banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jan 2011, 22:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Zanimljiva rasprava! Nije o "Tangled" ali moze i ovdje. :D
Sto se tice "unistavanja" bajki, moje misljenje je da "Tangled" nije pravi primjer. Izmijenjena jeste, ali nije unistila original. Meni se cak vise svidja ovaj crtani nego izvorna bajka, ali to je stvar ukusa.

Bajke u originalu niko nije unistio. One su tu, postoje i siguran sam da ce nakon zasicenja 3D tehnikom, komjuterskom animacijom, ponovo doci red na njih. Ne vjerujem u tu bajkovitu pricu da se danas prave animirani filmovi zbog novca a prije nisu. Dizni (osim u prvom crtezu Miki Mausa) nikad nije bio nista drugo nego profitna organizacija i ja u tome ne vidim nista lose (ako mislis da su ranije ekranizacije bajki pravljenje zbog ljubavi, a ne novca, varas se). Zar sve sto donosi zaradu mora biti lose?

Nisam ljubitelj "Pirata sa Kariba", ali ako si njih naveo kao primjer, pitam se da li sve sto gledamo, citamo, slusamo treba imati smisla i pouku? 2 sata zabave i to je to. Jos imas izbor da ne odes u kino.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ovako treba pisati postove: kratko, jasno i jezgrovito... Ja dok se "odrazim" napravim kilometarski post. :lol: :lol: :lol:

Potpis na sve što si rekao.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 01:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
dtb_pro je napisao:
Meni smeta to što su tako javno rekli surovu istinu (istina je, svi su to i dosad znali, ali se bar ćutalo zbog djece) da ne žele više da snimaju po dobrim starim bajkama jer je to "prevaziđeno" (wtf?) nego će da rade ono što donosi profit bez obzira na poruku filma

To ti je tako u svemu, i kod igranih filmova, a i u ne-filmskim djelatnostima. Što prije prihvatiš da je to (zasad) tako manje ćeš se nervirati.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
@ Phoenix

Ti si napisala "Dizni je zakon, ostali su bezze." Zato sam i ja spomenuo samo Dizni. Dreamworks i ostale nisi spominjala pa nisam ni ja. Ali niko drugi do Diznija nije uzeo i tako surovo to iznio kao javno saopštenje. Stari Walt Disney bi se okrenuo u grobu da može da čuje tu izjavu. I da se razumijemo, ne živim ja u nekim starim idealima, niti sam sisao vesla pa da sad ulazim razmatranje odnosa profit-kvalitet. Profit je iznad svega. USA je zemlja koja je nastala na samo jednoj osnovi - novac. To je jedino što razumiju i na osnovu čega žive već 500 godina. Oni NITI JEDAN drugi ideal ne poznaju. Da imaju bilo šta drugo radili bi ekranizaciju bajki iz svoje književnosti, a ne evropske. Da se razumijemo, ja uživam gledajući te crtaće, osim ovih idiotskih novotarija koje nemaju nikakvu priču već se snimaju isključivo zbog 3D efekta, ali proćiće i ta pomama.

Ne smeta meni što oni rade to što rade, pogotovo kad odrade kvalitetno, ali mi smeta činjenica da za njih više ne postoji ništa sveto što su dokazali ovakvom javnom izjavom. Meni smeta poruka koju šalju djeci. Ako nisi razumjela, rekli su neće više biti ni Ljepotice i zvijeri, ni Male sirene i Pepeljuge, već samo neki udri-zapali-raznesi-uništi-zakolji-izmlati crtići. E to mi smeta. Ja imam malo dijete i kao more drugih roditelja ću mu tražiti po netu Branka Kockicu, a ne Teletabise, tražiću mu i Malu sirenu pa i Šreka pa i one stare Nindža kornjače koje su imale ljudske crte lica i igrale i skakale, a ne ove nove sa fantomskim očima koji za epizodu raspore više ljudi nego što ih Bata Živojinović pobije u 4 epizode Valtera.

Nadam se da me bar sad malo razumiješ.

@ Vader
Čova, pa ne živim ja na Jupiteru, naravno da znam da je to tako i poštujem. Ali malo je surovo reći javno dječici: "Nemojte biti retardirani, šta će vam neke princeze, vitezovi i sličan shit kad su šestoglave ljigave elijen zvijerčice koje ubijaju sve dok krv ne prekrije ekran za vas prava stvar. Mi znamo". E to me boli. Ali za naciju koja već živi svoje Farme, Big bradere i slične "zaglupim ti mozak i napravim te svojim robom" stvari iluzorno je sad pričati o tome.

