banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 22:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: gledao sam Matrix :)
PostPoslato: 23 Maj 2003, 12:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Gledao sam sinoć ali za pravu ocjenu bih ipak trebao pogledati još koji put, pohvatati dijaloge i razmisliti o svemu jer ovo ipak nije film kao mnogi koji ne zahtijevaju nikakvo razmišljanje i koji nemaju nikakvu dubinu pa da se sud donosi na osnovu površnosti filma koji predstavlja i jedini sloj filma.

Ali mogu dati neke komentare i sada.

Mene film nije razočarao.

Traje tačno 2 sata koja su proletjela, baš djeluje da je kraći od prvog dijela što po minutaži i jeste ali je meni i dosta dinamičan pa mi je i zbog toga brzo prošao.

O efektima ne vrijedi trošiti riječi, odlični su i film njima obiluje. Scena jurnjave na autoputu i mostu je impresivna, kažu da tako nešto nikad do sada nije snimljeno i to je mislim najskuplja scena filma. Za ovu scenu je posebno građeno 3 kilometra autoputa. Dosta dobro u toj jurnjavi izgleda kretanje kamere između auta pa čak i ispod kamiona. Trinity je za ovu scenu učila voziti motor, inače u filmu vozi Ducati. Dakle kad Neo, Morpheus, Trinity pokupe Ključara (Keymakera) i krenu bježati sa njim onda se spremite :)

Takođe ima dosta bulet time efekata kada se vrijeme toliko uspori da se vidi kretanje metaka.
Dobri su albino blizanci i efekti u kojima oni pokazuju svoje sposobnosti, najviše podjećaju na duhove koji se materijalizuju i dematerijalizuju po želji.

U filmu ima dosta jako dobre borbe, neki na drugim forumima su se žalili da je ima previše. Borba je naravno kung fu uz matrix efekte. Čuo sam da je namjerno napravljena sa što boljim efektima jer autori filma nisu htjeli da te scene neko kasnije kopira kao što se u mnogim filmovima kung fu borbe kopiraju. Glumci su mjesecima prije snimanja učili kung fu.

Ima dijaloga o kojima bi trebalo porazmisliti ali se to u filmu ne može uvijek jer se sve brzo odigrava a i dijalozi se brzo odvijaju pa će i ovde trebati više gledanja da se sve dobro uoči i poveže. Ima jedan lik u filmu (Arhitekta) koji se pojavljuje na kraju i kaže neke vrlo interesante stvari koje su me dosta izenadile, bacaju drugačiju sliku na cijeli film (ne samo na drugi dio nego na cijelu trilogiju). Taj Arhitekta kaže puno toga u malo vremena pa dosta toga ostane nejasno, ne shvati se odmah, zbog toga je mene i moje prijatelje podsjetio na Hamfrija iz humoristične serije "Da premijeru" kad on krene da vergla nešto što (bar na prvi pogled) nema smisla ali vergla tako brzo da ni nema vremena da se shvati. Dakle kad Arhitekta krene da priča dobro uključite vijuge.

Muziku nisam nešto jasno uočio, valjda zbog obilja vizuelnih efekata zbog čega se veća pažnja usmjeri na njih. Dominantni su tehno elementi. Malo nakon početka filma ide scena ljudi u Zionu koji plešu uz rave muziku, na tu scenu su se mnogi na drugim forumima žalili jer joj nisu vidjeli svrhu a onda je neko rekao da ta scena možda simboliše preostalu ljudskost i normalnost pored svih silnih mašina i ne-stvarnosti matrixa.

Sve u svemu meni je film dosta dobar.

Film (trilogija) nije samo obilje efekata i dinamike već zaista ima dubinu. Gledao sam na TV da je Laurence Fishburne (Morpheus) pričajući nešto o filmu rekao da se prosječan gledalac ni neće upuštati da shvati dubinu i filozofiju Matrixa.
Dakle velika većina neće vidjeti ništa više od efekata.

Kad pogledate film shvatiće da film u potpunosti opravdava ime Matrix Reloaded.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2003, 18:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Evo me friškog iz kina...
Ideja da je Neo samo dio periodičnih ciklusa cijeloga sistema, odn. da je dio sistema je zanimljiva. On je, naravno, u presudnom momentu odabrao ona druga vrata i nakon toga nastupa moje razočaranje. Ne volim kad me neko tretira kao prost izvor zarade kojeg treba mamiti na potrošnju tako glupim trikom kao što je: to be continued.
Ljubav je pobijedila, slavi se život, bla, truć, kenj... Nakon silne jurnjave jedino mi se izložena ideja s početka posta dopala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2003, 19:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Ne volim kad me neko tretira kao prost izvor zarade kojeg treba mamiti na potrošnju tako glupim trikom kao što je: to be continued

Ne piše to već "to be concluded" :)
I što se buniš kad ionako znaš da postoji i treći dio i da ćeš ga najvjerovatnije ići gledati i da ovaj nije završio sa "to be concluded" :)

Znalo se od ranije (ja sam znao) da su drugi i treći dio kao jedan film koji je samo prepolovljen. Zato je film završio tako kako je završio i...meni se sviđa. Završio je na neobičan način i sa mnogo više postavljenih nego odgovorenih pitanja. Zato sad veliki broj ljudi nestrpljivo očekuje drugi Matrix Revolution koji dolazi za pola godine da bi vidjeli da li su im sadašnje teorije tačne ili nisu. Naime kad smo kod teorija tek sam čitajući ovih dana na internetu analize priče vidio koliko tu svega ima i koliko je priča kompleksnija nego što izgleda, po mnogima kompleksnija nego u prvom dijelu. Čitajući danas mnoge teorije i razrade priče već zadnjih par sati me malo boli glava. Idem večeras gledati ponovo da malo obnovim gradivo.

Teško je to sve pohvatati, treba pratiti dijaloge, razmišljati o njima, gledati šta se dešava na sceni jer ima dosta zanimljivih detalja, čujem opet se ponavljaju brojevi tipa 101 kao iz prvog dijela a za sve te detalje su autori filma rekli da su strogo planirani. Ima kažu i George Busha kad se prikazuju Hitler i valjda drugi zločinci na onim televizorima kod Arhitekte a kako to uočiti kad lik priča stvari od koje zaboli glava. I na hrvatskom forumu su se složili da Arhitekta podsjeća na Hamfrija :).

Mnogi kukaju kako je film glup jer kažu da se iz jednog gledanja ne može sve shvatiti. Time potvrđuju da im je film glup samo zato što ga ne razumiju.

