Film je OK, ima svakakvih (poteških) scena, ali je dobar. Nije poenta filma da tražite nerealnosti u nekim scenama

, a i to šta je nerealno je često subjektivna ocjena. Meni je čak najnerealnije bilo to da su mu oni tako dugo za tragom, a on bježi samo pravolinijski, kao u crtanom filmu.
A što se tiče zvjerstava koje su prikazane, takve stvari su rađene kroz cijelu istoriju na svim krajevima svijeta, uključujući i zadnji rat na našim prostorima, i to treba tako posmatrati a ne izolovati na Južnu Ameriku.
Volio bih čuti šta je Mel Gibson želio postići ovim filmom, šta je želio poručiti. Ako neko negdje iskopa taj podatak (npr. iz nekog intervjua) neka okači ovde.
Meni se svidjela priča onog starca na početku filma, možda čak i najupečatljivija stvar u cijelom filmu. Zadnja rečenica: "I Zemlja će reći: nema me više i nemam šta da dam".
Not now, John! je napisao:
Film je dobar, mada ne znam šta je htio da kaže uvodnom rečenicom. Valjda da su sami krivi što su ih Španci s*ebali...
Vjerovatno misliš na citat na početku filma. Ja se lično potpuno slažem sa tim citatom koji kaže da ni jedna civilizacija ne može biti uništena izvana ako prije toga samu sebe ne uništi iznutra. I inače postoji teza da su te južnoameričke civilizacije nečim same zaslužile da ih snađe to što ih je snašlo, što je vjerovatno tačno.
Opstaju samo kuće građene na čvrstom i kvalitetnom temelju, ostale mogu stajati samo privremeno, dok im ne istekne rok trajanja. Tako je bilo sa svim prethodnim civilizacijama, a biće i sa sadašnjom. To naravno ne znači da je sve bilo loše, dobrog je svagdje bilo. Samo se vremenom karte ponovo promješaju, odnos snaga na "terenu" se promjeni, ali se Igra nastavlja dalje, sa istim igračima.
nerevar je napisao:
ali da je brži od jaguara?
Ne mora on biti brži od jaguara, dovoljno je da bude brži od drugog čovjeka u blizini

, a ovaj drugi je uletio između njega i jaguara. Sve je to realno ako je tako trebalo da bude.