banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 21:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 00:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2007, 18:09
BlackHand je napisao:
ulaganje u tamo neku filmsku industriju koju nikada nismo imali bi bilo bacanje para. Neka se ulaže u pozorište, muziku, ... i sl stvari. Ali sada da se izdvajaju neke silne pare za filmove u pokušaju bi najblaže rečeno bilo glupo.

Ne vidim sto je glupo ulagati u nesto sto ima sve jedna drzava na svijetu (sem nase) i sto su svi shvatili da je bitno sem naravno nas (da se ne ponavljam zbog cega sve...napisao sam u nekom postu iznad) , a nije glupo da se ulaze u 10 muzickih festivala koji su svi isti, jednom se odrze marnu se pare i gotovo ("pokusaji")...film je ipak nesto sto ostaje i nesto sto predstavlja jednu zemlju..svaki taj festival kosta toliko da se moze snimiti bar jedan film.

Jel mislis da smo samo mi pametni jer nemamo filmsku industriju, a svi ostali narodi i drzave su telci?

p.s.
Nemam nista protiv muzike kao umjetnosti, naprotiv, uzeo sam muzicke festivale samo kao primjer gdje se trose pare kad smo vec kod "bitnijih stvari" od filma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 09:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Nešto što ima sve i jedna država na svetu sem nas?

Dobro, onda ulažimo i u farmaceutsku industriju, u tramvaje, u metroe, u slikarske galerije, biblioteci treba ozbiljno renoviranje, u muzeju ista postavka već 2 godine, svi sportski savezi su u rasulu, medicinari i prosvetari nemaju šta da jedu, studenti hodaju goli i bosi, prehrambena industrija nam počiva na soku i ajvaru, ali ne... ulažimo u filmove, ipak su oni najpreči.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 18:54 
Početnik
Početnik

prcko vitamincic je napisao:
Pa ne bi se bas slozio da je film sporedna stvar za drzavu, naprotiv. Nemoze se usporedjivati sa infrastrukturom i obrazovanjem ali je sigurno u vrhu prioriteta. Film je reklama drzave , a bez reklame nema nista..prije svega nema stranih ulagaca, a bez njih mi sami (mislim na drzavu) siguno nismo u stanju da napravimo ni centimetar napred ni u jednoj stvari. Jel znate koliko para za film dobija Federacija BiH, pa sve te pare ostaju u drzavi. Da ne govorim da se 80% svih ulaganja u drzavu (BiH) sljeva kod njih. Ne kazem da je film zasluzan za to 100% ali vjeruj mi da ima dobrog udjela (sta je "Grbavica" i "Nicija zemlja" nego reklama za BiH , a za nas najveca antireklama). Pa kad su smrdljivi siptari poceli da pricaju o snimanju filma, a nisu ni dobili drzavu (ako Bog da ni nece), samo nasi debili nevide koliko je to bitna stavka. Mi nikada nismo znali da vladamo sa medijima zato smo i naj..bali u proslom ratu i jos uvjek najebavamo.

Treba malo sire razmisljati o filmu i o njegovom utjecaju. Nije film zabava za siroke narodne mase vec mocan medij.

.

Ja se slazem da su to sve bitne stvari koje si nabrojao i isto tako su tacne ali su apsolutno neuporedive sa filmom... ja i ti pricamo o dvije totalno razlicite stvari. Ja pricam o dugorocnom interesu za drzavu i narod (srpski), a ti pricas o tome sta se najvise prodaje na pijaci ovih dana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Jest, baš sam neki dan kupio jedan omanji top.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Jedan od uslova je bio da se nasi mladi ljudi obucavaju prilikom snimanja tog filma, kako bi nakon toga imali iskusne ljude koji bi mogli dalje sami da nastave. A snimanje ce takodje biti na prostoru RSa.

Federacija BiH je odavno shvatila poentu filma u cilju marketinga, zahvaljujuci cemu su svijetu uspjeli nametnuti svoju sliku o ratnim zbivanjima i svoje vidjenje naroda u BiH. Nama je to nazalost jos uvijek nepotrebno trosenje para.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 22:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
guess who je napisao:
Federacija BiH je odavno shvatila poentu filma u cilju marketinga, zahvaljujuci cemu su svijetu uspjeli nametnuti svoju sliku o ratnim zbivanjima i svoje vidjenje naroda u BiH. Nama je to nazalost jos uvijek nepotrebno trosenje para.