A joj kakvih sam sve teorija pročitao, ako je nešto od toga tačno film je i bolji nego što izgleda. Te teorije ću iznijeti kasnije pa možemo malo o njima prodiskutovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2003, 22:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 18:20
Ok,nije kao original ali daleko od toga da je los film.
Vader,hvala na upozorenju za govor Arhitekte ali iako sam se pokusao maksimalno skoncentrisati,nisam mogao sve pohvatati ali vecinu jesam(i Busa ha ha).
Prica k'o navijen i tu ,glavnu scenu su (namjerno ili slucajno) skratili maksimalno a na dosta gluposti su trosili vrijeme.Vrhunac je party u Zionu.Stvarno im to nije trebalo.Djeluje mi ko spotic Nellyja,Ja Rula i Jennifer Lopez sa patetikom koju nose.Pa oni usporeni snimci mokrih tijela,pa one manekenke i providne majice.UZAS.Jadno.
Dalje-kradja!!!!!!!
Od Supermena(covjek se zapita cemu onolika tuca sa agentima kao i ostale tuce i jurnjave kada Neo moze da leti???????????????),zasjedanja Ziona(Star Wars) a scena na autoputu je ok ali tolika se frka digla oko nje da ocekuje Bog zna sta.
Vrhunac nepotrebne gluposti je (da ne otkrivam previse) jedna od zadnjih scena sa Trinity i Neom,kada on prodje kroz vrata.Slican kao poljubac iz prvog dijela ali jos 100 puta gora.
Od efekata za ovaj put samo 2 stvari su mi se svidjele.Zion mi djeluje stvarno dobro i scena tuce sa agentom Smithom(apsolutno najbolji lik),tj njegovim klonovima ali od trenutka kada Neo uzme metalnu cijev.
Ovo su moje kritike (mozda i cjepidlacim ali ovonije bilo koji film pa mi smeta i nesto sto u drugom ne bi)ali mogu ih zanemariti (osim one scene sa Trinity,sto je jadno,jadno je i ne mogu preci preko nje) zbog dobrih ideja i dijaloga.
Toliko je pitanja otvoreno da jedva cekam treci dio.Treci dio ne mora da ima reklamu Sta je Matrix ,vec sta je stvarni svijet.Iskreno,ja sam do trenutka borbe Nea sa masinama(zavrsna) i imao svoje misljene kao i ostali sta je Matrix a sta je Zemlja a nakon toga?????????
Toliko toga mogu jos da kazu u trecem dijelu i nadam se da nece trositi vrijeme na vec vidjene scene iz prvog dijela i slicno.
Sve u svemu jako dobar film o kojem stvarno mozemo pricati i raspravljati a najvaznije ce sigurno biti pitanje"Sta mislite sta ce biti na kraju?" i drago mi je sto jos nisu odgovorili na to pitanje.Tako da rijesenje iz prvog dijela zaboravite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 07:44 
Veteran
Veteran

"I što se buniš kad ionako znaš da postoji i treći dio i da ćeš ga najvjerovatnije ići gledati i da ovaj nije završio sa "to be concluded""

Pa buni mi se. :)
Evo, šta se desilo u drugom dijelu...
Skoro pa sat vremena jurnjave i tuče, to je čisto odvlačenje pažnje s dijela priče koji biva ispričan u ovom dijelu i koji je, očito, više nego kratak. Mnogo ljubavi, (all we need is love... :) ) Neo i Triniti, Morfeus i Najobi, onaj operator kojem sam zaboravio ime i sestra Dozerova... Cijela posada Nebukanezera je zaljubljena...
Smit je živ i mnogo opasniji jer više nije dio sistema koji bi ga kontrolisao i na neki način činio njegovo ponašanje predvidljivim, da ne kažem konvencionalnim. (agent k'o agent, je li) Ta komplikacije ide još dalje, sad će bivši agent lišen kontrole da se suoči sa Neom negdje u njihovim umovima, van matrixa u kojem je Smit ipak morao da poštuje neka fizička pravila tog sistema, za razliku od lepršavog Nea. (nagađam, naravno)
Ostalo je još 24 sata da se spasi Zion. (bio sam ometen pri kraju filma, može li neko da mi kaže o kakvom pokolju je pričao onaj čovjek na brodu koji je spasio Nea&company?)
I ostaje pitanje da li je onaj čiča, arhitekt, lagao, te šta će da učini povodom spasavanja svog djela.

Dolazimo do zaključka zbog kojeg se ja i bunim. Vrlo, vrlo malo priče, a mnogo, previše, akcionih scena. Taman toliko da se u drugom dijelu ništa ne zaključi pa da se može metnuti na kraju: to be concluded. (dobro, nije continued, ali ne mijenja mnogo na stvari)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 11:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije kao original jer je u prvom dijelu upečatljiv onaj originalan udarac na um, ona ideja koja je i slikovito prikazana da je cijeli život zapravo bio samo iluzija, programirana iluzija, kao san, to je između ostalog uticalo na veliku snagu prvog dijela. Ovde je to poznato pa nema tih jakih potresa za gledaoce. Mada i ovde ima stvari da te prodrmaju :)

Matrix Reloaded je stvarno dostojan nastavak Matrixa. Inače nastavci u serijalima budu loši a u trilogijama kažu da drugi dio uglavnom bude najslabiji jer uglavnom služi samo da poveže prvi i treći dio. No ovde je drugi dio odličan. Ako treći bude još bolji (a što se nadam) ovo će biti veličanstvena trilogija.

Nakon drugog gledanja mogu reći da je film meni fenomenalan. Mnogo bolje sam neke stvari ukapirao, uočio, povezao. A još kad sam čitao neke analaze i razmišljanja o filmu...ma film je dubok, kompleksan, vešeslojan - jedinstven.

Nemam sad vremena pisati više pa ću pisati kasnije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 12:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Ma film je odlican.Nema sta.Al' su ga oduziiliiiiii.....Brate mili.I jos ga ne zavrse na kraju. :-? Ali nema veze,sad jedva cekam treci dio pa da zavrsim vise s tim.Nije mi se bas dopalo to sto je Neo "sesta verzija" izabranog.Kao u fazonu,svakih nekoliko godina pojavi se po jedan "izabrani" i masine uniste Zion i onda 'ajmo Jovo na novo. :o O efektima ne vrijedi trositi rijeci stvarno.A podatak da je Keanu kaskaderima,njima dvanaestorici,koji su radili sa njim na sceni borbe izmedju njega i agenta Smitha i njegovih klonova poklonio 12 skupocjenih Harley-Davidson motora govori da je on legenda.Nije mu stalo do novca,ali mislim da je on ovaj projekat radio na nekakav procenat.Sto bi znacilo da je zaradio gomiluuu paraa.No to sve nije bitno za film.Film je odlican,vrijedi ga pogledati nekoliko puta. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 14:15 
Veteran
Veteran

Vader, trebao si da sačekaš nekih sedam dana dok film ne 'propadne' u Palas, ovako si se predozirao. ;)

U prvom dijelu je izložena ideja o novom vrlom svijetu, Neo biva probuđen iz istog, pokazuje da čovjek može da pobijedi Matrix. Bar se tako činilo.

