Koliko argumenata treba da bi film bio glup? Ne znam koliko, ali znam da ih treba imati dovoljno da bi se to reklo. Slazem se sa _zokom, postoji ta doza mlakosti kod "Avatara", ni sam nemam posebnu zelju da ga ponovo gledam. Ali to ne moze biti dovoljan kriterijum ni argument da je glup. Ja sam "Maratonce" gledao jednom, trenutno nemam ni najmanju zelju da ih gledam ponovo, pa opet necu reci da se radi o sranju. Mozemo reci da je film glup kada prica nema smisla, kada je scenarij pun rupa ("plot holes"), kad se na sve to dodaju uzasni efekti (posljednji primjer koji mi pada na pamet je "Anakonda 3: The Offspring, koji mi se smucio nakon 25 minuta jer posjeduje sve vrline prethodno nabrojane).
Sto se tice cijene ulaznica, kretena u sali, pokvarenog zvucnika, to nema veze sa filmom i ne vrijedi ni spominjati. Izjave tipa "manje vise prosecno sa elementima ispod proseka" su ok ako se nabroji sta je to prosjecno, a sta ispod prosjeka. Prica, prosjecna, tu ce se vecina sloziti. Nista novo, ali lijepo uvezano u cjelinu, skoro bez greske, nikako se ne moze reci da se niko nije trudio. Gluma je ok, nema pretjerano velikog manevarskog prostora, ali se ne moze reci da je losa, naprotiv. Atmosfera, sjajna. Efekti, nevjerovatni. Pejzazi u filmu, magicni. Hocemo li ga se sjecati dugo vremena - vjerovatno ne. Ali to nije razlog da ne napravimo razliku izmedju "meni se ne svidja zato i zato" i "to je sranje".
A sto se poredjenja "Avatara" i "Transformersa" tice, ne znam na koji dio se mislilo. Drugi dio nisam gledao pa ne mogu nista reci, a prvi mi je bio simpatican, mada nista posebno, ali ne i sranje