banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 22:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2006, 20:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...oni likovi koji su sreli Spance mogu biti samo Asteci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 09:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Film je krvav, dugacak i u vecini realan, ako se iskljuci nekoliko rediteljskih sloboda... Sve u svemu nije los.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 10:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
hmmm moracu da ponovim gradivo ali stvarno mi se cini da su Maje jedina stara civilizacija Srednje i Juzne Amerike koja je propala prije dolaska Spanaca i na tu temu se jos uvijek filozofira

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Wikipedia je napisao:
Shortly after their first expeditions to the region, the Spanish initiated a number of attempts to subjugate the Maya and establish a colonial presence in the Maya territories of the Yucatán Peninsula and the Guatemalan highlands. This campaign, sometimes termed "The Spanish Conquest of Yucatán", would prove to be a lengthy and fraught exercise for the conquistadores from the outset, and it would take some 170 years before the Spanish established substantive control over all Maya lands.

Unlike the Spanish campaigns against the Aztec and Inca Empires, there was no single Maya political center which once overthrown would hasten the end of collective resistance from the indigenous peoples. Instead, the conquistador forces needed to subdue the numerous independent Maya polities almost one by one, many of which kept up a fierce resistance. Most of the conquistadores were motivated by the prospects of the great wealth to be had from the seizure of precious metal resources such as gold or silver, however the Maya lands themselves were poor in these resources. This would become another factor in forestalling Spanish designs of conquest, as they instead were initially attracted to the reports of great riches in central Mexico or Peru.

The last Maya state, the Itza polity of Tayasal at Lake Petén Itzá, was not subdued by Spanish authorities until 1697.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 17:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2005, 18:41
dobar film

Horoskopski znak, pravi veseljak,
srecna zvjezda vodi mene, volim pjesmu, vino, zene!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1379465 je napisao:
dobar film

bolji od conana?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 20:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2005, 18:41
Ni blizu, samo je jedan vladar, a zna se ko!

Horoskopski znak, pravi veseljak,
srecna zvjezda vodi mene, volim pjesmu, vino, zene!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 10:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nerevare rekao sam da cu morati ponoviti gradivo :)))

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 17:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Odgledah ga sinoc. Sve u svemu, nije los. Mada nisam upoznat sa istorijom Maja, nesto sam skontao od toga, ali mi tek sad bi jasno ko je koga i zasto napao. :)
Scena je super, suma, oziljci, nakiti... Potjera kroz sumu mi se svidjela, mada se onaj prvi dio filma malo razvukao. Meni je prica malo prazna, kako nisam upoznat sa njihovom istorijom, ali je svejedno jako dobro odradjeno.
Ona scena na pocetku, kada "mutavom" daju da jede testise je meni bila prilicno fuj.

Update: Ispravak greske u pisanju.

Poslednji put menjao FLASH dana 28 Dec 2006, 20:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Добар филм. Врло добро урађен.

Али, није ми јасно како је цивилизација пропала због нечије жеље уа осветом?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 11:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
umjetnicka sloboda... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Film je OK, ima svakakvih (poteških) scena, ali je dobar. Nije poenta filma da tražite nerealnosti u nekim scenama :), a i to šta je nerealno je često subjektivna ocjena. Meni je čak najnerealnije bilo to da su mu oni tako dugo za tragom, a on bježi samo pravolinijski, kao u crtanom filmu.

A što se tiče zvjerstava koje su prikazane, takve stvari su rađene kroz cijelu istoriju na svim krajevima svijeta, uključujući i zadnji rat na našim prostorima, i to treba tako posmatrati a ne izolovati na Južnu Ameriku.

Volio bih čuti šta je Mel Gibson želio postići ovim filmom, šta je želio poručiti. Ako neko negdje iskopa taj podatak (npr. iz nekog intervjua) neka okači ovde.

Meni se svidjela priča onog starca na početku filma, možda čak i najupečatljivija stvar u cijelom filmu. Zadnja rečenica: "I Zemlja će reći: nema me više i nemam šta da dam".

Not now, John! je napisao:
Film je dobar, mada ne znam šta je htio da kaže uvodnom rečenicom. Valjda da su sami krivi što su ih Španci s*ebali...

