Vader je napisao:
Mada kad je Arhitekta rekao Neu da će ako uđe na desna vrata izabrati 23 ljudi, 16 žena i 7 muškaraca, resetovati (reloadati) matrix i onda sve krenuti iz početka osnivanjem Ziona a ako uđe na lijeva vrata vraća se u matrix svojoj Trinity ali svi ljudi ginu, Zion se totalno uništava. Neo mu tada kaže da to ne smije dozvoliti jer mašine ovise o ljudima zbog energije a Arhitekta kaže da oni mogu prihvatiti neki drugi nivo egzistencije, tako nešto kaže
Heh, zanimljivo, ali ako on izabere desna vrata i uzme ljude, resetuje se matrix.. sve je ok ali sta je sa trenutnim Zion-om ?? Sta je sa njegovim ljudima itd .. Kako mogu resetovari "stvarni svijet".. Dakle moguce lako da to ide u prilog samoj teoriji "matrixa u matrixu"...
Nisu ni masine tako glupe da ostave mogucnost "izlaska" i zaobilazenja sistema...
Neko je rekao "zasto bi se masine mucile stvarajuci matrix, zasto ne bi koristile komirane ljude za energiju i nista vise".. Dobro pitanje .. dva odgovora:
1) zato da bi ljudi koji su slobodni kontali neke tripove o tome da tijelo ne moze bez duse itd itd sve da bi se odvukla paznja od stvarne istine koja je
2) matrix u matrixu - znaci izmisljena situacija - ljudi zarobljeni od strane masina, slobodni (bar misle da su) se trude da oslobode ostale i uniste masine, harmonija je savrsena - nista nije idealno (jer ne moze biti, postoji element haosa) masine se bore protiv ljudi i obratno... a neka deseta prica se vrti u pozadini svega koje nisu svjesni ni ti ljudi a potencijalno ni te "masine" ..
Film stvarno ostavlja mnogo pitanja koja "zjape" sirom otvorena a tesko da mozemo doci do odgovora...
Mozda matrix postoji u vise nivoa... 1. nivo - klasicni matrix, 2. nivo - zion vs machines, 3. nivo - nesto deseto itd itd..
Po svemu sudeci (nisu braca naivna) ispostavice se nesto sasvim deseto, nesto sto mozda nismo ni pomislili, a da je to prava istina i tek onda bi sve bilo logicno... :) Jer bilo bi malo glupo kad bi mi skontali sad sta je matrix, sta je ideja filma i sve ostalo - cemu onda treci dio - ok, efekti, dio (poznate) price i zarada ... no kad su vec smislili svu ovu pricu vjerovatno su smislili i neki zaokret od 180 stepeni u trecem dijelu koji finalizira cijelu pricu i privodi je kraju ... (a sta je kraj i gdje je kraj ??)
U svakom slucaju M-Reloaded je dobar film..
Neke stvari mi ne idu u glavu - npr. Persefona - trazi da je Neo ljubi kao Trinity.. cemu to ?? Da se navodno "prisjeti" tog osjecaja .. Ako je program - zar mu treba prisjecanje - sve je smjesteno u fajlvima i programi ne poznaju godine i zaborav ... (mozda je samo ljubavni element da ne bude cista akcija, pa onda slijedi i reakcija ljubomorne Trinity itd..) a mozda to govori nesto .. Mozda je i ona bila "The One" jednom prilikom.. pa se kasnije skontala sa Merovingijanom (koji je potencijalno takodje bio "The One"), pa zato - posto je covjek zeli da se "prisjeti"... itd..
Vader: rekao si za broj 101 ... ko zna zasto se pojavljuje - mozda ima neku simboliku u nasem svijetu .. a mozda simbolizuje binarni broj 5 .. mozda folovi - kao 5 "The One"-ova je bilo prije tekuceg... ili 5 puta je matrix reload-ovan ... i tome sl ... (opet ima kao nekog smisla) .. a mozda je nesto deseto u pitanju i nemaju nikakve veze (sto malo smrdi, ne bi slucajno stavljali te brojeve tako cesto) :)
Gledao sam samo jednom, poledacu naravno 10+ puta u dogledno vrijeme (bas kao sto sam i Matrix gledao 10+ puta) .. No svakako je zanimljiva prica Arhitekte ... Kaze mnogo stvari koje treba pohvatati i kasnije dobro razmisliti o njima ako se misli "skontati" matrix .. a sve sto kaze se opet mora uzeti sa dozom sumnje, dvosmisleno i puno zamki (za one koji kontaju o sustini matrixa) ...
Zanimljivo je kolika je frka doci do Arhitekte.. sto zamki, milion uslova da se poklopi itd .. a opet tako lako otici od njega ostavivsi iza sebe samo prasinu i skrsenu zgradu ... (ako se dobro sjecam, za Neom je "krenula" i eksplozija, on je izletio a sprat zgrade eksplodirao .. Sta reci ?? Unistena soba arhitekte ili su vrata koja otvaraju sobu arhitekte samo put za neku drugu lokaciju (kao sto se Neo desavalo da mu zatvore vrata pred nosom i kad ih otvori naleti na pejsaz (planinte i takvi golovi) :)
Kako je Keymaker poginuo ?? Pa ako je on program - kako ga moze ubiti metak iz matrixa ... Ako smrt programa mora biti simbolizovana ljudskom smrcu sta je onda to .. Program umire kad ga iskljuce a ne kad "ugine" kao covjek .. Ubijes agenta - ali ubijes samo osobu u kojoj je on bio, ne i njega samog .. logicno .. :) zasto to ne vazi za Keymakera?? ...
Zanimljivo je i to da bi po svemu sudeci Matrixu bilo u interesu da zadrzi sve moguce ljude .. znaci bilo bi glupo kad bi ti koji si u Matriksu slucajno pao sa zgrade i poginuo - a posto si poginuo u Matrixu znaci da si poginuo i u "stvarno svijetu" jer citiram "tijelo ne moze bez duse".. Dakle sigurno ima neka druga caka - jer da imam 1000 baterija od kojih mi zavisi zivot - ne bih dao da mi neka "crkne" zbog nekih 'visih kontova' :)) - Bar masine razmisljaju na taj nacin ...
Ne znam da li je vec bilo postovano na forumu, vjerovatno i znate Neo (Andersonovo virtuelno ime u comp. svijetu) kad ga citate "satro" glasi One tj. akronim :). Kao sam sebi nesvjesno dao ime koje "pokazuje" da je on "The One" ...
Sto se zaustavljanja masina na kraju Reloaded-a tice - glupo bi bilo da je EMP ... jer kao sto smo konstatovali Neo je rekao da ih osjeca... Mozda je to regularan proces ... isprogramirano sve itd..
U svakom slucaju necemo znati vecinu odgovora do Revolution-a ... do tad - razvijajmo teorije, mozda neko bude i blizu "istine" :)
Toliko od mene ... :)