Ali to nema veze sa ovim crtaćom za kojeg još jednom napominjem da mi se sviđa, kao što mi se sviđaju i mnogi drugi dosad. Ali upravo takve je Disney rekao da više neće da snima. Zato neću razglabati off-topic i molim za oprost za ovo dosad.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Što se tiče Nindža Kornjača i sličnih, tu sam saglasna. I ja bih voljela da današnja djeca i moja buduća djeca odrastaju uz Branka, Muzički tobogan, Fore i fazone i školski program uz kakav sam ja odrastala, ali nažalost, toga više nema. I apsolutno to ne opravdavam. I tebe razumijem zašto se buniš protiv takvih crtaća, jer se i ja bunim protiv takvih crtaća. Ja se prepadnem sadašnjih Kornjača, kad ih vidim kakve su, a kamoli djeca. :wink:

Ali gdje si ti našao toliko nasilje u Tangled? Možda sam ja gledala neku drugu verziju od tebe, ali tu nigdje nema nasilja, barem ne više od onog neophodnog i onog nivoa koji mora da bude u sukobu dobra i zla. Čak mi ni ova vještica nije toliko stravična kao što je bila ona u Snježani, od nje mi se krv ledila kad sam bila mala. Mada i ona u Uspavanoj ljepotici vodi mrtvu trku sa ovom. I sad su mi nekako stravične. Brrrr...

I kao što vidiš, oni su rekli da će odustati od toga, ali nisu odustali, napravili su svoju verziju Zlatokose, kao što su radili sa svim drugim bajkama koje su ekranizovali i nakon svih tih moderno rađenih crtaća, vratili su se njima karakterističnoj animaciji (unaprijeđenoj i modernizovanoj, naravno) i likovima sa prepoznatljivim crtama lica i sebi svojstvenom "potpisu".

A ako već hoćeš da raspravljamo, u svakoj bajci (originalnoj bajci) ima i nasilja i podmetanja i svega, mnoooogooo gore nego u crtaćima; vuk pojede Crvenkapu i baku, lovac raspori vuka; poenta je samo u tome da na kraju dobro pobijedi. Ali, koliko god nama to paradoksalno zvučalo, bajke (originalne a ne ove Gimove) nisu ni nastajale zbog djece niti su pisane za djecu, ako ćemo iskreno. Tek prije par godina sam skontala puno značenje Crvenkape. :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Pokušaću biti što je moguće kratak:

Nisam našao nasilje u Tangled, već govorim o nasilju koje Disney (kojeg si ti pomenula) namjerava da snima u budućim crtićima u odnosu na dosadašnje.
A na Tangled topic sam se javio ponajprije da bih prokomentariosao post od BSE-a, kojeg sam pritom pitao kad ćemo na kafu što mi je bio primarni cilj.
Ali vi navalili.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 17:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
a tek odvesti djecu da gledaju crvenkapicu... :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ekKMYAOmTj0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Dtb-pro

Nisam ja navalila nego ti. :-P Ti si mene isprozivao prvi a ja sam branila svoje mišljenje. :wink:

I ovaj crtać je budućnost u odnosu na tu njihovu izjavu; vidjećemo šta će oni da urade u daljoj budućnosti, pa ćemo tada komentarisati. Ni Lilo&Stitch ni Wall-e ni "Priča o igračkama" ni mnogi drugi nisu rađeni po bajkama pa su opet sjajni i nenasilni. :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 11:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
taksi je napisao:
Nije problem objasniti djeci. Kupite im knjigu bajku u kojoj ima i bajka o Zlatokosoj. Ako imaju dodatnih pitanja, odgovrite im, objasnite sta je izvorna bajka, sta je termin parodija i jos pokazete na primjeru.

to tako lijepo zvuci, al` realno nista od toga - djeci (a i odraslima) je lakse pogledati filma/anim.film i tako sebi stvaraju sliku i misle da je to 100% tako
kao sto rece jedan profesor "danas svi pisu, a malo ko cita"

@dtb_pro: off topic nije dozvoljen, pa ti preporucujem pp, sms, phone call, e-mail,... :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]