Kid_A je napisao:
Citiraj:
Kid_A ::
Citat:
iskljucivost i jednostranost
ovo si naravno zakljucio/la nakon pogledanoh filma. noz je takav film da ga ni svom najblizem ne bih pokazao. lepa sela su prikazana u sarajevu.
Ovim je sve receno.
noz je jedna nebuloza. ono je tv film sa pretenzijama da bude pametniji od svoje publike (joj, sta rekoh, pa skoro svaki srpski film ima slicne pretenzije, ali ok sad). nista nije tim receno, osim da je noz los, a kamoli da je sve receno. ovo sto je rekao sisbian je nesto najpametnije sto sam cuo na temu (ne)prikazivanja grbavice u ovom nasem gradu i je li entitetu. ne smiju oni u ovakvom slucaju da odlucuju za druge. prikazite film, distributeri!
Sta si se uhvatio za Lepa sela, pa i Nicija zemlja je prikazana u Banjoj Luci. Lepa sela su korektna koliko i Nicija zemlja. Sta vise, Lepa sela govore o prijateljima, Bosnjaku i Srbinu i njihovoj tragicnoj sudbini i poslije Lepih sela izadjes otprilike sa idejoj - koji smo mi konji, sto smo ratovali. Poslije Nicije zemlje izadjes sa idejom - dobro sam se nasmijao, ali mali detalji koji su pokazali Srbe kao kretene mi smetaju, ali hajde "progutacu ih".
Navodim film Noz jer onoliko koliko bi se Noz trebala prikazati u Sarajevu, toliko bi se i Grbavica trebala prikazati u Banjoj Luci. Ako ti smatras Noz nebulozom, ima ljudi koji Grbavicu smatraju jednostranom i iskljucivom. Dosadilo mi je da se ponavljam - film se bavi silovanjem, jednim od najvecih zlocina u ratnom Sarajevu, a ignorise zbivanja na Bembasi. Pri tome mi uopste nije vazno sta je autorica rekla na dodjeli nagrade, jer vjerujem u slobodu govora. Medjutim, licemjerstvo je ignorisati desavanja na Bembasi, kada svi u Sarajevu o tome znaju. Sa kakvom idejom bi neko izasao poslije Grbavice?