U drugom dijelu se pojavljuje već navedena ideja o tome da nema nikakve pobjede u svemu tome, te da je Neo zapravo dio redovnog ciklusa cijelog sistema. (dobra ideja, meni se dopala kao nešto što zaista ima smisla i nije uvedeno na silu čisto da bi se priča nastavila) Opet, možda je arhitekt lagao jer je neobično da neko ko je stvorio sam matrix ne bude bar jedan korak ispred Nea koji je manje-više nabasao na njega u tom istom matrixu.

Još je nešto zanimljivo, ono što je senator Haman rekao Neu dok su posmatrali mašine. Priča o tome ko koga kontroliše. Mašine su ljudima dale Matrix, ljudi njima energiju. Žive u simbiozi, u takvom svijetu postoji ravnoteža. Koliki je zapravo interes i jednih i drugih da sve to sruše? Možda će priča trećeg dijela dati odgovor na to pitanje.

Još nešto, Neo je u nekakvom kontaktu sa mašinama što je krajnje neobično za mjesto van Matrixa. Gdje zapravo prestaje Matrix a počinje stvaran svijet?

I zadnja stvar koja mi je bila zanimljiva. Neo i njegova ekipa su se zaista pokazali kao marionete, kako je rekao onaj što je čuvao ključara. (zaboravio sam im imena) Cijelo vrijeme su pratili to proročanstvo. Tu nastupa Neova ljubav prema Triniti gdje on, valjda, postupa prema svojoj volji i bira druga vrata. Moguće je da se i taj postupak pokaže kao nešto što je predviđeno od strane arhitekte. Ne treba zaboraviti da je Neo bukvalno doveden njemu, od silnog pominjanja izbora i problema u vezi s tim, jedini izbor koji je Neo možda napravio svojom voljom u cijelom tom filmu je upravo izbor onih drugih vrata.

Ništa, samo nagađam. Te neke ideje koje sam primijetio u tom jednom gledanju su mi privukle pažnju i mislim da su interesantne. Prosto mi žao što bar još nekih pola sata nije utrošeno na samu priču, onolika akcija je ipak previše za moj ukus. Ne da je nije trebalo biti uopšte, i da na momente zaista nije bila sjajno urađena, ali što je mnogo, mnogo je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 17:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Vader, trebao si da sačekaš nekih sedam dana dok film ne 'propadne' u Palas, ovako si se predozirao. ;)

Ne bih ja mogao dočekati da film ode u Palas za 1 KM, mnogo mi je "jeftinije" da ga gledam za 3 KM nego da se jedem čekajući da dođe u Palas :)
A gledaću ga i u Palasu :D

Uostalom film mi je nakon drugog gledanja mnogo jasniji, više sam stvari uočio, Arhitektu sam mnogo bolje shvatio, Oracle sam bolje shvatio, neke stvari koje je Persefona rekla se poklapaju sa jednom od interesantnih teorija koje sam čitao, neke sporedne detalje kao npr. brojeve koji se pojavljuju sam uočio itd.

Drago mi je vidjeti da su krenule teorije i na ovom forumu, tu ima interesantih stvari za prodiskutovati pa ćemo početi.

Predlažem da sledeći tekst ne čitaju oni koji još nisu gledali film jer u tekstu ima dosta SPOILERA, bolje je da prvo vidite film, malo sami razmislite i onda da analiziramo teorije. Dakle ne čitajte dalje :)

Citiraj:
Neo je u nekakvom kontaktu sa mašinama što je krajnje neobično za mjesto van Matrixa. Gdje zapravo prestaje Matrix a počinje stvaran svijet?

To je možda ključna stvar. Neo ima moći samo u matrixu a ne i u stvarnom svijetu. Ima nekoliko teorije koje daju objašnjenja kako je Neo ispoljio moći i u stvarnom svijetu.
Najinteresatnija, najargumentovanija, trenutno najraširenija teorija među onima koji su gledali film je ta da je rješenje u rečenici "Neo nema moći izvan matrixa" tj. da je taj stvarni svijet samo jedan vid matrixa.

Mi stvarni svijet još nismo ni vidjeli, nije još prikazan.

Nekoliko dokaza se iznosi za ovu teoriju:

Prvo, na kraju filma je Neo ispoljio moći u stvarnom svijetu a on ih nema u stvarnom svijetu već samo u matrixu, dakle to što su oni (i mi) mislili da je stvarni svijet je takođe jedan vid matrixa.

Drugo, Agent Smith tj. sada samo Smith se prebacio preko telefonske veze u "stvarni svijet". Ima ona scena kad Smith nestaje preko telefonske slušalice a tako se ulazi iz matrixa u stvarni svijet. Kako se Smith koji je program može downloadovati u stvarni svijet ako i taj "stvarni svijet" nije ništa drugo nego program, matrix?
Po mnogima Smith u stvarnom svijetu je onaj Bejn što si je rezao ruku i rukovao se sa Neom, koji na kraju filma leži do Nea. Nakon rezanja ruke kad su se Smith i Neo ponovo sreli Smith kaže "ne znam kako se to desilo ali kao da je nešto od tebe prešlo u mene, kao da se dio tvog programa iskopirao u mene" a to je vjerovatno bilo tada kad se Bejn sa otvorenom ranom rukovao sa Neom. Osim ako je tada Smith mislio na ono kad je Neo u prvom dijelu "uništio" Smitha.

Treće, tu je ona kašika koju je Neo dobio u Zionu. Kašika po nekima simbolizuje iluziju Matrixa, u prvom dijelu Neo tu kašiku vidi u Matrixu a ovde je dobija u Zionu, navodnom "stvarnom svijetu".

Četvrto, mnogi objašnjavaju to što je Neo u "stvarnom svijetu" imao snove o događajima koji su se kasnije desili u Matrixu time što i "stvarni svijet" pripada Matrixu, programu.

Na kraju nakon razgovora sa Arhitektom Neo u razgovoru sa Morpheusom kaže da "The One" nije trebao ništa da završi (nešto tako) već da je i to sve još samo jedan sistem kontrole.

