Mr. Deeds Goes to Town (1936)- jos jedan u nizu Kaprinih filmova koji se bavi tematikom "MAN vs SYSTEM", u kojem pobjedjuje mali covjek, idealista, jednostavan, okolini naivan, sa vjerom u ljubav i zeljom da pomogne drugima. Kada pogledam nase drustvo (prvoga samog sebe), postavljam pitanje da li smo se toliko ucaurili u svojoj prividnoj sigurnosti i naizgled lagodnom zivotu da bismo bilo sta rekli ili ucinili, a sto bi narusilo tu sigurnost. Ocigledno imamo strah da je ne izgubimo, ali sta da izgubimo. Zar u svakom od nas ne bi trebalo da postoji urodjen osjecaj za pravdu i istinu, te da preduzimanje koraka u cilju odbrane ovih, necu reci ideala (posto kada se spomene ova rijec, uglavnom se misli na nesto neuhvatljivo), nego normalnih osjecanja ljudske prirode ne treba da predstavlja napor, niti temu rasprave i razmisljanja, nego trenutak za direktno djelovanje. Zar nije onda kada je oklevetan neko iz naseg okruzenja, kada je nepravedno napadnut mali covjek, zatvoren od strane mocnika i sistema, upravo oklevetan i zatvoren dio nas samih? Ne mislim da treba da budemo weltschmerzisti, ali mozemo makar lokalschmerzisti, da pruzimo, u skladu sa svojim mogucnostima, pomoc onima u nevolji, a koji su nam bliski, bilo teritorijalno, bilo etnoloski. Nesto razmisljam, kada bi Kapra snimio film o Vulicu, ishod ne bi bio ovakav kakav je danas. Ali, razlika, rekao bih veoma bitna (iako vecina nas, pa i ja sam u potpunosti ne shvatam moc koju ima gomila), je ta sto iza Kaprinih likova stoje ljudi, jednako mali, hrabri i idealisti, ali zajedno mocni u borbi protiv sistema, te sile i nepravde kojom sistem uglavnom vlada. Jednom me neko upita: Sta mislis, da bi Vulic tebi pomogao (da naglasim, nisam pomogao Vulicima ni u kom pogledu, nisam se sastajao ispod Starog hrasta, niti sam stajao ispred bagera, sto su neki, moguce i na ovome forumu, hrabro cinili) i zbog tebe se nervirao kada bi ti bio u nevolji i u sukobu sa sistemom? Shvatio sam u tom trenutku da to nije ni najmanje bitno, nego je vazno da se uvijek i na svakom mjestu borimo za malog covjeka, da vratimo vjeru u ljude. Jer kada se budemo nosili ovom parolom, kada ovo shvatimo, mozda ni nas svijet ne bude daleko od jednostavnog i privlacnog svijeta Kaprinih dijela. Azil koji je danas dobio Edward Snowden mi malo vraca vjeru u postojanje hrabrih "malih" ljudi, koji ne zele da zive u imperijalistickom svijetu, svijetu bez sloboda, bez istine i pravde- "And that's not something I'm willing to support, it's not something I'm willing to build and it's not something I'm willing to live under..." Ocjena 8/10
|