koji leži do Nea na kraju drugog dijela zapravo agent Smith su se pokazale tačnim.
Stara Oracle je bolja od nove. Čak se nisu ni trudili da objasne promjenu oblika (za one koji ne znaju: stara glumica je umrla) već su to zavili u neku metafiziku.
Borba na dokovima Ziona je najimpresivnija scena u filmu, mada je veoma impresivan i Grad Mašina i njegova odbrana. Lijepa je i scena kad su Neo i Trinity odletjeli iznad oblaka.
Razgovor između Nea i AI mašina je interesantan, možda čak najinteresaniji iako dosta tanji od tzv. "kapitalnih dijaloga" kojima obiluju prvi i drugi dio što ukazuje na to koliko su dijalozi u trećem dijelu nekako...tanki, razvodnjeni, vidi se da su se trudili da naprave neke mudre dijaloge ali meni oni u ovom dijelu opšte nisu odisali snagom kao dijalozi u prva dva dijela.
A ona borba Nea i Smitha, pa oni mogu tri dana onako da tuku i da opet ništa ne naprave. Bilo mi je smiješno kad je Neo u onoj rupčagi udario Smitha i zabio ga duboko u stijene a ostali Smithovi gledaju odozgo, pomislio sam: "e sad ti ostaje da se boriš još sa hiljadu takvih"
Pored toga očekivao sam i priželjkivao od Smitha neko izneneđenje, neku prekretnicu, pogotovo kad je rekao: "nisam toliko loš kad me bolje upoznaš". A on je ostao samo obični negativac do kraja. Mada i pored toga ostaje da je on jedan od najupečatljivih likova u trilogiji.
O ovome i nerazjašnjenim pitanjima se može još pisati. Ovo su tek prvi utisci.
No svakako je moguće da ja nisam shvatio neke bitne stvari u trećem dijelu pa bih volio da oni koji su oduševljeni filmom objasne neke stvari, npr. čime su oduševljeni, kako su oni shvatili priču a i da odgovore na pitanja koja je postavio mIRCon.
Ajde delfinka