Dakle stvarni svijet još nismo vidjeli. Po toj teoriji, za 99.9 % ljudi koji mogu prihvatiti Matrix mašine su stvorile Matrix a za onih 0.1 % koji su odmetničkog duha su stvorili novu iluziju (novi vid matrixa) da su kao slobodni, da oslobađaju druge, da se bore protiv mašina i da čak na trenutke pobjeđuju. Matrix za koji oni znaju je matrix u matrixu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nastavak...nije za one koji nisu gledali film

Citiraj:
Tu nastupa Neova ljubav prema Triniti gdje on, valjda, postupa prema svojoj volji i bira druga vrata. Moguće je da se i taj postupak pokaže kao nešto što je predviđeno od strane arhitekte

Vrlo vjerovatno. Možda je Arhitekta i mislio na lijeva vrata na koja je Neo i izašao kad je rekao "ali mi već znamo šta je tvoj izbor".
A što se tiče toga da je Arhitekta lagao i ta teorija stoji. Ima nešto što se odmah može vidjeti, Arhitekta je rekao da će Trinity sigurno umrijeti a znamo da nije umrla. Dakle ili je to svjesno slagao da bi Neo ušao na desna vrata i resetovao Matrix ili nije znao da Neo može spasiti Trinity...a ako nije znao to povlači druga pitanja: kako nije znao, ko zna ako on ne zna jer on zna sve, on zna i za san koji je Neo sanjao u "stvarnom svijetu" što je opet još jedna potvrda da je i stvarni svijet jedan vid matrixa?

Citiraj:
Ne treba zaboraviti da je Neo bukvalno doveden njemu, od silnog pominjanja izbora i problema u vezi s tim

Tačno tako.
Sva ona frka, ganjanje između agenata i odbjeglih programa (Keymaker) i sve ostalo je izgleda tako trebalo biti da bi Neo došao kod Arhitekte i resetovao Matrix kako su uradili njegovih pet prethodnika.

Keymaker kaže da zna ono što treba da zna, a kad je umirao kaže da je tako bilo suđeno (da je ispunio svoju svrhu). To je zato što je njegova srha bila da dovede Nea kod Arhitekte i kad je to uradio bilo je suđeno da pogine jer je ispunio svrhu. I Keymaker je samo program.

Dosta se u filmu priča o svrsi (o tome Smith interesatno govori), izboru, predodređenosti, iluziji kontrole i izbora.

Kako kaže Merovingijan "izbor je iluzija između onih koji imaju moć (Arhitekta?) i onih koji je nemaju (ostali?)". Oni koji su probuđeni, oslobođeni, su živjeli u iluziji da imaju izbor, da rade ono što oni hoće a ustvari su radili po nečijoj volji, onako kako su bili programirani. Nesvjesno su ispunjavali tuđu volju. To je vrlo interesantno.

Citiraj:
Još je nešto zanimljivo, ono što je senator Haman rekao Neu dok su posmatrali mašine. Priča o tome ko koga kontroliše. Mašine su ljudima dale Matrix, ljudi njima energiju. Žive u simbiozi

Da, to je interesantan razgovor. Govori i o iluziji kontrole, mi kao imamo kontrolu nad mašinama i možemo ih isključiti kad hoćemo ali šipak, "šta bi onda bilo sa našim osvjetljenjem, vodom, vazduhom...". Tu se potencira uzajamna veza mašina i ljudi i potreba za simbiozom.

Citiraj:
Koliki je zapravo interes i jednih i drugih da sve to sruše?

Zapravo nikakav. I to je interesantno.
Mada kad je Arhitekta rekao Neu da će ako uđe na desna vrata izabrati 23 ljudi, 16 žena i 7 muškaraca, resetovati (reloadati) matrix i onda sve krenuti iz početka osnivanjem Ziona a ako uđe na lijeva vrata vraća se u matrix svojoj Trinity ali svi ljudi ginu, Zion se totalno uništava. Neo mu tada kaže da to ne smije dozvoliti jer mašine ovise o ljudima zbog energije a Arhitekta kaže da oni mogu prihvatiti neki drugi nivo egzistencije, tako nešto kaže.
Dakle iako je simbioza potrebna što se lijepo vidi iz dijaloga Nea i savjetnika Hamana i jedni i drugi, i ljudi i mašine, pristaju na opciju da unište protivničku stranu. Doduše ljudi ne bi uništili mašine koje im služe (recikliranje vode....) već samo one zločeste koje hoće da ih ubiju. :)

Interesantni su likovi Merovingijan, Persefona, albino blizanci, Keymaker. Oni su stari programi o kojima govori Oracle koji sad treba da budu obrisani pa iz straha od toga oni bježe a Agenti kao prave sluge matrixa iz proganjaju. Zato Agenti u sceni jurnjave na autoputu kažu da ganjaju samo odbjeglog (Keymakera) i da im čak ni Trinity nije bitna. Agent na kamionu kaže Keymakeru da će ga obrisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 17:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nastavak...nije za one koji nisu gledali film

A šta sa Majkom Matrixa o kojoj govori Arhitekta? Ko je ona?

Mogla bi biti Persefona jer ona hoće poljubac iz čiste ljubavi, dakle želi da vidi i osjeti ispoljavanje nekih aspekata ljudske psihe a Arhitekta je rekao za Majku nešto tom smislu, ne sjećam se sad šta tačno.

Neki smatraju da su Merovingijan i Persefona jedna od prethodnih verzija Nea i Trinity. Kad sam gledao film drugi put uočio sam nešto što možda ide u prilog tome, Persefona je u WC-u rekla da je njen mužMerovingijan nekad bio kao Neo. Ko zna koliko je duboka ova izjava i na šta je sve mislila.

Interesantno je da u filmu pored Keymakera ima još likova koji nose svežanj ključeva i otvaraju portale u matrixu. To su Persefona i onaj čuvar od Oracle. Ima tu nešto :)

Onaj što ga je Persefona ubila srebrenim metkom je vukodlak o čemu je govorila Oracle. Persefona je rekla da su njih dvojica vrlo stari, više problema stvaraju nego što ih rješavaju, i da ih je teško ubiti tj. ubijaju se samo srebrenim metkom. Isto tako je Oracle u tom kontekstu pomenula i anđele, vampire, duhove. Neki tip duhova su albino blizanci. Dakle oko Merovingijana i Persefone koji su stari i zbog toga odbjegli programi su se skupljali drugi stari odbjegli programi.
No vjerovatno je i to zamisao Arhitekte.

