Дефинитвно су аутентични, цјела прича са Хрватима је тачна они су бојкотовали репрезентацију, отишли су само наши фудбалери, тамо били трећи и по нашој причи покрали нас опасно, чини ми се Уругвају признали нерегуларан гол а нама поништили чист.
Citiraj:
Монтевидео, Бог те видео – прича о Моши и Тиркету!
Филм „Монтевидео, Бог те видео”, о великом успеху наше репрезентације на Првенству света у Уругвају 1930, на коме је тим тадашње Југославије играо у полуфиналу, премијерно је јуче приказан новинарима у биоскопу „Таквуд“.
По мотивима истоимене књиге Владимира Станковића, Драган Бјелогрлић остварио је редитељски деби.
Ривалство највећих клубова предратне Југославије, БСК и Југославије, приказано је на сјајан начин. Улоге два најбоља играча Благоје Моше Марјановића и Александра Тирнанића Тиркета, тумаче млади Петар Стругар и Милош Биковић.
- Радио сам филм скоро годину и по дана, а када сам га одгледао схватио сам да сам одсањао сан. Морам сам да одем у прошлост због тог сна, јер тешко да бих га направио у садашњости. Филм је испричао дивну причу и биографије историјских личности. Било је литерарне слободе, али приказани су истинити догађаји – рекао је Драган Бјелогрлић, не пропустивши прилику да се захвали сарадницима, посебно сценаристи Срђану Драгојевићу.
Глумци су одабрани на основу година, јер је редитељ желео да буду вршњаци или приближне старости као репрезентативци Југославије 1930.
- Био сам принуђен да ангажујем неафирмисане момке који још студирају. Сатисфакција ми је што сам кроз редитељски деби успео да промовишем нову генерације глумаца. Хвала и старијим колегама – додао је Бјелогрлић.
Сергеј Трифуновић је нагласио да је Владимир Станковић био инспирисан да напише књигу победом САД на СП 1950. против Енглеза:
- Влада је рекао да ако су то могли да ураде Американци можемо и ми. Идеја је фантастична, дружио сам се са унуком Александра Тирнанића, али нисам помишљао да би о репрезентацији 1930. могао да се сними филм.
Глумци су имали и фудбалске припреме. Више од годину дана су тренирали како би у филму приказали мајсторство прве генерације наших фудбалера која је учествовала на планетарном шампионату.
- Четири тренера професионалца радила су са глумцима, у филму је и професионалних играча, чланова БСК и Југославије. Имали смо спремне и дублере за фудбалске сцене, али нисмо имали потребе да их користимо – напоменуо је Бјелорглић.
Директор пројекта „Монтевидео, Бог те видео“ Звонимир Шимунец изразио је задовољство што је филм завршен пре краја 2010, у години одржавања Мондијала:
- Било је идеја да пожуримо уколико се наша репрезентација пласира у други круг Светског првенства у Јужној Африци и филм се прикаже одмах после Мондијала. Како се то није десило имали смо још времена.
Фудбалски заљубљеници сигурно ће похрлити у биоскопе. Премијера је сутра од 21 час у „Сава центру“. Планирано је да већ данас филм буде приказан у Косовској Митровици и Звечану.
Снима се и серија, други део у Уругвају
Тема филма „Монтевидео, Бог те видео“ су припреме репрезентације Југославије за СП 1930. у Уругвају. Снимљено је већ девет епизода истоимене серије, док ће други део филма бити сниман у Монтевидеу.
Један од наших сарадника у Уругвају покушава да пронађе фудбалере, снимаћемо и у Србији на местима која смо афирмисали у првом делу.