Tak sam danas pogledao ovaj film, maloprije. Pa sam čitao ovu staru temu. Ni ja nisam skontao da je ono doktor Bashir, a jeste
Meni je film dosta dobar. Najveća nelogičnost je kako je Balijen brzo i lako postao dobar ratnik i vojni strateg, to su trebali razraditi. I slažem se da Orlando Bloom nije baš lik za ovakve uloge, kao što neko reče suviše djeluje krhak, slatkast. Sean Bean bi bolje odgovarao, ali im je trebao neko mlad. Mada s druge strne... ne znači da neko ko djeluje krhak i nježan ne bi mogao biti dobar vitez

, to treba imati u vidu. Nas su inače navikli da junačine u filmovima vidimo uvijek kao neke snagatore sa "opasnom facom". A ne mora biti tako.
Film ima jako lijepih poruka i dijaloga.
Jedna od osnovnih poruka je da ljude koji su opasni po širu zajednicu treba što prije (u startu) ukloniti.
Balijen je po meni trebao prihvatiti ponudu cara da oženi carevu sestru, i da ubiju njenog tadašnjeg muža. Jer i Jerusalimski car i protivnički car Saladin su bili za mir i suživot svih naroda i vjera. Kao što reče Balijen "pa oni se mole kao i mi". A ovih par uzrupatora-fanatika je trebalo ukloniti. Ili bar odmah izaći pred Saladinovu vojsku i tražiti primirje nakon što su ovi potukli onog debelog Templara i princezinog debilnog muža.
Ovde su Templari prikazani kao fanatici i zločinci. Ne znam mnogo o njima (mada me u zadnje vrijeme interesuju), ali moguće je da su loše predstavljeni. Inače priča oko njih je zanimljiva. Svi se slažu da su devetorica njih u početku osnivanja nešto kopali u Jerusalimu 9 godina, i nešto pronašli ispod hrama, nešto što ih je za kratko vrijeme učinilo veoma moćnima i dominantnima, i finansijski i vojno i uticajno i svakako. Zvanično se ne zna šta su to pronašli, postoje samo nagađanja. A nezvanično...lako moguće da se zna. Inače ima dosta misterije oko njih, koristili su simbolizam, čuvali neka tajna znanja, velika bogatstva. Francuski car Filip IV ih je dao ubiti na petak 13. oktobra 1307. godine, ali pri tome car Filip nije uspio da zarobi i zadrži flotu templarskih brodova, nije uspio da sazna lokacije templarskog blaga, nije uspio da sazna ni jednu tajnu vitezova Templara.
Sve u svemu ovo je dobar film, iako kažu da nije dobar sa strane istorijske autentičnosti.