Kao što Oracle kaže kad je Neo skontao da je ona samo program javlja se dilema može li se programu vjerovati. Ako su svi program pitanje je kome vjerovati. Ko zna da li je savjetnik Haman neka vrsta matrix agenta. A Oracle zna budućnost ne zato što može da proriče već zato što se sve to već odigralo 5 puta.

Kad sam gledao film po drugi put uočio sam pojavljivanje karakterističnih brojeva, broj 101. To je broj Neovog stana u prvom dijelu a u drugom dijelu se pojavljuje na najmanje dva mjesta, kod jurnjave autima to je dio puta i neko (mislim Trinity) to pominje a drugi put kada Neo, Morpheus i Trinity dolaze kod Merovingijana pa kad izađu iz lifta iza njih na zidu stoji 101.

Nekadašnji Agent Smith a sada samo Smith je legenda, po mnogima jedan od najboljih likova. Neki kojima se film nije svidio kažu da zbog njega vrijedi gledati film više puta. On ostaje enigma. Kako je uspio preživiti i sad još ima takve moći da mu ni Agenti matrixa ne mogu ništa već on od njih stvara svoje klonove? Ako je Bejn u "stvarnom svijetu" zapravo Smith koja mu je tu uloga, šta želi, da li je on sabotirao odbranu Ziona i zašto? A ako Bejn nije Smith ko je onda Bejn i šta želi? I ako Bejn nije Smith ko je onda u "stvarnom svijetu" Smith jer smo vidjeli da je ušao u "stvarni svijest"?
Na pitanje šta hoće Smith je rekao da hoće sve, po nekima hoće totalnu kontrolu nad matrixom.
Interesantno je da je on zaslužan što Neo, Morpheus i Keymaker nisu poginuli na kraju filma u težnji da dođu do Arhitekte jer neki oslobođeni koji su pomagali Neu i Morpheusu i koji su trebali onemogućiti sporedni sistem zaštite zgrade su poginuli jer su im mašine uništile brod pa nisu onemogućili sporedni sistem u zgradi. Da su Neo i Morpheus otvorili druga vrata u portalu aktivirao bi se zaštitni sistem i poginuli bi. Tek kad je Trinity onemogućila pomoćni sistem oni su ušli neznajući da bi poginuli da ih Smith-ovi nisu zadržali. Po ovome Smith radeći negativno zapravo radi pozitivno, nešto kao Golum. Interesantno.
U nekim kinima poslije projekcije filma ide trailer za Matrix Revolution i kažu da će Smith u njemu imati važnu ulogu.

Vjerujem da svaki detalj filma ima značenje. Neki galame na dijaloge a koliko sam ja vidio svaka riječ izgovorena u filmu je pomno odmjerena i ima bitno značenje. To se vidi ako se film želi shvatiti pa se gleda više puta, analizira, komentariše. Scena onog party-ja na početku u kombinaciji sa scenom seksa ima neko značenje, neki kažu da ta scena simbolizuje neku preostalu ljudsku normalnost u iluziji matrixa i silnih mašina. Scena kad Persefona traži poljubac i gdje Trinity iskazuje ljubomoru takođe ima neko značenje i možda daje nagovještaj da je Persefona majka Matrixa ili neka prethodna verzija Trinity...ili i jedno i drugo. Pa onda razgovori Nea i Merovingijana o uzroku i posljedici kao i iluziji izbora, Nea i savjetnika Hamana o potrebnoj simbiozi ljudi i mašina, Smithov govor o svrsi, posebno razgovor Nea i Arhitekte o Matrixu su kao i svi ostali sitni dijalozi u filmu interesantni i sa dubljim značenjem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 18:00 
Veteran
Veteran

"šta sa Majkom Matrixa o kojoj govori Arhitekta? Ko je ona? "

Ako me sjećanje ne vara u razgovoru arhitekte i Nea je rečeno da je Orakl ta majka koja se spominje. Onaj kinez koji ju je čuvao je rekao da on čuva upravo ono što je najvažnije.

"Neki smatraju da su Merovingijan i Persefona jedna od prethodnih verzija Nea i Trinity."

Merovingijan je program, jedan od najstarijih. Bar je tako Orakl rekla. Nedavno sam gledao i prvi dio filma pa se sjećam kada je Morfeus pričao o čovjeku koji je mogao po svojoj volji da mijenja Matrix i koji je probudio prve ljude. Takođe je rekao da je taj čovjek umro. Mislim da je upravo taj čovjek bivša verzija Nea. Nije spominjao da je taj čovjek imao ženu pa se da pretpostaviti da je njegova Triniti ipak poginula. Takođe Morfeus nije prepoznao Merovingijana pa mi ta teorija ne drži vodu.

"Nekadašnji Agent Smith"

Gdje su ti oči bile, Vader? Smith se 'download-ovao' u tog čovjeka. Kada je posjekao ruku to je radio kao neki eksperiment čisto da vidi i osjeti bol. Htio je da ubije Nea, kasnije je htio da se prijavi za jedan od dva broda koji su trebali ići u potragu za Nebukanezerom, a i jedini je preživjeli iz onog pokolja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 18:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Koliko se sjećam, Neo je sanjao scenu u kojoj se Smith kopira i odlazi preko tel. slušalice u stvarni svijet.
Ukoliko nisam u pravu, da li je Smith zapravo onaj drugi čovjek koji leži pored Nea na kraju filma?

Ne sviđa mi se ideja o Matriksu u Matriksu. Više mi se sviđa kako je to objašnjeno u prvom filmu.

Nije Neo iskazao moći u stvarnom svijetu (kada lignje padnu ispred njega), već je brod, koji nakon tog događaja dolazi i spašava ih, aktivirao EMP i uništio lignje. Ali zašto Neo pada u trenutku kada padaju i lignje? Da li je na njega uticao EMP i "pokvario" nešto u njemu?

Kako Neo može da bude dio sistema (kao Oracle, Ključar), ako je zapravu u stvarnom svijetu živ čovjek? To onda znači da Matriks ne oblikuju ljudi koji su prikopčani na njega, već da matriks upravlja ljudima i njihovom sviješću.