Federacija je sa SFF postigla mnogo i sve se veze za taj festival, a nastao je kao projekat koji bio "izbavio" maldez od tuge i jada koji su mu naneseni, a to je umjetnost. Sarajevo kao takav grad je dobio podrsku svijeta i razvio se u to sto jeste, uz stalno ptenciranje ratnih zlocinaca, i strane koja je kriva, dobili su sredstva da se tom narodu pomogne. Bez daljneg, imaju talente. Znaci prava intervencija na pravom mjestu. Jos podrsa U2 i ostalih medijskih licnosti je ucinila svoje.
A kako Banjaluka da privuce strance, kad nas u svijetu znaju kao one sto su srusili Sarajevo i Srebrenicu????? Nisam mislio da politiku uvucem u ovo ali nemojte msiliti da se SFF razvio samo zato sto Sarajevo ima talente. Ima ih i Banjaluka, ali nikada nece imati podrsku sa strane kao Sarajevo. U svakom slucaju svaka cast na sjajnoj ideji i sprovodjenju iste.
Kako bilo, to postaje sve veci i veci festival.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2007, 00:50 
Početnik
Početnik

Pa normalno da nas svi dozivljavaju kao zlocince kad je u svijet otisla takva slika o nama (dobar dio uz pomoc filma), a mi se ni u jednom momentu nismo potrudili da tu sliku barem pokusamo da promijenimo, niko ku.cem da mrdne.
SFF ima budzet veci nego citava RS budzet za kulturu.
Samo jedan podatak, na sarajevskoj akademiji su prije dvije godine svi diplomci za svoj diplomski rad MORALI da urade nesto na temu Srebrenica...sto znaci da oni pricu kako su jadni i banisje od strane srba sistemski namecu kroz filmsku umjetnost. To samo govori koliko je film jak medij.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2007, 00:56 
Početnik
Početnik

guess who je napisao:
Jedan od uslova je bio da se nasi mladi ljudi obucavaju prilikom snimanja tog filma, kako bi nakon toga imali iskusne ljude koji bi mogli dalje sami da nastave. A snimanje ce takodje biti na prostoru RSa.
.

Za te pare koje su dali Dragojevicu mogli su poslati 50 studenata da se skoluju u holivudu , ne ovako da vuku kablove i utovaraju sanduke sa opremom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2007, 01:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Nisam ja dao, ljudi ja samo citam vijeeeesti. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 18:37 
Početnik
Početnik

guess who je napisao:
Nisam ja dao, ljudi ja samo citam vijeeeesti. :D

Ma ni ja ne napadam tebe, samo iznosim svoje misljenje :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2007, 19:18 
Početnik
Početnik

Jel zna neko sta je sa "Srna filmom", jel imaju oni kakve opreme, studio, ista...jel to i dalje drzavna firma il je pala privatizacija?
Cuo sam da imaju nekolko zaposlenih pa me zivo interesuje sta rade s obzirom da se nista ne snima u njihovoj produkciji i da ih nigdje nema?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 15:46 
Početnik
Početnik

SRNA FILM = misterija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 07:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2004, 12:53
Dio snimanja u trajanju od 15tak dana ce da se radi u RS, tacnije u Omarskoj. Novac koji je izdvojila Vlada RS ce ostati uglanom u RS. Prihod od filma(oko 20%), koji ce sigurno napraviti veliku gledanost, ce ici u budzet RS za snimanje sopstvenog film. Zar to nije ekonomski isplativo? Nema potrebe da govorimo jel nam to potrebno iz ovih drugih razloga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Uvijek sam mislio da je bolje potrositi xxxxxxx miliona dolara na neko zvucno ime Holivuda, npr. Mila Jovovic, platiti joj ulogu i film nego ovako natenane (mada je jos bolje one pare od Telekoma upucati u neki jak filmski studio :D ). Svi znamo da je ceska filmska skola jaka, ali pitajte bilo koga u BL za dva ceska filma ili pak glumca.

A tek na Zapadu, na zapadnim masmedijima ne prolazi nista, apsolutno nista sto je istocno od Dunava (osim ako nije kojim slucajem naturalizovano i ima dobru guzicu). Tako da vas pitam, kome prodati taj nas film osim nama samima?

Lako je pricu prodati onima koji je vec znaju, ali kako upoznati one koji ne znaju i nemaju prilike da je upoznaju?

P.S. Pojma nemam o filmu, samo sam prosjecni konzument :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Ne mislim da nije dobro ulagati u umjetnost, ali pored toliko neriješenih stvari u našoj državi, oni ulažu tolike pare u film. To me podsjetilo na priču kad su najavljivali Stounse u BL, pa kažu da će Vlada RS dati 2 miliona KM :roll:
Svi dobro znamo u kakvom je stanju npr. zgrada hirurgije, i muka je otići tamo i vidjeti sve one jadne pacijente i doktore, a pogovoto razboljeti se i biti primoran ležati u onoj rupčagi. Pa zar ne bi bilo bolje dati te pare za takve namjene?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Citiraj:
Filmska industrija u RS!!!

Ја сам се најискреније надао да је овде ријеч у Републици Србији. Ту се и може нешто причати.
Овако, правићу се да нисам примјетио тему.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2007, 17:07 
Početnik
Početnik

The_new_Statesman je napisao:
Tako da vas pitam, kome prodati taj nas film osim nama samima?
:D

Nisi bas u pravu... ne zaradjuju pare samo filmovi za koje je cula siroka narodna masa (blokbasteri) vec i filmovi manjih produkcija, u sijetu ima mnogo bioskopa u kojima se pustaju filmovi manjih budzeta i te zarade nisu zanemarive...a i zarada od filma nije samo od karata. U federaciji imaju nekolko filmskih fondova (milionskih) koji se svake godine pune od stranih fondacija i sve te pare ostaju u zemlji (nama u RS standardno ku..c)....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]