Elvis Presley je napisao:
Ja bih ovu temu pod hitno zatvorio.
Ojednom su svi opasni kriticari,svi znaju sta je originalno,sta kopirano a sta dobro.
Ja ipak mislim da je vjerodavnije misljenje filmskih kriticara od nasih misljenja,jer ipak,ljudi time zaradjuju za zivot i time se bave,i dobri su u tome,a nije lako biti ozbiljan i profesionalan filmski kriticar,dovoljno je da pogledas sve komentare na ovoj temi pa da ti to bude jasno.
Da, kad sam napisao na pocetku da se ukusi razlikuju, napisao sam to radi reda, ne znajuci da ce se mozda naci sukobljena misljenja. Takodje, pod "forumasima" sam smatrao samo vrhunske filmske kriticare da odgovaraju na ovu temu. Naravno da sam znao da ce razliciti ljudi imati razlicita misljenja, i da ce doci do razmimoilazenja, i naravno da sam znao da nasa misljenja nisu jednako "vrijedna" misljenjima filmskih kriticara sirom svijeta. Ali, ipak htio sam da saznam da li ima filmova koji su univerzalno omrazeni, bez obzira sta oni na imdb-u misle o njima, a pogotovo sta kriticari misle. Valjda smo dovoljno pametni i dovoljno filmova pregledali da mozemo i nezavisno od misljenja kriticara odrediti i otkriti da li film ima neku vrijednost. Ipak smo svi ovdje na pdf Film, i samim tim bi trebali da se razumijemo nesto u filmove. Nisam napisao ovu temu u LJubav il kako se vec zove pdf...
I, jos nesto. Poznato je da se mnogi danasnji kriticari ponasaju, ne tako rijetko, identicno danasnjim politicarima, tj. govore ono sto im je receno da kazu, upravo zbog ljudi kojima je stalo samo do njihovog misljenja i njihove ocjene filma, a sve u cilju vece zarade. Tako ta publika, procitavsi recenziju nekog slavnog kriticara, i pre gledanja filma zna da je taj film "sjajan", bez obzira kakav utisak ostavi na njega...
Slicna je situacija i sa imdb. Samo vidjevsi ocjenu nekog filma, takva publika "zna" da je film dobar. E, upravo zbog takvih i slicnih zelim da cujem licno misljenje, misljenje bez predrasuda, neiskvareno recenzijama "slavnih" kriticara i ocjenama na sajtovima, na kojima se takodje, iz upravo navedenih pobuda, vrse odredjene manipulacije. Naravno, takve manipulacije su mnogo teze za izvrstiti, nego sto je to slucaj sa kriticarima...