Ako su i agenti dio sistema (a jesu) zašto pokušavaju da spriječe Nea da odradi ono što Arhitekta želi? Mnoge od teorija koje si naveo, Vader, mislim da su loše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
Koliko se sjećam, Neo je sanjao scenu u kojoj se Smith kopira i odlazi preko tel. slušalice u stvarni svijet

Nije to bio san. Recimo tu scenu sam skroz zaboravio kad sam prvi put gledao film ali sam je sinoć upamtio. To se desilo kad su dvojica od slobodnih umova u Matrixu dobili kao neka uputstva od Oracle gdje i kad da se sa njom Neo nađe. Prikazuje ih kako bježe i dolaze do telefona. Telefon zvoni. Jedan daje drugom te instrukcije i kaže mu da ide prvi. Pri tome kažu da takve Agente (za koje se ispostavi da ih ganjaju) uopšte ranije nisu sreli. Dakle neki drugi tip Agenata. Razlog zašto su rekli da takve Agente nisu sreli je što ih ganja Smith koji je sada drugačiji i za koga misle da je još uvijek Agent. Prvi diže slušalicu i bježi u "stvarni svijet". Tada se kod ovoga što je ostao pojavljuje Smith koji ga klonira u sebe. Stoje dva Smitha. Telefon zvoni da preuzme ovoga drugoga. Jedan od Smithova diže slušalicu i nestaje, prelazi u "stvarni svijest".
Iza toga zaista ide scena da se Neo budi ali kako sam ja shvatio više u fazonu jer je nešto osjetio, nešto ga je uznemirilo. On Smitha osjeća, zato ga je Smith pitao da li je svjestan te njihove veze. Sjeti se da je na početku Neo osjetio Smitha kad je ovaj došao da mu da slušalice pa su stražari pitali Nea otkud je znao da je neko došao. Neo kao da osjeti Smitha kad mu dođe na neku relativnu blizinu.

Citiraj:
Nije Neo iskazao moći u stvarnom svijetu (kada lignje padnu ispred njega), već je brod, koji nakon tog događaja dolazi i spašava ih, aktivirao EMP i uništio lignje

Ono što sam iznio je samo teorija. Ovo što si ti napisao da nije Neo uništio lignje već da ih je uništio brod Tenk koji je došao je takođe teorija za koju sam čuo mada je koliko sam do sada vidio to dosta slabije podržana teorija. Ovde naše lične simpatije prema teorijama nisu bitne ali ta tvoja teorija mi se mnogo manje sviđa od one u koju vjerujem i u koju mnogi vjeruju jer je suviše...jednostavna, ova moja teorija izvrće film naopačke što mu daje na jačini, dubini, interesantnosti.
Meni je ideja o matrixu u matrixu baš cool :)

Pored toga možeš li mi u okviru svoje teorije objasniti zašto je Neo neposredno prije nego što su došle lignje rekao "nešto je drugačije...sad ih osjećam" ;)

I zašto bi bilo prikazano da Neo diže ruke neposredno prije nego što su lignje uništene ako je to bez ikakvog smisla jer zapravo letjelica uništava lignje?

Citiraj:
Ali zašto Neo pada u trenutku kada padaju i lignje?

Da, zašto? :)
Zašto nisu pali Morpheus, Trinity i Link?
Meni je Neov pad djelovao kao iscrpljenost nakon nečega jako napornog, možda nakon ispoljavanja snažne, velike moći, tim prije što mu je ta moć nepoznata jer je ranije nije ni bio svjestan.

Citiraj:
Kako Neo može da bude dio sistema (kao Oracle, Ključar), ako je zapravu u stvarnom svijetu živ čovjek?

U kom stvarnom svijetu?

Citiraj:
To onda znači da Matriks ne oblikuju ljudi koji su prikopčani na njega, već da matriks upravlja ljudima i njihovom sviješću.

Pa zar se to ne vidi i iz prvog dijela?
Matrix je osmišljen kao sistem kontrole za ljude, program, iluzija. U drugom dijelu vidimo Arhitektu koji se hvali da je prvi matrix bio savršen i objašnjava zašto je drugi matrix takakav kakav je. Dakle iz svega se vidi da je Matrix strogo programiran i osmišljen od strane nekoga (Arhitekta) da kontroliše ljude. Ljudi prikopčani u Matrix žive u iluziji da žive.

Citiraj:
Ako su i agenti dio sistema (a jesu) zašto pokušavaju da spriječe Nea da odradi ono što Arhitekta želi?

Zašto mašine jednostavno ne crpe energiju iz ljudi koje samo održvaju u životu i koji su samo u komi već se toliko muče da osmisle, programiraju (stvore) i održavaju Matrix kao cijeli kompleksan svijet sa svim njegovim pojavama???

Ovo je žešće pitanje. Vjerujem da se u odgovoru na njega krije i odgovor na tvoje pitanje.

Vrlo slično pitanje: zašto je Tvorac stvorio sve što je stvorio i zašto se muči sa nama ovako nesavršenima kad je onako superiorniji mogao samo da se zavali negdje u hladovinu, miriše cvijeće i sluša ptičice? Ili zašto nas odmah nije stvorio savršene već trebamo da se mučimo kroz živote ne bi li dostigli savršenstvo? Zašto nam je postavio prepreke na tom Putu?

Mogući odgovori na tvoje pitanje:

jer je tako interesantnije,
jer se nešto događa,
jer postoji Igra,
jer je fazon da neki tamo misle da imaju slobodnu volju a ustvari je nemaju,
jer u suprotnom ne bi bilo materijala za film
...
...

Ali opet kažem, sve su ovo teorije :)
Šta stvarno jeste a šta nije vidjećemo tek u trećem dijelu. Zato i jeste drugi dio završio tako naglo sa mnogo neodgovorenih pitanja da mi malo razbijamo glavu što je samo po sebi zanimljivo za nas, bar za mene jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 20:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
svako film uglavnom dozivljava na svoj nacin
bolje da su pricu jos malo razradili,
sad opet odgovore moramo cekati u 3. djelu
ajd ok je ljubav i to sve ali neprestano ozivljavanje,ne znam
kako objasnjavate onaj ples u pecini?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 20:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ono što je u filmu interesantno i što se vidi nakon ovih različitih teorija je da ima baš dvosmislenih scena. Recimo baš ta scena kad Smith ulazi u stvarni svijet a Neo se budi uznemiren. To može značiti da je Neo to sanjao a može značiti da je osjetio Smitha koji je stvarno ušao u "stvarni svijet".

Scena uništavanja lignji može značiti da je Neo osjetio da je u matrixu i da samim tim ima moći a može značiti da je lignje uništila letjelica Tenk elektromagnetnim pulsom. Ili nešto treće, da se Neo bežično povezao sa Matrixom.

Možda su autori filma namjerno napravili te dvosmislene scene. Zbog ionako velike kompleksnosti filma ne bi me začudilo da jesu.

Recimo da je Tenk uništio lignje sa EMP a da ono što je Neo digao ruke samo služi da odvuče pažnju na neku drugu teoriju. Moguće mada...nisam siguran, čini mi se malo vjerovatno.