Vjerovatno misliš na citat na početku filma. Ja se lično potpuno slažem sa tim citatom koji kaže da ni jedna civilizacija ne može biti uništena izvana ako prije toga samu sebe ne uništi iznutra. I inače postoji teza da su te južnoameričke civilizacije nečim same zaslužile da ih snađe to što ih je snašlo, što je vjerovatno tačno.
Opstaju samo kuće građene na čvrstom i kvalitetnom temelju, ostale mogu stajati samo privremeno, dok im ne istekne rok trajanja. Tako je bilo sa svim prethodnim civilizacijama, a biće i sa sadašnjom. To naravno ne znači da je sve bilo loše, dobrog je svagdje bilo. Samo se vremenom karte ponovo promješaju, odnos snaga na "terenu" se promjeni, ali se Igra nastavlja dalje, sa istim igračima.

nerevar je napisao:
ali da je brži od jaguara?

Ne mora on biti brži od jaguara, dovoljno je da bude brži od drugog čovjeka u blizini :D, a ovaj drugi je uletio između njega i jaguara. Sve je to realno ako je tako trebalo da bude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 17:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nije bilo prave kiše u zadnjoj sceni :)

Slika

Još par slika sa snimanja

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
nerevar je napisao:
ali da je brži od jaguara?

Ne mora on biti brži od jaguara, dovoljno je da bude brži od drugog čovjeka u blizini :D, a ovaj drugi je uletio između njega i jaguara. Sve je to realno ako je tako trebalo da bude.

ali on je jaguara sreo na drvetu, i trčao je dobrih 10 minuta dok nije onaj uleteo ispred njega. sa sve rupom u stomaku :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Jaguar je ocigledno levat :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2007, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
loš film, iskreno mislim da je gibson dosta podbacio. nije mi jasna poenta filma, previše krvavo i nasilno. dosta naivno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 02:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
nerevar je napisao:
jedina zamerka: ne može lik trčati tri dana kroz džunglu sa rupom u stomaku. dobro možda jeste brži od ovih ostalih indijanaca, oni su iz grada, dobro uhranjeni i slično, ali da je brži od jaguara???? :-?
sve u svemu film je odličan, odavno me nije oduševilo neko holivudsko ostvarenje.
u stvari dve zamerke: pomračenje sunca za 60 sekundi?? i pun mesec iste večeri?? neće ići...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

udavila sam se od smijeha budalo :drinking:

inace, film mi se mnogo dopao jer nisam od tih REALISTA kad je gledanje filmova u pitanju :D

osim sto je brutalan (sto je super iskreno - takav je zivot :fadein: )
mogu za ovaj film reci da je vrlo SPIRITUALAN - pravi dozivljaj !

mel gibson - bome ispade, tj. sada nakon pasije, potvrdi da je odlican reziser ! sto mi je jako drago, pogotovo zbog tzv. holivudskih "faca" :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 10:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2006, 15:37
nije los film
malo su me nervirale scene u gradu
ali dobro

ronaldinjo rula

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 00:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pogledao sam danas film, i moram priznati da nisam shvatio kako su uspjeli doci na ideju da ovaj film prikazuje kolaps Maja. Citava radnja filma je prica o osveti poput hiljada drugih filmova i ne vidim kakve to veze ima sa propascu jedne civilizacije. Na isti nacin Maje su ratovali i osvecivali se i zrtvovali ljude svojim bogovima tokom stotina godina i ne vidim po cemu je taj dogadjaj, unistenje jednog od mnogih plemena moglo da dovede do kolapsa civilizacije. Po meni je citav ovaj film veoma misleading, Maje su prestale da postoje tek onda kad su dosli konkvistadori i Cortez, kad su ih pobili zbog svoje pohlepe i huskali ih na bratoubilacke ratove dok su u medjuvremeu slepali zlato u Evropu. To ti je isto kao da sad prikazes rat izmedju Sijuksa i Navajo indijanaca i navedes ljude da pomisle da su indijanci nestali zbog jednog od mnogih ratova. A svi znamo kad su prestali da postoje indijanci u sjevernoj, srednjoj i juznoj Americi, sa dolaskom bijelog covjeka.

Inace nisam uspio da razumijem poruku filma, izmedju mnogih bespotrebnih horor-scena poput dvostrukog odsjecanja glave i bacanja tijela niz stepenice piramide, humora koji je bas bez ukusa i trcanja kroz sumu nisam nalazio nesto sto bih htio i mogao zadrzati u sjecanju, ama bas nista.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 01:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Dak je napisao:
Inace nisam uspio da razumijem poruku filma...

Takodje. To je prvo sta mi je palo na pamet nakon odgledanog filma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]