Hvala na odgovorima. Imam još pitanja pošto me u zadnje vrijeme filmovi sve više zanimaju sa strane svega onoga šta se dešava i kako se radi "iza kamere".
nasmjeshiti luzer je napisao:
- projekcija sa filmske trake je nudi daleko kvalitetniju sliku od projekcije sa konvencionalnih digitalnih medija
Zašto? Kakva je to traka? Kakva je u odnosu na traku u običnim VHS kasetama? Pretpostavljam da se radi o traci u onim rolnama prečnima pola metra ili kolike su već.
Koliko onda tek košta pravljenje trake za film koji se istovremeno prikazuje u mnogim bioskopima širom svijeta? Da li se film može kopirati sa trake na traku?
Kako bioskop nabavlja te trake? Da li mu trake ostaju? Recimo kad kod nas bioskop s vremena na vrijeme pravi revije filmova pa pušta puno filmova, očigledno imaju sve te filmove kod sebe.
Kako se raspodjeljuje zarada koju bioskop ostvari od projekcije, koliko ide bioskopu a koliko "vlasniku filmske trake"?
Koja je rezolucija filmova koji se prikazuju u bioskopu? Kvalitet slike u HD filmu kojeg gledam na kompjuteru je čini mi se znatno veći od kvalitete u bioskopu.
GUERILLAc je napisao:
Poslije je montiran (Mack PRO, od programa uglavnom Premier i After effects)
A montažu radi montažer pri čemu režiser cijelo vrijeme sjedi pored njega i govori mu šta i kako da montira, šta da ubaci/izbaci i slično? Jel' tako to ide oko montaže?
GUERILLAc je napisao:
i prebacen na externi hard disk i takav poslat u Berlin gdje je prebacen na traku
U kom formatu se film nalazio na eksternom disku? Koliko je bio velik? To je koliko sam shvatio bila potpuno montirana verzija, finalna verzija.
GUERILLAc je napisao:
Ako ti zelis da se bavis filmom (pretpostavimo da si amater koji nikad nije snimio ni jedan kadar niti se skolovao u toj oblasi) sve sto tebi treba je volja i ideja
Taj sam. Zasad me najviše zanima scenario (za koji inače mislim da je najbitniji element svakog filma), a scenario je valjda i jedini dio filma koji može uraditi laik, neko ko nije studirao filmske umjetnosti, samo mu treba dobra ideja i određena doza literarnog dara (mada može i naći nekog da mu pomogne ako treba, na scenariju nerijetko radi više osoba). Ideja imam, nekoliko, jedna je posebno izražena, mislim da takav film kakav bih uradio nikad nije snimljen, bio bi neobičan ali ne i uvrnut već samo neobičan sa te strane da tako nešto dosad nije snimljeno (bar mislim da nije). U vezi sa tim sam u zadnje vrijeme razmišljao da bi mi dosta dobro došlo ako bih mogao nabaviti neki scenario, da vidim kako to izgleda, pa ako bi mogao da mi prebaciš finalnu verziju scenarija za "32. decembar" bio bih zahvalan. Zanima me forma scenarija, zanima me do kojih detalja su opisani drugi elementi pored dijaloga, npr. scenografija, lokacija, i slično.
Sad ću da se osvrnem na nešto što si rekao ranije, čisto moj stav, nije kritika ni ništa slično
GUERILLAc je napisao:
Poslije toga, zavisno od prodje na festivalima ide u svijetsku distribuciju (to "svijetsku" moze znaciti i par zemalja Juzne Amerike, Indija, Kina isl.

). Generalno je plan da film igra sto vise i gdje god moze (naravno iskljucivo sa svojim kvalitetom jer pare za lobiranje nemamo) i da ga vidi sto vise ljudi te tako pokazemo da i mi imamo neku kinematografiju i da nismo totalno nekulturni.
Svako ko pravi film ima neki svoj motiv u tome, nešto svoje što želi da film postigne. Kada bih ja radio na filmu naravno da bih volio da ga što više ljudi vidi, i kod nas i u inostranstvu, ali ne iz razloga da tamo negdje neko na drugom kraju svijeta vidi da mi ovde znamo praviti filmove. Ja bih prvenstveno (ili isključivo) volio praviti filmove sa porukom. Filmove koji bi prenosili neku poruku vrijednu prenošenja. I to bi bio jedini razlog zašto bih volio da što više ljudi pogleda taj film. Da poruka dođe do ljudi. To što će neko taj film shvatiti ovako i onako, što se nekima neće svidjeti, što neki neće vidjeti poruku ili će je pogrešno shvatiti, tu ja ništa ne mogu, to je redovna pojava. Ali bih išao na jake poruke. Filmovi koji su čisto onako...neka nabacana radnja...ti filmovi mogu biti dosta dobri i ja ih volim pogledati, ali takve ne bih pravio. Ako ništa drugo onda bar zato što film nije ni jednostavno ni jeftino napraviti (posebno ovde kod nas) pa kad bih već imao sredstva i ekipu onda bih gledao da to maksimalno iskoristim, da napravim takav film da ljudi koji ga pogledaju dobiju nešto kroz to, da ne zaborave film kad izađu iz kino sale, da razmišljaju o prikazanom ali na način da ih to oplemeni.