A opet Neo je možda kad je rekao "nešto je drugačije...sad ih osjećam" postao svjestan da je u Matrixu i tek tada može imati moći jer da bi imao moći mora ih biti svjestan, mora vjerovati u njih. To se vidi i u prvom dijelu kad ga Morpheus tome uči, kad preskaču zgradu Morpheus mu kaže "zanemari strah, sumnju, nevjerovanje" a onda mu demonstrira preskakanje i pokaže da je moguće.

Tako je i sa ljudima, imaju velike moći ali da bi ih koristili moraju ih biti svjesni i moraju vjerovati u njih. Film ima mnogo paralela sa našim svijetom a kako i ne bi imao kad je pokupio puno ideja iz raznih religija i svetih spisa kao i od filozofa.

Stvarno ima dosta teorija mada mislim da je teorija da je i Zion zapravo matrix trenutno najargumentovanija. A i nekako meni najdraža. Time bi film dobio na kompleksnosti jer jedna od lijepih poruka filma je "stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 21:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rebbecka je napisao:
bolje da su pricu jos malo razradili,
sad opet odgovore moramo cekati u 3. djelu

Po ovoj drugoj izjavi pretpostvaljam da si htjela reći da su priču trebali bolje objasniti. Razraditi je nešto drugo. Vjerujem da je priča vrlo dobro razrađena :)
Vidiš da ne shvatamo na isti način ni scene koje smo vidjeli :D
Jak film, stvarno

Citiraj:
ajd ok je ljubav i to sve ali neprestano ozivljavanje,ne znam

Eh, da. Kritikuju se te scene kao patetične. Ja baš ne volim filmove sa petetičnim ljubavnim scenama pa i zbog toga ljubavne filmove i romantične komedije ne gledam. Ali ovde mi te scene nisu djelovale patetično. Vjerujem da su i ove scene odmjerene. Neo je oživljevši Trinity vratio dug, to mu je i ona rekla. Neo ima moći, vaskrsao je. Sad je red da on vaskrsava druge. Možda će mnogima ovo djelovati kao bezvezno objašnjenje ali nije. Mnogi su se morali složiti da film ima jako mnogo biblijskih elemenata a braća Wachowski su kako sam čuo rekli da se o svim detaljima u filmu pomno vodilo računa što je i logično. Na nekom stranom sajtu su rekli da nema kraja biblijskim paralelama sa Matrixom. U mnogim analizama se Neo poredi sa Hristom.
Sad smo opet kod onoga da je svaki dijalog, svaka izjava u filmu sa smislom. Na početku prvog dijela Chol dolazi po disk kod Nea i kaže:
"Hallelujah! You're my saviour, man. My own personal Jesus Christ."

Dakle i film nudi paralelu Nea i Hrista. A Hrist je kao što znamo oživljavao mrtve :)

Citiraj:
kako objasnjavate onaj ples u pecini?

Jedno moguće objašnjenje sam gore već naveo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2003, 21:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
Zašto mašine jednostavno ne crpe energiju iz ljudi koje samo održvaju u životu i koji su samo u komi već se toliko muče da osmisle, programiraju (stvore) i održavaju Matrix kao cijeli kompleksan svijet sa svim njegovim pojavama???

To je objašnjeno u prvom dijelu. Ljudi ne mogu funkcionisati ukoliko nisu "slobodni". Da bi ljudi mogli da funkcionišu mašine su programirale Matricu, da ih zavaraju da su ustvarnom svijetu.

Ta teorija o Matriksu u Matriksu zaista "pije vodu" ukoliko dolazak Smitha pred Zion i Smithov prenos kroz slušalicu nisu snovi. Pretpostavljam da su prilikom nekog isključivanja Nea i ekipe, mašine promijenile Matricu (reset) i Neo i ekipa nisu ni izašli iz nje. Kako su se našli u Matrici koja je izgledala kao "stvarnost", bili su zavarani. Jedino Neo osjeća da više nije sve kao prije i da ih osjeća...

Ideja u Matrici u Matrici mi se ne sviđa jer sam je već vidio u filmu "13. sprat".

Znate šta? Jedva sam dočekao drugi dio trilogije, ali kako ću izdržati do pojave trećeg dijela - ni sam ne znam... :)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2003, 23:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
Mada kad je Arhitekta rekao Neu da će ako uđe na desna vrata izabrati 23 ljudi, 16 žena i 7 muškaraca, resetovati (reloadati) matrix i onda sve krenuti iz početka osnivanjem Ziona a ako uđe na lijeva vrata vraća se u matrix svojoj Trinity ali svi ljudi ginu, Zion se totalno uništava. Neo mu tada kaže da to ne smije dozvoliti jer mašine ovise o ljudima zbog energije a Arhitekta kaže da oni mogu prihvatiti neki drugi nivo egzistencije, tako nešto kaže

Heh, zanimljivo, ali ako on izabere desna vrata i uzme ljude, resetuje se matrix.. sve je ok ali sta je sa trenutnim Zion-om ?? Sta je sa njegovim ljudima itd .. Kako mogu resetovari "stvarni svijet".. Dakle moguce lako da to ide u prilog samoj teoriji "matrixa u matrixu"...
Nisu ni masine tako glupe da ostave mogucnost "izlaska" i zaobilazenja sistema...

Neko je rekao "zasto bi se masine mucile stvarajuci matrix, zasto ne bi koristile komirane ljude za energiju i nista vise".. Dobro pitanje .. dva odgovora:
1) zato da bi ljudi koji su slobodni kontali neke tripove o tome da tijelo ne moze bez duse itd itd sve da bi se odvukla paznja od stvarne istine koja je
2) matrix u matrixu - znaci izmisljena situacija - ljudi zarobljeni od strane masina, slobodni (bar misle da su) se trude da oslobode ostale i uniste masine, harmonija je savrsena - nista nije idealno (jer ne moze biti, postoji element haosa) masine se bore protiv ljudi i obratno... a neka deseta prica se vrti u pozadini svega koje nisu svjesni ni ti ljudi a potencijalno ni te "masine" ..

Film stvarno ostavlja mnogo pitanja koja "zjape" sirom otvorena a tesko da mozemo doci do odgovora...
Mozda matrix postoji u vise nivoa... 1. nivo - klasicni matrix, 2. nivo - zion vs machines, 3. nivo - nesto deseto itd itd..

Po svemu sudeci (nisu braca naivna) ispostavice se nesto sasvim deseto, nesto sto mozda nismo ni pomislili, a da je to prava istina i tek onda bi sve bilo logicno... :) Jer bilo bi malo glupo kad bi mi skontali sad sta je matrix, sta je ideja filma i sve ostalo - cemu onda treci dio - ok, efekti, dio (poznate) price i zarada ... no kad su vec smislili svu ovu pricu vjerovatno su smislili i neki zaokret od 180 stepeni u trecem dijelu koji finalizira cijelu pricu i privodi je kraju ... (a sta je kraj i gdje je kraj ??)

U svakom slucaju M-Reloaded je dobar film..

Neke stvari mi ne idu u glavu - npr. Persefona - trazi da je Neo ljubi kao Trinity.. cemu to ?? Da se navodno "prisjeti" tog osjecaja .. Ako je program - zar mu treba prisjecanje - sve je smjesteno u fajlvima i programi ne poznaju godine i zaborav ... (mozda je samo ljubavni element da ne bude cista akcija, pa onda slijedi i reakcija ljubomorne Trinity itd..) a mozda to govori nesto .. Mozda je i ona bila "The One" jednom prilikom.. pa se kasnije skontala sa Merovingijanom (koji je potencijalno takodje bio "The One"), pa zato - posto je covjek zeli da se "prisjeti"... itd..

Vader: rekao si za broj 101 ... ko zna zasto se pojavljuje - mozda ima neku simboliku u nasem svijetu .. a mozda simbolizuje binarni broj 5 .. mozda folovi - kao 5 "The One"-ova je bilo prije tekuceg... ili 5 puta je matrix reload-ovan ... i tome sl ... (opet ima kao nekog smisla) .. a mozda je nesto deseto u pitanju i nemaju nikakve veze (sto malo smrdi, ne bi slucajno stavljali te brojeve tako cesto) :)

Gledao sam samo jednom, poledacu naravno 10+ puta u dogledno vrijeme (bas kao sto sam i Matrix gledao 10+ puta) .. No svakako je zanimljiva prica Arhitekte ... Kaze mnogo stvari koje treba pohvatati i kasnije dobro razmisliti o njima ako se misli "skontati" matrix .. a sve sto kaze se opet mora uzeti sa dozom sumnje, dvosmisleno i puno zamki (za one koji kontaju o sustini matrixa) ...
Zanimljivo je kolika je frka doci do Arhitekte.. sto zamki, milion uslova da se poklopi itd .. a opet tako lako otici od njega ostavivsi iza sebe samo prasinu i skrsenu zgradu ... (ako se dobro sjecam, za Neom je "krenula" i eksplozija, on je izletio a sprat zgrade eksplodirao .. Sta reci ?? Unistena soba arhitekte ili su vrata koja otvaraju sobu arhitekte samo put za neku drugu lokaciju (kao sto se Neo desavalo da mu zatvore vrata pred nosom i kad ih otvori naleti na pejsaz (planinte i takvi golovi) :)
Kako je Keymaker poginuo ?? Pa ako je on program - kako ga moze ubiti metak iz matrixa ... Ako smrt programa mora biti simbolizovana ljudskom smrcu sta je onda to .. Program umire kad ga iskljuce a ne kad "ugine" kao covjek .. Ubijes agenta - ali ubijes samo osobu u kojoj je on bio, ne i njega samog .. logicno .. :) zasto to ne vazi za Keymakera?? ...

Zanimljivo je i to da bi po svemu sudeci Matrixu bilo u interesu da zadrzi sve moguce ljude .. znaci bilo bi glupo kad bi ti koji si u Matriksu slucajno pao sa zgrade i poginuo - a posto si poginuo u Matrixu znaci da si poginuo i u "stvarno svijetu" jer citiram "tijelo ne moze bez duse".. Dakle sigurno ima neka druga caka - jer da imam 1000 baterija od kojih mi zavisi zivot - ne bih dao da mi neka "crkne" zbog nekih 'visih kontova' :)) - Bar masine razmisljaju na taj nacin ...

Ne znam da li je vec bilo postovano na forumu, vjerovatno i znate Neo (Andersonovo virtuelno ime u comp. svijetu) kad ga citate "satro" glasi One tj. akronim :). Kao sam sebi nesvjesno dao ime koje "pokazuje" da je on "The One" ...

Sto se zaustavljanja masina na kraju Reloaded-a tice - glupo bi bilo da je EMP ... jer kao sto smo konstatovali Neo je rekao da ih osjeca... Mozda je to regularan proces ... isprogramirano sve itd..

U svakom slucaju necemo znati vecinu odgovora do Revolution-a ... do tad - razvijajmo teorije, mozda neko bude i blizu "istine" :)

Toliko od mene ... :)

Poslednji put menjao mIRCon dana 30 Jun 2003, 01:59, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2003, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
Po svemu sudeci (nisu braca naivna) ispostavice se nesto sasvim deseto, nesto sto mozda nismo ni pomislili

Vrlo moguće. Meni je samo bitno da priča u trećem dijelu bude što bolja i da film završi na neki interesantan način. Nepredvidljivost, iznenađenja i okretanje za 180 stepeni su poželjni :)

Neka raja na forumima se zezala dajući neke svoje ideje za kraj filma, u jednoj verziji se na kraju trećeg filma Neo budi u nekoj sobici i nekome do sebe (možda Trinity samo se ona tu ne zove tako) kaže "a joj kakav sam san sanjao" a ona ga pita "a jesi li siguran da si sad budan" THE END :D

Citiraj:
a mozda simbolizuje birani broj 5 .. mozda folovi - kao 5 "The One"-ova je bilo prije tekuceg

Ma svaka čast. To nisam skontao. Mada si me prvo zbunio jer si rekao birani umjesto binarni :)
101 u sebi ima 1 što je veza sa "The One".
Pored toga zbir cifara 1+0+1=2 a dva u duhovnosti predstavlja broj Hrista.
Ko zna šta sve još ima u tom broju.

Citiraj:
Ubijes agenta - ali ubijes samo osobu u kojoj je on bio, ne i njega samog .. logicno .. :) zato to ne vazi za Keymakera ...

Misliš "zašto to ne važi..."?
Agent je legalni sluga Matrixa i ima povlastice, Matrix mu dozvoli da se prebacuje iz osobe u osobu. Matrix to ne dozvoli odbjeglim programima kao što je Keymaker jer ionako jedva čeka da ih pohvata. Njihovo uništenje i brisanje je predstavljeno smrću opet možda iz više razloga, recimo zbog samog filma jer smo svi mi navikli da kraj postojanja neke osobe vidimo u njenoj smrti. Možda ima još objašnjenja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]